Kawiarenka ForaListy (rozmowy, dyskusje o ForaLiście i nie tylko)
Moderatorzy: Yacy, Mateusz, jollyroger72, Yacy, Mateusz, jollyroger72
Re: Kawiarenka ForaListy (rozmowy, dyskusje o ForaLiście i nie tylko)
Na głowę Ci się rzuciło a nie w oczythestranglers pisze: ↑ndz lut 08, 2026 12:25 am Rzuciło mi się w oczy słowo won, które kajmanowi nie przeszkadza.
Jako forumowicz o niszowym guście nie mam prawa głosu.
Zastanawiam się tylko czy mogę głosować w nowościach i czy mogę proponować nowe utwory. Taki mój konstruktywizm.
- jollyroger72
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176
Zawsze masz prawo głosu. Byle nie były to popłuczyny takie jak dwa dni temu.thestranglers pisze: ↑ndz lut 08, 2026 12:25 am Jako forumowicz o niszowym guście nie mam prawa głosu.
A czy ktoś zabronił Ci głosować? Nie. Napisałem jedynie, że Twoje głosy nie będą zliczane a to kolosalna różnica.thestranglers pisze: ↑ndz lut 08, 2026 12:25 am Zastanawiam się tylko czy mogę głosować w nowościach i czy mogę proponować nowe utwory. Taki mój konstruktywizm.
- jollyroger72
Skoro w zestawie jest 10 utworów lepszych to po co miałbym głosować na gorszy. I jest yto całkowicie normalne moim zdaniem.
No bez jaj. Co ma napisać? Że go zachwyca? Czy może robić analizę muzykologiczną.
A po cholerę skoro i tak głosować mu nie wolno. To znaczy wolno, ale i tak nie będzie to policzone.jollyroger72 pisze: ↑ndz lut 08, 2026 12:23 am A za winklem czai się thestranglers i jakoś na konstruktywny głos w dyskusji go nie stać?
-
thestranglers
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 413
Pytałem o głosowanie w nowościach, bo nie Ty Jolly je zliczasz.
Gdybym miał skomentować wszystkie komentarze, które uważam za niewłaściwe to byłby najdłuższy post w tym wątku. Natomiast uważam, że ten wpisthestranglers pisze: ↑ndz lut 08, 2026 12:25 am Rzuciło mi się w oczy słowo won, które kajmanowi nie przeszkadza.
przekroczył granice przyzwoitości i dziwi mnie łagodna reakcja na niego.
Tamto prowadzi AlekOb i raczej zdziwiłbym się, gdyby nie liczył Twoich głosów, bo powodu do tego nie widzę. W wątku z głosowaniem przesadziłeś, ale uważam, że nie powinno to skutkować banem.thestranglers pisze: ↑ndz lut 08, 2026 12:25 am Zastanawiam się tylko czy mogę głosować w nowościach
Gdyby Twoje propozycje zostały odrzucone to byłoby moim zdaniem przegięcie.
Ale chyba chodzi tylko o głosy oddane w głosowaniu na foralistę.
- jollyroger72
To akurat była reakcja a nie akcja
A nie rzuciło Ci się w oczy słowo sankcje? Takie ładne, Amerykanckie
- Sundrajta
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1990 (z Big przerwą)
I dlatego liczba głosujących na foralistę z roku na rok spada, ludzie stąd odchodzą nie widząc żadnego jej rozwoju, a jedynie stagnację.
Chyba na początku było nas tutaj prawie 50 osób, a teraz rzadko kiedy liczba głosujących przekracza 30, statystyki są w tym względzie bezlitosne.
Ja tu jestem z lenistwa, bo prowadzenie własnej listy, wymaga o wiele więcej systematyczności, a mnie już na nią nie stać. Dlatego wrzucam tutaj w miarę regularnie co tydzień piosenki, które zwróciły moją uwagę i próbuję się nimi z resztą podzielić.
Jak na razie z tej dyskusji niewiele wynikło, poza tym że parę osób się nawzajem poobrażało, no piękna dyskusja, nie ma co.
I da się zauważyć tylko taki argument, że największe poparcie ma wniosek by jeden forumowicz mógł przyznać punkty tylko trzem piosenkom danego wykonawcy (łącznie z featuringami), więc może go przegłosujmy po prostu i kończmy dyskusję.
Jakby co ja jestem ZA.
PS: dodam jeszcze jeden punkt, żeby w tej kwestii (najlepiej by było) wypowiedziała się każda osobą biorąca udział w TFP.
Chyba na początku było nas tutaj prawie 50 osób, a teraz rzadko kiedy liczba głosujących przekracza 30, statystyki są w tym względzie bezlitosne.
Ja tu jestem z lenistwa, bo prowadzenie własnej listy, wymaga o wiele więcej systematyczności, a mnie już na nią nie stać. Dlatego wrzucam tutaj w miarę regularnie co tydzień piosenki, które zwróciły moją uwagę i próbuję się nimi z resztą podzielić.
Jak na razie z tej dyskusji niewiele wynikło, poza tym że parę osób się nawzajem poobrażało, no piękna dyskusja, nie ma co.
I da się zauważyć tylko taki argument, że największe poparcie ma wniosek by jeden forumowicz mógł przyznać punkty tylko trzem piosenkom danego wykonawcy (łącznie z featuringami), więc może go przegłosujmy po prostu i kończmy dyskusję.
Jakby co ja jestem ZA.
PS: dodam jeszcze jeden punkt, żeby w tej kwestii (najlepiej by było) wypowiedziała się każda osobą biorąca udział w TFP.
-
czyku
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1986
Nie zaglądałem przez pół dnia a tu taki magiel.
Jestem za ograniczeniem możliwości głosowania na utwory jednego podmiotu wykonawczego do trzech.
Większośc do przegłosowania to chyba ze 20 osób?
Jestem za ograniczeniem możliwości głosowania na utwory jednego podmiotu wykonawczego do trzech.
Większośc do przegłosowania to chyba ze 20 osób?
- jollyroger72
19
Akurat tutaj to napisałeś totalną bzdurę. I tak później rodzą się chore opinie.
Otóż na notowanie nr 1 zagłosowało 30 osób, teraz średnia to około 35 osób a spadku poniżej 30 nie zanotowano. Tak więc jest w miarę stabilnie. Faktem jest, że w pewnym okresie liczba głosujących osiągnęła pułap 48, no ale... m.in. głosował wówczas trój-człowiek
Kajmana głos rozsądku
nie pierwszy w tym wątku
VILKA głos wyjący
niewiele dający
Barbary głos z Brukseli
życzący miłej niedzieli
szeptuna głos szydzący
drugie dno mający
Sundrajty z Podlasia głos
pomylił się o dlugi włos
temika głos przyszłości
nie widać w nim złości
szefa głos stanowczy
niczym wielki łowczy
Lady głos cieniutki
ale jasny i cieplutki
Wallenroda głos atakujący
lecz nic nie wnoszący
dusiciela głos płaczący
o swój tyłek się bojący.
Konsekwencje ponieść trzeba
gdy obrażać innych jest potrzeba
A na koniec głos mej siostry
wcale nie jest ostry
głos rozwagi i milosci
uczcie się roztropności.
Zawisza Czarny na straży stoi
i nikogo się nie boi
siostro w bieli
żaden dusiciel nas nie podzieli.
Tom napisał ją czarny
dla rozładowania waszych emocji marnych
Kochajcie się, szanujcie się,
dbajcie o siebie, nie oceniajcie innych swą miara,
Mojej poezji niszowej i konstruktywizmu nie bierzcie do siebie. Zawisza Czarny119 rycerz niepokalanej Agnieszki

nie pierwszy w tym wątku
VILKA głos wyjący
niewiele dający
Barbary głos z Brukseli
życzący miłej niedzieli
szeptuna głos szydzący
drugie dno mający
Sundrajty z Podlasia głos
pomylił się o dlugi włos
temika głos przyszłości
nie widać w nim złości
szefa głos stanowczy
niczym wielki łowczy
Lady głos cieniutki
ale jasny i cieplutki
Wallenroda głos atakujący
lecz nic nie wnoszący
dusiciela głos płaczący
o swój tyłek się bojący.
Konsekwencje ponieść trzeba
gdy obrażać innych jest potrzeba
A na koniec głos mej siostry
wcale nie jest ostry
głos rozwagi i milosci
uczcie się roztropności.
Zawisza Czarny na straży stoi
i nikogo się nie boi
siostro w bieli
żaden dusiciel nas nie podzieli.
Tom napisał ją czarny
dla rozładowania waszych emocji marnych
Kochajcie się, szanujcie się,
dbajcie o siebie, nie oceniajcie innych swą miara,
Mojej poezji niszowej i konstruktywizmu nie bierzcie do siebie. Zawisza Czarny119 rycerz niepokalanej Agnieszki
- VILKI
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.
na ostatnie notowanie głosowały 33 osoby. rozumiem że jeśli będzie 15 osób to nie będzie żadnych zmian?
- jollyroger72
Nie piszę o ostatnim notowaniu a o ostatnim okresie czasu. Maksymalnie było 37 osób. Połowa to 18,5 czyli 19.
Chyba są to zasady demokratyczne?
Nieprawdą jest też to, co napisałeś wczoraj, że problem widzi kilkanaście osób.
W rzeczywistości tych osób jest kilka (tych, które się wypowiedziały).
Wiem, że każdy będzie ciągnął w swoją stronę, ale nie zakrzywiajmy rzeczywistości.
- VILKI
no to chyba czytamy zupełnie różne opiniejollyroger72 pisze: ↑ndz lut 08, 2026 10:55 am
W rzeczywistości tych osób jest kilka (tych, które się wypowiedziały).
-
gioconda2
- Listy Przebojów Trójki słucham od: świadomie od 1986
Jak to miło mieć swojego rycerza na tym forum
Poezja Twa wywołała sporo uśmiechu na mym licu
Dorzucę jeszcze jedną obawę. Mogą się utworzyć komitety trójkowe , czyli ja popieram 3 utwory, ktoś inny (patrząc na me głosy) 3 inne. I tak w parach można utrzymać 6 utworów jednego wykonawcy. Może punktowo niżej, a może nie? Ograniczenie do 3 (które mogę poprzeć jako zalecenie, dobrą praktykę) u mnie spowoduje wspieranie jeszcze jednego dinozaura LP, który mi się podoba, ale że sobie dobrze radził, to nie wymagał punktów ode mnie. Wszedł w fazę zadyszki (ile można tańczyć?), to kto wie ...
Także mając 3 głosy: 2 powędrują do staroci, 1 do świeżynki.
- jollyroger72
-
temik3
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982
Chyba nie ma obowiązku głosować na to na co się głosowało w nowościach. Ja w ostatnim czasie często opuszczam nowości bo nie znajduję tam nic co choć delikatnie by mnie zadowalało. Dla mnie ostatni zestaw nowości był "mega wybitny". Aż trzy utwory!
Najlepsze jednak rozwiązanie problemu widzę tu.
Zgłaszam utwór i na niego nie głosuję. To po co ja go zgłaszam? Chyba po to, aby mieć potem na co głosować. Czyż nie tak?
Kwintesencja w tym jest taka, że obrażać innych wolno, ale jeśli już mnie to jednak nie wolno. Może by najpierw odpowiadać za własne słowa a potem szukać u innych. Co nie oznacza, że inny może pozwolić sobie na takie odpowiedzi.
Widzisz Andrzeju operujesz liczbami a tak naprawdę kompletnie nie masz pojęcia o tym co piszesz. Co do Twojego lenistwa i owszem mieliśmy okazję to przeżyć (proszę nie bierz tego za przytyk), Piszesz fajne komentarze, dobrze się je czyta i bardzo pozytywnie się o tym mogę wyrażać. Co do dyskusji, czy mało z niej wynikło? Myślę wręcz przeciwnie, wiele osób swoje zdanie wyraziło, kilka wręcz opowiedziała się praktycznie za jedną zmianą, podobnie jak Ty. Czy ktoś się obraził? Nikt raczej się nie powinien obrażać bo i dlaczego? Konrad skrytykował moje podejście do TNMZN, było to moim zdaniem nieeleganckie, ale z tego powodu nie będę się obrażał. Wiem przynajmniej jakie ma zdanie.Sundrajta pisze: ↑ndz lut 08, 2026 3:24 am I dlatego liczba głosujących na foralistę z roku na rok spada, ludzie stąd odchodzą nie widząc żadnego jej rozwoju, a jedynie stagnację.
Jak na razie z tej dyskusji niewiele wynikło, poza tym że parę osób się nawzajem poobrażało, no piękna dyskusja, nie ma co.![]()
I da się zauważyć tylko taki argument, że największe poparcie ma wniosek by jeden forumowicz mógł przyznać punkty tylko trzem piosenkom danego wykonawcy (łącznie z featuringami), więc może go przegłosujmy po prostu i kończmy dyskusję.![]()
Jakby co ja jestem ZA.
1. No i co w związku z tym? Masz sobie wprowadzić zasadę, że 653 i dalej tyle? Chyba nie.kajman pisze: ↑ndz lut 08, 2026 12:22 am 1.Na mojej rekord to 653 tygodnie i może zostać poprawiony.
2. Nie wiem jak Ty, ale gdyby było tutaj 10 Turnauów to bym się cieszył i na nich głosował
3Teraz już ogólnie. Jak dla mnie jest i tak za dużo ograniczeń. Ja na przykład zniósłbym te cztery tygodnie oczekiwania na kolejny utwór wykonawcy, który przeszedł eliminacje.
2. No właśnie, dlaczego miałbym Ci tego zabraniać skoro je lubisz? Kiedyś na jeden z utworów Turnaua głosowałem w LP3 od poczatku do końca, a pierwszą płytę LP wcale, drugą wcale, trzecią wcale.
3. I tu się też zgadzam. Przykład wrzucam coś z danej płyty, Ty wrzucasz drugi utwór z płyty (vide LP) i mój przechodzi a Twój kisi się X tygodni, nad takimi rzeczami powinniśmy się zastanawiać. Miłego dnia.
- jollyroger72
Ja dodam, że jak mi brakuje kandydatów do obsadzenia dziesiątki, to na podorędziu mam Lady Panki i nimi ceruję dziury. Bo lepszych kandydatów brak.
50% utworów w zestawie to słabizna, 30% raniących moje uszy. Pozostaje ok. 20% do wyboru.
Zgłaszajcie więc normalniejsze propozycje.
-
temik3
Witek widzę, że tu do dyskusji włączyły się osoby, które wcale nie zabierają głosu na temat zmian, ja napisałem podobnie jak Grzesiek podobne zdanie choć mam to daleko z tyłu. Gdyby chodziło o oddanie głosu na coś co mnie nie interesuje to bym nie oddał, więc czego Ty oczekujesz? Liczysz, że nagle pojawi się tu 30 nowych z zerem na koncie i zagłosuje jak tego oczekujesz? Widzisz nawet niedawno Agnieszka opisała sytuacje jaka może się wydarzyć po zmianach, przecież już u niej LP zyska u mnie też i nawet jak zostanie 3 utwory LP to nie licz na to, że (patrząc na to co robia głosujący na LP) nagle ktoś przestanie głosować na LP. Tak sobie sprawdziłem 100 punktów na 1 a gdybym dodał "wolne punkty to pewnie i 110 by było, drugie miejsce powiedzmy o 10 mniej, trzecie o 20 mniej. I teraz sprawdz sobie o ile się "zwiększają" szanse 4,5,6 itd, na miejsce na podium. Logika.
- VILKI
przecież nie ma jeszcze tu żadnej ankiety to jakich konkretów oczekujesz? każdy wypowiada na razie swoje spostrzeżenia (i 12 osób jak do tej pory zaproponowało jakaś swoją zmianę)
- VILKI
jak tego nie wprowadzimy to się nie dowiemy. z każdym tygodniem to wygląda tragiczniej (już teraz mamy 6 LP w top 11!) a będzie gorzej, gwarantuje Ci. nie licze na nowych uczestników ale myśle że taka akcja chociaż rozrzuci troche te LP po całym TOP 30. i po cichu licze że jednak kilka osób wrócitemik3 pisze: ↑ndz lut 08, 2026 11:53 amWitek widzę, że tu do dyskusji włączyły się osoby, które wcale nie zabierają głosu na temat zmian, ja napisałem podobnie jak Grzesiek podobne zdanie choć mam to daleko z tyłu. Gdyby chodziło o oddanie głosu na coś co mnie nie interesuje to bym nie oddał, więc czego Ty oczekujesz? Liczysz, że nagle pojawi się tu 30 nowych z zerem na koncie i zagłosuje jak tego oczekujesz? Widzisz nawet niedawno Agnieszka opisała sytuacje jaka może się wydarzyć po zmianach, przecież już u niej LP zyska u mnie też i nawet jak zostanie 3 utwory LP to nie licz na to, że (patrząc na to co robia głosujący na LP) nagle ktoś przestanie głosować na LP. Tak sobie sprawdziłem 100 punktów na 1 a gdybym dodał "wolne punkty to pewnie i 110 by było, drugie miejsce powiedzmy o 10 mniej, trzecie o 20 mniej. I teraz sprawdz sobie o ile się "zwiększają" szanse 4,5,6 itd, na miejsce na podium. Logika.
-
temik3
Witek nie chodzi o to czy wygląda to tragicznie, mnie przez 50 tygodni 3xLP w trójce też się nie podoba, ale mam głosować na coś co jest słabe tylko po to by ktoś był zadowolony? Ta akcja z całą pewnością rozrzuci Panki po liście, pewnie z 3 wyrzuci po za, ale mysląc logicznie to przepaść w Top 3 się zwiększy. Wtedy co? Wiesz, że kij ma dwa końce. I nie jestem przeciwnikiem zmian, żeby mi tu ktoś nie napisał.VILKI pisze: ↑ndz lut 08, 2026 12:01 pm jak tego nie wprowadzimy to się nie dowiemy. z każdym tygodniem to wygląda tragiczniej (już teraz mamy 6 LP w top 11!) a będzie gorzej, gwarantuje Ci. nie licze na nowych uczestników ale myśle że taka akcja chociaż rozrzuci troche te LP po całym TOP 30. i po cichu licze że jednak kilka osób wróci![]()
- Konrad
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 544
Jest jeszcze jedno wyjście bez limitów w głosowaniu podstawowe TOP20 plus TOP20 poczekalni, ale znowuż to nie jest ogólnie przyjęty format.