Notowanie 1634 - 24.05.2013 r. (PB)

Tylko jedna tematyka — cotygodniowe wydania LP3 w opinii forowiczów, pisane zwykle na gorąco podczas bieżących emisji radiowych.

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Re: Notowanie 1634 - 24.05.2013 r. (PB)

Post autor: konwicki1980 »

Miszon pisze:adamieria - niepotrzebne nerwy. Dodaj do wrogów i masz gościa z głowy. Nawet nie wiedziałem, jaka to fajna funkcja, ale raz zostałem skłoniony do jej użycia i życie stało się przyjemniejsze :-D .
No nie do końca. Gdy ktoś cytuje wypowiedź wroga, niestety, trzeba się zapoznać. :)
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Ale tak poza tym, to tylko na własne życzenie, przez rozwinięcie jej.
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

Nerwy? Staram się je trzymać na wodzy, a ten zbiór pytań ma za zadanie nakłonić
niektórych do refleksji. Zwłaszcza tych z krótką pamięcią.
Ja mentalnie nie lubię mieć wrogów. Nawet jak mi ktoś w gębę pluje.
Z drugiej strony - z takim trollowaniem chyba trzeba walczyć... bo się z Forum śmietnik robi. :know:
Z mojego ulubionego Forum LP3.

Edit:
1. Przepraszam, że nie wymieniłem Grycka i Drwyciora wcześniej jako prowadzących Topy.
2. Jakby co, to miejsca zerowe też mogą być traktowane jako nachalna reklama.
3. Natomiast, choć nie biorę w tym udziału, to tzw. "promocję" uważam na Forum za bardzo szczytną ideę.
4. Lista Trójki i Riverside - kto kogo bardziej promuje, to jest dość zastanawiające.
To może tyle...
kajman

Post autor: kajman »

gżegoż pisze:1. Pewne jest tylko to, że była prowadzona akcja facebookowa (identyczna, jak te, które teraz prowadzą inni) oraz że miała miejsce ingerencja kogoś z redakcji (najpewniej Niedźwiedzia).
2. No bo w to, że ten utwór tak po prostu nagle dostał tyle mniej głosów, że wypadł z dziesiątego miejsca poza trzydziestkę (i to mimo tego, że akcja wciąż była kontynuowana), chyba nikt nie wierzy.
3. Podejrzewać można także, że oprócz akcji na fb, najbardziej zagorzali fani tego zespołu głosowali z kilkunastu kont.
4. Jakie to inne nieprawidłowości mogły wchodzić w grę? Piszesz bardzo tajemniczo.
5. Jeżeli wiesz, jak to było naprawdę (oraz posiadasz wiedzę, że inne tego typu interwencje również miały miejsce), ale nie masz upoważnienia, by to wyjawić na forum, to ta dyskusja nie ma większego sensu.
1. Że akcja była prowadzona to wierzę na słowo i pewnie faktycznie takowa miała miejsce, natomiast żadna ingerencja pewnikiem nie jest.
2. A ja uważam, że jest to możliwe. Odniosę się do tego w punkcie czwartym.
3. To można podejrzewać przy każdym utworze, na który padło więcej niż 10 głosów. W czasach kartkowych potrafiłem wysłać może nie kil;kanaście, ale kilka kartek na te same 10 piosenek.
4. Czy słyszałeś o kimś takim jak hakerzy? Nie musi koniecznie to być haker, ale wystarczy osoba, która ominie zabezpieczenia Trójki i odda 2000 głosów z jednego konta. Jeżeli jej się znudzi to tych głosów zabraknie. A że przekręt jest ewidentny to ktoś sprawdzający głosy mógłby to zauważyć i usunąć całe 2000. I utwór leci.
5. Jeżeli bym posiadał wiedzę, to bym tego tutaj nie napisał. Niezależnie od tego, czy nie posiadam takiej wiedzy czy posiadam moje spostrzeżenia są równie warte jak Twoje.
adameria pisze:1. Liczyliście kiedyś ile pozytywnych, a ile negatywnych komentarzy pisze w czasie notowań?
2. Skoro jemu wolno w kółko pisać słowo "gniot" i "megakoszmar",
3. to dlaczego mnie nie wolno "zareklamować" audycji dotyczącej wyników głosowania TEGO (sic!) forum?
4. kajman obrońcą FOXDa. :lol: Ja p...
5. Z każdego Topu zakończonego audycją w Radio Orbit wszyscy (poza kajmanem, który ma w poważaniu to radio) byli zadowoleni.
6. Przecież powiązanie radia Orbit z Forum LP3 jest naturalne
7. Jakby co, to miejsca zerowe też mogą być traktowane jako nachalna reklama.
1. Ale to nie ma znaczenia w tej konkretnej sprawie. To zupełnie inna para kaloszy.
2. Z tym była walka i były różne stanowiska i nie widzę sensu, żeby w tym kontekście do tego wracać.
3. Jak widać możesz reklamować. A innym może się to nie podobać.
4. Ja nie jestem obrońcą żadnej, konkretnej osoby. Jestem obrońcą pewnych zasad, a w tym wypadku zasady do wolnego wyrażania opinii. FOXDowi w sytuacji, kiedy moim zdaniem przekroczył granicę też zwracałem uwagę.
5. Co do kajmana, to od jakiegoś czasu poza listą przebojów w żadnym radiu nic nie słucha. Ostatnią audycją jaką słuchał gdziekolwiek, były wyniki któregoś z topów w RO. A o godzinie 22 w piątek, bo chyba wtedy najczęściej prezentuje się wyniki żadna siła nie jest w stanie oderwać go od liczenia.
6. Nie do końca rozumiem to określenie. Chodzi Ci o powiązanie personalne?
7. Co do miejsc zerowych to moim zdaniem są bez sensu, ale jeżeli ktoś ma ochotę to niech je wstawia (wiem, sam nie jestem bez winy, bo czynię to na koszmarliście). Tak samo uważam bez sensu wątki z naszymi propozycjami do zestawu czy do topu wszechczasów. Z wielu względów, bo chociaż może idea nie jest głupia, to jej realizacja mnie załamuje, bo bardziej to w moim odczuciu wygląda jak koncert życzeń niż jako rozsądny zestaw propozycji.
kamil_snk

Post autor: kamil_snk »

Wywiązała się dyskusja, to i ja dorzucę swoje (niezbyt merytoryczne) trzy grosze.

Sprawa 1 - reklama na forum. Nie mam nic przeciwko reklamowaniu spraw związanych z forum, o ile owa reklama nie jest zbyt nachalna (a tutaj oczywiście tak nie było). Oczywiście tak jak adameria ma prawo reklamować, tak samo kajman ma prawo na to narzekać. Po prostu chciałem dodać swój głos poparcia dla takich reklam :)

Sprawa 2 - namawianie do głosowanie przez Facebooka. Zandto nie popieram, a już szczególnie przypadków, gdzie ktoś głosuje z kilku/nastu kont, i o ile byłoby to technicznie możliwe - takie dublowane głosy bym unieważniał. Trochę to dziwne, że ktoś kto nie słucha Listy (i/lub Trójki) głosuje na Listę Przebojów Trójki, a pewnie sporo osób z facebookowych akcji taka jest. Choć chyba nie ma za bardzo jak z tym walczyć. Sam się przyznam, że czasem zdarza mi się zagłosować w jakiejś ankiecie bądź plebiscycie nie dlatego, że jestem wiernym czytelnikiem organizatora plebiscytu, a po prostu ktoś mi podrzuci link do głosowania, także mimo że niezbyt popieram, to niech będzie i już. Za to bezwzględnie bym tępił przypadki nadużyć od strony technicznej, i przypuszczam ze podobnie było z tres.b. Jednoznacznie dało się odfiltrować naciągane głosy, więc to zrobiono. I dobrze :)

Dziękuję za uwagę :)
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

adameria pisze:Chciałem być pokojowo nastawiony, ale nie da się.
Niezainteresowanych przepraszam za spam.
jollyroger72 pisze:nachalnej reklamy i miał do tego prawo. Nie rozumiem, skąd u Aro takie oburzenie
Jakiej? Czy ja pisałem o tym 20 razy czy 2 razy?
Gwoli wyjaśnienia - słów "nachalnej reklamy" użyłem w stosunku do kopiowania, powiększania i pogrubiania Twego tekstu przez pewną osobę.
Tyle.
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

Potwierdzam to co napisał Miszon - szkoda nerwów na takie historie. Na szczęście da się TU jeszcze funkcjonować jako tako na "starych", dobrych zasadach. Polecam opcję opisaną powyżej.
PS. Adamie, mam nadzieję, że nie zniechęciłeś się całkiem co do spotkania za 2 tygodnie (czy to też będzie reklama? ;) ).

Aha, obecnie, zdaje się, że nie da się oddać więcej niż 1 głosu z tego samego IP (no chyba że po zrestartowaniu, czy cuś) - s&p ;)
Ostatnio zmieniony pn maja 27, 2013 1:29 pm przez Neo01, łącznie zmieniany 1 raz.
Aro
Listy Przebojów Trójki słucham od: 25.08.1984

Post autor: Aro »

gwoli wyjaśnienia i dla zasady : jeśli będą się pojawiać kolejne reklamy to chętnie pogrubię, powiększę i podkoloruję jeszcze raz z premedytacją.
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

Aro pisze:gwoli wyjaśnienia i dla zasady : jeśli będą się pojawiać kolejne reklamy to chętnie pogrubię, powiększę i podkoloruję jeszcze raz z premedytacją.
Tylko po co? By wywołać awanturę :know:
lady
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007

Post autor: lady »

Neo01 pisze:Aha, obecnie, zdaje się, że nie da się oddać więcej niż 1 głosu z tego samego IP (no chyba że po zrestartowaniu, czy cuś) - s&p ;)
Nie do końca wiem co to takiego to IP :oops: :lol: , ale jeśli z bratem głosujemy ( to samo połączenie sieciowe, inne komputery ) to do tej pory nam zaliczało obydwa głosy.
Kubak25

Post autor: Kubak25 »

Mnie natomiast zastanawia jeszcze jedna kwestia: dlaczego na Facebooku i tym podobnych tworach nawołują do głosowania na Listę Przebojów Trójki, a nigdy do głosowania na POPlistę, Liste Radia Zet, Złotych Przebojów czy Eski Rock ( mimo, że czesto te same utwory są grane przez podane stacje)? Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć? :know:
Awatar użytkownika
Neo01

Aha. Na tym samym kompie, po ostatnich zmianach na stronie, nie mogłem już oddać głosu za mamę ;) .
Grycek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove

Post autor: Grycek »

Neo01 pisze:Aha. Na tym samym kompie, po ostatnich zmianach na stronie, nie mogłem już oddać głosu za mamę ;) .
Zapewne kwestia ciasteczek.
Awatar użytkownika
Neo01

Mhm. Dzięki za wyjaśnienie :P
kajman

Kubak25 pisze:Mnie natomiast zastanawia jeszcze jedna kwestia: dlaczego na Facebooku i tym podobnych tworach nawołują do głosowania na Listę Przebojów Trójki, a nigdy do głosowania na POPlistę, Liste Radia Zet, Złotych Przebojów czy Eski Rock (mimo, że czesto te same utwory są grane przez podane stacje)? Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć? :know:
Jeżeli faktycznie nie (bo ja tam nie wiem do głosowania gdzie namawia fanclub Gagi lub Rihanny) to wyjaśnienie jest proste. Ta lista ma zdecydowanie większy prestiż.
miszony
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1987

Post autor: miszony »

kajman pisze:
Kubak25 pisze:Mnie natomiast zastanawia jeszcze jedna kwestia: dlaczego na Facebooku i tym podobnych tworach nawołują do głosowania na Listę Przebojów Trójki, a nigdy do głosowania na POPlistę, Liste Radia Zet, Złotych Przebojów czy Eski Rock (mimo, że czesto te same utwory są grane przez podane stacje)? Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć? :know:
Jeżeli faktycznie nie (bo ja tam nie wiem do głosowania gdzie namawia fanclub Gagi lub Rihanny) to wyjaśnienie jest proste. Ta lista ma zdecydowanie większy prestiż.
Kajman jak nie wiesz , przecież to twoje ulubione piosenkarki :D
kajman

Co do Rihanny to mogę się ewentualnie przyznać, bo kilka jej utworów nadaje się do słuchania, ale do Gagi to na pewno nie.
ku3a

Post autor: ku3a »

po pierwsze:
adameria pisze:Ludzie, czy Wy tam śpicie? Nie widzicie tego, że ten użytkownik jedyne co robi, to sieje ferment i zamęt?
widzimy. i kiedyś w końcu będzie ta kropla, która...

po drugie - nie karmić trolla!
ODPOWIEDZ