Wątpliwości rozwiane!
- Piotr
- Rzecznik Administratora
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982
No to odgrzeje ten temat w ten grudniowo-wiosenny dzien.JC pisze:13. Kult – Polska (Mieszkam w Polsce)
Otoz moi mili chcialbym was niniejszym poinformowac, iz tak w rzeczywistosci istnieja dwa utwory o podobnym tekscie (zmiany sa kosmetyczne): "Polska" (1987) oraz "Mieszkam w Polsce" (1989). I wlasnie ten drugi utwor z plyty "TAN" (utwor nr 4) byl grany na liscie.
Na płycie TAN utwór ten jest w wersji koncertowej pod tytułem, który podał Piotr i to była 1sza publikacja tego utworu. Natomiast jeśli chodzi o płytę POSłUCHAJ TO DO CIEBIE to utwór pt. "Polska" został dodan w 1991 roku w kompaktowej reedycji tego albumu, bo ponoć w pierwotnej wersji nie weszła na płytę, a może kłopoty z cenzurą (to już mój domysł).Piotr pisze:No to odgrzeje ten temat w ten grudniowo-wiosenny dzien.JC pisze:13. Kult – Polska (Mieszkam w Polsce)
Otoz moi mili chcialbym was niniejszym poinformowac, iz tak w rzeczywistosci istnieja dwa utwory o podobnym tekscie (zmiany sa kosmetyczne): "Polska" (1987) oraz "Mieszkam w Polsce" (1989). I wlasnie ten drugi utwor z plyty "TAN" (utwor nr 4) byl grany na liscie.
Na 100% ten utwór Kultu który był grany na Liscie w 1992 r. to była wersja studyjna, nie koncertowa! Zostały mi z tego czasu nagrania listy na kasetach!Gary pisze:Na płycie TAN utwór ten jest w wersji koncertowej pod tytułem, który podał Piotr i to była 1sza publikacja tego utworu. Natomiast jeśli chodzi o płytę POSłUCHAJ TO DO CIEBIE to utwór pt. "Polska" został dodan w 1991 roku w kompaktowej reedycji tego albumu, bo ponoć w pierwotnej wersji nie weszła na płytę, a może kłopoty z cenzurą (to już mój domysł).Piotr pisze:No to odgrzeje ten temat w ten grudniowo-wiosenny dzien.JC pisze:13. Kult – Polska (Mieszkam w Polsce)
Jasne, że tak! O największym przeboju, który pojawił się na liście pod zmienioną nazwą się mi zapomniało.leszekno pisze:Jeśli nie przegapiłem jakiegoś posta to do polskich tytułów należy dopisać jeszcze jeden utwór Kultu - Rząd oficjalny, który ma oryginalny tytuł "Generał Ferreira" (płyta "Your Eyes").
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982
Skoro czar Listy pryska przy tytułach oficjalnych, to może powinno sie dawać na pierwszym miejscu tytuł, pod którym piosenka wystepowała na Liście, a w nawiasie tytuł oficjalny. Tytuły oficjalne jednakowoż w jakiejś formie MUSZĄ BYĆ, bo dziś listy słucha masa ludzi, którzy 10 czy 20 lat temu albo jeszcze jej nie słuchali, albo byli małymi dziećmi i nie pamiętają, co pod jakim tytułem występowało, albo w ogóle ich nie było jeszcze na świecie, więc tym bardziej nie wiedzą, że np. "Zwykłe ciało" i "Autobusy i tramwaje" to to samo. Podanie choćby w nawiasie oficjalnego tytułu tylko ułatwi im poznawanie historii LP3. Zresztą i na tym forum odzywają się czasem rozpaczliwe prośby o odnalezienie jakiejś piosenki, która na liście była, a tytułu nigdzie nie można znaleźć, właśnie dlatego, że te Trójkowe tytuły pojawiały się tylko w Trójce...
A jak rzecz się miała do FNSCH i utworu PTA PTA? Przez cały czas myślałem, że to po prostu Z NOŻEM NA PTAKI lecz o tej zamianie nic nie wspominacie. Zresztą PTA PTA nie było na żadnej płycie zespołu więc moje podejrzenia wydawały się dla mnie uzasadnione. Jakoś wyjątkowo tego utworu nie pamiętam z tzw. odsłuchu 

- Piotr
Formacja Nieżywych Schabuff - Pta pta
Kiedy jestem sam, spędzam czas na spaniu
Po stopach, po stopach drapaniu
Na strzelaniu do pierzastych chmurek
I łapaniu czarnych mrówek
Przy czerwonym winie tańczą słonie
Tańczą słonie kolorowe na linie
Czas przemija na westchnieniu
W tym moim małym, małym plemieniu
Czasami dla zabicia czasu
Poruszam u nóg palcami
Dla białej sprawiedliwości
Ryby nie mogą mieć ości
A dziki z wielkimi kłami
Puszczają bańki ryjami
Z żyrafami chodzę do szkoły
W teczce niosąc skrzydlate anioły
Kiedy jestem sam, spędzam czas na spaniu
Po stopach, po stopach drapaniu
Na strzelaniu do pierzastych chmurek
I łapaniu czarnych mrówek
Przy czerwonym winie tańczą słonie
Tańczą słonie kolorowe na linie
Czas przemija na westchnieniu
W tym moim małym, małym plemieniu
Czasami dla zabicia czasu
Poruszam u nóg palcami
Dla białej sprawiedliwości
Ryby nie mogą mieć ości
A dziki z wielkimi kłami
Puszczają bańki ryjami
Z żyrafami chodzę do szkoły
W teczce niosąc skrzydlate anioły
Chodziło mi raczej o linka do tego nagrania. Z tego co wiem to chyba było pierwsze nagranie FNS na liście Trójki z wokalem Olka Klepacza. Nagrana już po "Wiązance melodii młodzieżowych"i odejściu Jacka Pałuchy. Piosenka nie znalazła się też na albumie FNS "Schaby" z 1990 roku. Podobno wydana została na jakiejś kasetowej składance w 1989 r. pt. "Top Rock". A oto link w celu bliższego poznaniaHERMMAN pisze:Jeśli ten link jest do oficjalnej strony Formacji N.S. to nie, bo już sprawdzałem; jeżeli do innej, to poproszę. Dzięki za wyjaśnienia.

http://download.yousendit.com/C913DA6956B3347B
Drodzy Piotrze i Jacku! Wielkie DZIĘKUJĘ za tekst i utwór FNS. Prawdę mówiąc nigdy nie spodziewałem się, że w kilka godzin od próby ustalenia historii nagrania będę miał ten "fakt" zgrany na dysku. Czuję się zobowiązany - jednak czytając na bieżąco forum trudno byłoby czymś się Wam odwdzięczyć. Pozdrawiam - Maciej. 

-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.
Wydaje mi się, że oprócz wyżej wspomnianego Kultu, warto by też napisać, że utwór Daab "W moim ogrodzie" funkcjonuje też pod tytułem "Ogrodu serce".JC pisze:Mam nadzieję, że niczego nie przegapiłem.
Oto te piosenki:
01. Maryla Rodowicz – Mława (Siedzę w Mławie)
02. RSC – Kradniesz mi moją duszę (Bez znieczulenia)
03. Oddział Zamknięty – Odmienić los (Z dnia na dzień)
04. Noah Noah – Walczyk (Rodzaj gry)
05. Rezerwat – Balanga (Kuszący wir)
06. Jajco – Namiętność Eskimosa (Życie Eskimosa)
07. Dżem – Naiwne pytania (W życiu piękne są tylko chwile)
08. Robert Milewski – Króla (To wszystko)
09. Bajm – Miłość nie umiera (Dzień i noc)
10. T. Love – Autobusy i tramwaje (Zwykłe ciało)
11. Formacja Nieżywych Schabuff – Baboki (O dobrych to duchach piosenka)
12. Pokolenie – Scio me nihil scire (To właśnie my)
13. Kult – Polska (Mieszkam w Polsce)
14. Ziyo – Magiczne słowa (Wszystko to co mam)
15. Raz Dwa Trzy – Czekam i wiem (Jeśli coś się dzieje ze mną)
- Piotr
Tu mam mala watpliwosc czy przypadkiem ten tytul nie pisze sie tak:
Rockendrolowcy - tytuł z płytki Blenders, Hot Water, Róże Europy - POLTON promo mx SCD 004 lub tez Rock'n'rollowcy jak widnieje na plycie Radio Młodych Bandytów
Rockendrolowcy - tytuł z płytki Blenders, Hot Water, Róże Europy - POLTON promo mx SCD 004 lub tez Rock'n'rollowcy jak widnieje na plycie Radio Młodych Bandytów
Ostatnio zmieniony śr sty 31, 2007 10:37 pm przez Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
Zgadza się, tyle że "Rock`n`rollowcy" to inna wersja "Młodych kotów ..." - ta na Liście była bardziej dynamiczna i drapieżna niż ta wydana na płycie (zresztą "Radio młodych bandytów" ukazało się kila lat później). A skoro już mowa o Różach, to podobnie było z dwoma innymi utworami: "Stańcie przed lustrami" i "List do Gertudy Burgund" - na LP grano z singla Tonpressu, a na płycie ukazały się zupełnie inne wersje. W przypadku "Młodych ..." jest o tyle trudniej, że singla nie było - prawdopodobnie nagranie zostało zrealizowane dla radia.
pozdrawiam
Emil
pozdrawiam
Emil
- Piotr
No wlasnie, ze sie ukazala "Blenders, Hot Water, Róże Europy" - POLTON promo mx SCD 004. Znalazly sie na niej:emilencja pisze:W przypadku "Młodych ..." jest o tyle trudniej, że singla nie było - prawdopodobnie nagranie zostało zrealizowane dla radia.
BLENDERS - Jeszcze
HOT WATER - Green Train
RÓŻE EUROPY - Rockendrolowcy
RÓŻE EUROPY - Surfingujące buty
RÓŻE EUROPY - Jedenaste przykazanie
ukazała się Piotrze - w porządku, ale weź pod uwagę KIEDY się ukazała - skoro jest na niej Blenders z utworem z albumu "Keszebe" roku 1995 (zakładając nawet że Blendersi "kisili" to nagranie ze 2 lata przed wydaniem - ukazała się zapewne nie wcześniej niż w 1993 - choć przypuszczam że później), to i mogą być Róże w wersji z płyty "Radio młodych bandytów" z roku 1991Piotr pisze:No wlasnie, ze sie ukazala "Blenders, Hot Water, Róże Europy" - POLTON promo mx SCD 004. Znalazly sie na niej:emilencja pisze:W przypadku "Młodych ..." jest o tyle trudniej, że singla nie było - prawdopodobnie nagranie zostało zrealizowane dla radia.
BLENDERS - Jeszcze
HOT WATER - Green Train
RÓŻE EUROPY - Rockendrolowcy
RÓŻE EUROPY - Surfingujące buty
RÓŻE EUROPY - Jedenaste przykazanie
pisząc tamten post miałem zamiar tylko zwrócić uwagę na to że istnieją dwie wersje tego nagrania - nie chodziło mi o pisownię tytułu (może to nie najszczęśliwsze miejsce na tą informację) - przepraszam
z "nasłuchu" pamiętam, że refren wersji granej na LP był akcentowany na My jesteśmy rokendrolowcami (zapis fonetyczny żeby już więcej nie mieszać) - a cały utwór był w formie zbiżonej do punka, podczas gdy w wersji z płyty akcent pada wyraźnie na My jesteśmy rokendrolowcami i nagranie jest stosunkowo łagodne.
pozdrawiam
Emil
To prawda - wersja z LP'3 była nieporównywalnie lepsza. Niestety, żadna dostępna w sieci to nie jest ta z listy. Pozostaje tylko zamówić w Muzycznej Poczcie UKF z odpowiednim zastrzeżeniem co do wersji, a "dyżurni nagrywacze" (np.: jotem3) zapewne ją przechwycą.z "nasłuchu" pamiętam, że refren wersji granej na LP był akcentowany na My jesteśmy rokendrolowcami (zapis fonetyczny żeby już więcej nie mieszać) - a cały utwór był w formie zbiżonej do punka, podczas gdy w wersji z płyty akcent pada wyraźnie na My jesteśmy rokendrolowcami i nagranie jest stosunkowo łagodne.