Wątpliwości rozwiane!

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

julass

Post autor: julass »

sory bo nie zauważyłem że mnie nie zalogowało... to mówiłem ja, julass:)
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

OK! no problem...
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Piotr »

JC pisze:13. Kult – Polska (Mieszkam w Polsce)
No to odgrzeje ten temat w ten grudniowo-wiosenny dzien.
Otoz moi mili chcialbym was niniejszym poinformowac, iz tak w rzeczywistosci istnieja dwa utwory o podobnym tekscie (zmiany sa kosmetyczne): "Polska" (1987) oraz "Mieszkam w Polsce" (1989). I wlasnie ten drugi utwor z plyty "TAN" (utwor nr 4) byl grany na liscie.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

Piotr pisze:
Otoz moi mili chcialbym was niniejszym poinformowac, iz tak w rzeczywistosci istnieja dwa utwory o podobnym tekscie (zmiany sa kosmetyczne): "Polska" (1987) oraz "Mieszkam w Polsce" (1989). I wlasnie ten drugi utwor z plyty "TAN" (utwor nr 4) byl grany na liscie.
Na płycie TAN utwór ten jest w wersji koncertowej pod tytułem, który podał Piotr i to była 1sza publikacja tego utworu. Natomiast jeśli chodzi o płytę POSłUCHAJ TO DO CIEBIE to utwór pt. "Polska" został dodan w 1991 roku w kompaktowej reedycji tego albumu, bo ponoć w pierwotnej wersji nie weszła na płytę, a może kłopoty z cenzurą (to już mój domysł).
JC

Post autor: JC »

Gary pisze:
Piotr pisze:
Na płycie TAN utwór ten jest w wersji koncertowej pod tytułem, który podał Piotr i to była 1sza publikacja tego utworu. Natomiast jeśli chodzi o płytę POSłUCHAJ TO DO CIEBIE to utwór pt. "Polska" został dodan w 1991 roku w kompaktowej reedycji tego albumu, bo ponoć w pierwotnej wersji nie weszła na płytę, a może kłopoty z cenzurą (to już mój domysł).
Na 100% ten utwór Kultu który był grany na Liscie w 1992 r. to była wersja studyjna, nie koncertowa! Zostały mi z tego czasu nagrania listy na kasetach!
leszekno

Post autor: leszekno »

Jeśli nie przegapiłem jakiegoś posta to do polskich tytułów należy dopisać jeszcze jeden utwór Kultu - Rząd oficjalny, który ma oryginalny tytuł "Generał Ferreira" (płyta "Your Eyes").
JC

leszekno pisze:Jeśli nie przegapiłem jakiegoś posta to do polskich tytułów należy dopisać jeszcze jeden utwór Kultu - Rząd oficjalny, który ma oryginalny tytuł "Generał Ferreira" (płyta "Your Eyes").
Jasne, że tak! O największym przeboju, który pojawił się na liście pod zmienioną nazwą się mi zapomniało.
ku3a

Post autor: ku3a »

no dobra, ale czy chcecie, zeby to widnialo jako "General Ferreira"?
bo ja sie bede upierac, ze "Rzad oficjalny". To LP3, a nie spis oficjalnych tytulow piosenek, ktore sie na LP3 pojawily.
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Post autor: pbd2 »

Skoro czar Listy pryska przy tytułach oficjalnych, to może powinno sie dawać na pierwszym miejscu tytuł, pod którym piosenka wystepowała na Liście, a w nawiasie tytuł oficjalny. Tytuły oficjalne jednakowoż w jakiejś formie MUSZĄ BYĆ, bo dziś listy słucha masa ludzi, którzy 10 czy 20 lat temu albo jeszcze jej nie słuchali, albo byli małymi dziećmi i nie pamiętają, co pod jakim tytułem występowało, albo w ogóle ich nie było jeszcze na świecie, więc tym bardziej nie wiedzą, że np. "Zwykłe ciało" i "Autobusy i tramwaje" to to samo. Podanie choćby w nawiasie oficjalnego tytułu tylko ułatwi im poznawanie historii LP3. Zresztą i na tym forum odzywają się czasem rozpaczliwe prośby o odnalezienie jakiejś piosenki, która na liście była, a tytułu nigdzie nie można znaleźć, właśnie dlatego, że te Trójkowe tytuły pojawiały się tylko w Trójce...
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Zgadzam się w 100%
herMMan

Post autor: herMMan »

A jak rzecz się miała do FNSCH i utworu PTA PTA? Przez cały czas myślałem, że to po prostu Z NOŻEM NA PTAKI lecz o tej zamianie nic nie wspominacie. Zresztą PTA PTA nie było na żadnej płycie zespołu więc moje podejrzenia wydawały się dla mnie uzasadnione. Jakoś wyjątkowo tego utworu nie pamiętam z tzw. odsłuchu :?:
JC

Był taki utwór FNS pt. "Pta pta". Nie został wydany na żadnym albumie ani singlu (podobnie jak "Pieśń o Josarianie Szabalala"). Też kiedyś myślałem, że to "Z nożem na ptaki" albo "Kosmiczny zabijaka". Formacja lubiła chyba śpiewać o ptakach :wink: ,ale taki utwór na pewno istnieje. Mogę podać linka.
herMMan

Jeśli ten link jest do oficjalnej strony Formacji N.S. to nie, bo już sprawdzałem; jeżeli do innej, to poproszę. Dzięki za wyjaśnienia. :)
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora

Formacja Nieżywych Schabuff - Pta pta

Kiedy jestem sam, spędzam czas na spaniu
Po stopach, po stopach drapaniu
Na strzelaniu do pierzastych chmurek
I łapaniu czarnych mrówek
Przy czerwonym winie tańczą słonie
Tańczą słonie kolorowe na linie
Czas przemija na westchnieniu
W tym moim małym, małym plemieniu

Czasami dla zabicia czasu
Poruszam u nóg palcami
Dla białej sprawiedliwości
Ryby nie mogą mieć ości
A dziki z wielkimi kłami
Puszczają bańki ryjami
Z żyrafami chodzę do szkoły
W teczce niosąc skrzydlate anioły
JC

HERMMAN pisze:Jeśli ten link jest do oficjalnej strony Formacji N.S. to nie, bo już sprawdzałem; jeżeli do innej, to poproszę. Dzięki za wyjaśnienia. :)
Chodziło mi raczej o linka do tego nagrania. Z tego co wiem to chyba było pierwsze nagranie FNS na liście Trójki z wokalem Olka Klepacza. Nagrana już po "Wiązance melodii młodzieżowych"i odejściu Jacka Pałuchy. Piosenka nie znalazła się też na albumie FNS "Schaby" z 1990 roku. Podobno wydana została na jakiejś kasetowej składance w 1989 r. pt. "Top Rock". A oto link w celu bliższego poznania :wink:

http://download.yousendit.com/C913DA6956B3347B
herMMan

Drodzy Piotrze i Jacku! Wielkie DZIĘKUJĘ za tekst i utwór FNS. Prawdę mówiąc nigdy nie spodziewałem się, że w kilka godzin od próby ustalenia historii nagrania będę miał ten "fakt" zgrany na dysku. Czuję się zobowiązany - jednak czytając na bieżąco forum trudno byłoby czymś się Wam odwdzięczyć. Pozdrawiam - Maciej. :D
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

JC pisze:Mam nadzieję, że niczego nie przegapiłem.
Oto te piosenki:
01. Maryla Rodowicz – Mława (Siedzę w Mławie)
02. RSC – Kradniesz mi moją duszę (Bez znieczulenia)
03. Oddział Zamknięty – Odmienić los (Z dnia na dzień)
04. Noah Noah – Walczyk (Rodzaj gry)
05. Rezerwat – Balanga (Kuszący wir)
06. Jajco – Namiętność Eskimosa (Życie Eskimosa)
07. Dżem – Naiwne pytania (W życiu piękne są tylko chwile)
08. Robert Milewski – Króla (To wszystko)
09. Bajm – Miłość nie umiera (Dzień i noc)
10. T. Love – Autobusy i tramwaje (Zwykłe ciało)
11. Formacja Nieżywych Schabuff – Baboki (O dobrych to duchach piosenka)
12. Pokolenie – Scio me nihil scire (To właśnie my)
13. Kult – Polska (Mieszkam w Polsce)
14. Ziyo – Magiczne słowa (Wszystko to co mam)
15. Raz Dwa Trzy – Czekam i wiem (Jeśli coś się dzieje ze mną)
Wydaje mi się, że oprócz wyżej wspomnianego Kultu, warto by też napisać, że utwór Daab "W moim ogrodzie" funkcjonuje też pod tytułem "Ogrodu serce".
JC

To jak kolega Robinson przypomniał tego mojego posta, to może coś zdementuję - wyniki śledztwa wykazały, że jednak "Scio ma nihil scire" i "To właśnie my" to dwie różne piosenki.
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Przypomniał mi się jeszcze jeden utwór, który funkcjonował pod dwoma tytułami:
Republika - Kurtyna // Zróbmy to (teraz)
JC

Takich piosenek było pewnie jeszcze o wiele, wiele więcej, np. "Młode koty noszą wykrochmalone kołnierzyki" Róże Europy (czyli "Rockandrollowcy").
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora

Tu mam mala watpliwosc czy przypadkiem ten tytul nie pisze sie tak:
Rockendrolowcy - tytuł z płytki Blenders, Hot Water, Róże Europy - POLTON promo mx SCD 004 lub tez Rock'n'rollowcy jak widnieje na plycie Radio Młodych Bandytów
Ostatnio zmieniony śr sty 31, 2007 10:37 pm przez Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
emilencja
Listy Przebojów Trójki słucham od: 219

Post autor: emilencja »

Zgadza się, tyle że "Rock`n`rollowcy" to inna wersja "Młodych kotów ..." - ta na Liście była bardziej dynamiczna i drapieżna niż ta wydana na płycie (zresztą "Radio młodych bandytów" ukazało się kila lat później). A skoro już mowa o Różach, to podobnie było z dwoma innymi utworami: "Stańcie przed lustrami" i "List do Gertudy Burgund" - na LP grano z singla Tonpressu, a na płycie ukazały się zupełnie inne wersje. W przypadku "Młodych ..." jest o tyle trudniej, że singla nie było - prawdopodobnie nagranie zostało zrealizowane dla radia.

pozdrawiam
Emil
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora

emilencja pisze:W przypadku "Młodych ..." jest o tyle trudniej, że singla nie było - prawdopodobnie nagranie zostało zrealizowane dla radia.
No wlasnie, ze sie ukazala "Blenders, Hot Water, Róże Europy" - POLTON promo mx SCD 004. Znalazly sie na niej:
BLENDERS - Jeszcze
HOT WATER - Green Train
RÓŻE EUROPY - Rockendrolowcy
RÓŻE EUROPY - Surfingujące buty
RÓŻE EUROPY - Jedenaste przykazanie
Awatar użytkownika
emilencja
Listy Przebojów Trójki słucham od: 219

Post autor: emilencja »

Piotr pisze:
emilencja pisze:W przypadku "Młodych ..." jest o tyle trudniej, że singla nie było - prawdopodobnie nagranie zostało zrealizowane dla radia.
No wlasnie, ze sie ukazala "Blenders, Hot Water, Róże Europy" - POLTON promo mx SCD 004. Znalazly sie na niej:
BLENDERS - Jeszcze
HOT WATER - Green Train
RÓŻE EUROPY - Rockendrolowcy
RÓŻE EUROPY - Surfingujące buty
RÓŻE EUROPY - Jedenaste przykazanie
ukazała się Piotrze - w porządku, ale weź pod uwagę KIEDY się ukazała - skoro jest na niej Blenders z utworem z albumu "Keszebe" roku 1995 (zakładając nawet że Blendersi "kisili" to nagranie ze 2 lata przed wydaniem - ukazała się zapewne nie wcześniej niż w 1993 - choć przypuszczam że później), to i mogą być Róże w wersji z płyty "Radio młodych bandytów" z roku 1991

pisząc tamten post miałem zamiar tylko zwrócić uwagę na to że istnieją dwie wersje tego nagrania - nie chodziło mi o pisownię tytułu (może to nie najszczęśliwsze miejsce na tą informację) - przepraszam

z "nasłuchu" pamiętam, że refren wersji granej na LP był akcentowany na My jesteśmy rokendrolowcami (zapis fonetyczny żeby już więcej nie mieszać) - a cały utwór był w formie zbiżonej do punka, podczas gdy w wersji z płyty akcent pada wyraźnie na My jesteśmy rokendrolowcami i nagranie jest stosunkowo łagodne.

pozdrawiam
Emil
herMMan

z "nasłuchu" pamiętam, że refren wersji granej na LP był akcentowany na My jesteśmy rokendrolowcami (zapis fonetyczny żeby już więcej nie mieszać) - a cały utwór był w formie zbiżonej do punka, podczas gdy w wersji z płyty akcent pada wyraźnie na My jesteśmy rokendrolowcami i nagranie jest stosunkowo łagodne.
To prawda - wersja z LP'3 była nieporównywalnie lepsza. Niestety, żadna dostępna w sieci to nie jest ta z listy. Pozostaje tylko zamówić w Muzycznej Poczcie UKF z odpowiednim zastrzeżeniem co do wersji, a "dyżurni nagrywacze" (np.: jotem3) zapewne ją przechwycą. :D
ODPOWIEDZ