Czarne chmury zbierają się nad Skowrońskim

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Czarne chmury zbierają się nad Skowrońskim

Post autor: Yacy »

za serwisem http://www.wirtualnemedia.pl:

Jeśli wyniki audytu przeprowadzonego w Polskim Radiu na zlecenie ministra skarbu są zgodne z rzeczywistością, dyrektor radiowej Trójki Krzysztof Skowroński zostanie odwołany - zapowiedział p.o. prezes Polskiego Radia Robert Wijas.

- Te zarzuty się nie potwierdzą, bo nieprawda nie może się potwierdzić chyba, że u Orwella - powiedział Krzysztof Skowroński.

Wyniki audytu w publicznym radiu ujawniła w sobotę "Gazeta Wyborcza". Jednym z ustaleń audytorów miały być "nieprawidłowości przy wypłacie honorariów dziennikarskich dla Skowrońskiego". Jak podaje gazeta, Skowroński miał osobiście zatwierdzać wypłatę własnych honorariów np. za przeprowadzony wywiad, choć mógł to robić tylko prezes zarządu.

W sumie - wg "GW" - audytorzy zakwestionowali 90 proc. tych wypłat na kwotę 120 tys. zł. Skowroński zaprzeczył, by zatwierdzał własne honoraria.

- Jeśli okaże się, że jest tak, jak wynika z nagłośnionego dziś audytu dyrektor Skowroński zostanie odwołany - powiedział Robert Wijas. Nie wykluczył też innych decyzji personalnych.

Jak napisała "GW", audyt w Polskim Radiu przeprowadzała firma Morison Finansista Audit i dotyczyła ona okresu od 1 stycznia 2006 do 30 września 2008 r. Ma z niego wynikać, że w PR "panuje bałagan finansowy", a przeprowadzona w 2007 r. restrukturyzacja nie doprowadziła do zmniejszenia, ale zwiększenia kosztów spółki.

Minister Skarbu zlecił przeprowadzenie audytu pod koniec ubiegłego roku, po zawieszeniu przez radę nadzorczą dwóch prezesów spółki: Krzysztofa Czabańskiego i Jerzego Targalskiego.

I znów wraz ze zmianą dyrektora będą nas czekać zmiany w obsadzie i w ramówce Trójki! :evil:
Nie stawiam znaku zapytania, bo jestem pewien, że jeśli już wyciekła taka informacja to jest to przesądzone. Mimo słów Skowrońskiego. Nie wnikam skąd on jest i co robił z kasą. Jedno trzeba mu przyznać - postawił Trójkę na nogi, bo przed jego kadencją przynajmniej częściowo stacja stała na głowie!!!
ku3a

Re: Czarne chmury zbierają się nad Skowrońskim

Post autor: ku3a »

ja widzę to tak - trzeba by być durniem, żeby robić tego typu przekręt. to jakby wziąć młotek, pójść w południe do centrum miasta, wybić szybę u jubilera, skraść złoty naszyjnik i w nogi.
moim zdaniem po prostu komuś zależy na tym, aby Krzysztofa Skowrońskiego, za przeproszeniem, udupić. bo może komuś podpadł, może na coś się nie zgadzał, może miał swoje zdanie, swoją wizję. może za bardzo walczył w sprawie abonamentu, może za bardzo walczył o swoich pracowników.
o!
kasia!

Post autor: kasia! »

ku3a pisze:ja widzę to tak - trzeba by być durniem, żeby robić tego typu przekręt. to jakby wziąć młotek, pójść w południe do centrum miasta, wybić szybę u jubilera, skraść złoty naszyjnik i w nogi.
moim zdaniem po prostu komuś zależy na tym, aby Krzysztofa Skowrońskiego, za przeproszeniem, udupić. bo może komuś podpadł, może na coś się nie zgadzał, może miał swoje zdanie, swoją wizję. może za bardzo walczył w sprawie abonamentu, może za bardzo walczył o swoich pracowników.
o!
Zgadzam się 100% z Twoją wypowiedzią. Chyba komuś bardzo zależy na wywaleniu Skowrońskiego w Trójki. Radio osiąga obecnie najlepsze wyniki słuchalności od kilku lat, ma swoją wizję i chce ją kontynuować i zapewne naraził się komuś :know:
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Może konkurencję boli dobry wynik?
To by wcale nie dziwiło, pamiętajmy co było jak za bardzo wzrosły udziały Radiostacji, czy Bis-ki...
Awatar użytkownika
Bodeczek

Post autor: Bodeczek »

A moim zdaniem Skowroński cierpi za zbyt bliskie kontakty z Targalskim i Czabańskim i ... poleci ...
Awatar użytkownika
Robert
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr. 137 - 1 XII 1984

Post autor: Robert »

Oddzielmy dwie rzeczy. Skowroński dostał stanowisko z politycznego klucza i jako PiSowski aparatczyk musi polecieć...
Nie chodzi o żadne kontakty , dobre wyniki słuchalności czy nawet te jego przekręty. Przecież to tylko pretekst.
Ale nikt nie zabierze mu zasług w postawieniu Trójki na nogi i wcielania w życie jakiejś tam jego skutecznej jak się okazuje wizji. Tyle , że czasy odgórnych mianowań miejmy nadzieję chyba się kończą , ale warto by jednak było , żeby jego następca starał się podążać tą drogą , nie próbował psuć tego co już zostalo zrobione i uszczęśliwiał słuchaczy na siłę w inny sposób...
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

Mi los Skowrońskiego jest obojętny. Trochę jego zasługi są przeceniane. Po prostu trochę wyprostował poprzednie przegięcie (nie było tak tragicznie jak wielu mówiło), ale format (tzn. podział godzinowy na pasma) jest taki sam jak był , jak przed jego przyjściem (np. tonacja trójki też nie powróciła na miejsce "Za a nawet przeciw"). Przy okazji w niektórych fragmentach przegiął w drugą stronę. Ci sami ludzie, którzy go niejako wynieśli na to stanowisko (z Samoobrony i LPR) teraz chcą go odwołać. Jak pisałem wcześniej, ani mnie to ziębi, ani parzy. Mam nadzieję jednak, że jeśli już go odwołają, to zrobią tak jak w programie 1 polskiego radia, gdzie szefem został długoletni dziennikarz tego programu. I ja w trójce też życzę sobie człowieka, o którym będę mógł powiedzieć, że trójka i on to jedno. Paru ich tam na Myśliwieckiej z pewnością jest.
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

Pod listem w obronie odwołanego właśnie Skowrońskiego podpisali się m.in. Mann, Wassowski i Kydryński... Czy Pani dyrektor Jethon zacznie zmiany od ramówki niedzielnej? Pewnie tak :evil:
mp3fm
Kontakt:

Post autor: mp3fm »

Szkoda kurcze...

Skowroński był Wizjonerem - Jethon jest skamienieliną - jedyne co potrafi to robić beznadziejne wywiady z "celebrytami". A to za mało, żeby kierować takim programem jak Trójka. Równie dobrze można było dyrektorką mianować szamankę Dobroń. Cóż - chyba po raz kolejny sprawdzi się prawo niekompetencji Petera.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

Gary pisze:I ja w trójce też życzę sobie człowieka, o którym będę mógł powiedzieć, że trójka i on to jedno. Paru ich tam na Myśliwieckiej z pewnością jest.
Szczerze mówiąc, to nie myślałem o pani Jethon, choć powyższe warunki spełnia w 100%. Raczej myślałem o kimś z redakcji muzycznej trójki...

"Trzeci do pary' z Michałem Ogórkiem bardzo lubiłem swego czasu słuchać.

PS. Nie do końca rozumiem dlaczego w 2006 roku została pogoniona z trójki.
Awatar użytkownika
dominik_fi
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.

Post autor: dominik_fi »

Szkoda że psują Trójkę, chyba ktoś się wk..., że Trójka zwiększyła słuchalność, bo przecież Polskie Radio miało upadać po tym gadaniu i zniesieniu abonamentu. A tu Skowroński popsuł im plany. A teraz aż boj się pomyśleć co się stanie z wieloma fantastycznymi audycjami. Czy powtórka z rozrywki wyleci i będzie tylko w piątki jak kiedyś. Oby tylko nie ruszała Za a nawet przeciw. Ciekawe czy teraz serwisy informacyjne w Trójce będą "okraszone" komentarzem jak to miało miejsce np. w polsacie za czasów Hanny Lis - oby nie bo było to bardzo irytujące.
Awatar użytkownika
zbyszu
Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
Kontakt:

Post autor: zbyszu »

Najlepiej napisac cos, wręcz ocenic zanim jeszcze cokolwiek sie zrobiło. Nie ma to jak byc znawcą jeszcze przed faktami. Przecież nowa Pani Dyrektor nie podjeła jeszcze zadnych decyzji, zmian, itp...wiec po co takie dyrdymałki?

:-/
IZA

Post autor: IZA »

Otóż to - ja życzyłabym Trójce dalej jak najwięcej dobrych audycji muzycznych, społecznych, kulturowych, a przy tym równie dobrego kontaktu ze słuchaczami (brawo Wilczur!), a jak najmniej polityki. Słupki stawiam na drugim miejscu, bo jakość jednak należy postawić przed ilością.

Przepraszam, że na razie tylko około listowo, ale wkrótce wracam do Waszego grona :D
Awatar użytkownika
dominik_fi
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.

Post autor: dominik_fi »

Tylko dlaczego zmieniać osobę, która podniosła to radio. Ja uważam, że z tego nic dobrego nie wyniknie, i jak dla mnie to powrót do czasów M. Olszańskiego.
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

zbyszu pisze:Najlepiej napisac cos, wręcz ocenic zanim jeszcze cokolwiek sie zrobiło. Nie ma to jak byc znawcą jeszcze przed faktami. Przecież nowa Pani Dyrektor nie podjeła jeszcze zadnych decyzji, zmian, itp...wiec po co takie dyrdymałki?

:-/
wg mnie to nie do końca tak jest. Bo jednak są obawy, że wróci Trójka sprzed kilku lat...
Pani Jethon jest kojarzona z Laskowskim, zresztą odeszła z Trojki jak dyrektorem został Skowroński. M.in. z powodu powrotu do stacji Moniki Makowskiej .
– Chcę pokazać, że nie zgadzam się na brak spójnej polityki programowej i zatrudnianie po znajomości ludzi niekompetentnych, jak Moniki Makowskiej – to jej słowa [za http://www.trojka.net]

Może nie będzie rewolucji, ale nie chce mi się wierzyć, że nie pozbędzie się ludzi którzy bronili Skowrońskiego, czyli m.in. Wojciecha "Mania" Manna i Grzegorza "Gunia" Wassowskiego... ale chciałbym sie mylić...
M.C.

Post autor: M.C. »

dominik_fi pisze:Tylko dlaczego zmieniać osobę, która podniosła to radio.
No przecież jest wyraźnie powiedziane dlaczego. Jeżeli zarzuty są prawdziwe, to trudno przymykać na nie oko tylko ze względu na zasługi.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Ależ to typowa polityczna zagrywka. Ten powód az śmieszy. Zawsze można coś takiego wymyslić i potem z takiego powodu odwoływać.
Skoro było tak dobrze, to dlaczego jest tak źle...
Życzę, żeby za rządów Jethon było równie dobrze, ale czuję kolejną zmianę, na gorsze dodam.
M.C.

Post autor: M.C. »

Ależ to typowa polityczna zagrywka. Ten powód az śmieszy. Zawsze można coś takiego wymyslić i potem z takiego powodu odwoływać.
Ten "śmieszny" powód (jeżeli się potwierdzi) nazywa się w języku polskim kradzieżą. Nie sądzę, by ktoś aż tak oczerniał niewinną osobę, tylko po to, by pozbawić ją stanowiska.
Awatar użytkownika
marsvolta
Listy Przebojów Trójki słucham od: 721

Post autor: marsvolta »

A ja za Skowrońskim nie przepadałem i nie będę po nim płakał. Poza tym jakoś nikt nie pamięta, że za jaego kadencji odszeedł Marek Niedźwiedzki. I jak można powiedzieć, że postawił trójkę na nogi? Jeżeli nie zatrzymał jednaj z najważniejszych postaci w Trójce. Pamięntam co powiedział Hirek Wrona o odrjejściu Marka z Trójki, że jeżeli ktoś chce wierzyć, że odszedł bo tak chciał to oczywiście może, tak jak i w to, że od odszedł dobrowolnie z Telekspresu.
IZA

Post autor: IZA »

dominik_fi pisze:Tylko dlaczego zmieniać osobę, która podniosła to radio. Ja uważam, że z tego nic dobrego nie wyniknie, i jak dla mnie to powrót do czasów M. Olszańskiego.
No właśnie, dla normalnego słuchacza jest to niezrozumiałe i zgadzam się, że złe, ale to są niestety media państwowe. Dyrektor (jaki by nie był) wie, że dłużej danym medium państwowym nie będzie zarządzał. Szczególnie ktoś taki jak Skowroński, który nie ukrywał swoich poglądów politycznych i przepraszam (ale to moja opinia) zaraził niestety nimi informacyjną i publicystyczną stronę PR3. Liczył się po prostu z zasadą, że "polityk dał, to i polityk może zabrać" (czyli to o czym pisał Gary).
Pomijając jednak fakt, że publicystyki w Trójce nie dało się słuchać, cała reszta wyszła Skowrońskiemu dobrze. Taktyka sukcesywnych modyfikacji programowych się sprawdziła i moim zdaniem zadaniem nowego zarządu jest teraz utrzymanie tego i mam nadzieję, że właśnie na tym się skupią, a nie na wojenkach z tymi co podpisali list.
mp3fm
Kontakt:

Post autor: mp3fm »

zbyszu pisze:Najlepiej napisac cos, wręcz ocenic zanim jeszcze cokolwiek sie zrobiło. Nie ma to jak byc znawcą jeszcze przed faktami. Przecież nowa Pani Dyrektor nie podjeła jeszcze zadnych decyzji, zmian, itp...wiec po co takie dyrdymałki?
Bo jedynym pomysłem na radio dla tej paniusi było przez lata zadawanie tych samych pytań tym samym osobom. To może i dość dobra dziennikarka czy publicystka ale przez lata nie potrafiła wymyślić nic nowego nawet we własnym programie. Poza tym podczepiła się onegdaj pod Laskowskiego & Co - a był to najczarniejszy okres w dziejach Trójki, tego radia z Rokosem, Anetą Wroną i Fijałkowskim nie dało się po prostu słuchać.

A zresztą dość powiedzieć, że dziś w poranku znani dziennikarze niemal żegnają się z Trójką więc chyba dobrze wiedzą kim jest paniusia Jethon :(
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

Pokrótce moja opinia:
1. powód odwołania Skowrońskiego żałośnie słaby.
2. nie gloryfikuję Krzysztofa Skowrońskiego jako dyrektora Trójki, ale jak dla mnie zrobił wiele pożytecznych rzeczy, zarówno zmieniając ramówkę, przywracając dawnego ducha Trójki [choćby przywracając nagrodę Mateuszy czy ponownie zatrudniając osoby współtworzące kiedyś kultowość Programu Trzeciego].
3. ale te zmiany to dopiero początek. dużo jeszcze jest do zrobienia i ja na te zmiany czekałem z ostateczną oceną... nie doczekam się. w zamian ostatnio Trójka zaczęła skręcać za bardzo w stronę tak zwanej alternatywy, która dla mnie jest po prostu muzyką okołodiscową...
4. A że Niedźwiedź odszedł? Póki co żyjemy w wolnym kraju i każdy może zmienić pracę. Niedźwiedź też.
Awatar użytkownika
zbyszu
Kontakt:

tadzio3 pisze:Ależ to typowa polityczna zagrywka. Ten powód az śmieszy. .
Jasne, że typowo polityczna. A kto jeździł na sniadania/wywiady do domu Pana Prezesa na K.? Ten powód aż śmieszy - ale najgorsze, że jest prawdziwy.
Awatar użytkownika
zbyszu
Kontakt:

mp3fm pisze:
A zresztą dość powiedzieć, że dziś w poranku znani dziennikarze niemal żegnają się z Trójką więc chyba dobrze wiedzą kim jest paniusia Jethon :(
Czy ktoś jeszcze oprócz Karnowskiego (znany dziennikarz???) pozegnał się z Trojka???
ODPOWIEDZ