Paweł Kostrzewa odchodzi z Polskiego Radia

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Paweł Kostrzewa odchodzi z Polskiego Radia

Post autor: tadzio3 »

Tak podaje Onet:
30 listopada Paweł Kostrzewa odejdzie z Polskiego Radia. Słynny prezenter współpracował z nim 11 lat, z czego osiem słyszeliśmy go na antenie radiowej Trójki.
- Przez długie lata w Trójce miałem możliwość realizowania własnych wizji i pomysłów. "Trójkowy Ekspress" stał się ważną audycją. Zorganizowałem kilkadziesiąt koncertów, swoim nazwiskiem sygnowałem kilka płyt, udało się wypromować nowych, alternatywnych wykonawców. Spędziłem przed mikrofonem kilka tysięcy godzin w znakomitym towarzystwie - mówi Paweł Kostrzewa. - Przez rok w Jedynce, w roli zastępcy dyrektora d/s muzyki, zdobyłem nowe doświadczenia i udało nam się osiągnąć dobre wyniki, zatrzymać trend spadkowy. Mój udział w "Czterech Porach Roku" (wymyślił to Marcin Wolski) udał się, bo audycje, mimo że poruszające trudne tematy, podnosiły słuchalność radia (w drugim kwartale 2 %). Tak samo było z "Latem z Radiem". Zespół, w skład którego wchodziłem, wypracował na trudnym rynku i z dużo mniejszym rozmachem niż w poprzednich latach spory sukces (4% wzrostu).

Nie wystarczyło to jednak, by Kostrzewie udało się dojść z nowymi władzami radia do porozumienia. - Brak ciekawych propozycji i zainteresowania kolejnej nowej władzy, brak satysfakcji, brak możliwości realizacji własnych pomysłów spowodowały, że postanowiłem zmienić otoczenie - tłumaczy prezenter.

Paweł Kostrzewa zakończy pracę w Polskim Radiu 30 listopada. Do końca roku będzie odpoczywał, od Nowego Roku wraca do pracy w mediach, nie ujawnił jednak jeszcze żadnych szczegółów dotyczących nowej pracy.

Mówi się trudno
Aro
Listy Przebojów Trójki słucham od: 25.08.1984

Post autor: Aro »

Wyjdzie na to że od 1 stycznia bedzie pracował w radiu Złote Przeboje. :)
Awatar użytkownika
jaszczomp

Post autor: jaszczomp »

Marnował się chłop w tej jedynce. Ja go z trójki wspominam bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

Mam wszystkie płyty TE i to była świetna audycja. W przeciwieństwie do Soboty w stylu POP :evil: Ogólnie wspominam go sympatycznie z Trójki a w Jedynce słyszałem Go może ze 3 razy więc nie wiem do końca co puszczał...
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Aro pisze:Wyjdzie na to że od 1 stycznia bedzie pracował w radiu Złote Przeboje. :)
Też o tym pomyślałem :)
ku3a

Post autor: ku3a »

ja tez bardzo milo z Trojki go wspominam.
a Jedynki nie slucham.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

"Trójkowy ekspres" był jedną z moich ulubionych audycji w Trójce, w przeciwnieństwie do "Programu alternatywnego".
j64

Post autor: j64 »

tadzio3 pisze:"Trójkowy ekspres" był jedną z moich ulubionych audycji w Trójce, w przeciwnieństwie do "Programu alternatywnego".

Mam identyczne zdanie. :)
Awatar użytkownika
jaszczomp

Post autor: jaszczomp »

Yacy pisze:Mam wszystkie płyty TE i to była świetna audycja. W przeciwieństwie do Soboty w stylu POP :evil: Ogólnie wspominam go sympatycznie z Trójki a w Jedynce słyszałem Go może ze 3 razy więc nie wiem do końca co puszczał...
on tam chyba tylko kase brał i nic nie puszczał
Paweł! - pora znowu robić cos konkretnego! :)
Awatar użytkownika
zbyszu
Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
Kontakt:

Post autor: zbyszu »

Yacy pisze:Mam wszystkie płyty TE i to była świetna audycja. W przeciwieństwie do Soboty w stylu POP :evil: Ogólnie wspominam go sympatycznie z Trójki a w Jedynce słyszałem Go może ze 3 razy więc nie wiem do końca co puszczał...
1) Najlepszy był Trójkowy Ekspress w godz. 14.00-16.00

2) Po Kostrzewie nie było już tak dobrej aucyji z muzyką rockowa, alternatywna, niezalezną. Nie poradziła sobie Szydłowska, Stelmach; Hoffman...

3) Kostrzewa w PR I puszczał Savage, Lambadę i Beatę Kozidrak, czyli tak, aby czasem nie skazić ucha Sluchacza. Choc czasami przemycił coś bardziej rockowego. Choć - jak widac - i pewnie za to dostał po glowie :-/

Paweł!!! Zróć coś nowego!!! Dzieki za szczerą rozmowę w Węgorzewie !
PS
Listy Przebojów Trójki słucham od: 14.01.1984
Kontakt:

Post autor: PS »

Nie były mi znane kulisy odejścia Kostrzewy z Trójki, ale pamiętam kiedy nowo odkryta wówczas A. Szydłowska zaczęła zostawać ze swoją muzyką z puszki (nadawaną między 18.00-19.00) jeszcze po 19.00, kiedy powinien już zaczynać się Trójkowy Ekspres. To był pierwszy zły znak...

Potem pierwsza godzina TE zmieniła się z kolei w muzykę z puszki, a potem przyszły wakacje i zaczął się Program Alternatywny. Łudziłem się wtedy, że ta audycja to tylko letnie zastępstwo, ale okazało się, że Paweł K. na antenę Trójki już nie wrócił. :? Potem słyszałem go kilka razy w Jedynce, jak męczył się nadając jakąś bezsensowną muzykę z komputerowej playlisty. :x

Trójkowy Ekspres to była marka, którą z pewnością warto byłoby wznowić w takiej czy innej formie. Mam nadzieję, ze Pan Paweł wreszcie znajdzie dla siebie jakieś sensowne miejsce w eterze. Jego wiedza, charyzma i osobowość z pewnością przyciągną wielu słuchaczy do rozgłośni w której się pojawi. :)
Awatar użytkownika
djjack
Kontakt:

Autorski cykl w Onet.pl

Post autor: djjack »

Paweł Kostrzewa ma autorski cykl w Onet.pl. Program nosi tytuł 'Alter Ego'. W miesiącu pojawiają się na stronie cztery premierowe odcinki, a każdy z nich ma około 20 minut. Paweł odszedł z radia, ale jak powiedział RNL 'Wróciłem do alternatywnych korzeni, tyle że w wymiarze telewizyjnym, bo kręcimy odcinki z normalną telewizyjną ekipą. Mam producenta, kamerzystów, dźwiękowca itd... Jest to bodaj pierwszy alternatywny program w sieci, produkowany w takim wymiarze.'
Ma też całkowitą swobodę programową którą ograniczają jedynie wytwórnie fonograficzne dając zgodę na prezentację teledysku albo jej nie dając.

Źródło - RNL
Awatar użytkownika
I.C 1987

Post autor: I.C 1987 »

szkoda że nie ma go już w PR ale rzeczywiście w Jedynce się marnował, jego Trójkowy Ekspress był kultową audycje i Paweł pokazał polakom sporo alternatywy ,oglądałem dwa odcinki tego jego programu w onecie i wygląda na to że to jest to o co mu chodziło. Ale lepiej było by posłuchać Kostrzewe w eterze najlepiej w Trójce.
Awatar użytkownika
zbyszu
Kontakt:

Kostrzewa był swietny w Trójkowym Ekspresie, który - przypomne - na poczatku był w godzinach 14.00-16.00. To były rewelacyjne popołudnia.

Ech Kostrzewa mógłby teraz wrócić do Trójki

Do nasłuchania
Awatar użytkownika
stavanger
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 683

Post autor: stavanger »

zbyszu pisze:Kostrzewa był swietny w Trójkowym Ekspresie, który - przypomne - na poczatku był w godzinach 14.00-16.00. To były rewelacyjne popołudnia.
Tak, to były popołudnia, ze szkoły sie szybciej wracało do domu, żeby posłuchać :)
Awatar użytkownika
I.C 1987

widzę ze nie bylem jedyny pędząc do domu na audycje
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

stavanger pisze:
zbyszu pisze:Kostrzewa był swietny w Trójkowym Ekspresie, który - przypomne - na poczatku był w godzinach 14.00-16.00. To były rewelacyjne popołudnia.
Tak, to były popołudnia, ze szkoły sie szybciej wracało do domu, żeby posłuchać :)
Ja to wcześniej wracałem na "Brum", bez porównania lepszy program od "MuzExu". :)
Awatar użytkownika
stavanger

Ja wracałem, bo codziennie koło 14:15-14:30, była puszczana piosenka ze starszych notowań listy, a w każdą środę gościem był Marek Niedźwiecki :)
Awatar użytkownika
zbyszu
Kontakt:

Gary pisze:
stavanger pisze:
Ja to wcześniej wracałem na "Brum", bez porównania lepszy program od "MuzExu". :)
Pewnie, ze bez porówniana, ponieważ Brum był audycją z wyłacznie Polska muzyka - ME juz nie ;-)

[*][*][*]
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Post autor: prz_rulez »

Trójkowy ekspres to była bodajże jedyna okazja, by usłyszeć w jakimś radiu "Faint" Linkin Parku :wink:
Jedynki słucham i muszę przyznać, że trzyma całkiem niezły poziom. Nic jednak nie zastąpi Trójkowych audycji: Klubu Trójki i Dobronocki ;)
A co do Szydłowskiej to się nie zgodzę, bo puszcza u siebie dużo świetnej muzy [wiem, oberwie mi się za to]. No, a poza tym to u niej pierwszy raz usłyszałem Jimmy'ego :D
Awatar użytkownika
I.C 1987

Kostrzewa odwtorzył drogę takim grupą jak eM ,Hariasen, Lili Marlene, Less is more i kilku innych. Poza tym wypromował w Polsce Franz Ferdinand i kilka innych zespołów. w każdej audycji leci trochę kiepskiej muzyki (może w większości nie każdej) ale co do Szydłowskiej o zgadzam się z przedmówcom ze puszcza dożo ciekawej muzyki.
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

No Less is More było wcześniej na minimaxie.
Ale faktycznie - na płytach TE i w audycjach było masa świetnej polskiej muzy undergroundowej, z której częśc zespołów później wypłynęło.
I jeszcze dodam od siebie - "Three Days" Jane's Addiction, "Dry country" Bon Jovi, "He's still, he's numb, he's the pilot" Grandaddy (chyba z rok nie wiedziałem jaki to tytuł, co mnie konkretnie wkurzało :evil: ), "W wielkim mieście" Raz Dwa Trzy. I takie zespoły jak The Doves, The Zarrs, Callexico, Husky, Lupine Howl, RPWL, Badly Drawn Boy, Kings of Convenience, Negatyw, Goldfrapp, Lambchop, Lenny Valentino, Christine Hersh, Placebo.
A najfajniejsze były audycje nocne. Niestety, ponieważ wtedy nie miałem jak nagrywać, najczęściej usypiałem w połowie. I, co gorsza, nigdy nie było wiadomo, kiedy taka audycja będzie i trudno było na nią trafić.
Ale parę kaset z TE mam nagranych, nie ma co.
Awatar użytkownika
stavanger

Miszon pisze:No Less is More było wcześniej na minimaxie.
Wygrali u Kostrzewy konkurs Expressowy start (dokładnie nie pamiętam nazwy)
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

stavanger pisze:
Miszon pisze:No Less is More było wcześniej na minimaxie.
Wygrali u Kostrzewy konkurs Expressowy start (dokładnie nie pamiętam nazwy)
Owszem. Ale minimax.II był wcześniej, bo około grudnia. Natomiast konkurs Kostrzewy na wiosnę (bodajże nagrodą był występ na Heineken Opener). 8)
Awatar użytkownika
I.C 1987

stavanger-w tedy wygrali Ekspresowe otwarcie Hariasen , Less is more z piosenka nienasycenie startowali w tedy obok nich równiez Lili Marlene oraz Rotofobia. wcześniejsza edycje wygrało eM. Chyba było więcej niz 2 edycje konkursu
ODPOWIEDZ