Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Tylko jedna tematyka — cotygodniowe wydania LP3 w opinii forowiczów, pisane zwykle na gorąco podczas bieżących emisji radiowych.

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

lady
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007

Re: Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Post autor: lady »

Teraz Paul Simon, przed chwilą Mick Jagger.
Mimo że fajnie to brzmi to jednak brak Listy o tej porze w Trójce jest dojmujący ... :cry:
kacper94
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2014

Post autor: kacper94 »

Dzisiejsza audycja ma niewiele wspólnego z Listą, niby fajnie się słucha tego, ale faktycznie brakuje LP3, o ile w zeszłym tygodniu jeszcze było do niej jakieś nawiązanie, tak w tym będzie o to ciężko... :(
Ostatnio zmieniony pt cze 05, 2020 7:46 pm przez kacper94, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

Może po prostu Baron powinien powiedzieć że nie poprowadzi żadnej listy, i byłoby jasne. I to samo Marek w mediach. A tak to trzymają nas w napięciu.
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

kacper94 pisze: pt cze 05, 2020 7:39 pm Dzisiejsza audycja ma niewiele wspólnego z Listą, niby fajnie się słucha tego, ale faktycznie brakuje LP3, o ile w zeszłym tygodniu jeszcze było do niej jakieś nawiązanie, tak w tym będzie o to ciężko...
A ja myślę, że intencja jest taka, żeby jak najmniej nawiązywać do Listy. Dlaczego? Żeby wyraźnie pokazać, że to nie jest Lista. Żaden numerek, żadne ułamki, żadne notowanie. Po prostu - oczekiwanie na lepszy czas. Wciąż mam nadzieję, że On nadejdzie, choć to może utopia albo mrzonka...
Darekfz111
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1987

Post autor: Darekfz111 »

bobby-x pisze: pt cze 05, 2020 7:44 pm Może po prostu Baron powinien powiedzieć że nie poprowadzi żadnej listy, i byłoby jasne. I to samo Marek w mediach. A tak to trzymają nas w napięciu.
Ale on wielokrotnie mówił, że żadnej listy nie poprowadzi, dopóki niunia i ten drugi oficjalnie nie przeprosi Marka Niedźwieckiego oraz zespołu LP3
Jak to nastąpi, to wtedy, we dwójkę, poprowadzą dwutysięczne wydanie...
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

Darekfz111 pisze: pt cze 05, 2020 7:51 pmAle on wielokrotnie mówił, że żadnej listy nie poprowadzi, dopóki...
Dzisiaj po 10:00 chyba najbardziej dobitnie.
Awatar użytkownika
bobby-x

Darekfz111 pisze: pt cze 05, 2020 7:51 pm Ale on wielokrotnie mówił, że żadnej listy nie poprowadzi, dopóki niunia i ten drugi oficjalnie nie przeprosi Marka Niedźwieckiego oraz zespołu LP3
Jak to nastąpi, to wtedy, we dwójkę, poprowadzą dwutysięczne wydanie...
Wiesz to jest tak powiedziane od dupy strony, niech mają jaja i zakończą wszelakie nadzieje. Pani Prezes przecież nie przeprosi, a pewnie jest w trakcie sporządzania audytu o sfałszowanych notowaniach.
Awatar użytkownika
Nicoletta
Lokalizacja: ... if you want my address its number one at the end of the bar ...

Post autor: Nicoletta »

Możecie nie wierzyć, ale za tydzień albo ew. Dwa, nie jestem pewna, listę poprowadzi Marek Niedźwiecki. Powiedziała mi to szklana kula, a ona nigdy się nie myli:)
mikrobi

Post autor: mikrobi »

Przy całym szacunku dla M.N. i P.B. to nie jest dobrze, że centralnymi postaciami listy przebojów są jej prowadzący. Tu jednak w centrum powinni być notowani wykonawcy.
Lista jest (mam nadzieję, że jest a nie była, ale nadzieję dość słabą) właściwie jedynym liczącym się zestawieniem piosenek w Polsce. O czym można się było przekonać wchodząc na strony poszczególnych wykonawców, zachęcających do głosowania na tę listę właśnie a nie na inne, które też były. Dlatego oparcie tej instytucji na jednej osobie (potem w sumie na dwóch), od początku opierało się na sporym ryzyku. Zwłaszcza, że p. Marek parokrotnie szukał pracy poza Trójką. Przypomnę choćby 2000 rok i rozmowy z radiem Zet - gdyby taki transfer doszedł do skutku LP3 nie doczekałaby 1000 notowania a p. Marek byłby taką samą historią Trójki jak Monika Olejnik, podejrzewam, że niewielu milenialsów kojarzy p. Monikę z Trójką a kiedyś to było oczywiste skojarzenie. Przy czym o ile przejście p. Marka do Radia Zet w roku, powiedzmy, 1998 (kiedy oferta muzyczna tej stacji niewiele różniła się od oferty Trójki) byłoby zrozumiałe, w roku 2000 właściwie trudno było je uzasadnić. Wtedy między obiema stacjami był rozjazd a w Zetce już była playlista z komputera, upalne (ale nie tylko) granie bez cienia mówienia i Czysta Lista od poniedziałku do piątku. Do tej struktury p. Marek pasował niczym kucharz z eleganckiej restauracji do baru szybkiej obsługi.
To że został zacytowany mój wpis, że "lista to relikt PRLowski" to nie jest mój pogląd. Ale tak uważają, osoby, które faktycznie o liście (poza tym, że powstała w 1982 r.) mają mgliste pojęcie. Tyle, że od nich dużo teraz zależy.
Moim zdaniem gdyby ze strony zarządu radia (De facto jego p. prezes) było veto na powrót M.N. do Trójki Strzyczkowski nie mówiłby publicznie, że prowadzi rozmowy z p. Markiem. No chyba, że wszystko jest ściemą, ale to by nie świadczyło o dyrektorze PR 3 dobrze.
Wtedy, kiedy p. Marek wracał do 3, byłem sceptyczny do jego powrotu do prowadzenia listy. Uważałem, że Baron tchnął w audycję nowe życie a dodatkowo nie był aż tak mocno utożsamiany z listą jak Niedźwiecki. Z drugiej strony lista prowadzona przez obu redaktorów nie była tą samą, co przed 2007 rokiem, no i mimo wszystko M.N. najlepiej prowadził tę audycję, podobnie jak Topy Wszechczasów. Choć nie wiem czy zwróciliście uwagę, że pierwszy Top Wszechczasów po powrocie współprowadził dopiero w 2012 r. a od Polskiego Topu Wszechczasów trzymał się z daleka do roku 2015, uważając, że to sprawa Radia Piotrków?
Także w sumie jestem rozbity - z jednej strony uważam to zespolenie listy z prowadzącymi za obiektywnie szkodliwe z drugiej trudno mi sobie wyobrazić, by oto pod tym szyldem miało być coś innego, oderwanego od tradycji. I na tym poprzestanę. Bo w sumie nie wiem czy gdyby przyjęto inne rozwiązanie nie bylibyśmy w tym samym punkcie, tyle, że może z innymi głównymi bohaterami.
Awatar użytkownika
bobby-x

Nicoletta pisze: pt cze 05, 2020 8:23 pm Możecie nie wierzyć, ale za tydzień albo ew. Dwa, nie jestem pewna, listę poprowadzi Marek Niedźwiecki. Powiedziała mi to szklana kula, a ona nigdy się nie myli:)
Z całym szacunkiem dla Ciebie Nicoletto, możesz otworzyć okno i wyrzucić Tę Kulę. Przykro mi.
Awatar użytkownika
bobby-x

ku3a pisze: pt cze 05, 2020 11:45 am ja wciąż nie mogę wyczuć czy Ty naprawdę jesteś chorym fanatykiem, czy to tylko taka poza.
Forowiczko giocondo, wyżej masz spostrzeżenia ku3y, ja dopowiem, każdy fanatyzm jest niebezpieczny i należy go zwalczać. Nieważny Marek, nieważne nic aby Kazik miał punkty, czy to nie jest chore? A no jest.
gioconda2
Listy Przebojów Trójki słucham od: świadomie od 1986

Post autor: gioconda2 »

Drodzy ku3o i bobby-x!!!
Przez moją nieudolność techniczną cięcia cytatów i odpowiedzi na nie zostałam źle zrozumiana? Jaki fanatyzm? Odniosłam się (jak wielu forumowiczów) krytycznie do utyskiwanie bazyliszka. Oczywiście, że Marek i Jego dobre imię ważniejsze niż notowania piosenek. Może będzie lepiej jak zaprzestanę komentowania i będę biernym czytelnikiem forum.
Awatar użytkownika
bobby-x

gioconda2 pisze: pt cze 05, 2020 9:44 pm Drodzy ku3o i bobby-x!!!
Może będzie lepiej jak zaprzestanę komentowania i będę biernym czytelnikiem forum.
Wszystko dobrze przycięłaś. Dobrze, że odniosłaś się krytycznie. Twoje zdanie, Twoje prawo wypowiedzi! Pisz dalej , nie wycofuj się. Natomiast ja napisałem, że to fanatyzm , to moje zdanie odnośnie bazyliszka, ale uśmiecham się pod wąsem bo tak kiedyś miałem z pewną płytą Metalliki . To dopiero był fanatyzm i od ponad 30 lat mój album wszech czasów.
ku3a

Post autor: ku3a »

gioconda2 pisze: pt cze 05, 2020 9:44 pmDrodzy ku3o i bobby-x!!!
Przez moją nieudolność techniczną cięcia cytatów i odpowiedzi na nie zostałam źle zrozumiana? Jaki fanatyzm?
a jaki niby ciąg logiczny doprowadził Cię do wniosku, że miałem Ciebie na myśli?... :know:
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Post autor: pbd2 »

adameria pisze: pt cze 05, 2020 2:55 pm
Marek Niedźwiecki + Piotr Baron + Redakcja LP3 (Helen, Bartosz Gil, a dawniej ku3a) = Lista Trójki
I Marek Dalba. I Pierzasta. I śp. Basia Głuszczak, i wszyscy inni realizatorzy. I Sobesto. I Fiolka. Maria. Koleżanka Cukier. Wszyscy zastępowi od Kaweckiego do Gacek. Paweł Stasiak i wszyscy inni asystenci zawodowi i wolontariaccy. Alina. Kasia Pakosińska. Żórniak. Glorka, Czajek i Ania Marzec. Mateusz Tomaszuk i Kuba Jarosz. I my słuchacze. To wszystko równa się LP3.
Obrażając Niedźwiedzia, obrażono ich wszystkich i nas. Bo Lista to nie tylko audycja radiowa i plebiscyt na piosenkę tygodnia. Lista to wspólnota. Wspólnota tych, którzy byli przy niej kiedyś, tych, którzy są teraz, i tych, którzy, co oby się udało, będą przy niej w przyszłości. Po obu stronach głośnika. Wspólnota, która wypracowała coś w rodzaju własnej tradycji, legend, obyczajów i stworzyła opis własnej historii. Tu nie można tak po prostu wejść z innym prowadzącym, zmienić dżingle, klimat, zasady i powiedzieć, że to dalej jest to samo, bo nigdy nie będzie. I tym chyba LP3 najbardziej się różni od wszystkich innych list przebojów całego świata.

A skoro jesteśmy wspólnotą, to chyba normalne, że mamy obowiązek być solidarni z człowiekiem, bez którego t a k i e j Listy nigdy by nie było.

Nicoletta pisze: pt cze 05, 2020 8:23 pm Możecie nie wierzyć, ale za tydzień albo ew. Dwa, nie jestem pewna, listę poprowadzi Marek Niedźwiecki. Powiedziała mi to szklana kula, a ona nigdy się nie myli:)
O, to red. Wyżga ma tę samą kulę :-D Ostatnio zadzwoniła słuchaczka i narzekała, że w tym roku czereśnie były spóźnione i ona czekała, aż ją pan Marek poinformuje jak zwykle w Markomanii, że już są u niego na bazarze pod blokiem... i się nie doczekała. A p. Patrycjusz odpowiedział, żeby się nie martwiła, bo jeszcze przed końcem kalendarzowej wiosny zjemy wszyscy z Markiem czereśnie na Myśliwieckiej :-)
Doggg
Listy Przebojów Trójki słucham od: 17.04.1982

Post autor: Doggg »

pbd2 pisze: pt cze 05, 2020 10:11 pm
adameria pisze: pt cze 05, 2020 2:55 pm
Marek Niedźwiecki + Piotr Baron + Redakcja LP3 (Helen, Bartosz Gil, a dawniej ku3a) = Lista Trójki
Obrażając Niedźwiedzia, obrażono ich wszystkich i nas. Bo Lista to nie tylko audycja radiowa i plebiscyt na piosenkę tygodnia. Lista to wspólnota. Wspólnota tych, którzy byli przy niej kiedyś, tych, którzy są teraz, i tych, którzy, co oby się udało, będą przy niej w przyszłości. Po obu stronach głośnika.

Tak jest! Brawo za ten komentarz! Jest dokładnie tak jak piszesz! Niniejszym dołączam do grona obrażonych!
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Post autor: konwicki1980 »

mikrobi pisze: pt cze 05, 2020 8:33 pm Uważałem, że Baron tchnął w audycję nowe życie
Wprawdzie nie słuchałem wtedy jeszcze LP3, ale znając Piotra i Marka uważam to za dobry żart.
pbd2

Oj, Baron zaraz po przejęciu Listy naprawdę dał jej mocnego kopa. Był dużo bardziej zaangażowany niż Marek pod koniec (on już od 2004 roku miał problemy z dyrekcją, najpierw z Laskowskim, potem ze Skowrońskim - i przez ostatnie lata samodzielnego prowadzenia robił tę Listę trochę z obowiązku i bez błysku), poszerzył spektrum muzyczne i to w dwie strony (więcej mainstreamowego, czasem wręcz komercyjnego popu z jednej strony, ale też więcej poezji śpiewanej z drugiej, ale zyskał też blues, tradycyjny rock, a nawet gatunki cięższe), udało mu się odbudować słuchalność i frekwencję w głosowaniu (sporo nowych słuchaczy przyszło właśnie za BaronListy, Balonik utrzymał też dużą część starych - choć oczywiście byli tacy (jak np. udzielający się tu kiedyś użytkownik Jaszczomp), którzy publicznie deklarowali zaprzestanie słuchania LP3 na zawsze.
Mieliśmy wtedy na LP3 z jednej strony poetyckie "Szukałem Cię wśród jabłek" Tomczaka i Loranc na szczycie, a z drugiej - "Ov Fire and the Void" Behemotha (!) w poczekalni. Była Katy Perry, ale i Dorota Miśkiewicz. Był Czesław Śpiewający, ale i późny Judas Priest, wracający do Listy po bodajże 27 latach. Spektrum naprawdę duże.
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Tak, to było pewne ożywienie trzeba przyznać.
Awatar użytkownika
bobby-x

pbd2 pisze: sob cze 06, 2020 1:58 pm Oj, Baron zaraz po przejęciu Listy naprawdę dał jej mocnego kopa.
Zgadzam się, było wszystko super muzycznie i forum kochał i ciągle cytował, to spektrum różnorodności pamiętam.
gioconda2
Listy Przebojów Trójki słucham od: świadomie od 1986

Post autor: gioconda2 »

Zgadzam się z przedmówcami, iż Piotr Baron ożywił Listę. Aczkolwiek "Szukałem Cię wśród jabłek" to wylansował chyba Marcel. Pamiętam jak rano ludzie dzwonili do radia i pytali "co to za piosenka o tych jabłkach" i domagali się grania. Marcel miał też swój sukces w wylansowania "Karwowskiego" i "Tamagotchi".
pbd2

gioconda2 pisze: sob cze 06, 2020 5:25 pm Zgadzam się z przedmówcami, iż Piotr Baron ożywił Listę. Aczkolwiek "Szukałem Cię wśród jabłek" to wylansował chyba Marcel. Pamiętam jak rano ludzie dzwonili do radia i pytali "co to za piosenka o tych jabłkach" i domagali się grania. Marcel miał też swój sukces w wylansowania "Karwowskiego" i "Tamagotchi".
Jeśli chodzi o "Tamagotchi", to chyba jednak większa zasługa Podsiadły (i tego, że LP3 przynajmniej w polskiej części ostatnio nieco się przybliżyła do mainstreamu). Ale faktycznie, wielu prowadzących inne audycje miało "swoich" reprezentantów na Liście - ostatni przykład to wylansowane przez Stelkę Sochacka i Frele i chyba przez Owczarka (?) "Bubbletea" (ciekawe, jak wysoko byłyby wczoraj te piosenki, gdyby Lista nagle nie stanęła w miejscu?).
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

Pan Marek nie pisze na blogu, ale pisze na https://radionewsletter.pl
niestety tam trzeba mieć papiery dziennikarza żeby czytać całość...

Głos Niedźwiedzia
RNL 858 | 3 czerwca 2020

Zawsze kiedy mam więcej czasu na słuchanie muzyki, a teraz tak mam, rzuca mnie po półkach. Gdybym zaczął od A, to pewnie bym słuchał ABBY. Ale sięgnąłem po B, więc padło na Birds Of Tokyo. Trochę to też na A, bo grupa jest australijska. Z Perth...
Awatar użytkownika
8azyliszek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2002

Post autor: 8azyliszek »

Właśnie się zaczyna w TOK.FM wywiad z Kazikiem, poprzedzony piosenką roku. :) (niedziela 07.06. 9.00 rano)

Echh typowe. Kazik pisze kawałki polityczne, one się robią najgłośniejsze w całej jego karierze, a potem prosi by go nie pytać o politykę bo ma dużo piosenek o miłości o relgii, o niechceniu grać w reprezentacji (świetna piosenka :) ). Oj Kazik, Kazik. Jak śpiewasz politycznie, to odpowiadaj na takie pytania.
Awatar użytkownika
bobby-x

...
Ostatnio zmieniony ndz cze 07, 2020 6:25 pm przez bobby-x, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany