Regulamin forum
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Adameks pisze:czyli pierwsza dziewiątka w 1/3 z Kultu.
Miejsce jak nalezy!!!
Szkoda, ze "Parada wspomnien" tak nisko. Od tego utworu - tak naprawdę - zaczęła sie moja młodziencza fascynacja Kultem . Dlatego też wspomniałem Bożenę Sitek, ponieważ Ona pierwszy raz zagrała mi "Paradę..." w Rozgłośni harcerskiej...
wersja alternatywna - nie trawie specjalnie oryginalu...
A jeśli przyjdzie kiedyś po mnie
Hydraulik dźwięku Fioletowy
Żeby mi odbić szajbę w głowie,
To będę czysty i różowy,
Otworzę lufty i lufciki,
Spłoną hydranty i nocniki,
Na wszystko jeszcze raz popatrzę
I wyjdę, ale nie na zawsze!
A jeśli przyjdzie innym razem
Gazownik uczyć Znakomity
Żeby mnie napompować gazem -
Będę umyty i utyty,
Wycisnę wągry, spuszczę wodę,
Minister wręczy mi nagrodę,
Prasa mi zrobi analizę,
I wtedy na sam szczyt wylizę!
A jeśli zjawi się osiołek,
Strażak postępu Uśmiechnięty
By mnie znienacka kopnąć w tyłek,
To będę czujny i wypięty -
Otworzę wszystkie drzwi na przestrzał,
Nabiorę światła i powietrza,
Wystrzelę jak z korkowca korek
I poszybuję wprost do Tworek!
Jeden z najbardziej niedocenianych polskich artystów na 10 miejscu. A nagrał kilkanaście genialnych utworów, które poza Smakiem i zapachem pomarańczy praktycznie są nie znane.
A przy okazji jeden z cichych bohaterów Topu: Alibabki (były co najmniej w 3 utworach w tym zestawieniu).
Przyznam się, że bardzo się cieszę, że Obywatel nie jest wyżej, bo to jeden z najgorszych muzycznie (jeżeli nie najgorszy) utwór w jego karierze. Nic nie poradzę, ale nawet tak świetny text może zniszczyć kiepska muzyka.
Nie pytaj mnie...z mojej pierwszej dziesiątki...do dzis się złoszczę, że tak szybko spadło z listy...gdyby trójka nie wpuściła jakiegoś trzeciego kawałka (kto to dziś pamieta?) obok Tak Tak pewnie mielibysmy przebój z pierwszej 20 topu Listy...
kajman pisze:
Przyznam się, że bardzo się cieszę, że Obywatel nie jest wyżej, bo to jeden z najgorszych muzycznie (jeżeli nie najgorszy) utwór w jego karierze. Nic nie poradzę, ale nawet tak świetny text może zniszczyć kiepska muzyka.
Mnie również swego czasu nie podobała się warstwa muzyczna, ale doszedłem do wniosku, iż inna po prostu by nie pasowała
kajman pisze:Przyznam się, że bardzo się cieszę, że Obywatel nie jest wyżej, bo to jeden z najgorszych muzycznie (jeżeli nie najgorszy) utwór w jego karierze. Nic nie poradzę, ale nawet tak świetny text może zniszczyć kiepska muzyka.
Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Muzycznie to jak dla mnie jeden z najlepszych utworów wszechczasów.