piosenki promowane przez nas na LP3 (następcy 'Again'?)

Czy podobało się ostatnie notowanie? Niekoniecznie ostatnie, ale może jakiś utwór szczególnie przypadł do gustu? Chcesz agitować do głosowania na konkretny „numer”? Wyraź tutaj swoją opinię...

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Awatar użytkownika
Martyr

Post autor: Martyr »

Robinson pisze:W ogóle mam pewne wątpliwości co do osób dołączających się do akcji z opóźnieniem, zwłaszcza z DUŻYM opóźnieniem. (...) Co sądzą inni?
Brzmi logicznie, tez mysle ze trzeba coś z tym zrobic.
abd3mz pisze:Jako kompromis proponuję ustalić graniczną ilość głosowań (może ponad połowę ?), a jeśli połowa kolejki już minęła, a pojawi się chętny (albo chętna) to nie zostanie on (ona) dopisany (dopisana) na koniec kolejki w tej rundzie. Jego (jej) głosy na utwory promowane będą miały wpływ na rozstawienie w kolejnej rundzie.
to wydaje sie byc jak najbardziej sensownym rozwiązaniem :)
abd3mz pisze:Jeśli ktoś chce, żebym prześwietlił jego głosowania na utwory promowane niech podejmie decyzję do niedzieli do 23:59.
zgadzam sie na przeswietlenie :wink:
ku3a

Post autor: ku3a »

stavanger pisze:
ku3a pisze:no dobrze, sprobuje jeszcze raz, wchodze.
Podobno nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki :wink:
:-P
moj nauczyciel od matmy w liceum mawiał "po co zakladac 2 razy ten sam sweter" ;-)
Awatar użytkownika
Martyr

ku3a pisze:moj nauczyciel od matmy w liceum mawiał "po co zakladac 2 razy ten sam sweter" ;-)
:lol: niezłe
mrsap
Kontakt:

Post autor: mrsap »

Zdecydujmy się na coś w tym tygodniu. Bo przecież jest tyle utworów do promowania, a tak mało okazji...
Ja popieram pomysł wepchnięcia "The Pretender" do trzydziestki, choć osobiście wolałbym wepchnąć "Paralyzer" do pięćdziesiątki, ale to z kolei wydaje się mało realne.
mrsap
Kontakt:

Co prawda nie śledziłem całego wątku, ale wypowiem się w sprawie promowania utworów. Moim zdaniem możnaby co tydzień promować jeden utwór spośród świeżo dodanych do zestawu. W ten sposób uniknie się sytuacji takich, że promujemy jakiś utwór dwa miesiące po dodaniu do zestawu i zostanie on usunięty tydzień później.

Możnaby robić co tydzień ankietę w sprawie promowanego utworu, ale nie wiem czy miałoby to sens, bo musiałaby to być ankieta o zupełnie innych zasadach niż większość ankiet. Bo przecież nie ma sensu promować utworów, które są pewniakami do wejścia na listę. A może się tak zdarzyć, że w ankiecie głos zabieraliby jacyś niewtajemniczeni i zawsze promowalibyśmy utwór, który dzięki naszej promocji zadebiutuje tuż pod trzydziestką zamiast gdzieś w drugiej dziesiątce poczekalni.
Kolejną wadą tego pomysłu jest jego komercyjność. Zawsze o wyborze decydowałaby wola większości, a jak wiadomo tłum zwykle przygasza indywidualności...

Przyszedł mi na myśl pewien pomysł, który mógłby pogodzić wszystkie te koncepcje. Chodzi tutaj przecież o to, żeby promować nasze ulubione utwory.
Tak więc mój pomysł jest taki. Co tydzień w sobotę przed listą, po upoblikowaniu nowości, zgłaszają się osoby, które widzą wśród nowości utwór, który według nich jest szczególnie wart wypromowania. Od niedawna każdy ma możliwość zapoznania się ze wszystkimi propozycjami z zestawu, więc każdy będzie w komfortowej sytuacji.
Spośród tych osób zostanie wybrana jedna, która będzie miała możliwość zaprezentowania swojego kandydata. Jeśli nie będzie głosów sprzeciwu, które mogą czasem być uzasadnione ze względów, o których pisałem wcześniej, to będziemy promować wybrany przez tę osobę utwór.
Wyboru promującego można dokonywać na różne sposoby. Najsensowniej byłoby prowadzić statystykę - kto ile razy promował - i wybierać te osoby, które promowały najmniej.

Tyle ode mnie w tej sprawie. Niezależnie od tego jaki pomysł przejdzie, ja zgłaszam chęć dalszego uczestniczenia w tej zabawie (o ile tak to można nazwać, bo przecież ta "zabawa" może zrobić nie lada zamieszanie na liście).
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

mrsap - Dość sensowne wydaje misie proponowanie utworów świeżo dodanych (i jak widać przynosi efekt :D). Z drugiej strony nie wiem czy ograniczanie wyboru tylko do tych utworów nie jest zbyt mocno posuniętą zmianą. A już zmiana polegająca na tym, że po opublikowaniu nowości zgłaszają się osoby, które szczególnie widzą utwór wymagający promowania uważam za zbyt skomplikowany i wprowadzający spore zamieszanie.

Rozpocząłem wstępne poszukiwania pierwszego głosowania, w którym brały udział utwory promowane i nie bardzo wiem jaki utwór liczyć jako pierwszy.
Przeglądam ten wątek: http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?t=1616 i chyba "23" ? A komu zaliczyć głosy ? Nie wiem jeszcze nie przeczytałem do końca jak przeczytam to może się wyjaśni. :)

Utwór promowany* w tym tygodniu: DROGI PANIE - Lao Che

*-przeze mnie. :D Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi.
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Oto zestawienie dotychczasowych mniejszych i większych sukcesów:

Wg kolejności zgłoszeń:
Humanity - Scorpions (nieszczęśliwa - not. 1329 - Robinson)
Radio nowhere - Bruce Springsteen (miejsce 43 - not. 1337 - zbyszu)
Suburban knights - Hard-Fi (miejsce 35 - not. 1338 - nastoletni_duch)
Król - Zespół Reprezentacyjny (miejsce 42 - not. 1346 - Bodeczek)
The Ice Hotel - Stacey Kent (miejsce 33 - not. 1349 - JC)
Drogi Panie - Lao Che (miejsce 32 - not. 1357 - abd3mz)

Wg uzyskanego sukcesu:
Drogi Panie - Lao Che (miejsce 32 - not. 1357 - abd3mz)
The Ice Hotel - Stacey Kent (miejsce 33 - not. 1349 - JC)
Suburban knights - Hard-Fi (miejsce 35 - not. 1338 - nastoletni_duch)
Król - Zespół Reprezentacyjny (miejsce 42 - not. 1346 - Bodeczek)
Radio nowhere - Bruce Springsteen (miejsce 43 - not. 1337 - zbyszu)
Humanity - Scorpions (nieszczęśliwa - not. 1329 - Robinson)
Robinson

mrsap pisze:Moim zdaniem możnaby co tydzień promować jeden utwór spośród świeżo dodanych do zestawu.
Tu byłbym raczej przeciwny takim ograniczeniom z kilku powodów:

a) Osobie, której przyszłoby wybierać utwór w danym tygodniu, żadna nowa propozycja może się nie spodobać. Takie przypadki są wielce prawdopodobne, bo utworów dodaje się w danym tygodniu kilka - kilkanaście. Byłby to wybór na siłę. A jeśli od kilku tygodni jakiś utwór jest w zestawieniu i właśnie przychodzi pora promowania dla osoby, która ten utwór cały czas umieszcza na 1 miejscu forumowej, a tu takie ograniczenie uniemożliwiłoby tej osobie wybór ulubionego utworu.

b) Utwory są umieszczane w chomiku abd3mz w miarę ich dostępności, co może wynieść nawet kilka dni. I co wtedy? A dodatkowo uważam, że utwór powinno zgłosić się do promowania najpóźniej w sobotę w trakcie LP3, bo już wtedy niektórzy głosują na LP3 i na forumową.
mrsap
Kontakt:

Robinson pisze:a) Osobie, której przyszłoby wybierać utwór w danym tygodniu, żadna nowa propozycja może się nie spodobać.
I dlatego uważam, że kolejka nie jest w tym przypadku optymalnym rozwiązaniem.
Robinson pisze:A jeśli od kilku tygodni jakiś utwór jest w zestawieniu i właśnie przychodzi pora promowania dla osoby, która ten utwór cały czas umieszcza na 1 miejscu forumowej, a tu takie ograniczenie uniemożliwiłoby tej osobie wybór ulubionego utworu.
I właśnie stąd ten mój drugi pomysł. Na przykład ja widzę w tej chwili w zestawie utwór, który chciałbym wypromować. Regularnie na niego głosuję i daję na pierwszym lub drugim miejscu w głosowaniu na forumową. Ale nie będę miał szans zaproponować go, bo moja kolejka nadejdzie dopiero za jakieś 20 tygodni, a wtedy już tego utworu nie będzie w zestawie. Nie będzie też być może ani jednego takiego, którego chciałbym wypromować, bo na przykład wszyscy moi faworyci będą na liście. Dlatego uważam, że kolejka jest złym pomysłem.
Robinson pisze:A dodatkowo uważam, że utwór powinno zgłosić się do promowania najpóźniej w sobotę w trakcie LP3, bo już wtedy niektórzy głosują na LP3 i na forumową.
I dlatego na podjęcie decyzji mamy sporo czasu. Z nowościami możemy zapoznać się przed listą, a decyzja może zapaść na przykład podczas listy, bo wtedy informacja o promowanym utworze ma szansę dojść od razu do dużej ilości osób.
Awatar użytkownika
abd3mz

mrsap pisze:Nie będzie też być może ani jednego takiego, którego chciałbym wypromować, bo na przykład wszyscy moi faworyci będą na liście. Dlatego uważam, że kolejka jest złym pomysłem.
Jeśli ja bym nie znalazł nic co mnie interesuje w zestawie to wtedy powiedziałbym, że oddaję kolejkę następnemu. Wydaje misie, że nie byłoby problemu.
mrsap pisze:I dlatego na podjęcie decyzji mamy sporo czasu. Z nowościami możemy zapoznać się przed listą, a decyzja może zapaść na przykład podczas listy, bo wtedy informacja o promowanym utworze ma szansę dojść od razu do dużej ilości osób.
Widzę, że trochę przeceniasz moje możliwości. :) Co prawda robię co mogę, żeby nowości znalazły się na chomiku jak najszybciej, ale na przykład z ostatnim rzutem miałem duże problemy i mimo pomocy forowiczów ciągle dwóch utworów z tego rzutu nie ma na chomiku.

Według mnie kolejka jest najlepszym rozwiązaniem właśnie ze względu na swoją prostotę.
Tomekk
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003

Post autor: Tomekk »

albo robić co tydzień(z nowości dodanych do zestawu) ankietę, na która by wszyscy głosowali i zwycięski utwór byłby promowany :idea: :?:
Robinson

Jesteśmy na nowej stronie wątku, więc teraz tu będą aktualne informacje.

Na razie zgłoszenia wyglądają tak:

Gary (-)
tadzio3 (-)

ksch (+)
Grycek (+)
stavanger (+)
Robinson (+)
JC (+)
adr (+)
nastoletni_duch (+)
Miszon (+)
Yacy (+)
Martyr (+)
Mr. Dark (+)
Zawiesina (+)
Aro (+)
mr.pusiak (+)
Bodeczek (+)
Tomekk (+)
ku3a (+)
kajman (+)
abd3mz (+)
mrsap (+)

Będę uzupełniał ten post na bieżąco w miarę nowych zgłoszeń i nowych rezygnacji.
mrsap
Kontakt:

abd3mz pisze:Widzę, że trochę przeceniasz moje możliwości. :) Co prawda robię co mogę, żeby nowości znalazły się na chomiku jak najszybciej, ale na przykład z ostatnim rzutem miałem duże problemy i mimo pomocy forowiczów ciągle dwóch utworów z tego rzutu nie ma na chomiku.
Faktycznie. Ale jeśli będziemy stosowali metodę kolejki, to i tak ten pomysł z promowaniem utworu wybranego spośród świeżo dodanych do zestawu nie miałby większego sensu.
abd3mz pisze:Według mnie kolejka jest najlepszym rozwiązaniem właśnie ze względu na swoją prostotę.
Można zrobić coś w stylu kolejki warunkowej. Każdy spośród zapisanych do kolejki, miałby możliwość zadeklarowania, czy w danym momencie chce promować jakiś utwór. To byłaby kwestia dopisania jakiejś literki na liście zapisanych do kolejki. Wtedy w rzeczywistym obiegu kolejki brałyby udział te osoby, które deklarują chęć promowania utworu w momencie, gdy przychodzi na nie kolej. Te które byłyby pomijane, automatycznie utrzymywałyby się na pierwszym miejscu w kolejce i w razie podjęcia decyzji o chęci promowania utworu, miałyby pierwszeństwo. W przeciwnym wypadku nadal pozostawałyby na pierwszym miejscu w kolejce, a utwór promowałaby pierwsza z osób deklarujących chęć promowania.
Awatar użytkownika
abd3mz

mrsap - To co proponujesz istnieje tylko trochę inaczej. :) Jeśli osoba, której nadeszła kolej nie zgłosi, że nie wybiera utworu to czekamy na jej propozycje. Jeśli zgłosi to chyba wybiera utwór w następnym tygodniu. A jeśli nie w następnym to niewiele później.
mrsap
Kontakt:

No dobra, to w takim razie niech zostanie tak jak jest.

Tylko ustalmy, że proponowany utwór musi zostać wybrany do godziny 22:00 w sobotę, niezależnie od tego, czy pierwsza osoba z kolejki zgłosi się, czy nie.
Awatar użytkownika
abd3mz

Dobrze. :) Ja bym proponował, żeby wskazać utwór promowany do 19, a jeśli osoba, której przypada kolej tego nie zrobi to następna osoba w kolejce miała czas do 22. Obowiązuje zasada: Im szybciej tym lepiej. :)
Awatar użytkownika
adr

Post autor: adr »

Hmmm, trochę się robi skomplikowana ta zabawa w promocję. Więc pokrótce oto moje zdanie.

Kolejka jest najprostsza i najlepsza.

Jestem przeciw jakimkolwiek ograniczeniom w promocji, że np. można promować można tylko nowe rzeczy w zestawie. Jeśli to przejdzie to się wypisuję (ale chętnie dalej będę nieoficjalnie wspierać to, co dobre).

OK, jeśli ktoś nie chce zagłosować 2-3 razy, bo mu się nie podobają utwory, to niech nie głosuje. Ja w ramach "forumowej solidarności" mam zamiar głosować na wszystko i wspierać innych promujących. I to wcale nie jest masochizm kajmanie. ;)
Awatar użytkownika
abd3mz

Jeśli dobrze zrozumiałem to właśnie to ustaliliśmy. :-D
Kilka pytań:
1. Czy po rozpoczęciu nowego sezonu zostanie założony nowy temat ? Przeglądanie obecnego znacznie się utrudni.
2. Czy mam upublicznić szczegółowe wyniki prześwietlenia ?
Tzn.
Notowanie XXXX - osoby promujące utwór aaa, bbb, ccc, ddd
Notowanie YYYY - osoby promujące utwór aaa, ccc, ddd, eee

Osoby niezadowolone mogłyby się odwołać i zmniejszyłoby to moją odpowiedzialność za błędy. ;)
3. Nie będzie problemu jeśli w poniedziałek nie zdążę ? Wydaje misie to mało prawdopodobne, ale jeszcze nie przeglądałem notowań.
Robinson

Czy ktoś coś wymyślił w kwestii osób dołączających się później?

Jako że zabawa zapowiada się na 20 tygodni, to mam taką propozycję:
Niech osoby dołączające się po 10 tygodniach nie będą już dołączane na koniec kolejki. Ale żeby jednak zachęcić ich do promowania, to niech mają naliczane punkty, dzięki którym będą wyżej rozstawieni w następnej edycji zabawy (jeśli do niej dojdzie).

No i dodatkowa kwestia. Może byłoby dobrze na bieżąco naliczać punkty głosującym, żeby przed III edycją nie trzeba było poświęcać czasu na liczenie rozstawienia (czyli tego co obecnie zlicza abd3mz).
Awatar użytkownika
abd3mz

Zgadzam się ze wszystkim co zaproponowałeś wyżej. :D (Trudno, żeby było inaczej bo chyba sam to zaproponowałem :P)
Robinson

No to są już 2 zbieżne propozycje.
Czy ktoś ma jeszcze jakieś inne (w domyśle: lepsze) sprawiedliwe rozwiązanie?
abd3mz pisze:1. Czy po rozpoczęciu nowego sezonu zostanie założony nowy temat ? Przeglądanie obecnego znacznie się utrudni.
Jak dla mnie temat można kontynuować tutaj. Zresztą mi to obojętne.
abd3mz pisze:2. Czy mam upublicznić szczegółowe wyniki prześwietlenia ?
Tzn.
Notowanie XXXX - osoby promujące utwór aaa, bbb, ccc, ddd
Notowanie YYYY - osoby promujące utwór aaa, ccc, ddd, eee
Jak Ci się chce, to możesz upublicznić.
W każdym razie najważniejsza jest sumaryczna ilość punktów dla każdej osoby.
abd3mz pisze:3. Nie będzie problemu jeśli w poniedziałek nie zdążę ?
Nie ma problemu.
Awatar użytkownika
abd3mz

Robinson pisze:No to są już 2 zbieżne propozycje.
To już coś. :)
Robinson pisze:
abd3mz pisze:2. Czy mam upublicznić szczegółowe wyniki prześwietlenia ?
(...)
Jak Ci się chce, to możesz upublicznić.
W każdym razie najważniejsza jest sumaryczna ilość punktów dla każdej osoby.
To byłaby oficjalna baza, w której znajdowałyby się informacje o tym jak kto wspierał promocję utworów promowanych w każdym tygodniu i możliwe byłoby "odwołanie się" po przedstawieniu dowodu głosowania (linka do swojego postu, w którym wskazuje się że oddało się głos na utwór promowany). Można by umieścić też inne informacje (np. jakie utwory były promowane i co osiągnęły). To byłaby baza danych, więc dla przejrzystości zero komentarzy.
kajman

Post autor: kajman »

adr pisze:I to wcale nie jest masochizm kajmanie. ;)
Może dla Ciebie nie, a dla mnie tak. Każdy pewne rzeczy odbiera inaczej.
Awatar użytkownika
abd3mz

Dzisiaj wyników raczej nie będzie, bo podszedłem do liczenia wyników egoistycznie. ;) Podczytywałem sobie dyskusje, robiłem przerwy. itd. :) Może dzisiaj zdążę podliczyć wszystkie głosy, ale i tak wyniki będą dopiero w postaci surowej. Sprawdzam jaka była wybrana piosenka promowana i kto na nią głosował, więc będę musiał przefiltrować te dane (ale i tak podam: Numer notowania, tytuł promowanego utworu i wszystkie osoby, które w jakikolwiek sposób zaznaczyły, że na niego zagłosowały).
Praktyka weryfikuje to co myślałem i pojawiło się kilka problemów.
1. Czy zaliczyć głos oddany po przedwczesnym zakończeniu głosowania na LP3 ?
2. Czy zaliczyć głos, jeśli ktoś pisze:
a)
10 utwór promowany [szkoda, że wciąż nie wiem, co to jest, a zaraz będe głosować...]
b)
Jakby co, to zagłosowałem na typ forumowy. Niestety głosów już tu nie zdążyłem wrzucić swoich.
c) że zagłosował na utwór inny niż promowany, bo powstało zamieszenie spowodowane usunięciem wcześniej zaplanowanego do promocji utworu. Druga osoba, która zagłosowała przed zmianą utworu promowanego poprawiła swoje głosy.

Swoją opinię już mam i przypuszczam, że większość będzie miała podobną, no ale zobaczę. :)
EDIT dodany po odpowiedzi Martyrki: Czekam na opinie do 12, a chwilę później po uwzględnieniu wyników powinno być gotowe zestawienie. Dzisiaj skończyłem na 1350 (w którym niestety nie było co liczyć...)
Ostatnio zmieniony wt lut 05, 2008 12:48 am przez abd3mz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Martyr

jeśli moge wyrazic swoją opinie, to:
abd3mz pisze:1. Czy zaliczyć głos oddany po przedwczesnym zakończeniu głosowania na LP3 ?
(Musimy sobie postawic pytanie, czy zależy nam na chęciach osób głosujących (właściwie spóźnionych) czy na faktycznych zmianach na LP3 wywołanych tym ze ktos oddał głos.) Tak więc - moim zdaniem nie powinniśmy tego uznac.
abd3mz pisze:2. Czy zaliczyć głos, jeśli ktoś pisze:
a) 10 utwór promowany [szkoda, że wciąż nie wiem, co to jest, a zaraz będe głosować...]
znaczy to ze ów ktoś nie zagłosował na LP3 na utwór promowany (nie patrzymy przecież jaki to miało wpływ na forumową, choć i tak nie wiadomo czy Ku3a coś takiego zaliczał). Ja nie zaliczyłabym.
abd3mz pisze:b) Jakby co, to zagłosowałem na typ forumowy. Niestety głosów już tu nie zdążyłem wrzucić swoich.
tak jak w przypadku 2a.
abd3mz pisze:c) że zagłosował na utwór inny niż promowany, bo powstało zamieszenie spowodowane usunięciem wcześniej zaplanowanego do promocji utworu.
Nie zagłosował na promowaną piosenke - wg mnie nie zaliczamy.
abd3mz pisze:Druga osoba, która zagłosowała przed zmianą utworu promowanego poprawiła swoje głosy.
nie wiadomo czy poprawiła głosy przed zagłosowaniem na LP3 czy po. :roll:
ODPOWIEDZ