Euro Polskie Radio
radio o wszystkim i o niczym, bo z tego projektu większość jest już w stacjach Polskiego Radia, edukacja była w BiS Radiu (które ma zostać radiem tylko i wyłącznie informacyjnym (podobno) i Euro kultura ,sztuka ,nauka ,sport publicystyka wydarzenia to już jest w polskim radiu, to że będzie to projekt multimedialny że będzie można zobaczyć np. bramki z Euro można je przecież zobaczyć na YouTube ,tak naprawdę nie za bardzo nowatorski jest ten pomysł.
Dziwi mnie to. Argumenty, które przedstawiłaś mnie przekonują.IZA pisze:(...)Niestety takabd3mz pisze:Przeczytałem ten artykuł i nie wiem czy dobrze zrozumiałem: Bis-ka ma zostać zlikwidowana ?
Kilka cytatów:
ŹródłoZ informacji, do których dotarła "Rzeczpospolita", wynika, że Radio Euro będzie najambitniejszym przedsięwzięciem w dziejach polskiej radiofonii publicznej. Ma to być połączenie tradycyjnego programu radiowego oraz gigantycznego multimedialnego portalu internetowego.
(...)
Zawartość będzie tworzona nie tylko przez dziennikarzy wyposażonych w cyfrowe kamery, ale również słuchaczy i użytkowników strony, którzy będą mogli w części społecznościowej zamieszczać własne nagrania wideo. Co najważniejsze: Radio Euro ma być największym w Polsce dostawcą multimediów dla właścicieli telefonów komórkowych.
ŹródłoCelem są przede wszystkim użytkownicy Internetu mobilnego, którzy o każdej porze i w każdym miejscu otrzymają dźwięk, obraz i tekst.
Źródło- Polskie Radio Euro jest odpowiedzią na szybki postęp technologiczny, na rozpoczęty już proces konwergencji mediów oraz na zmieniające się potrzeby i wymagania słuchaczy. Jest to także odpowiedź na wielkie wyzwanie, przed jakim stanęła Polska w związku z organizacją Euro 2012 - podaje publiczny nadawca.
- Sport będzie tylko punktem wyjścia. PR4 zawsze była anteną muzyczną i edukacyjną i taką też pozostanie. To jedyny sposób na utrzymanie tej stacji - powiedział wczoraj Krzysztof Czabański, prezes Polskiego Radia.
Z ostatnich badania słuchalności wynika, że udział w rynku ogólnopolskim Radia BIS w okresie październik-grudzień 2007 wyniósł 0,3 proc.
- Po pierwsze ośmielę się powiedzieć, że dokonujemy rewolucji. Po drugie wprowadzamy Polskie Radio w multimedialny świat, a po trzecie to projekt pilotażowy, a zaproponowane rozwiązania przeniesiemy w przyszłości na inne anteny - powiedział Szymon Sławiński, dyrektor Polskiego Radia Euro.
(...)
Poza tematyką sportową w Radiu Euro znajdą się programy poświęcone kulturze, gospodarce, rynkom pracy, obyczajom krajów europejskich, a także audycje poświęcone sprawom Unii Europejskiej. Pojawi się sekcja nauki języków obcych. Specjalne miejsce przeznaczone będzie dla Ukrainy, współorganizatora Euro 2012. - Mamy nadzieję, że podobne medium powstanie na Ukrainie. Jestem na etapie badania tamtego rynku - mówi Sławiński.
Zapleczem dziennikarskim mają być osoby z Polskiego Radia, propozycje pracy otrzymają dziennikarze Radia BIS, ale też osoby spoza radia publicznego. - Polskie Radio Euro jest uzupełnieniem oferty sportowej Polskiego Radia. Zapleczem merytorycznym są silne redakcje sportowe przede wszystkim Jedynki, ale też Trójki - dodaje Sławiński.
Jak podaje prezes Czabański Polskie Radio na razie nie korzysta z funduszy europejskich, ale wszystko finansuje z własnych środków. Polskie Radio na koniec roku miało wypracowanych 45-50 mln zł nadwyżki finansowej.
Dowiedzieliśmy się też, że redakcja PR4 zostanie przeniesiona do siedziby Trójki na ulicę Myśliwiecką w Warszawie. - To najlepsze miejsce na stację sportową, tuż przy wielkim ośrodku, jakim jest Agrykola i stadion warszawskiej Legii- mówi szef projektu.
W pierwszych miesiącach nadawania przewidziano kampanię reklamową na własnej antenie i w innych mediach.
Czabański zapowiedział też na początek lutego br. dużą kampanię reklamową Polskiego Radia, zachęcającą do płacenia abonamentu.
to że BIS Polskie radio ma bardzo małą słuchalność wynika ze zmian które wprowadził w tedy szef stacji pan Sobala , i BIS radio przestało być naszym radiem.
Ciekawe czy Euro Radio będzie apolityczne ,czy może będzie czystą propagandą, Euro jak projekt multimedialny powino być wsparte przez tvp, budżet Polskiego Radia by mniej ucierpiał.
Ciekawe czy Euro Radio będzie apolityczne ,czy może będzie czystą propagandą, Euro jak projekt multimedialny powino być wsparte przez tvp, budżet Polskiego Radia by mniej ucierpiał.
Z ostatnich badania słuchalności wynika, że udział w rynku ogólnopolskim Radia BIS w okresie październik-grudzień 2007 wyniósł 0,3 proc.
I.C 1987 pisze:to że BIS Polskie radio ma bardzo małą słuchalność wynika ze zmian które wprowadził w tedy szef stacji pan Sobala , i BIS radio przestało być naszym radiem.
W rzeczy samej. Ponadto, piszą o rynku ogólnopolskim, a obecny zasięg BIS-ki wygląda gorzej niż rozgłośni ponadregionalnych typu TOK FM. Mieszkając przez 3 lata studiów licencjackich w okolicach Katowic miałam to okazję sprawdzić. Po akcji alokacji nie było żadnych szans na odbiór Radia BIS w oddalonym o 25 KM Świerklańcu. Z kolei TOK FM i inne podobne radia docierały. O rynku ogólnopolskim można pisać w przypadku Trójki, bo ona ma faktycznie taki zasięg, ale nie BIS-ka czy Dwójka. Poza tym, jak słusznie napisał I.C 1987 problemem tego radia było (poza ograniczeniem zasięgu) to, że ktoś młodych ludzi chciał "uszczęśliwić na siłę", zabierając to czego do tej pory z przyjemnością w nim słuchali, a serwując coś co zupełnie ich nie interesuje. Pamiętam wypowiedzi pana Sobali, w których ogłaszał, że zrobi z radia BIS kolejną Eskę czy Radiostację i dzięki temu słuchalność wzrośnie. No i co? Figa z makiem, gdyż BIS to całkowicie inna bajka i zawsze była odskocznią dla młodych ludzi od tego typu komercyjnych szaf grających. Moim zdaniem jedynym ratunkiem dla Radia BIS vel Programu Czwartego jest wejście na fora dyskusyjne, gdzie dawni miłośnicy tej stacji zamieszczali swoje wspomnienia i protesty i przeczytanie tego czego oni tak naprawdę chcą. A chcą, mądrego, ambitnego radia do nich kierowanego, pozwalającego zrealizować swoją twórczość na jego antenie (tak jak to było kiedy młode zespoły tam się po raz pierwszy pojawiały) i gwarantującego im nieco inną muzykę niż eskowy misz-masz.
- dominik_fi
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.
http://wirtualnemedia.pl/document,,3857 ... o_Zet.html
Słuchalność radia BIS od kwietnia do września 2005 czyli jeszcze za czasów normalnego zasięgu
Biska 0,3% 0,4% 0,5% 0,5%
Te liczby jednak nie są za bardzo optymistyczne.
Nie chcę tu pisać, ze słusznie się likwiduje BISKĘ a tylko, pokazać czym mogli się kierować odpowiedzialni za taki stan rzeczy. Bo ja jestem jak najbardziej przeciwny likwidacji
A, że Polskie Radio postanowiło stworzyć coś na wzór kanału tematycznego to bardzo dobrze.
Mam nadzieję, że powstaną kolejne np. muzyka koleinach dekad, jako konkurencja dla RZP.
A 1 i 3 to stacje z całą pewnością ogólnotematyczne a BISKA nie różniła się pod tym względem od nich.
Jedynki nikt nie będzie na pewno ruszał i dokonywał żadnych zmian bo po co skoro ma najwyższą słuchalność wśród programów PR.
Słuchalność radia BIS od kwietnia do września 2005 czyli jeszcze za czasów normalnego zasięgu
Biska 0,3% 0,4% 0,5% 0,5%
Te liczby jednak nie są za bardzo optymistyczne.
Nie chcę tu pisać, ze słusznie się likwiduje BISKĘ a tylko, pokazać czym mogli się kierować odpowiedzialni za taki stan rzeczy. Bo ja jestem jak najbardziej przeciwny likwidacji
A, że Polskie Radio postanowiło stworzyć coś na wzór kanału tematycznego to bardzo dobrze.
Mam nadzieję, że powstaną kolejne np. muzyka koleinach dekad, jako konkurencja dla RZP.
A 1 i 3 to stacje z całą pewnością ogólnotematyczne a BISKA nie różniła się pod tym względem od nich.
Jedynki nikt nie będzie na pewno ruszał i dokonywał żadnych zmian bo po co skoro ma najwyższą słuchalność wśród programów PR.
Zgoda, ale należy pamiętać, iż była kierowana do grona słuchaczy w innym wieku. Jednocześnie była niepowtarzalna, gdyż jak dobrze wiemy reszta stacji nakierowanych na ten „target” to jedynie jakieś disco ponad wszystko z elementami hip-hop-polo ubarwione SMSami w stylu „budzik kocha fokę”. Ktoś, kogo niekoniecznie taki sposób bycia interesował, miał swoje miejsce właśnie w BIS-ce. A ta rzesza wcale nie jest taka mała, co widać po listach na forach gdy zaczęły się zmiany dyrektora Sobali i po tych ruchach też słuchalność znacząco spadła (zauważ, że Trójka zaliczyła wtedy skok, gdyż tam właśnie się dotychczasowi sympatycy BIS-ki przenieśli).dominik_fi pisze:A 1 i 3 to stacje z całą pewnością ogólnotematyczne a BISKA nie różniła się pod tym względem od nich.
Nie chcę aby słuchacze Jedynki poczuli się tu urażeni, ale wynika to głównie:dominik_fi pisze:Jedynki nikt nie będzie na pewno ruszał i dokonywał żadnych zmian bo po co skoro ma najwyższą słuchalność wśród programów PR.
1) Z zasięgu, który gwarantują fale długie.
2) Z przyzwyczajenia do kanału, niekoniecznie zawartości (mam tu na myśli głównie ludzi w wieku emerytalnym, którzy pod pojęciem „włączyć radio” mają zakodowane „włączyć Jedynkę”.
3) Ze względów technicznych, czyli chodzi mi tu o stare, nieprzeprogramowane po 2000 roku odbiorniki na górne pasmo UKF-u. Na takich radyjkach też jedynie Programu Pierwszego po polsku można słuchać (to też się tyczy ludzi starszych, którzy w dużej części posiadają radia pamiętające jeszcze poprzedni ustrój polityczny w Polsce).
Z przytoczonych tu zapowiedzi widzę, że zawartość projektu EURO mogłaby spokojnie wzbogacić Program Pierwszy i dodatkowo go uatrakcyjnić (bo z tą atrakcyjnością w chwili obecnej jest moim zdaniem kiepsko).
To nie takie proste, gdyż mapa Polski w rozumieniu częstotliwości radiowych jest poszatkowana na RMF, ZET i Maryję, do których dochodzi mały procent wszystkich stacji Polskiego Radia oraz jeszcze mniejszy innych rozgłośni ponadregionalnych. Gdyby Polskie Radio chciało stworzyć nowy kanał tematyczny całkowicie od podstaw, trzeba by odebrać częstotliwości któreś z tych 3 stacji ogólnopolskich, co jest absolutnie nierealne. Drugim wyjściem byłoby dzielenie czasu nadawania z którąś z dotychczasowych stacji, tak jak to było podczas remontu masztu w Raszynie, kiedy Dwójką i BISka nadawały pół na pół na jednej fali, ale już widzę niezadowolonych słuchaczy radia z którym ewentualnie miałaby ten czas dzielić.dominik_fi pisze:A, że Polskie Radio postanowiło stworzyć coś na wzór kanału tematycznego to bardzo dobrze.
z moich obserwacji wynika że Jedynkę czy Trójkę można złapać w każdym miejscu w kraju, jeśli chodzi o BISke to Małopolsce przez jeszcze nie dawno można było ją usłyszeć tylko w bliskiej okolicy Krakowa teraz przez neta. BIS było stacja która wyjechała do ludzi akcje poranki w szkołach wyjazdowe koncerty, ta stacja żyła i stwarzanie kolejnego radia Eska które nie obrażając słuchaczy tej stacji jest rozgłośnia dla słuchaczy nie wymagających zbyt wiele tylko muzyka i to na niskim poziomie bez wartościowa, pomysł żeby BIS poszło w stronę RMf który jest komercyjnym zaspokajaczem słuchacza prostego też był nie wypałem, jeśli ma sie koncepcje na stacje to trzeba sie jej trzymać ,,to tak jak by ktoś zmienił teraz Trójkę na RMF czy Jedynkę na Radiostacje ,nawet jeśli BIS miało mało słuchalność to jedynka byli to wierni słuchacze (jak pewne radio na m) , Czy Euro znajdzie swoich słuchaczy na pewno ale ciężko będzie im się przebić
- dominik_fi
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.
Tu są wolne częstotliwości, które jeszcze są niewykorzystane:
http://www.krrit.gov.pl/koncesje/wolne% ... 061030.pdf
Zarząd Polskiego Radia po prostu nie umie zrobić komercyjnego radia walczącego z RMF, ZET czy Eską. Te rozgłośnie mają już tak ustaloną pozycję na rynku, że zadanie staje się bardzo trudne, a biorąc pod uwagę ograniczone możliwości Polskiego Radia to całe przedsięwzięcie Euro jest skazane na porażkę. Zresztą nie tylko Biska jest tego typu przykładem. Trójce Laskowskiego również się nie udało znacząco zwiększyć słuchalności...
a może zamiast na sile szukania słuchalności tworzyć Radio na wysokim poziomie dla określonej grupy ludzi ,kino ambitne jest w Polsce niszowe ale to nie znaczy że twórcy tego kina przerzucają się na komedie romantyczne tylko tworzą swoja sztukę.
Euro PR też nie stanie sie stacja o wysokiej słuchalności i co w tedy? szefowie stacji będą na siłę zmieniać ramówkę?
Euro PR też nie stanie sie stacja o wysokiej słuchalności i co w tedy? szefowie stacji będą na siłę zmieniać ramówkę?
Niestety, ale tego ciągle jest bardzo mało. W niektórych województwach (Lubelskie, Małopolskie, Mazowieckie, Śląskie, Podkarpackie, Pomorskie) nie ma nawet wolnych częstotliwości w stolicach. Poza tym, moce w rubryczce obok są bardzo małe.dominik_fi pisze:Tu są wolne częstotliwości, które jeszcze są niewykorzystane:
W danej chwili to już nie ma sensu, gdyż bój o słupki przegrali już w latach 90tych, kiedy RMF i ZET ukształtowały swoje pozycje na rynku. Poza tym – radio publiczne to raczej powinno być coś innego i zamiast się ścigać ze stacjami komercyjnymi, należałoby misję realizować. Uczyć, rozwijać zainteresowania wśród młodzieży – to czyniło Radio BIS.Mr. Dark pisze:Zarząd Polskiego Radia po prostu nie umie zrobić komercyjnego radia walczącego z RMF, ZET czy Eską.
A tak na marginesie, potwornie wnerwiają mnie te natarczywe płacze na antenie stacji PR o abonament (z tego też powodu, jak mogę – przełączam na TOK FM). Nie dziwię się, że niektórzy mają po dziurki w nosie płacenie abonamentu jeśli Radiowa Jedynka np. praktykuje metody TVP i przedpołudniowy Koncert Chopinowski emituje późną nocą. Innym powodem jest silne upolitycznienie radia. O odebraniu dostępu z eteru do Dwójki wielu mieszkańcom kraju już pisałam.
Wtedy ten niewypał zostanie pewnie w rękach nowego zarządu wywodzącego się z PO. Oni zapewne z tego zrobią jeszcze co innego i tak będzie się to ciągnęło. A było kiedyś sobie takie radio, radio BIS...I.C 1987 pisze:Euro PR też nie stanie sie stacja o wysokiej słuchalności i co wtedy? szefowie stacji będą na siłę zmieniać ramówkę?
Ideą mediów komercyjnych jest zysk, duża oglądalność poziom jest nieistotny, TVP staje się komercyjna (może oprócz TVP Kultrua) ale media publiczne powinny coś przekazywać kształtować ,edukować , co TVP przekazuje za wzorce moralne? głupotę pani na D w tańcu na lodzie? może jestem naiwny i idealistą ale potem ludzie sie dziwą że rośnie nam puste pokolenie generacja NIC jak to nazwał Kuba Wandachowicz z CKOD ale to po części winna mediów ,więc nie chce kolejnych RMFów esek i innych słabych stacji z miast Polskiego Radia, a Euro jeśli będzie na wysokim poziomie i apolityczne to niech sobie istniej ,stacja niszowa ,ideowa czemu nie ale czuje że to będzie inaczej wyglądać.