Euro Polskie Radio
Euro Polskie Radio
dziś podczas konferencji prasowej polskiego Radia, ogłoszono że na wiosnę będziemy mieli nowe radio "Euro" co wy na to?
Puki co przygotowania do Euro 2012 stanęły ale media ostro szykują się na tą imreze , charakter edukacyjnych o którym mówił Pan Prezes miało kiedyś radio BIS i w sumie trochę projekt Euro jest chybiony
Puki co przygotowania do Euro 2012 stanęły ale media ostro szykują się na tą imreze , charakter edukacyjnych o którym mówił Pan Prezes miało kiedyś radio BIS i w sumie trochę projekt Euro jest chybiony
- Piotr
- Rzecznik Administratora
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982
Re: Euro Polskie Radio
Te wszystkie przepoczwarzania sie stacji w stacje to utrzymywanie na sile czestotliwosci. Ale jak zniknie abonament to w pierwszej kolejnosci zniknie to Euro, chyba, ze znajdzie sie bogaty wujek z duza iloscia euro w kieszeni i zechce je wylozyc/wyrzucic*I.C 1987 pisze:dziś podczas konferencji prasowej polskiego Radia, ogłoszono że na wiosnę będziemy mieli nowe radio "Euro" co wy na to?
* niepotrzebne skreslic
- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
Ciekawe, bo w pewnym sensie "ukradli" mój pomysł na radio
. Tzn. radio sportowe. Uważam, że jest na nie zapotrzebowanie. Jadąc np. samochodem trudno oglądać Eurosport
. Gdyby fajnie to zrobić (tzn. nie tylko transmisje, publicystyka, ale też trochę "obok" tego tematu), to kto wie? Coś podobnego próbują w Trójce robić w "potrójmy o sporcie".
Ale to i tak był raczej projekt na mimo wszystko dość niszowy (bo wysoce wyspecjalizowane jednak) radio.
Także nie wiem, czy jest sens niszczyć z tego powodu Biskę (zamilknę już o tym, że zniszczono ją jakiś czas temu, jak tylko zaczęła zdobywać popularność, co było bezprecensowo głupim biznesowo i marketingowo krokiem...).

Ale to i tak był raczej projekt na mimo wszystko dość niszowy (bo wysoce wyspecjalizowane jednak) radio.
Także nie wiem, czy jest sens niszczyć z tego powodu Biskę (zamilknę już o tym, że zniszczono ją jakiś czas temu, jak tylko zaczęła zdobywać popularność, co było bezprecensowo głupim biznesowo i marketingowo krokiem...).
Przez takie pomysły właśnie mam jak najgorsze zdanie o Polskim Radiu. Gdyby u naszych sąsiadów, Słowaków ktoś wpadł na taki pomysł, żeby ichniejszy odpowiednik BIS-ki sprzed przemian dyrektora Sobali czyli Radio_FM przerobić na rozgłośnie sportową, kulinarną czy też radiozakupową, to chyba wywieźliby go na taczkach. Tym się właśnie różnią nasi radiowi nadawcy publiczni. Na Słowacji stale rozwijają i urozmaicają kanał dla ludzi młodych (czyli między innymi dla mnie), u nas z kolei twierdzą, że to strata czasu i wolą go zastąpić czymś, może nie zbędnym w mojej opinii, ale na pewno mniej potrzebnym niż AMBITNA (bo pierdziawek typu Eska mamy od groma) radiostacja dla młodzieży, studentów i ogólnie wszystkich młodych duchem. Słuchałam regularnie Radia BIS za czasów Kamila Dąbrowy i była to najbliższa moim oczekiwaniom polska stacja, dlatego też piekielnie denerwują mnie wszelkie „akcje” z nią związane i mające na celu ją całkowicie zaorać. Brrrrrrr... szkoda słów.
Dwójka to jedyny program Polskiego Radia o którym mogłabym powiedzieć: 100% misji, 0% komercji. Niestety wspaniałomyślny zarząd PR musiał oczywiście ograniczyć do niego dostęp Polakom, żeby za bardzo kulturalni się nie zrobili... brrrrrr.I.C 1987 pisze:w pewnym sensie, myśląc Polskie Radio głównie chodzi mi o Trójkę bo co do Jedynki i dwójki to wolę się nie wypowiadać.
- dominik_fi
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.
oj coś nie dość uważnie słuchaliście konferencji prasowej. Było tam wyraźnie powiedziane, że chcą to radio uruchomić na wiosnę, żeby zdążyć przed EURO 2008 a nie 2012. Na 2012 na pewno ten projekt przetrwa z kilku powodów.
M.in. przyjadą do nas ludzie z całej europy i zdecydowana większość będzie nawijać po angielsku (lub będzie próbować) dlatego sądzę, że w tym radiu byłby nadawane różne informacje dla kibiców z zagranicy w sprawach organizacyjnych. Następny powód, nie wszyscy mogę teraz w 2008 i w 2012 też nie będą mogli oglądać meczy więc pozostaje słuchanie radia.
Następna ważna rzecz jaką powiedziano na konferencji to, to że Polskie Radio będzie chciało kupować prawa m.in. do pokazywania bramek z OE, LM czy PUEFA, jak również kupna praw do pokazywania innych dyscyplin sportowych. Dlatego też jak zapowiadano mają pojawiać się na stronie www nagrania video z tych wydarzeń sportowych, ale również ze studia innych rozgłośni tj. 1, 2, 3.
Polskie Radio Euro ma być nie tylko radiem a czymś w rodzaju serwisu multimedialnego.
Pojawiał się już także propozycja jednej z gazet codziennych z propozycją współpracy i pisanie przez redaktorów radia do gazety.
Uważam, że Polskie Radio trafiło w 10 z tym projektem i może powoli zacznie i u nas powstawać coś na miarę BBC w UK.
M.in. przyjadą do nas ludzie z całej europy i zdecydowana większość będzie nawijać po angielsku (lub będzie próbować) dlatego sądzę, że w tym radiu byłby nadawane różne informacje dla kibiców z zagranicy w sprawach organizacyjnych. Następny powód, nie wszyscy mogę teraz w 2008 i w 2012 też nie będą mogli oglądać meczy więc pozostaje słuchanie radia.
Następna ważna rzecz jaką powiedziano na konferencji to, to że Polskie Radio będzie chciało kupować prawa m.in. do pokazywania bramek z OE, LM czy PUEFA, jak również kupna praw do pokazywania innych dyscyplin sportowych. Dlatego też jak zapowiadano mają pojawiać się na stronie www nagrania video z tych wydarzeń sportowych, ale również ze studia innych rozgłośni tj. 1, 2, 3.
Polskie Radio Euro ma być nie tylko radiem a czymś w rodzaju serwisu multimedialnego.
Pojawiał się już także propozycja jednej z gazet codziennych z propozycją współpracy i pisanie przez redaktorów radia do gazety.
Uważam, że Polskie Radio trafiło w 10 z tym projektem i może powoli zacznie i u nas powstawać coś na miarę BBC w UK.
Ja jednak ciągle jestem przeciwna. Odnośnie BBC, wszystko fajnie, tylko proszę zwrócić uwagę ile brytyjski nadawca oferuje kanałów. Jest ich od groma i nie dochodzi tam raczej do czegoś takiego, że jakieś grupie społecznej zabiera się rozgłośnię, bo tu się nam Euro 2008 zbliża i musimy się "popisać". Wzorem dla mnie jest już tu wcześniej wspomniana radiofonia słowacka i Radio_FM, które cieszy się tam ogromną popularnością, podobnie jak było z BIS-ką, kiedy na fotelu jej dyrektora zasiadał Kamil Dąbrowa. Na Słowacji zwiększyli zasięg stacji, urozmaicili program itp. U nas odwrotnie - dokonano bardzo niekorzystnych zmian programowych oraz odcięto dostęp za pośrednictwem tradycyjnych odbiorników mieszkańcom średnich i małych miast. Zmiany dla mnie całkowicie niedorzeczne, gdyż miały one na celu zwiększyć zasięg Jedynki, ale przecież ona od dawna jest słyszalna w całym kraju za pomocą fal długich.
Wracając jednak do głównego wątku, Euro 2008 czy 2012 to ledwie miesiąc (nawet nie wiem czy cały), więc jak dla mnie większy sens i pożytek miałoby zagospodarowanie czasu antenowego w Jedynce na tę okazję (warto też przypomnieć, że teraz zasięg ma większy od Radia BIS). Poza tym, jeżeli na antenie nowego programu będą nadawane transmisje sportowe, to taka stacja jak najbardziej pasuje na fale długie.
Specjalny serwis na stronach Polskiego Radia można zawsze stworzyć.
Jestem przeciwna, bo brak stacji dla młodych ludzi odbije się tak, że wszystkie takie programy znowu będą upychać na siłę do Trójki, tak jak to uczynili ze "Strefą Rokendrola Wolną Od Angola", na która już od dawna ludzie kręcą nosem i pojawia się konflikt pokoleń. Przyznam, że to mój ulubiony program w obecnej ramówce PR III, ale też jestem skłonna zrozumieć, że komuś taki styl prowadzenia jaki preferuje Dr Wilczur może nie przypaść do gustu. Trójka i BIS-ka to dwie inne rozgłośnie i z ich połączenia może wyjść co najwyżej mieszanka wybuchowa.
Wracając jednak do głównego wątku, Euro 2008 czy 2012 to ledwie miesiąc (nawet nie wiem czy cały), więc jak dla mnie większy sens i pożytek miałoby zagospodarowanie czasu antenowego w Jedynce na tę okazję (warto też przypomnieć, że teraz zasięg ma większy od Radia BIS). Poza tym, jeżeli na antenie nowego programu będą nadawane transmisje sportowe, to taka stacja jak najbardziej pasuje na fale długie.
Specjalny serwis na stronach Polskiego Radia można zawsze stworzyć.
Jestem przeciwna, bo brak stacji dla młodych ludzi odbije się tak, że wszystkie takie programy znowu będą upychać na siłę do Trójki, tak jak to uczynili ze "Strefą Rokendrola Wolną Od Angola", na która już od dawna ludzie kręcą nosem i pojawia się konflikt pokoleń. Przyznam, że to mój ulubiony program w obecnej ramówce PR III, ale też jestem skłonna zrozumieć, że komuś taki styl prowadzenia jaki preferuje Dr Wilczur może nie przypaść do gustu. Trójka i BIS-ka to dwie inne rozgłośnie i z ich połączenia może wyjść co najwyżej mieszanka wybuchowa.
- dominik_fi
Tyle, że BBC też od razu nie stworzyło tych wszystkich kanałów.IZA pisze:Odnośnie BBC, wszystko fajnie, tylko proszę zwrócić uwagę ile brytyjski nadawca oferuje kanałów. Jest ich od groma i nie dochodzi tam raczej do czegoś takiego, że jakieś grupie społecznej zabiera się rozgłośnię, bo tu się nam Euro 2008 zbliża i musimy się "popisać".
A nazwa EURO nie musi koniecznie kojarzyć się z piłką nożną. W niedalekiej przyszłości będziemy zmieniać walutę, od kilku tygodni możemy podróżować po EUROpie bez paszportów

Wierzę, że będzie to rozgłośnia dla nowoczesnych ludzi, podróżujących, mających zainteresowania biznesowo - ekonomiczne z nowościami muzycznymi.
Coś mi się zdaje, że szefostwo radia może chcieć stworzyć radiowy tabloid coś co będzie konkurowało z RMF i ZET o pierwsze miejsce w rankingach.
Muzyka pewnie tylko a'la MTV VIVA. A w święta B.N. w kółko 3 piosenki typu Last Christmas. Oczywiście mam nadzieję, że aż tak nie będzie spłaszczone to nowe radio, ale wiele na to wskazuje.
Ja też słuchałem BISKI od czasu do czasu, tzn. jak trafiłem na strefę lub audycje Kaczyńskiej (ale te najnowsze).IZA pisze:Na Słowacji zwiększyli zasięg stacji, urozmaicili program itp. U nas odwrotnie - dokonano bardzo niekorzystnych zmian programowych oraz odcięto dostęp za pośrednictwem tradycyjnych odbiorników mieszkańcom średnich i małych miast. Zmiany dla mnie całkowicie niedorzeczne, gdyż miały one na celu zwiększyć zasięg Jedynki, ale przecież ona od dawna jest słyszalna w całym kraju za pomocą fal długich.
I też niezrozumiałym było dla mnie usunięcie BISKI z fali.
Jak już pisałem są plany, aby radio kupowało prawa do najróżniejszych wydarzeń sportowych. Teoretycznie może się tak zdarzyć, że prawa do pokazywania skoków Małysza czy też olimpiady letniej/zimowej będzie miało Polskie Radio i wtedy jak mówił na konferencji p.prezes Radia, będą mieć własną kamerę i na stronie będzie można oglądać relację.IZA pisze:Wracając jednak do głównego wątku, Euro 2008 czy 2012 to ledwie miesiąc (nawet nie wiem czy cały), więc jak dla mnie większy sens i pożytek miałoby zagospodarowanie czasu antenowego w Jedynce na tę okazję (warto też przypomnieć, że teraz zasięg ma większy od Radia BIS). Poza tym, jeżeli na antenie nowego programu będą nadawane transmisje sportowe, to taka stacja jak najbardziej pasuje na fale długie.
Mam nadzieję, że EURO Radio będzie to radio dla młodych ludzi, i będzie tym czym była Trójka dla młodych ludzi 20 30 40 lat temu.IZA pisze:Jestem przeciwna, bo brak stacji dla młodych ludzi odbije się tak, że wszystkie takie programy znowu będą upychać na siłę do Trójki, tak jak to uczynili ze "Strefą Rokendrola Wolną Od Angola", na która już od dawna ludzie kręcą nosem i pojawia się konflikt pokoleń. Przyznam, że to mój ulubiony program w obecnej ramówce PR III, ale też jestem skłonna zrozumieć, że komuś taki styl prowadzenia jaki preferuje Dr Wilczur może nie przypaść do gustu. Trójka i BIS-ka to dwie inne rozgłośnie i z ich połączenia może wyjść co najwyżej mieszanka wybuchowa.
A, że dziś zdecydowana większość słucha gniotów RMF, ZET, no cóż telewizja całe lata od 89' roku na taki stan Polskiej młodzieży pracowała.
To co Trójka przez 30 lat robiła dobrego TV w 15 zniszczyło (wiem, że i wolny rynek też miał na to wpływ).
Dobra, kończę bo prawdziwa debata nam się zrobiła.
P.S. Ale jeszcze jedno zdanie Polskie Radio EURO było by w pełni komercyjnym radiem pozbawionym "misji", miało by zarabiać na inne stacje bo wpływy z abonamentu co rocznie się zmniejszają.
I może paradoksalnie radio EURO przyczyniało by się w przyszłości do reaktywacji BISKI i powrotu na fale.
- dominik_fi
Tak, redaktor Ula Kaczyńskaabd3mz pisze:Kaczyńskiej ?dominik_fi pisze:Ja też słuchałem BISKI od czasu do czasu, tzn. jak trafiłem na strefę lub audycje Kaczyńskiej (ale te najnowsze).
Wiem dziwnie to wygląda: nie brałem udziału w dyskusji a czepiam się.
świetną audycję prowadziła w niedzielę.
http://www.polskieradio.pl/bis/ludzie/
Przy zasięgu BIS-ki nie ma na to szans. Polskie Radio przespało czasy gdy przyznawane były częstotliwości, moc itp. Słuchalność RMF-ki czy ZET-ki nie wynika z tego, że to jakieś „lepsze radia komercyjne”, tylko po prostu z faktu, iż można je odebrać w całym kraju i to w dobrej jakości.dominik_fi pisze:Coś mi się zdaje, że szefostwo radia może chcieć stworzyć radiowy tabloid coś co będzie konkurowało z RMF i ZET o pierwsze miejsce w rankingach.
W tym co piszą na podstronie nowego projektu, znalazłam dość interesujący fragment: „Poza tematyką sportową w Radiu Euro znajdą się programy poświęcone kulturze, gospodarce, rynkom pracy, obyczajom krajów europejskich, a także specjalistyczne audycje poświęcone sprawom Unii Europejskiej. Uzupełnieniem będą nowoczesne, atrakcyjne w formie cykle nauki języków obcych.”dominik_fi pisze:Jak już pisałem są plany, aby radio kupowało prawa do najróżniejszych wydarzeń sportowych. Teoretycznie może się tak zdarzyć, że prawa do pokazywania skoków Małysza czy też olimpiady letniej/zimowej będzie miało Polskie Radio i wtedy jak mówił na konferencji p.prezes Radia, będą mieć własną kamerę i na stronie będzie można oglądać relację.
Jak dla mnie, bardziej taki program pasuje do „targetu” (przepraszam za to przekleństwo) Jedynki i wydaje mi się, że naprawdę lepszym krokiem byłoby sukcesywne zmierzanie w tym kierunku z Programem Pierwszym, gdyż uważam że to jest chyba stacja na która w ciągu ostatnich lat nie ma w ogóle pomysłu. Ponadto, jak już wcześniej pisałam, Jedynka pozwala na odbiór poprzez fale długie. Wtedy Euro (jako Jedynka, bo nazwa Euro w ogóle mi nie odpowiada i z tego co widzę i czytam, nie tylko mi) miałoby już większe szanse na powodzenie.
No właśnie z powyższego cytatu tak niebardzo to wynika.dominik_fi pisze:Mam nadzieję, że EURO Radio będzie to radio dla młodych ludzi, i będzie tym czym była Trójka dla młodych ludzi 20 30 40 lat temu.
Przy zasięgu Trójki na falach krótkich może byłoby to realne. Jednak przy nadajnikach, które swoją mocą obejmują miasta wojewódzkie i to nie w całości (np. na niektórych katowickich osiedlach BIS-ka jest niesłyszalna) będzie kolejnym radiem na skali, w spisie, ale niekoniecznie w radioodbiorniku dużej liczby słuchaczy.dominik_fi pisze:P.S. Ale jeszcze jedno zdanie Polskie Radio EURO było by w pełni komercyjnym radiem pozbawionym "misji", miało by zarabiać na inne stacje bo wpływy z abonamentu co rocznie się zmniejszają.
I może paradoksalnie radio EURO przyczyniało by się w przyszłości do reaktywacji BISKI i powrotu na fale.
Dokładnie i dopiero sobie będą pluć w brodę jak po roku działalności stwierdzą, że pieniądze zostały wyrzucone w błoto. Moim zdaniem to jest słynne porywanie się z motyką na słońce. A sensowniej (oczywiście w mojej opinii) byłoby (tak jak napisałam), robić to w ramach reorganizacji Jedynki, ale nie takiej, że na wariata wszystko zabieramy i wrzucamy transmisje oraz programy o tematyce naszego kontynentu. Nie, nie – stopniowo. Założę się, że wtedy byłby jakiś sens tworzenia takiego programu.I.C 1987 pisze:Ten cały projekt wydaje się zbyt drogi ,utworzenie nowej stacji nowi dziennikarze, i prawa transmisyjne które chcą zakupić mocno nadwyrężą budżetu radia, przy planach zniesienia abonamentu( chyba nierealne w Polsce) to może odbić się na innych kanałach radia.
Niestety takabd3mz pisze:Przeczytałem ten artykuł i nie wiem czy dobrze zrozumiałem: Bis-ka ma zostać zlikwidowana ?