Encyklopedia muzyki? (pomysł na projekt)

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
fastred

Encyklopedia muzyki? (pomysł na projekt)

Post autor: fastred »

Ostatnio wpadłem na taki pomysł: Często szukam w Internecie informacji o artystach, albumach, czy utworach muzycznych. Często też informacje są niesprawdzone, porozrzucane na różnych stronach i niespójne. Czy nie lepiej byłoby założyć serwis, w którym znalazłyby się wszystkie potrzebne informacje dotyczące muzyki? Biografie, dyskografie, listy koncertów i miejsca na czołowych listach przebojów, jednym słowem wszystko, co związane z muzyką. Wszystko to w jednym miejscu, coś na wzór Wikipedii. Nie trzeba byłoby szukać informacji np. w Google'ach i po blogach fanów. Co o tym myślicie? Pewnie pomysł nie wypali, ale Wikipedia też jest młoda...

Proszę o komentarz i - w razie czego - zajmiemy się tym.
ku3a

Post autor: ku3a »

a czemu nie korzystac wlasnie chocby z Wikipedii?
fastred

Post autor: fastred »

A znajdź mi informacje o mniej znanych zespołach na Wikipedii! Poza tym niektóre arty tam są mało treściwe, a Wikipedia zajmuje się wszystkim po trochu. Chcę stworzyć taki specjalistyczny portal. Każda wiedza się przyda, byle byłaby prawdziwa ;)
Awatar użytkownika
mcgrat

Post autor: mcgrat »

zawsze jest angielska wikipedia. tam jest dużo więcej, a poza tym jak czegoś nie znajdziesz tam, ale gdzie indziej to dla kolejnych ludzi, możesz to zamieścić w wikipedii.
Awatar użytkownika
I.C 1987

Post autor: I.C 1987 »

dzięki angielskiej i polskiej wikipedi zgarnąłem kilka płyt z Trójki. Podczas konkursu dzień z punk rockiem bez wikipedi by się nie udało
Gosia

Re: Encyklopedia muzyki? (pomysł na projekt)

Post autor: Gosia »

fastred pisze:Ostatnio wpadłem na taki pomysł: Często szukam w Internecie informacji o artystach, albumach, czy utworach muzycznych. Często też informacje są niesprawdzone, porozrzucane na różnych stronach i niespójne. Czy nie lepiej byłoby założyć serwis, w którym znalazłyby się wszystkie potrzebne informacje dotyczące muzyki? Biografie, dyskografie, listy koncertów i miejsca na czołowych listach przebojów, jednym słowem wszystko, co związane z muzyką. Wszystko to w jednym miejscu, coś na wzór Wikipedii. Nie trzeba byłoby szukać informacji np. w Google'ach i po blogach fanów. Co o tym myślicie? Pewnie pomysł nie wypali, ale Wikipedia też jest młoda...

Proszę o komentarz i - w razie czego - zajmiemy się tym.
Swietną encyklopedią jest Wielka Rock Encyklopedia Wiesława Waissa, co prawda ukazały się dopiero dwa tomy (z czterech), ale informacji w nich co niemiara. Polecam :)
JC

Post autor: JC »

Z tego co mi wiadomo, w tym roku pojawi się internetowa encyklopedia o LP3, gdzie będzie można sobie duuuuużo poczytać. Mają tam być szczegółowe opisy każdej audycji od samego początku wraz z zestawem piosenek z zerowego notowania, play-listy od 1982 i historie o każdej piosence jaka była na lp3 i dużo, dużo różnych niespodzianek. Wiem, że kilku ludzi już pracuje nad tym projektem i ma on się pojawić pod koniec tego roku.
ODPOWIEDZ