Głosowanie na 22 notowanie LP357

Lista piosenek Radia 357

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, jotem3, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz, jotem3

Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Re: Głosowanie na 22 notowanie LP357

Post autor: Miszon »

tadzio3 pisze: ndz mar 20, 2022 7:20 pm N LP357 są dwa kawałki Kaśki ;)
Tak, właśnie zauważyłem.
To tego z miejsca 1 nie słyszałem chyba
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

Nie ma żadnego hejtu na kobiety na LP357! Co za bzdury? I w ogóle co to za określenie: "hejt"? Chyba do potencjalnego pomijania wykonawców nie bardzo pasuje.
I chyba wiecie, że tu nie ma czegoś takiego, że zbiera się redakcja i wspólnie ustala propozycje (chyba szkoda), tylko poszczególni redaktorzy proponują to, co uważają za stosowne i co im się podoba.
Natomiast to, co jest widoczne, to notoryczne pomijanie niektórych rockowych wykonawców jak Purple, Beth Hart, wcześniej na kartkowej liście Luxtorpeda, ale też o dziwo nie było też w propozycjach Fisz Emade Tworzywo (tu pewnie dlatego, że płyta bardzo nie pod listy przebojów). Może dziwić też brak Colpplay,z tym że dowiedzieliśmy się, że gdyby "Coloratura" była krótsza, Niedźwiedź by ją zaproponował. Więc różne czynniki wchodzą tu w grę. No i rzeczywiście mają tam chyba awersję to młodych popowych gwiazdek jak sanah (to mnie w sumie bardzo nie dziwi). To że gra na pianinie czy innych nstrumentach jeszcze o niczym nie świadczy, Sylwia Grzeszczak też gra i też komponuje i też miała duże przeboje, a jakoś nie pamiętam, żeby ktoś się o nią w Trójce specjalnie upominał. Chociaż powiem, że ten duet z Herbutem albo (i) z Kwiatem Jabłoni rzeczywiście mógłby ktoś zgłosić (chyba tylko M. Fusiarz wchodzi tu w grę, ale on chyba woli proponować bardziej rockowe rzeczy), chociaż rozumiem, że ten wokal może mocno odstraszać.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Cóż, mam inne wrażenia do do stosunku do śpiewających kobiet - wystarczy spojrzeć na wyniki Trójkowych Topów - były takie lata że w 50-ce chyba 1 kawałek był (Zombie?). Ale z początku było ich więcej (Sinead, Joplin, Maanam, Madonna, Hey, Bartosiewicz, B. Craven, T.Tikaram, B.Streisand, itd.). Ale z roku na rok zestaw się "maskulinizował".
I nie chodzi o hejt, tylko dyskryminację. Chociaż w komentarzach na FB nazwałbym to już hejtem. Komentarze krytykujących m.in. Sanah, a wychwalających jakiś rockowy kicz dla dziadków były czymś więcej niż tylko krytyką, ileż to razy redaktor Malinowska była jechana że gra nowoczesną muzykę przez ludzi, którzy chcieliby aby na antenie brzmiały muzyczne zombie w postaci Scorpions czy Budki Suflera (OK, nie do końca dobry przykład, bo Budka nie nagrywa).
Co do tego, że jednak popowym kobietom jest najtrudniej, to jak widzisz słusznie zauważyłeś. Podałeś Grzeszczak, ja bym dodał Lady Gagę czy Taylor Swift. Ta ostatnia jakoś cudem została przepchnięta do playlisty 357, ale ileż było o to jęczenia w necie! Ale Dua Lipa, grana też przez wspomnianego wcześniej Stelmacha, jednak nie przeszła.
AlekOb
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2011

Post autor: AlekOb »

Miszon pisze: ndz mar 20, 2022 5:46 pm Notabene nie wiem w czym Sochacka jest lepsza od Sanah (chociaż mam za mało danych, bo tej pierwszej słyszałem tylko 2 kawałki, jeden miał fatalny tekst właśnie na poziomie Sanah, a drugiego czyli tego który jest obecnie na LP357, nie pamiętam).
Do Sanah się pewnie zrazili bo grają ją na komercyjnych, a Sochacką raczej nie, taka różnica ;)

Rzeczywiście jak zagrają coś bardziej z mainstreamu to potem bywają nieprzychylne komentarze. Pamietam jak się trochę "oberwało" jak zaczęli grać "Kiss Cam" Maty ;)
TStudent
Listy Przebojów Trójki słucham od: nr 1856

Post autor: TStudent »

Neo01 pisze: ndz mar 20, 2022 11:14 pmMoże dziwić też brak Colpplay,z tym że dowiedzieliśmy się, że gdyby "Coloratura" była krótsza, Niedźwiedź by ją zaproponował.
Słuchaj, jakoś w 1991-92 roku na LP3 grali takie November Rain, niewiele krótsze. W latach 2002-04 było Again, nie zawsze w pełnej wersji, ale bywało grane całe kilka razy. Skąd ta awersja do utworów mających trochę więcej minut?
kajman

Post autor: kajman »

Myślę, że odwrót kobiet w topach jest przynajmniej częściowo efektem różnych trendów, ale musiałbym dokładnie przeanalizować czy i jakich. Mam wrażenie, że wiąże się to z gorszymi wynikami polskich wykonawców, odwrotem od l. 70-tych, przesunięciem w stronę rocka.
Co do podanych nazwisk to brak Sanah, Grzeszczak, Gagi czy Duy mnie nie dziwi, dziwi natomiast obecność XCX, Weeknda czy Spolsky. Moim zdaniem nie powinno ich być i nota bene słuchacze też tak uważają, bo kariery na LP357 to raczej nie robią. No ale obecność innych też mnie dziwi - tylko że kiedyś się (jeszcze do Trójki) prześlizgnęli, zdobyli renomę i teraz straszą.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

AlekOb pisze: pn mar 21, 2022 1:49 am Do Sanah się pewnie zrazili bo grają ją na komercyjnych, a Sochacką raczej nie, taka różnica
Radio 357 też jest komercyjną stacją ;) No ale rozumiem, że chcą być odróżniającym się radiem.
Ostatnio zmieniony pn mar 21, 2022 9:51 am przez tadzio3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Neo01

TStudent pisze: pn mar 21, 2022 7:34 am Słuchaj, jakoś w 1991-92 roku na LP3 grali takie November Rain, niewiele krótsze. W latach 2002-04 było Again, nie zawsze w pełnej wersji, ale bywało grane całe kilka razy. Skąd ta awersja do utworów mających trochę więcej minut?
Słuchaj, zapytaj Niedźwiedzia :)
A tak w ogóle to nie wiem czy zauważyłeś, ale czasy trochę się zmieniły. Wszystko jest szybsze, bardziej dynamiczne, nie wiem czy słuchacze chcieliby tydzień w tydzień słuchać 8-minutowego utworu.
tadzio3 pisze: pn mar 21, 2022 9:51 am Radio 357 też jest komercyjną stacją ;)
No jednak w ogóle nie jest :) Przecież "komercyjny" znaczy najkrócej "nastawiony na zysk" - tutaj mamy do czynienia z finansowaniem wewnętrznym, tu nie rządzą reklamodawcy, nie ma więc mowy o komercyjności.
Ostatnio zmieniony pn mar 21, 2022 9:54 am przez Neo01, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Neo01 pisze: pn mar 21, 2022 9:51 am nie wiem czy słuchacze chcieliby tydzień w tydzień słuchać 8-minutowego utworu.
Jakby nie chcieli to by nie głosowali :-) "Ok Boomer" trwa 8:35.
Awatar użytkownika
Neo01

Rzeczywiście, masz mnie. No to pozostaje zapytać Niedźwiedzia. "OK Boomer" był piosenką dnia, wiec z automatu pojawił się w zestawie. A tu widać zabrakło odwagi?
Miszon pisze: pn mar 21, 2022 12:46 am Ale Dua Lipa, grana też przez wspomnianego wcześniej Stelmacha, jednak nie przeszła.
No bez przesadyzmu. Stelka się trochę powygłupiał w pierwszych tygodniach stacji, ale potem, także po reakcjach słuchaczy, dał sobie spokój. To naprawdę nie jest RMF czy ESKA, o ile sanah ma kawałki bardziej wysublimowane, to prostackie dicho, jakie proponuje ta pani nijak nie przystoi do profilu stacji.
I nie sądzę, żeby tu chodziło o kobiety jako takie, fakt, że generalnie w muzyce bardziej "ambitnej" jest ich po prostu mniej, a brylują zdecydowanie w popie i w muzyce "lżejszej", to jest chyba najlepsze wytłumaczenie, dlaczego jest ich mniej kiedyś w Trójce, teraz choćby na LP357. Ale kwestie płci bym tu odrzucił, po prostu tak jest, że największą popową gwiazdą jest teraz sanah i ona jest na tyle charakterystyczna, że wywołuje skrajne emocje. Ale za chwilę Podsiadło wyda nową płytę i pewnie to on przez kolejne miesiące będzie znów "na tapecie" (choć pewnie jest znacznie mniej kontrowersyjny).
Ostatnio zmieniony pn mar 21, 2022 10:05 am przez Neo01, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Neo01 pisze: pn mar 21, 2022 9:51 am No jednak w ogóle nie jest Przecież "komercyjny" znaczy najkrócej "nastawiony na zysk" - tutaj mamy do czynienia z finansowaniem wewnętrznym, tu nie rządzą reklamodawcy, nie ma więc mowy o komercyjności.
Moim zdaniem taka forma finansowania dalej mieści się w definicji nastawienia na zysk. Ale nawet jeżeli uznamy, że faktycznie nie jest to radio komercyjne, to też nie jest misyjne. Być może gdzieś pomiędzy misyjnością, a komercją.
Neo01 pisze: pn mar 21, 2022 9:55 am "OK Boomer" był piosenką dnia, wiec z automatu pojawił się w zestawie. A tu widać zabrakło odwagi?
Pewnie tak. Albo to też taka wybiórczość. Od czasu do czasu dopuszczone jest coś dłuższego, ale w bardzo ograniczonej liczbie.
Awatar użytkownika
Neo01

Wiesz, z tą misją w mediach publicznych czy tam rządowych (narodowych brzmi jak PRL-owska nowomowa) to różnie jest. A faktem jest, że mają reklamy, więc one są dla mnie bardziej komercyjne od 357, Nowego Świata czy Rockserwisu, które co jak co, ale na zysk na pewno nastawione nie są, już prędzej na realizowanie swojego rodzaju misji właśnie.
TStudent

Neo01 pisze: pn mar 21, 2022 9:55 amAle za chwilę Podsiadło wyda nową płytę i pewnie to on przez kolejne miesiące będzie znów "na tapecie" (choć pewnie jest znacznie mniej kontrowersyjny).
Chyba nie tak wiele mniej. Poza tym mam taką tezę, że do 2016 Dawid był w szczytowej formie (z naciskiem w zasadzie na 2014). Krążek z 2018 to już jednak szorowanie po ścianach stanów średnich i niskich. I może to dobrze, że tym razem przerwa była nieco dłuższa, chociaż tu i ówdzie ten pan się pojawiał. ;)
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Przecież "Małomiasteczkowy" to jego zdecydowanie najlepsza płyta, od pierwszego przesłuchania brzmi jak Greatest Hits.
kajman

Post autor: kajman »

TStudent pisze: pn mar 21, 2022 7:25 pm Dawid był w szczytowej formie
Mam nadzieję, że Dawid w szczytowej formie dopiero będzie, bo na razie w moim odczuciu to przeciętnej klasy komercyjny artysta, któremu trafiłu się kilka niezłych utworów.
TStudent pisze: pn mar 21, 2022 7:25 pm z naciskiem w zasadzie na 2014
Przecież on w 2014 nic nie nagrał.
AlekOb
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2011

Post autor: AlekOb »

Nagrał z Curly Heads i z MGO, jeszcze był singiel do Kamieni na Szaniec.
Ja od niego chyba najbardziej lubiłem parę singli z pierwszej płyty, szczególnie Nieznajomy, ostatnia płyta już trochę mniej.
TStudent

kajman pisze: pn mar 21, 2022 7:53 pmktóremu trafiłu się kilka niezłych
Kilka utworów to było wręcz genialnych. Na przykład nielubiane przez Ciebie Trójkąty oraz nieznacznie lepiej odbierane przez Ciebie Nieznajomy czy Powiedz mi. A to przepraszam, dwa ostatnie znam raczej jako rocznik 2014 niż 2013, ale faktycznie Spotify powiedział mi prawdę. ;)
4:30 nie pamiętam akurat (dziwne, na filmie w kinie ztcp byłem z klasą z liceum). Wtedy by mi utwór prawdopodobnie podchodził, ale właśnie słucham i też oceniam bardzo dobrze. Dobrze to wszystko świadczy o pierwszych latach kariery Dawida, nie ukrywam, że po 2016 już moja faza przeszła. Może spróbuję czegoś w nadchodzącym krążku, ale na fajerwerki się nie nastawiam.
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

Miszon pisze: pn mar 21, 2022 12:46 am Cóż, mam inne wrażenia do do stosunku do śpiewających kobiet - wystarczy spojrzeć na wyniki Trójkowych Topów - były takie lata że w 50-ce chyba 1 kawałek był (Zombie?). Ale z początku było ich więcej (Sinead, Joplin, Maanam, Madonna, Hey, Bartosiewicz, B. Craven, T.Tikaram, B.Streisand, itd.). Ale z roku na rok zestaw się "maskulinizował".
Moim zdaniem nie było żadnego hejtu ani dyskryminacji kobiet w topie. Słuchacze tak po prostu głosowali i tyle. Z początku było ich więcej bo top był kartkowy a potem się "zabetonowało".
Awatar użytkownika
obserw99
Listy Przebojów Trójki słucham od: 01.05.1982

Post autor: obserw99 »

1. Sting & Ray Chen - WHAT COULD HAVE BEEN
2. Voo Voo feat. Masha Natanson - ŁAJBA
3. Archive - SHOUTING WITHIN
4. Florence And The Machine - KING
5. Collage - ONE EMPTY HAND
6. Red Hot Chili Peppers - BLACK SUMMER
7. Madrugada - NOBODY LOVES YOU LIKE I DO
8. Grzegorz Turnau & Igor Herbut - ZUPA NA PLANTACH
9. Marillion – BE HARD ON YOURSELF
10. Archive - WE ARE THE SAME
PriapMusic
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2010

Post autor: PriapMusic »

01 - Kaśka Sochacka - NIEBO BYŁO RÓŻOWE
02 - Röyksopp & Alison Goldfrapp - IMPOSSIBLE
03 - Stromae - L'ENFER
04 - Florence And The Machine - KING
05 - Rubens - WSZYSTKO OK?
06 - Daria Zawiałow - ŻÓŁTA TAKSÓWKA
07 - Goya - ZAKAMARKI
08 - White Lies - AM I REALLY GOING TO DIE
09 - Męskie Granie Orkiestra 2021 - I CIEBIE TEŻ, BARDZO
10 - Aurora - DANGEROUS THING
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

1. Anieli feat. Nosowska – JAŚNIEJĄCA
2. Voo Voo feat. Masha Natanson – ŁAJBA
3. Marillion – BE HARD ON YOURSELF
4. Red Hot Chili Peppers – BLACK SUMMER
5. Rammstein - ZEIT
6. Michelle Gurevich - GOODBYE MY DICTATOR
7. Archive – SHOUTING WITHIN
8. Royal Blood - HONEYBRAINS
9. Sting feat. Ray Chen – WHAT COULD HAVE BEEN
10. Archive - WE ARE THE SAME

Eddie Vedder - INVINCIBLE
TStudent

1. Madrugada - NOBODY LOVES YOU LIKE I DO
2. Joanna Pocica & Zbigniew Preisner - TRZYNASTU DZIELNYCH LUDZI
3. Kaśka Sochacka - NIEBO BYŁO RÓŻOWE
4. Eddie Vedder - INVINCIBLE
5. Stromae - L'ENFER
6. Collage - ONE EMPTY HAND
7. The Black Keys - WILD CHILD
8. Jack Savoretti - YOU DON'T HAVE TO SAY YOU LOVE ME
9. Barbara Pravi & Golshifteh Farahani - PRIERE POUR TOUS LES JOURS
10. Michelle Gurevich - GOODBYE MY DICTATOR

Wrzucam taki tre surowy głos, bo ocenię zestaw dopiero jutro (teraz jestem w trakcie przerabiania innego zestawu). Może jeszcze coś się znajdzie. ;)
Awatar użytkownika
Neo01

1. Sting feat. Ray Chen - WHAT COULD HAVE BEEN
2. Rammstein - ZEIT
3. Eddie Vedder - BROTHER THE CLOUD
4. Anieli feat. Nosowska – JAŚNIEJĄCA
5. Archive - SHOUTING WITHIN
6. Red Hot Chili Peppers - BLACK SUMMER
7. Madrugada - NOBODY LOVES YOU LIKE I DO
8. Voo Voo feat. Masha Natanson - ŁAJBA
9. Polskie Znaki feat. Vito Bambino - NIECH MONARCHOWIE
10. Eddie Vedder - INVINCIBLE
Ostatnio zmieniony czw mar 24, 2022 10:16 am przez Neo01, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mateusz15
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003 roku

Post autor: mateusz15 »

LP357 vol. 22

1. 01.02. Michelle Gurevich - GOODBYE MY DICTATOR
2. 02.02. Florence And The Machine - KING
3. 05.03. Madrugada - NOBODY LOVES YOU LIKE I DO
4. 04.22. Daria Zawiałow - ŻÓŁTA TAKSÓWKA
5. 06.09. Stromae - L'ENFER
6. 06.08. Anieli feat. Nosowska - JAŚNIEJĄCA