Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Tylko jedna tematyka — cotygodniowe wydania LP3 w opinii forowiczów, pisane zwykle na gorąco podczas bieżących emisji radiowych.

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Re: Notowanie 1998 - 15.05.2020 - Marek Niedźwiecki

Post autor: Miszon »

bobby-x pisze: pt cze 12, 2020 9:58 pm Ten jazz jest masakryczny, kurde ale tak przed 22:00. Nie nawidzę jazzu i disco polo.
Haha, ze skrajności w skrajność :-D .

a co to było, bo nie słuchałem?
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Post autor: pbd2 »

Jakoś tak muzycznie bliżej mi do Stelmacha niż do Owczarka...
'Drzewa". Mam dojmujące wrażenie marnowania się dobrych utworów w sytuacji zawieszenia Listy :-(
Doggg
Listy Przebojów Trójki słucham od: 17.04.1982

Post autor: Doggg »

Konrad pisze: pt cze 12, 2020 9:11 pm Jakkolwiek to absurdalnie zabrzmi może to wszystko to jeden wielki show, a sam pan Marek może miał już tego dość i i tak by odszedł.
Jak Panu Kubie jakimś cudem uda się odbudować radio projekt Pana Wojciecha i pani Magdy podzieli niestety los Radia Kolor.
Konrad: już wcześniej o tym pisałem. Jest mało prawdopodobne aby Marek szybko wrócił do Listy. 38 lat z przerwą chyba Markowi wystarczy, zwłaszcza po tym co mu zrobiono. Myślę, że są dwa scenariusze brane pod uwagę. Listę będzie prowadził ktoś inny (od 4-ch tygodni zespół 3ki wraz z Kubą myślą kto, a Marek powinien dać mu zielone światło) a sam Mistrz, jeśli wróci do 3ki to raczej do swoich audycji, które sprawiają mu frajdę (smooth jazz, radio Kalifornia etc.). Prorokiem nie jestem ale tak czuję... Niestety nie mogę strawić red. Owczarka ani jako ewentualnego prowadzącego listę ani w programach autorskich. Jest świetnym rzemieślnikiem ale nie ma tego czegoś magicznego, co w radiu jest kluczowe (i co oczywiście ma Marek!)
Awatar użytkownika
FOXD

Post autor: FOXD »

Od siebie napiszę tylko tyle, że przez ostatni tydzień kompletnie nie śledziłem wydarzeń/postępów zw. z "naprawą". Skoro jednak brak jest odrębnego wątku poświęconego jakiemuś kolejnemu notowaniu lp3 wnioskuję, że w zasadzie sytuacja jest bez zmian (żadnych postępów). Poza tym "Ból" nadal nie jest odtwarzany na na antenie Trujki. Widać dobitnie, że ta stacja ma nadal jakiś problem mimo zmian kadrowych (Strzyczkowski). (...)
W każdym razie, nie oceniając nikogo na tę chwilę, śledzę rozwój dalszych wydarzeń ;)
krzychu78 pisze: pt cze 12, 2020 2:46 pm cóż czwarty piątek z rzędu bez listy, człowiek już jakby zaczyna się przyzwyczajać :?
Serio? Ty takąe się łudziłeś? :mrgreen:
obserw99 pisze: pt cze 12, 2020 7:59 pm Ściemniające audycje mogliby sobie już podarować. Słuchacze czekają z niecierpliwością na LP3 i Marka Niedźwieckiego. Już 4 tygodnie bez LP3?! Przez tę całą sytuację nie cierpię reżimu pisowskiego podwójnie. Dyrektor Kuba (i pozostali dziennikarze, którzy wrócili) miał postawić warunki. Będę dyrektorem jak wyjdą oficjalne przeprosiny dla Pana Marka od pisowskich kacyków, którzy zostali na siłę wtłoczeni w polskie radio, powodując totalne zgliszcza.
Przecież wystarczyło uważnie odsłuchać i przejrzeć kilka wypowiedzi Strzyczkowskiego oraz Czabańskiego o owych negocjacjach by mieć wyobrażenie jak "negocjował" i jak odebrał wynik owych negocjacji ;)
pbd2

Doggg pisze: pt cze 12, 2020 11:23 pm Niestety nie mogę strawić red. Owczarka ani jako ewentualnego prowadzącego listę ani w programach autorskich. Jest świetnym rzemieślnikiem ale nie ma tego czegoś magicznego, co w radiu jest kluczowe (i co oczywiście ma Marek!)
Jeżlei już ktoś spoza "doniedawnej" dwójki prowadzących, to raczej widziałbym tam Stelmacha. Po pierwsze, ma ten "flow" radiowy, którego brakuje Owczarkowi, po drugie - umie "grać Ezopem", mówić między wierszami to, co chce, żeby słuchacze zrozumieli, a przeciwnicy nie mogli się przyczepić, co w obecnym systemie bardzo się przydaje i jeszcze długo może się przydawać (a czego Owczarkowi brakuje jeszcze bardziej, co nawet udowodnił pod koniec audycji, kiedy niemal obsztorcował słuchaczy, którzy najpewniej masowo mu pisali na pocztę o Niedźwiedziu i reszcie), po trzecie - jest jednym z nas, prywatnie słucha Listy od początku, czyli od 11 roku życia, więc doskonale łapie wszystkie zasady, niuanse, jest zorientowany w tradycji programu, rozumie jego klimat itd. I nie unika odniesień do LP3 i jej zawieszenia w innych audycjach. Ewentualnie on i Metz na zmiennika (Metz początkowo kompletnie nie dawał sobie rady, ale potem chyba załapał, o co w tym całym szaleństwie chodzi). Ewentualnie Łukawski, który miał dobre zastępstwa. To, że nie jest dziennikarzem typowo muzycznym nie musi mieć aż takiego znaczenia - przypomnę, że Balonik do 2007 w zasadzie też nim nie był, a w każdym razie nie tylko.
FOXD pisze: sob cze 13, 2020 12:55 am Poza tym "Ból" nadal nie jest odtwarzany na na antenie Trujki.
Polecę analogią historyczną: to, że w 1956 roku komunizm w Polsce złagodniał, nie oznacza, ze dopuścił istnienie opozycji o innym programie. Tzn. teoretycznie w wyborach w 1957 dopuszczono listy konkurencyjne, ale pod warunkiem uznania zasady, że ich wystawcy nie roszczą sobie praw do zmiany władzy. Zresztą wystarczyło, żeby Gomułka postraszył w kampanii wejściem Rosjan w razie masowego głosowania na quasi-opozycję, żeby wszyscy grzecznie i bez specjalnego przymusu zagłosowali na listę komunistyczną :-D
Niestety, pan Kuba wydaje się grać rolę takiej quasi-opozycji. A red. Rogalski, którego po takiej aferze Kuba powinien pogonić na cztery wiatry, z jakichś powodów ciągle jest wicedyrektorem, pełniąc tam zapewne funkcję politruka.
Ostatnio zmieniony sob cze 13, 2020 10:45 am przez pbd2, łącznie zmieniany 1 raz.
krzychu78

Post autor: krzychu78 »

FOXD pisze: sob cze 13, 2020 12:55 am
Serio? Ty takąe się łudziłeś? :mrgreen:
tak :) i w sumie nadal się łudzę choć z tygodnia na tydzień coraz mniej
Doggg

pbd2 pisze: sob cze 13, 2020 5:09 am
Jeżlei już ktoś spoza "doniedawnej" dwójki prowadzących, to raczej widziałbym tam Stelmacha. Ewentualnie on i Metz na zmiennika (Metz początkowo kompletnie nie dawał sobie rady, ale potem chyba załapał, o co w tym całym szaleństwie chodzi). Ewentualnie Łukawski, który miał dobre zastępstwa.
Oj tak! Marcel byłby genialny. Później Stelmach i Metz w tej kolejności. I może właśnie takie są przymiarki? I może dlatego Owczarek został "kerownikiem" aby mógł zająć się odbiorem materiału od wytwórni, papierologią, ZAIKS-ami i nie chodził co tydzień do dyrekcji w sprawie prowadzenia listy....
pbd2

Doggg pisze: sob cze 13, 2020 10:53 amOj tak! Marcel byłby genialny. Później Stelmach i Metz w tej kolejności.
Może powinni zorganizować głosowanie wśród słuchaczy? Pod hasłem "LP3 - z kim czekamy na Marka?" ;-) Trójka pod wodzą red. Jethon miała swoje wady (choćby pewien nadmiar autopromocji, co zresztą i na Liście się odbijało), ale akurat w tamtych czasach sobie wyobrażam takie coś.
kacper94
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2014

Post autor: kacper94 »

Jak dla mnie też p. Łukawski byłby idealnym prowadzącym Listy Przebojów. Ma w sobie dużo optymizmu, żartobliwie prowadzi poranne "Zd3" (niby p. Hanke, czy p. Łodej też próbowali trochę żartować prowadząc poranne "Zapraszamy...", jednak czegoś mi w tym brakowało), potrafi przyciągać słuchaczy (jeżeli ludzie nastawiają budziki na jego audycje, nawet gdy mają wolne). A poza tym wydaje mi się, że to właśnie na niego jako na następcę mógłby się zgodzić p. Marek (w którymś wywiadzie mówił chyba, że dla niego p. Łukawski jest najlepszym polskim dziennikarzem radiowym), pod warunkiem że sam p. Marcin chciałby się zgodzić. Jednak to są takie nasze domysły, co by było gdyby... Wiemy, co musi się wydarzyć, żeby Lista wróciła, a na to się na razie chyba nie zanosi... :(
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Post autor: prz_rulez »

No i mi też się coś śniło, że lista wraca, ale wiadomo...
gioconda2
Listy Przebojów Trójki słucham od: świadomie od 1986

Post autor: gioconda2 »

pbd2 pisze: sob cze 13, 2020 5:09 am
Doggg pisze: pt cze 12, 2020 11:23 pm Niestety nie mogę strawić red. Owczarka ani jako ewentualnego prowadzącego listę ani w programach autorskich. Jest świetnym rzemieślnikiem ale nie ma tego czegoś magicznego, co w radiu jest kluczowe (i co oczywiście ma Marek!)
Jeżlei już ktoś spoza "doniedawnej" dwójki prowadzących, to raczej widziałbym tam Stelmacha. Po pierwsze, ma ten "flow" radiowy, którego brakuje Owczarkowi, po drugie - umie "grać Ezopem"

Pełna zgoda co do kompetencji Stelmacha i Owczarka. W tej sytuacji zwłaszcza to widać.

i Metz na zmiennika

Tylko nie on!!! Zdarzało mi się wyłączać radio, gdy Listę prowadził Metz lub Red. Szydłowska. Kiedyś nawet na żywo powiedziałam do radia, że Piotr Metz jest zimny i powinien trochę ocieplić sposób prowadzenia. A mikrofon trzymał nomen omen Piotr Stelmach. Było to w 2009r. na plaży w Międzyzdrojach, chyba w czw. audycja 10-12. Trójka jeździla wówczas po kurortach w ramach autopromocji. Oczywiście błyskawicznie potrafił odnieść się z uśmiechem do moich słów, które już poszły w eter, a pewnie się ich nie spodziewał, bo wcześniej były peany na cześć Radia Piotrków i ja tak grzecznie wygladalam:" Słuchaczka mówi, że Piotr Metz jest zimny. A Piotrek jest fajny"
gioconda2

pbd2 pisze: sob cze 13, 2020 11:05 am
Doggg pisze: sob cze 13, 2020 10:53 amOj tak! Marcel byłby genialny. Później Stelmach i Metz w tej kolejności.
Łukawski tak!!!! Stelmach tak!!!! A Metz nie, o czym wpisałam wyżej. Nieudolnie tnąc wpisy poprzedników. O tej plaży w Międzyzdrojach to ja.
pbd2

Giocondo, bo trzeba zostawiać
[quote/]
na końcu. Inaczej maszynka nie rozumie i ze wszystkiego robi cytat :-D
gioconda2 pisze: sob cze 13, 2020 12:47 pm i ja tak grzecznie wygladałam

Włosy starannie zaplecione w warkocz i sukienka z kołnierzykiem a la międzywojenne gimnazjum? :-D
gioconda2

Warkoczyki tak, ale strój plażowy, choć bliski grzecznym gimnazjalistom, bo odsłonięte części ciała były z umiarem. Różowa bluzeczka na ramiączkach w niebieskie serduszka i jasna, zielona krótka, ale nie za krotka spodniczka😄... Niczym się nie roznilam od stojących przede mną studentek Byłam ostatnia. I tak zaczęłam do tego Piotrka, że go słucham i jesteśmy z tego samego pokolenia... Trojkubeczek wyludzilam, narzekając, że nie mam z czego pic na tych wakacjach napojów rozgrzewających...
pbd2

Niunia niestety też z tego samego pokolenia. I podwójnie mi za nią wstyd, bo niemal w tym samym czasie kończyliśmy te same studia... na szczęście na dwóch różnych uniwersytetach! I to w sumie bardzo szczęśliwie, bo jeszcze kilka lat wcześniej jej uczelnia byłą filią mojej :-D
gioconda2

Mi też za nią wstyd, bo do tego jest moja imienniczka. I pan związanych z Listą też. I zawsze myślałam, że to imię dla fajnych dziewczyn... I powinna czuć ducha Listy, skoro jednostki wojskowe i więzienia czuły... Dlatego Lista musiała kończyć się przed cisza nocna, co kiedyś wspominał Marek. I tu mnie zaskoczyła Emilewicz, że słuchała i pamięta werbelki Maanamu.
Doggg

Aby Marek wrócił, powinniśmy się skrzyknąć i iść manifestować z transparentami, trąbkami i akordeonem pod... Jego block! :D Jedna z propozycji haseł: Nie ma zgody na granie muzyki w domu - muzyka do radia! Jeśli i tak by nie wrócił, przynajmniej by do nas wyszedł i zobaczył ilu nas jest...
gioconda2

Myślę, że widział manifestacje pod Myśliwiecka. Zobaczył cześć z nas, ale i tak przyszło dużo, jak na zakaz zgromadzeń, akcje spontaniczną i to, że nie wszyscy mieszkamy w Warszawie. A wiesz, w którym bloku mieszka Marek? I gdzie trąbić?
pbd2

@ gioconda2
Oj, a wiesz, że coś w tym jest - to jedyna ze znanych mi Agnieszek, której nie lubię. W życiu trafiałem wyłącznie na sympatyczne i bardzo dobrze mi się to imię kojarzy, mimo wszystko :-)
Najciekawsze, że z relacji różnych osób wynika, że za młodu nic nie wskazywało, że się z niej zrobi taka jędza.

Ciągle się zastanawiam, czy to, że nie zareagowano na obecność tego Kazika w zestawie i pozwolono mu wygrać, nie było jednak rozmyślną prowokacją w celu pozbycia się p. Marka (tak jak wywalenie red. Gacek było prowokacją w celu pozbycia się red. Manna). W środowiskach prawicowych już dawno uważano, że Niedźwiedzia należy utrącić - i dorabiano do tego legendę, że po pierwsze był TW, a po drugie że to, że mógł jako dziennikarz wyjeżdżać służbowo i prywatnie na Zachód miało z tym jakiś związek. Obrzydlistwo, ale sporo ludzi się na to dało złapać - a skoro uwierzyli w to, tym bardziej mogli uwierzyć w to, że fałszował Listę i brał łapówki :-(
gioconda2

Nawet mój brat, ten który odkrył dla nas Listę i słuchał w latach 80, teraz się mnie pyta o TW. Smutne to...
pbd2

gioconda2 pisze: sob cze 13, 2020 3:51 pm Nawet mój brat, ten który odkrył dla nas Listę i słuchał w latach 80, teraz się mnie pyta o TW. Smutne to...
Smutne. A jeśli jeszcze na dodatek mieszkasz w jakimś typowo "dobrozmianowym" regionie, to współczuję...

8azyliszek pisze: sob cze 13, 2020 4:01 pm "Muzyka Kultu jest przecież zjawiskiem tak niezwykłym i tak znaczącym w pejzażu polskiej popkultury, że wstyd jej nie znać. Owszem można tych piosenek nie lubić, można nie podzielać wizji świata, jaka się z nich wyłania, można się oburzać na mocne słowa, które w nich padają. Ale nie znać - nie przystoi." ;)

Pytanie - czy Piotr Klatt ma jeszcze audycję muzyczną w Trójce? A jeśli nie, to od kiedy nie ma?
Według Wikipedii odszedł w 2011. A artystów, których twórczości można nie lubić, ale nie wypada nie znać, jest mnóstwo. Na przykład Róże Europy.
Doggg

gioconda2 pisze: sob cze 13, 2020 3:37 pm Myślę, że widział manifestacje pod Myśliwiecka. Zobaczył cześć z nas, ale i tak przyszło dużo, jak na zakaz zgromadzeń, akcje spontaniczną i to, że nie wszyscy mieszkamy w Warszawie. A wiesz, w którym bloku mieszka Marek? I gdzie trąbić?
Wiem :D
Bjarke
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1986

Post autor: Bjarke »

Konrad pisze: pt cze 12, 2020 9:11 pmJeszcze jedno zdanie o radiu Nowy Świat (lekki OT). Póki sytuacja w Trójce jest jaka jest Radio będzie miało donatorów.
Już w tej chwili ma ponad 650 000 zł miesięcznie, a nie sądzę, aby wszyscy sponsorujący rozważali swoją decyzję od nowa co miesiąc. 3/4 pewnie kliknęło i dla świętego spokoju zostawi tak, jak jest.

Ja też sponsoruję RNŚ, ale w sumie nie wiem, czego oczekiwać. Wyczekuję przede wszystkim audycji J. Sosnowskiego, który trzymał klasę i w PR 3 i TOKFM.
mikrobi

Post autor: mikrobi »

pbd2 pisze: sob cze 13, 2020 3:41 pm @ gioconda2
Oj, a wiesz, że coś w tym jest - to jedyna ze znanych mi Agnieszek, której nie lubię. W życiu trafiałem wyłącznie na sympatyczne i bardzo dobrze mi się to imię kojarzy, mimo wszystko :-)
Najciekawsze, że z relacji różnych osób wynika, że za młodu nic nie wskazywało, że się z niej zrobi taka jędza.

Ciągle się zastanawiam, czy to, że nie zareagowano na obecność tego Kazika w zestawie i pozwolono mu wygrać, nie było jednak rozmyślną prowokacją w celu pozbycia się p. Marka (tak jak wywalenie red. Gacek było prowokacją w celu pozbycia się red. Manna). W środowiskach prawicowych już dawno uważano, że Niedźwiedzia należy utrącić - i dorabiano do tego legendę, że po pierwsze był TW, a po drugie że to, że mógł jako dziennikarz wyjeżdżać służbowo i prywatnie na Zachód miało z tym jakiś związek. Obrzydlistwo, ale sporo ludzi się na to dało złapać - a skoro uwierzyli w to, tym bardziej mogli uwierzyć w to, że fałszował Listę i brał łapówki :-(
No tak, ale czemu miałoby to służyć?
Jeżeli faktycznie ze strony kierownictwa PR i 3 były instrukcje co do prowadzenia audycji to równie dobrze mogli p. Markowi kazać usunąć piosenkę z zestawu przed listą. A on albo by polecenie wykonał (i słuchacze przeboleliby brak piosenki) albo odmówił i uznał, że należy się pożegnać. I w jednym i w drugim przypadku odbyłoby się to spokojnie.
Nie wiem czy kierujący odcinkiem radiowym i ich mocodawcy chcieli tygodniowej awantury wobec sprawy z ich punktu widzenia marginalnej?
adastorun
Listy Przebojów Trójki słucham od: numerku 2

Post autor: adastorun »

mikrobi pisze: sob cze 13, 2020 5:48 pm
No tak, ale czemu miałoby to służyć?
Jeżeli faktycznie ze strony kierownictwa PR i 3 były instrukcje co do prowadzenia audycji to równie dobrze mogli p. Markowi kazać usunąć piosenkę z zestawu przed listą. A on albo by polecenie wykonał (i słuchacze przeboleliby brak piosenki) albo odmówił i uznał, że należy się pożegnać. I w jednym i w drugim przypadku odbyłoby się to spokojnie.
Nie wiem czy kierujący odcinkiem radiowym i ich mocodawcy chcieli tygodniowej awantury wobec sprawy z ich punktu widzenia marginalnej?
Z całym szacunkiem, ale piosenka w zestawie do głosowania była cały tydzień - zresztą podczas listy zastanawiano się na tym forum jak wysoko będzie i CZY była prezentowana na antenie... Dopiero po nadaniu jej w radio Kowalczewski "wyskoczył" przed szereg (zakładając, że może się komuś[tm] :D nie spodobać jej tekst). Z tego wynika, że nikt z "kierownictwa" PR nie miał pojęcia o czym to jest (bo oni nie są od słuchania tylko od "zarządzania" :mrgreen: ) A jak szambo wybiło to wtedy zaczęli ad-hoc wymyślać te brednie mające niby uzasadnić, że ten utwór nie mógł się pojawić na liście (!) a potem, że to źle policzone itd. Czyli niekompetencja i nadgorliwość...
No ale to moja opinia - można się z tym nie zgadzać.
Zablokowany