Trójkowa Foralista Przebojów #1
Moderatorzy: Yacy, Mateusz, jollyroger72, Yacy, Mateusz, jollyroger72
Re: Trójkowa Foralista Przebojów #1
1. Dropkick Murphys - MICK JONES NICKED MY PUDDING
2. Red Box - HO HO!
3. Tool - PNEUMA
4. The Rolling Stones - LIVING IN A GHOST TOWN
5. Alanis Morissette - DIAGNOSIS
6. Paulina Przybysz & Rita Pax & Vito Bambino & Wojciech Waglewski - ONI ZARAZ PRZYJDĄ TU
7. Hania Rani - TENNEN
8. Soul Asylum - GOT IT PRETTY GOOD
9. Deep Purple - THROW MY BONES
10. Krakowscy Artyści - NAUCZYMY SIĘ ŻYĆ OBOK SIEBIE, CZYLI RAZEM BYĆ - NA NASZE DZIŚ
2. Red Box - HO HO!
3. Tool - PNEUMA
4. The Rolling Stones - LIVING IN A GHOST TOWN
5. Alanis Morissette - DIAGNOSIS
6. Paulina Przybysz & Rita Pax & Vito Bambino & Wojciech Waglewski - ONI ZARAZ PRZYJDĄ TU
7. Hania Rani - TENNEN
8. Soul Asylum - GOT IT PRETTY GOOD
9. Deep Purple - THROW MY BONES
10. Krakowscy Artyści - NAUCZYMY SIĘ ŻYĆ OBOK SIEBIE, CZYLI RAZEM BYĆ - NA NASZE DZIŚ
- Yacy
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
- Kontakt:
chętnie bym się dowiedział czy ta wersja zostaje.
układ listy, wypadki, powroty itp. to dla mnie jest wtórne, jakoś nie mam z tym problemu.
ale to, żeby głosowanie, proponowanie i ocenianie nowości trwało od piątku do piątku to dla mnie przepustka do bawienia się w TFP.
VILKI, zaproponowałbym Ci założenie tematu z regulaminem, ale obawiam się, że tam też pojawiłby się komentarze.
chyba, że po ustaleniu zasad zostałby tylko post z uzgodnionym regulaminem.
- VILKI
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.
regulamin pewno by się przydał ale nie mam do niego głowy. czym mniej udziwnień tym lepiej 

-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982
100 plus ewentualnie te, które zdobyły tyle samo punktów co miejsce setne. No chyba, że do tej setki utworów dojdziemy w pięć tygodni np. wtedy ma to sens. Bo cięcie drastyczne o ponad 100 utworów też wcale nie musi być tak dobre.
To chyba normalne, że z trzydziestki mozna wypaść dopiero w drugim notowaniu. A jaki to pułap punktowy miałby być? 101 miejsce i wylot.
To nowość może przez osiem czy siedem tygodni zajmować 110 miejsce i ciągle być w zestawie, a piosenka ze 101 ma wypadać już po 1 notowaniu? Bez sensu, przecież w pierwszym notowanie wszystkie piosenki są nowościami.
Limit czasowy moim zdaniem powinien być tylko dla tych co regularnie przez x tygodni zajmują miejsca od 51 do 100. 12,15 tygodni? Za dużo.Sundrajta pisze: ↑śr cze 10, 2020 12:17 amI jak do Top 30 nie ma powrotów, to tak samo nie powinno być limitu czasowego, ale już w przypadku Poczekalni musimy jasno zdecydować czy:
- robimy ją także bez limitu czasowego ale w przypadku wylotu również nie ma powrotu (a więc tak samo jak w Top 30),
- robimy limit czasowy (powiedzmy 12 lub 15 tygodni) z szansą powrotu po tygodniowym potknięciu (to także opcjonalnie).
Ja oczywiście jestem za ograniczeniem w Poczekalni, bowiem obserwując dotychczasowe wyniki forumowej, wystarczy ok. 20 oczek (czyli powiedzmy że dwie osoby danej piosence będą dawać pierwszą lokatę i ta nawet przez rok będzie tkwiła w rezerwowej dwudziestce, tylko w jakim celu?)
Ostatnio zmieniony śr cze 10, 2020 10:46 pm przez temik3, łącznie zmieniany 1 raz.
Zdecydowanie. Stawiałbym na 7-8.
Ja bym dał przynajmniej jeden tydzień po zgłoszeniu z utworom z punktami, które są poza top 100 (i myślę, że można tak potraktować nowości w zestawie do głosowania na 1999).
- Sundrajta
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1990 (z Big przerwą)
I dlatego zaproponowałem żeby po pierwszym notowaniu pozostawały wszystkie piosenki, które punktowały!
A dopiero od drugiego będziemy bardziej redukować zestaw.
Takie rozwiązanie będzie dobre, o ile przejdzie opcja bez ograniczeń czasowych dla Poczekalni. I jak już to skłaniam się z większą przychylnością dla propozycji kajmana, czyli max 8 tygodni.
Tylko że wtedy powstałaby swego rodzaju poczekalnia+ dla miejsc 51-100 już z limitem czasowym?

Dlaczego tylko jeden? Nie możemy żadnego utworu, który wciąż punktuje traktować gorzej niż inny tylko dlatego że nie zmieścił się w mitycznej setce! Jeżeli będzie ustalone że nowość ma być osiem tygodni w zestawie, to tyle powinna być (dopóki punktuje).
Ta zasada mogłaby dotyczyć sytuacji, o której pisał temik3, gdzie ktoś zapomniał zagłosować i nowość wypada poza setkę nie zdobywając żadnego oczka i wtedy to można by jej dać ten tydzień na powrót (do punktowania). Jednakże to komplikuje zasady, które miały być przecież w miarę nieskomplikowane.
Niby można, podając ten zestaw nowości jako notowanie zerowe.

Tylko dlaczego takie specjalne względy ma mieć ta grupa, a co z nowościami tydzień, dwa lub trzy wcześniej dodanymi?
Odpisałbym wcześniej, tylko burza mi przeszkodziła i pewnie wszyscy dyskutanci poszli już spać?

Ale moje stwierdzenie dotyczy utworów w pierwszym tygodniu po dodaniu.
-
Alt te tygodnie 12-15 to Twój pomysł nie mój do realizacji, ja od początku byłem za krótkim okresem, nawet po tygodniu bym usuwał jakby punktu nie zdobyły, a w poczekalni oczywiście bez limitów.Sundrajta pisze: ↑śr cze 10, 2020 11:59 pm Takie rozwiązanie będzie dobre, o ile przejdzie opcja bez ograniczeń czasowych dla Poczekalni. I jak już to skłaniam się z większą przychylnością dla propozycji kajmana, czyli max 8 tygodni.
Tylko że wtedy powstałaby swego rodzaju poczekalnia+ dla miejsc 51-100 już z limitem czasowym?
Właśnie chodzi o to skomplikowanie. Zasada niby moja wcale nie jest podyktowana tym, ze ja bym tak chciał, ale tym o czym niektórzy pisali wcześniej. Ja jeśli zapomnę zagłosować i moja nowość nie wejdzie do setki to już będzie mój problem, moja wina i do nikogo nie będę miał pretensji.Sundrajta pisze: ↑śr cze 10, 2020 11:59 pm Ta zasada mogłaby dotyczyć sytuacji, o której pisał temik3, gdzie ktoś zapomniał zagłosować i nowość wypada poza setkę nie zdobywając żadnego oczka i wtedy to można by jej dać ten tydzień na powrót (do punktowania). Jednakże to komplikuje zasady, które miały być przecież w miarę nieskomplikowane.
-
Ogólnie to czekam na decyzję VILKI bo on zaczął ten wątek i niech on stworzy regulamin (który jak coś mozna będzie w przyszłości zmodyfikować). Więc pomagajmy mu (ja swoją pomoc liczeniową dawno zgłosiłem), ale decyzje niech należą do niego, bo gdzie kucharek sześć... Tyle w temacie.
Ciągnie się to wszystko tak długo, że ochota mi na tą zabawę przechodzi.
Ciągnie się to wszystko tak długo, że ochota mi na tą zabawę przechodzi.
Ja jak najbardziej byłbym za usuwaniem utworów bez punktów. Argument o zapominaniu średnio mnie przekonuje (z bardzo wielu względów).
- Arkano
- Listy Przebojów Trójki słucham od: n. 283 - przełomowe
01. (3.) Bajzel - JUŻ NIE MA DZIKICH PLAŻ
02. (1.) Lipali - BĘDZIE DOBRZE
03. (2.) Nick Cave And The Bad Seeds - BRIGHT HORSES
04. (5.) Dorota Osińska - CZEŚĆ TO JA
05. (7.) Kings Of Leon - GOING NOWHERE
06. (4.) King Princess - OHIO
07. (8.) Adam Sztaba i Orkiestra On Line - CO MI PANIE DASZ
08. (9.) Joanna Vorbrodt - BŁĘKIT
09. (-) Archive - NOTHING ELSE
10. (10.) Evanescence - WASTED ON YOU
11. Daria Zawiałow - GDYBYM MIAŁA SERCE
12. Per Gessle feat. Helena Josefsson - AROUND THE CORNER (THE COMFORT SONG)
13. Alanis Morissette - SMILING
14. Soul Asylum - GOT IT PRETTY GOOD
15. Billie Eilish - EVERYTHING I WANTED
16. Kaśka Sochacka - WIŚNIA
02. (1.) Lipali - BĘDZIE DOBRZE
03. (2.) Nick Cave And The Bad Seeds - BRIGHT HORSES
04. (5.) Dorota Osińska - CZEŚĆ TO JA
05. (7.) Kings Of Leon - GOING NOWHERE
06. (4.) King Princess - OHIO
07. (8.) Adam Sztaba i Orkiestra On Line - CO MI PANIE DASZ
08. (9.) Joanna Vorbrodt - BŁĘKIT
09. (-) Archive - NOTHING ELSE
10. (10.) Evanescence - WASTED ON YOU
11. Daria Zawiałow - GDYBYM MIAŁA SERCE
12. Per Gessle feat. Helena Josefsson - AROUND THE CORNER (THE COMFORT SONG)
13. Alanis Morissette - SMILING
14. Soul Asylum - GOT IT PRETTY GOOD
15. Billie Eilish - EVERYTHING I WANTED
16. Kaśka Sochacka - WIŚNIA
- jollyroger72
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176
Kajmanie, napisz jasno, co przeszkadza Ci, żeby zestaw liczył w jakimś tam tygodniu np. 143 utwory zamiast magicznej liczby 100? Tak naprawdę pierdołę rozkładasz na czynniki pierwsze. I nabijasz liczbę postów. Mam dokładnie takie same odczucia, jak temik3, żeby nie napisać dosadniej...
- VILKI
tak sobie myślę że spokojnie możemy rozłożyć robotę na trzy osoby (o ile będą chętni). ktoś mógłby zająć się propozycjami i je potem podliczać, ktoś inny do podliczania głosów a jeszcze ktoś inny by "pilnować" zestawu. moim zdaniem 7-8 tygodni w zestawie to jest wystarczający czas. top 30 sztywny (absolutnie bez powrotów) natomiast poczekalnia (tu można by dać max raz na powrót). z tą czystką do 100 utworów i reszta out to jednak trzeba pomyśleć, tym bardziej że mamy czwartek i 16 osób zagłosowało na ..91 utworów
- VILKI
co do przedstawienia wyników to ja moge je podliczać ale wyniki będą po 19tej (szybciej nie zdąże, tym bardziej że jest to dla mnie nowa sytuacja). myślałem o stopniowym przedstawianiu wyników. by można było sie tu spotykać tak jak w czasie dawnej lp3 móc komentować, ale to już jak tam chcecie..
- Sundrajta
Jeżeli VILKIemu taka ankieta by odpowiadała, czyli nie będzie miał obiekcji co do niej, to moglibyśmy w miarę szybko uzyskać odpowiedzi na te oto pytania i czekam na jakieś korekty tychże lub uwagi, wszak to jest dopiero propozycja, a nie końcowy jej kształt:
1. Czy po pierwszym notowaniu zostawiamy wszystkie utwory, które zdobyły jakiekolwiek punkty?
A dopiero później w miarę stopniowo będziemy zmniejszać zestaw, dochodząc do w przybliżeniu do nieco ponad stu utworów?
2. Czy głosujemy obowiązkowo na pełną dziesiątkę?
Jeżeli nie to o ile głosów w dziesiątce może być mniej (od jednego do dziewięciu)?
3. Czy Poczekalnię robimy bez limitu czasowego i bez powrotów?
a) Jeżeli robimy limit czasowy, to jaki (powiedzmy 12 lub 15 tygodni)?
4. Przez ile tygodni nowość może przebywać w zestawieniu, o ile nie dostanie się minimum do Poczekalni i czy jeżeli w którymś z notowań nie otrzyma żadnego punktu, powinna z automatu wylecieć?
5. Czy ostatni zestaw nowości z LPPT traktujemy jako zestaw zerowy, czyli podlega on takiej samej ochronie jak nowości przez nas wybrane?
a) I co w takim razie z wcześniejszymi nowościami?
Aha, punkt trzeci (i częściowo pierwszy) wymagają dosyć precyzyjnej odpowiedzi.
1. Czy po pierwszym notowaniu zostawiamy wszystkie utwory, które zdobyły jakiekolwiek punkty?
A dopiero później w miarę stopniowo będziemy zmniejszać zestaw, dochodząc do w przybliżeniu do nieco ponad stu utworów?
2. Czy głosujemy obowiązkowo na pełną dziesiątkę?
Jeżeli nie to o ile głosów w dziesiątce może być mniej (od jednego do dziewięciu)?
3. Czy Poczekalnię robimy bez limitu czasowego i bez powrotów?
a) Jeżeli robimy limit czasowy, to jaki (powiedzmy 12 lub 15 tygodni)?
4. Przez ile tygodni nowość może przebywać w zestawieniu, o ile nie dostanie się minimum do Poczekalni i czy jeżeli w którymś z notowań nie otrzyma żadnego punktu, powinna z automatu wylecieć?
5. Czy ostatni zestaw nowości z LPPT traktujemy jako zestaw zerowy, czyli podlega on takiej samej ochronie jak nowości przez nas wybrane?
a) I co w takim razie z wcześniejszymi nowościami?
Aha, punkt trzeci (i częściowo pierwszy) wymagają dosyć precyzyjnej odpowiedzi.

- VILKI
dzięki Sundrajta
1. tak
2. liczymy od dołu (jeden utwór to jeden punkt)
3. jeden raz można by wrócić. limit taki jak piosenek z zestawu
4. 7-8 tygodni bez względu na to czy jest w poczekalni czy nie (chyba że wypadnie z poczekalni drugi raz)
5. zaczynamy od "zera". o jakich wcześniejszych nowościach piszesz??
tak bym to widział ja

1. tak
2. liczymy od dołu (jeden utwór to jeden punkt)
3. jeden raz można by wrócić. limit taki jak piosenek z zestawu
4. 7-8 tygodni bez względu na to czy jest w poczekalni czy nie (chyba że wypadnie z poczekalni drugi raz)
5. zaczynamy od "zera". o jakich wcześniejszych nowościach piszesz??
tak bym to widział ja

Nie będę brał udziału w tej zabawie, więc może nie powinienem się wypowiadać, ale z ciekawości śledzę te dyskusje (celowo w l. mn.) i nie mogę zrozumieć, dlaczego o tym samym dyskutujecie w dwóch równoległych tematach, w zasadzie offtopując
Są założone 3 tematy: Co dalej z forumową?, Trójkowa Foralista Przebojów #1 i Trójkowa Foralista Przebojów - propozycje #1, a dyskusje na temat zasad, co do których ciągle nie możecie dojść do porozumienia, zamiast toczyć się w pierwszym z wymienionych tematów, odbywają się (niezależnie od siebie, przez co chyba nieraz powielacie te same treści) w dwóch pozostałych, które powinny dotyczyć konkretnie głosowania oraz składania propozycji. Proponuję, by moderatorzy wszystkie posty, w których nie ma ani głosów, ani propozycji, przenieśli do tematu Co dalej z forumową? i od teraz pilnowali, by w pozostałych wątkach skupić się wyłącznie na tym, co sugerują ich nazwy. Zresztą czy ja wiem, czy potrzeba do tego dwóch osobnych tematów? Nie lepiej po prostu trzymać się zasady: dziesiątka głosów + na dole propozycja? I najlepiej żeby następowało to jednocześnie, a nie że ktoś najpierw zgłosi propozycję, a zagłosuje za kilka dni lub na odwrót?
No ale jak napisałem na wstępie: skoro nie będę głosował, to może nie powinienem się wtrącać.

No ale jak napisałem na wstępie: skoro nie będę głosował, to może nie powinienem się wtrącać.
- VILKI
taki miałem pierwotny plan zakładając te wątki ale życie jak zwykle potoczyło się własną ścieżką 

-
1. ok VILKI
2. ok VILKI
3. Limit czasowy dla utworów w Poczekalni? W żadnym wypadku, zawsze może wejść. Co do wypadku i powrotu to mi wsio rybka choć wolałbym nie.
4. 7-8 tygodni dla wszystkich utworów, które są dziś w zestawie ale muszą zdobyć pkt. w 1 notowaniu, a potem zająć miejsce w regulaminowej klasyfikacji. Czyli w 1 notowaniu zajmuje 130 miejsce zdobywa punkt, to zostaje na drugi tydzień w drugim tygodniu zdobywa punkt, ale wypada bo zajmuje np 101 miejsce. Dla nowości też 7-8 tygodni, warunek podobny do tego co wyżej. Jak ktoś zapomni zagłosować to jego strata.
5. wszystkie utwory z obecnego zestawu, które zdobyły punkt przechodzą dalej, jeśli nie zdobedą punktów to wypadają nawet jak zestaw będzie liczył 91. Wtedy dokładajmy nowości by zestaw liczył 101 czy nawet 110 np. A o wcześniejszych nowościach to też nie wiem o co chodzi.
2. ok VILKI
3. Limit czasowy dla utworów w Poczekalni? W żadnym wypadku, zawsze może wejść. Co do wypadku i powrotu to mi wsio rybka choć wolałbym nie.
4. 7-8 tygodni dla wszystkich utworów, które są dziś w zestawie ale muszą zdobyć pkt. w 1 notowaniu, a potem zająć miejsce w regulaminowej klasyfikacji. Czyli w 1 notowaniu zajmuje 130 miejsce zdobywa punkt, to zostaje na drugi tydzień w drugim tygodniu zdobywa punkt, ale wypada bo zajmuje np 101 miejsce. Dla nowości też 7-8 tygodni, warunek podobny do tego co wyżej. Jak ktoś zapomni zagłosować to jego strata.
5. wszystkie utwory z obecnego zestawu, które zdobyły punkt przechodzą dalej, jeśli nie zdobedą punktów to wypadają nawet jak zestaw będzie liczył 91. Wtedy dokładajmy nowości by zestaw liczył 101 czy nawet 110 np. A o wcześniejszych nowościach to też nie wiem o co chodzi.
- VILKI
wszystko pięknie temik, tylko bez limitu w poczekalni? a nie masz obawy że jedna osoba będzie trzymać utwór w nieskończoność?? w top 30 to pewnie kilka osób by musiało zagłosować ale w poczekalni pewnie niekoniecznie 

- VILKI
temik, nie chciałbyś wziąść się za pilnowanie zestawu (dodawanie nowości i usuwanie "balastu"? bo do nowości zgłaszał się 4989341 więc byłoby super. i tak jak On napisał "z czasem wszystko co kuleje można zmodyfikować". i tego się trzymajmy...
- Sundrajta
Jedna osoba nie da rady, ale dwie - już spokojnie.

I faktycznie gżegoż ma rację i dlatego ankietę przeniosę do wątku "Co dalej z forumową" i powiedzmy że jej termin to będzie sobota, godz. 20

Teraz płynie sobie długi weekend, więc mamy odrobinę więcej czasu dla siebie, zatem kto będzie chciał, ten na pewno tutaj zajrzy.
Aha i Wasze odpowiedzi też tam zacytuję (obok moich), żeby wszystko było w jednym miejscu. Chyba nie macie nic przeciwko temu?
-
Jeśli masz do mnie zaufanie to z przyjemnością.
-
No są obawy, ale sądzisz, że ciągłe dziesiątki z 49 miejsce to komuś się nie znudzi? Myslisz, że w zestawie nie będzie innych utworów na które będzie ta osoba głosować? A czy nie myślisz, że ta jedna osoba widząc, że jego jedna dziesiątka nic nie daje nie zechce wymienić tego utworu na inny? Powiem na moim przykładzie, jeśli miałbym dawać LP ciągle dziesiątkę i miała by zajmować 45 miejsce tydzień w tydzień to bym wolał zgłosić inną propozycję. A przecież sam też tydzień w tydzień zgłaszałbym swoje propozycje i gdyby one przechodziły dalej to nie byłbym w stanie trzymać ich wszystkich w poczekalni. Spróbujmy poczekalnie zostawić bez limitów, a jesli okaże się, że faktycznie będzie zaleganie utworów tam powyżej 15 tygodni to wprowadźmy wtedy inne zasady.
1. Nick Cave And The Bad Seeds - BRIGHT HORSES
2. Per Gessle feat. Helena Josefsson - AROUND THE CORNER (THE COMFORT SONG)
3. Red Box - SAY YOU WILL
4. Mariusz Duda - THE SONG OF A DYING MEMORY
5. Agnes Obel - WON'T YOU CALL ME
6. Alanis Morissette - SMILING
7. Hania Rani - LEAVING
8. Trupa Trupa - INVISIBLE DOOR
9. Louis Tomlinson - HABIT
10. Edyta Bartosiewicz - TEN MOMENT
Propozycja - niech będzie: Steven Wilson - PERSONAL SHOPPER
https://www.youtube.com/watch?v=O_H0NO-Cyew
2. Per Gessle feat. Helena Josefsson - AROUND THE CORNER (THE COMFORT SONG)
3. Red Box - SAY YOU WILL
4. Mariusz Duda - THE SONG OF A DYING MEMORY
5. Agnes Obel - WON'T YOU CALL ME
6. Alanis Morissette - SMILING
7. Hania Rani - LEAVING
8. Trupa Trupa - INVISIBLE DOOR
9. Louis Tomlinson - HABIT
10. Edyta Bartosiewicz - TEN MOMENT
Propozycja - niech będzie: Steven Wilson - PERSONAL SHOPPER
https://www.youtube.com/watch?v=O_H0NO-Cyew