Trójkowa Foralista Przebojów #1

Lokalna, Trójkowa Foralista Przebojów

Moderatorzy: Yacy, Mateusz, jollyroger72, Yacy, Mateusz, jollyroger72

kajman

Re: Trójkowa Foralista Przebojów #1

Post autor: kajman »

Yacy pisze: pn cze 08, 2020 7:31 pm a z tego co (chyba) jest teraz to mogę głosować na listę do piątku do południa ale propozycję muszę podać do środy i potem zagłosować na nowe utwory do piątku do wieczora.
czyli za jednym razem nie mogę tego załatwić...
Ale na dwa razy spokojnie możesz. Ja się nie upieram przy tej koncepcji, ale możesz zgłosić i zagłosować na listę, a potem na nowość albo zgłosić, a potem zagłosować i na to i na to.
gioconda2
Listy Przebojów Trójki słucham od: świadomie od 1986

Post autor: gioconda2 »

Wysłałam swoje propozycje po raz pierwszy. Zrobiłam to wg kolejności alfabetycznej, myśląc że każda z 10 piosenek ma (jak na LP3) po 1 pkt. a kolejność wpisania nie ma znaczenia. A teraz doznałam olśnienia, że kolejność ma chyba znaczenie i za 1 miejsce jest 10 pkt? Jeżeli tak, to przy kolejnym głosowaniu postopniuje utwory, a teraz niech już będzie tak jak wysłałam.

Także proszę o odpowiedź czy wskazanie 1 miejsca to 10 pkt, 2-9 pkt itd... a 10 to 1 pkt?
Awatar użytkownika
Sundrajta
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1990 (z Big przerwą)

Post autor: Sundrajta »

Oczywiście, że tak. No ale skoro dotąd nie głosowałaś, to mogłaś o tym nie wiedzieć.

A teraz przechodzę do moich wniosków i myślę, że po pierwszym notowaniu powinny pozostać wszystkie piosenki które dostały jakieś punkty. :arrow:
I dopiero od drugiego byśmy odrzucali wyloty z Top 30, z Poczekalni i powiedzmy te piosenki, które nie osiągną pułapu punktowego piosenki z okolic setnego miejsca.
Chociaż też sądzę, że dla nowości powinno być zagwarantowane tych kilka tygodni w zestawie (nawet gdy nie osiągną setnego miejsca).

I jak do Top 30 nie ma powrotów, to tak samo nie powinno być limitu czasowego, ale już w przypadku Poczekalni musimy jasno zdecydować czy:
- robimy ją także bez limitu czasowego ale w przypadku wylotu również nie ma powrotu (a więc tak samo jak w Top 30),
- robimy limit czasowy (powiedzmy 12 lub 15 tygodni) z szansą powrotu po tygodniowym potknięciu (to także opcjonalnie).

Ja oczywiście jestem za ograniczeniem w Poczekalni, bowiem obserwując dotychczasowe wyniki forumowej, wystarczy ok. 20 oczek (czyli powiedzmy że dwie osoby danej piosence będą dawać pierwszą lokatę i ta nawet przez rok będzie tkwiła w rezerwowej dwudziestce, tylko w jakim celu?)
Awatar użytkownika
jollyroger72
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 176

Post autor: jollyroger72 »

Sundrajta pisze: śr cze 10, 2020 12:17 am wystarczy ok. 20 oczek (czyli powiedzmy że dwie osoby danej piosence będą dawać pierwszą lokatę i ta nawet przez rok będzie tkwiła w rezerwowej dwudziestce, tylko w jakim celu?)
W takim, by reszta się zlitowała, zagłosowała, wprowadziła utwór go do Top30 a potem spuściła w otchłań :wink:
.....
Limit powrotów do poczekalni być powinien. Myślę, że 2 w kilkunastotygodniowym okresie przebywania utworu w zestawie do głosowania.
temik3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

Post autor: temik3 »

jollyroger72 pisze: śr cze 10, 2020 7:40 am W takim, by reszta się zlitowała, zagłosowała, wprowadziła utwór go do Top30 a potem spuściła w otchłań :wink:
W sumie świetny pomysł. Jak mi się nie będzie podobał jakiś koszmar dam mu dychę a potem nic i pa,pa, będę miał to na myśli. :D :D :D .
kajman

jollyroger72 pisze: śr cze 10, 2020 7:40 am Limit powrotów do poczekalni być powinien. Myślę, że 2 w kilkunastotygodniowym okresie przebywania utworu w zestawie do głosowania.
To ja jestem w takiej sytuacji za powrotami do top 30, bo dlaczego top 30 miałoby być traktowane gorzej? Z całym szacunkiem dla pana Marka uważam, że to było błędne rozwiązanie, że utwory mogły wracać do poczekalni. Ale my tych błędów powielać nie musimy.
gioconda2 pisze: wt cze 09, 2020 11:45 pm Jeżeli tak, to przy kolejnym głosowaniu postopniuje utwory
Ale czemu nie możesz tego zrobić tym razem? Nie dostrzegłem informacji o niemożliwości edytowania głosów.
Sundrajta pisze: śr cze 10, 2020 12:17 am A teraz przechodzę do moich wniosków i myślę, że po pierwszym notowaniu powinny pozostać wszystkie piosenki które dostały jakieś punkty.
Nie popieram, ale jakby się tak stało to by mi to nie przeszkadzało.
Sundrajta pisze: śr cze 10, 2020 12:17 am robimy ją także bez limitu czasowego ale w przypadku wylotu również nie ma powrotu (a więc tak samo jak w Top 30)
Dla mnie to jedyne sensowne wyjście.
Sundrajta pisze: śr cze 10, 2020 12:17 am robimy limit czasowy (powiedzmy 12 lub 15 tygodni)
W żadnym wypadku. Jestem przeciw sztucznym ograniczeniom dla utworów, które sobie zapracowały na miejsce w poczekalni. A jeżeli zrobilibyśmy to dla poczekalni to dlaczego nie dla top 30? Bo tutaj będą musiały być trzy lub cztery osoby, żeby utrzymywać go na siłę w nieskończoność?
Natomiast jestem za limitem czasu pozostawania w zestawie.
Awatar użytkownika
jollyroger72

kajman pisze: śr cze 10, 2020 8:26 am To ja jestem w takiej sytuacji za powrotami do top 30, bo dlaczego top 30 miałoby być traktowane gorzej?
Bo Top30 to zestawienie podstawowe. I nie gorzej, tylko inaczej.
kajman pisze: śr cze 10, 2020 8:26 am Z całym szacunkiem dla pana Marka uważam, że to było błędne rozwiązanie, że utwory mogły wracać do poczekalni.
Ja uważam wręcz przeciwnie.
....
A tak w ogóle - jest jak zwykle. Akcja się toczy, a my rozprawiamy o zasadach. Czyli od tyłka strony.
kajman

jollyroger72 pisze: śr cze 10, 2020 9:01 am Bo Top30 to zestawienie podstawowe.
Czyli ważniejsze. Więc tym bardziej utwory powinny dostawać kolejną szansę. A w przypadku poczekalni nie dość, że utwór jest zbyt słaby żeby wejść do top 30 to może sobie wypadać i wracać.
Awatar użytkownika
VILKI
Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.

Post autor: VILKI »

no co Wy. żadnych powrotów do top 30. co robimy z zestawieniem po pierwszym notowaniu? ja byłbym za tym by pozostawić top 100. wszystko co poniżej out. no chyba że na razie zostawimy jeszcze wszystkie utwory które dostały jakikolwiek głos (pytanie na ile utworów przyjdą głosy, bo już teraz jest sporo ponad 100)
kajman

VILKI pisze: śr cze 10, 2020 9:40 am żadnych powrotów do top 30.
Zgoda, ale do poczekalni tym bardziej.
VILKI pisze: śr cze 10, 2020 9:40 am ja byłbym za tym by pozostawić top 100.
Mi się tam top 100 podoba. Przynajmniej w pierwszym notowaniu. Potem chyba nie będzie trzeba stosować takich ograniczeń (poza tygodniami pobytu w zestawie poza top 50, bo tutaj jestem zdecydowanie za), bo utwory będą wylatywać z top 30 i poczekalni, a po pewnym czasie i z zestawu ze względu na staż oraz te z zerem punktów (bo tutaj myślę, że niezależnie od stażu powinny wypadać).
Awatar użytkownika
VILKI

a jak nowość dostanie np 0 głosów to już staż nie będzie obowiązywał i out? i ilu tygodniowy staż ustalimy??
Awatar użytkownika
Sundrajta

temik3 pisze: śr cze 10, 2020 8:22 am będę miał to na myśli
Dlatego o tym wspomniałem, bo czasem może się zdarzyć (chociaż na szczęście to jest bardzo rzadki układ :twisted: ), że szczególnie kajmanowi, mnie i Aro podoba się jakiś kawałek i wtedy spokojnie możemy go przez rok utrzymywać w Poczekalni na poziomie bliskim 30 oczkom! My tak mamy, że jak coś się podoba, to żaden problem żeby taki numer utrzymać przez rok na liście.
kajman pisze: śr cze 10, 2020 8:26 am które sobie zapracowały na miejsce w poczekalni
Właśnie dlatego że to jest tylko Poczekalnia. Widziałeś pacjentów czekających u lekarza rok bądź dłużej? :wink:
jollyroger72 pisze: śr cze 10, 2020 9:01 am Bo Top30 to zestawienie podstawowe. I nie gorzej, tylko inaczej.
Tu kolega dokładnie wyjaśnił.
VILKI pisze: śr cze 10, 2020 9:40 am ja byłbym za tym by pozostawić top 100. wszystko co poniżej out
Ale ten punkt nie może być dokładnie na setnym miejscu, bo przeważnie w tych rejonach lokaty są współdzielone (kilka piosenek ma tyle samo punktów), czyli doprecyzujmy, miejsce setne i wszystkie utwory niżej z tą samą punktacją. :arrow:
VILKI pisze: śr cze 10, 2020 10:00 am a jak nowość dostanie np 0 głosów to już staż nie będzie obowiązywał i out? i ilu tygodniowy staż ustalimy??
No właśnie, choć to raczej niemożliwe że nowość dostanie zero, bo choćby ten co ją zgłosił zawsze coś da? Jednak ustaliłbym, że każda nowość powinna mieć zagwarantowanych powiedzmy osiem tygodni w zestawieniu (nawet gdy wyleci poza pierwszą setkę).
jollyroger72 pisze: śr cze 10, 2020 9:01 am A tak w ogóle - jest jak zwykle. Akcja się toczy, a my rozprawiamy o zasadach. Czyli od tyłka strony.
I tu pełna zgoda, najpierw powinna być ankieta, w niej konkretne pytania i dopiero gdyby one zostaną rozstrzygnięte, ruszylibyśmy z listą. A tak żadnego regulaminu nie ma, każdy robi co chce, każdy proponuje co chce...
A chyba wiecie jak to się kończy, gdy w zabawie nie ma żadnych reguł? :cwany:

I dlatego czekam na kogoś kto to ogarnie (bo sam raczej nie dam rady) i te wszystkie punkty przedstawi w dobrze sformułowanej ankiecie.
Awatar użytkownika
Sundrajta

I nie pamiętam do kiedy zgłaszamy nowości (bo coś chyba było że do środy), więc na wszelki wypadek zgłaszam ją już teraz!
To jest utwór wykonawczyni, której w ostatnim czasie najbardziej brakowało mi w Trójce:
ShataQS - PRZYWRÓCENIE

A zagłosuję przed południem w piątek...
lady
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007

Post autor: lady »

Czyli oceniamy też swoje propozycje ?
kajman

VILKI pisze: śr cze 10, 2020 10:00 am 1. a jak nowość dostanie np 0 głosów to już staż nie będzie obowiązywał i out?
2. i ilu tygodniowy staż ustalimy??
1. Dla mnie to oczywiste. Po co nam coś, na co nikt nie zagłosował.
2. Ja myślę, że osiem, może nawet siedem.
Sundrajta pisze: śr cze 10, 2020 1:39 pm wtedy spokojnie możemy go przez rok utrzymywać w Poczekalni na poziomie bliskim 30 oczkom!
Może nawet w top 30.
Sundrajta pisze: śr cze 10, 2020 1:39 pm Widziałeś pacjentów czekających u lekarza rok bądź dłużej?
Ale to tylko zbieżność nazw.
Sundrajta pisze: śr cze 10, 2020 1:39 pm miejsce setne i wszystkie utwory niżej z tą samą punktacją.
Ja bym bardziej szczegółowo. Tyle samo punktów, tylu samo głosujących, to samo najwyższe miejsce itd.
A tak w ogóle warto byłoby opracować zasady kolejności miejsc w poczekalni lub nawet top 30 (też może się zdarzyć) w sytuacji, gdy wszystko będzie identycznie. Jestem przeciw miejscom wielokrotnym.
Sundrajta pisze: śr cze 10, 2020 1:39 pm każda nowość powinna mieć zagwarantowanych powiedzmy osiem tygodni w zestawieniu
Osiem (lub siedem) tygodni jeżeli zdobędzie chociażby punkt, a po tym terminie wylot chociażby z miejsca 51.
Awatar użytkownika
VILKI

lady pisze: śr cze 10, 2020 2:03 pm Czyli oceniamy też swoje propozycje ?
czyli do piątkowego południa głosujemy oraz zgłaszamy propozycje tak?
Awatar użytkownika
Sundrajta

No raczej. :D
kajman pisze: śr cze 10, 2020 3:12 pm Osiem (lub siedem) tygodni jeżeli zdobędzie chociażby punkt
kajman pisze: śr cze 10, 2020 3:12 pm Po co nam coś, na co nikt nie zagłosował.
Te warunki mogą być.
kajman pisze: śr cze 10, 2020 3:12 pm Ja bym bardziej szczegółowo. Tyle samo punktów, tylu samo głosujących, to samo najwyższe miejsce itd.
Dokładnie o to mi chodziło, tylko napisałem już skrótowo.
kajman pisze: śr cze 10, 2020 3:12 pm Ale to tylko zbieżność nazw.
Ale w sumie chodzi o to samo - żeby się dostać. :lol:
kajman pisze: śr cze 10, 2020 3:12 pm Może nawet w top 30.
Jak już wcześniej pisaliśmy (z jollyrogerem72) Top 30 traktujemy inaczej i tam jak najbardziej jeżeli głosy nawet tylko trzech osób (w co wątpię) wystarczą do utrzymania się w tymże, to mi zupełnie nie przeszkadza.
lady
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007

Post autor: lady »

VILKI pisze: śr cze 10, 2020 3:27 pm czyli do piątkowego południa głosujemy oraz zgłaszamy propozycje tak?
Chodzi mi o to czy np. ja oceniam Catfish Keitha :wink: czy tylko propozycje innych, a swoją pomijam.
Awatar użytkownika
VILKI

oceniamy WSZYSTKIE utwory ustawiając je w kolejności od 1 do 5
Awatar użytkownika
jollyroger72

kajman pisze: śr cze 10, 2020 3:12 pm Osiem (lub siedem) tygodni jeżeli zdobędzie chociażby punkt, a po tym terminie wylot chociażby z miejsca 51.
Absolutnie nie zgadzam się z takim traktowaniem. Ktoś w jednym tygodniu zapomni (lub nie będzie mógł) zagłosować i wyrzuci się jego utwór. Przeszkadza Ci, że przejrzysz zestaw np. 125-utworowy zamiast składający się z setki?
Tak samo na początku. Likwidacja powinna następować stopniowo. A nie od razu zjazd z 230 do 100... Zupełnie bez sensu. Każdy utwór, który zdobędzie jakiś punkt powinien zostawać w zestawie. Chyba, że jego czas pobytu w zestawie minął a on nie wszedł wyżej poza pozycję 51.
kajman

VILKI pisze: śr cze 10, 2020 3:27 pm czyli do piątkowego południa głosujemy oraz zgłaszamy propozycje tak?
Głosujemy na pierwszy zestaw nowości i dodajemy propozycje do drugiego. Przynajmniej tak to zrozumiałem.
Awatar użytkownika
VILKI

kajman pisze: śr cze 10, 2020 5:13 pm
Głosujemy na pierwszy zestaw nowości i dodajemy propozycje do drugiego. Przynajmniej tak to zrozumiałem.
no jak, na pierwszy zestaw nowości?? głosujemy na swoje dziesiątki z zestawu który jest. i składamy po jednej propozycji. i to wszystko do piątku. po pierwszym notowaniu dopiero wybieramy z naszych propozycji najlepsze, równolegle głosując na drugie notowanie tak?? :know:
kajman

Mi się wydawało, że w tym tygodniu zgłaszamy propozycje do środy i do piątku głosujemy, żeby już w kolejnym tygodniu były nasze propozycje. Ale jeżeli źle zrozumiałem to OK.
Awatar użytkownika
VILKI

kilka osób było przeciw takiemu rozwiązaniu więc ... :)
kajman

Wcale nie jestem pewien czy to większość. Ale to nie problem. Są gorsze.
ODPOWIEDZ