prz_rulez pisze: ↑ndz maja 24, 2020 2:04 pmPo prostu, zabrzmie brutalnie, ale biorac pod uwage, ze wiekszosc osob umierajacych na COVID jest w mocno podeszlym wieku, straty w innych dziedzinach sa tak bardzo niepowetowane, ze moim zdaniem nie byly tego warte.
bardzo bym chciał Cię zobaczyć za kilka dekad, kiedy Ty sam byłbyś w grupie ryzyka, w podobnej sytuacji; czy machnąłbyś ręką, mówiąc "no nie da się wiecznie przedłużać długości mojego życia, nie próbujcie mnie ratować, co ma być to będzie, pomyślcie o innych dziedzinach życia"
czy też może tak jak teraz - patrzyłbyś na wszystko przez swój własny, indywidualny pryzmat (aktualnie osoby cierpiącej z uwagi na zamknięcie granic) i na tej bazie kształtował dyskurs
nie cierpię takich głosów, bo wpisują się w paskudny trend dehumanizowania starości i traktowania jej jako czegoś zbędnego; wystarczająco już w obecnych czasach jest wykluczenia technologicznego i społecznego względem emerytów, świat i tak przeskoczył w ciągu krótkiego czasu o lata świetlne, a ci ludzie za tym nie nadążają I MAJĄ DO TEGO PRAWO - dorzucanie im tego, że są niepotrzebnymi roznosicielami COVIDa, jest wysoce niewskazane; starość naprawdę nie jest po to, by nadążać i być uzytecznym
zwłaszcza, że pandemia czy nie - musimy się liczyć z tym, że emerytów będzie po prostu coraz więcej i jeśli nie zaczniemy o tym myśleć w kategoriach ogólnopolskich, to państwo będzie miało problemy niewiele mniejsze od tych, związanych z zamrożeniem gospodarki
prz_rulez pisze: ↑ndz maja 24, 2020 2:04 pmNie wiem jak Ty, ale ja wole byc choc przez jeden dzien wolnym i szczesliwym niz zyc przez ponad sto lat w niewoli i ciaglej frustracji.
no widzisz, a ja chciałbym być wolny i szczęśliwy trochę dłużej, niż tylko przez jeden dzień - dlatego uważam, że dobrze byłoby zadbać, by możliwości bycia wolnym i szczęśliwym nie przerwała, hmmm... na przykład, powiedzmy, śmierć.
Lemmy pisze: ↑ndz maja 24, 2020 4:41 pmaha, czyli analizujemy pandemię pod kątem twojego kosmpolitycznego ego?
w punkt, celnie, trafnie, pozamiatane, ostro, mocna reakcja, bezlitośnie, nie zostawia wątpliwości