Czy wierzycie, że komercyjna stacja może być dobra?

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
kwiaciareczka

Czy wierzycie, że komercyjna stacja może być dobra?

Post autor: kwiaciareczka »

Zaraz mnie tu niektórzy pewnie wyzwą od zdrajców Trójki :wink: , ale pewna myśl pojawiała się w mojej głowie, kiedy Trójka stawała się coraz bardziej trujką i podobna myśl krąży mi w umyśle teraz, po przeprowadzce Niedźwiedzia.
Jak mnie wtedy ta trujka wkurzała, to myślałam sobie: ach, żeby tak czołowi redaktorzy Trójkowi zebrali się i stworzyli nowe, komercyjne radio, wolne od polityki, nowych, coraz mądrzejszych dyrektorów itp. I teraz myśl ta wróciła wraz z odejściem Niedźwiedzia, bo przecież Trójka, to po prostu ludzie, a nie nazwa czy adres.
I mam do Was pytanie: czy Waszym zdaniem jest w ogóle możliwe, żeby jakakolwiek komercyjna stacja dorównała poziomem jeśli chodzi o muzykę, sporą dawkę kultury, edukacji itd Trójce???
A może już jest jakieś radyjko, którego da się słuchać? Bo mnie każde, na które przerzucam w chwilach zbyt dużej dawki polityki w Trójce, odrzuca. Nie da się słuchać przez prowadzących - pustaków. Jedyne możliwe, to Ram, ale to akurat też nie jest komercyjne, poza tym gość, którego tam lubię mówi, jakby się uczył ,,sjesty'' na pamięć.
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Post autor: prz_rulez »

Są takie stacje, ale nie w Polsce. ostatecznie Antyradio...
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Piotr »

A moze inaczej to trzeba ujac. Byly w Polsce takie stacje wraz z nastaniem zalegalizowanego piractwa. Bylo takich komercyjnych stacji malo, nie musialy sie bic o sluchacza i nie zwracano zadnej uwagi na statystyczne slupki. Im blizej bylo roku 2000 tym gorzej sie robilo, az mamy to co mamy. Pamieta moze ktos z Was jak "wygladalo" np. Radio Zlote Przeboje na poczatku swojej dzialalnosci? Jesli tak to niech sobie teraz porowna to ze stanem obecnym.
prz_rulez
Kontakt:

Niestety Eska, Antyradio, Złote Przeboje i wersje specjalne RMF-u zabierają wszystkie częstotliwości. W ten sposób zostało zlikwidowane świetne radio BRW, a także może nawet poniżej przeciętenj przemyskie radio HOT, ale to zawsze była jakaś alternatywa. Teraz w Przemyślu nie mamy żadnego własnego radia :(
airborn

Re: Czy wierzycie, że komercyjna stacja może być dobra?

Post autor: airborn »

>I mam do Was pytanie: czy Waszym zdaniem jest w ogóle możliwe, żeby jakakolwiek komercyjna stacja dorównała poziomem jeśli chodzi o muzykę, sporą dawkę kultury, edukacji itd Trójce???

Nie.
To znaczy - wszystko zależy od podejścia właściciela. Ale ja się tak naprawdę obawiam, że w Polsce przez ostatnie 10 lat ludzie _oduczyli się_ dobrego radia. Sam się oduczyłem w czasie, kiedy Trójka była Trujką, i dzisiaj już nie mam potrzeby włączania radia (pomijając wybrane audycje). I dlatego taki program byłby dla trzech procent słuchaczy. A tego pewnie żaden właściciel na dłuższą metę nie zniesie.
IZA

Post autor: IZA »

Zawsze bardziej się skłaniałam ku prywatnym stacjom niż państwowym. Były dla mnie po prostu pewniejsze. Państwowe mają to do siebie, że co 4 lata przychodzi nowy „reformator” i słuchacze drżyjcie. Najlepszym tego przykładem jest chyba już prawie martwe Radio BIS. Z Kolei dobrym przykładem na to, że i komercyjne radio nie musi być wcale szafą grającą z ubogą plUjlistą był RMF w latach 90tych. Kto słuchał pamięta na pewno programy autorskie takie jak „Mezzoforte”, „O ZMrocku”, „Prokulturę” oraz „Koniec Wieku” (obecnie kontynuowany w PR 3 jako Rock’n’Roll Historia Powszechna). Niestety RMF poszedł na wojnę z ZETKą znacznie się do niej upodobniając i to zgubiło tę stację.
Co do polskiej radiofonii po roku 2000, niestety muszę zgodzić się z prz_rulez cytując przy tej okazji Piotra Metza:

„ Gdy prowadzący audycję zadzwoni w Anglii, czy Francji do domu i zapyta słuchacza, czy zna Phila Collinsa, to ten wie kto to jest, a w Polsce różnie mogłoby to wypaść. U nas nie ma takiego obycia i kultury, na którą tamte społeczeństwa pracowały pokoleniami. Mają to we krwi - w Polsce jest inaczej. Polskie społeczeństwo, choć ma to całkowicie gdzieś, dziękuje polskim stacjom radiowych za robienie z nich idiotów i ignorantów muzycznych. „

Mocne słowa, ale moim zdaniem prawdziwe. Popularność takich stacji radiowych jak ESKA, RMF Maxxx czy Radiostacja nie wzięła się z nikąd. Ludzie po prostu za dużo od radia teraz nie wymagają. Czasy kiedy cała rodzinka siedziała na dywaniku przez jedynym w domu odbiornikiem minęły. Teraz radio większości naszych obywateli służy jako tło, a Ci którym taki stan rzeczy nie odpowiada szukają swojego miejsca w Trójce (proszę mi wybaczyć te słowa, ale to tylko moje zdanie) – upolitycznionej jak cholera, ale czy mamy jakiś wybór w eterze? Rozgłośnie jak Antyradio pomijam, gdyż po 1, mają malutki zasięg, a po 2, nie każdemu taki „luzacki” styl prowadzenia audycji odpowiada – szczególnie jeśli ktoś jest przyzwyczajony do PR3, gdzie szacunek do słuchacza na antenie to rzecz pierwszorzędna.
Co do przykładów zagranicznych komercyjnych rozgłośni, które stawiają na coś więcej niż „10 hitów jeden po drugim” podam 2: estońskie radio Mania oraz brytyjskie Fresh Air. Muzycznie znacznie bardziej trafiają w mój gust niż PR3 i to głównie tych stacji (+ jeszcze publicznego Radia_FM ze Słowacji) słucham bardzo często przez internet. Gorąco polecam wszystkim zainteresowanym ;)
Awatar użytkownika
Campari
Kontakt:

Post autor: Campari »

oczywiscie, ze komercyjna stacja radiowa moze byc dobra, ale inna sprawa, ze w Polsce takiej nie ma. Antyradio? bez zartów, zlote przeboje, ale bardziej na rockowo. Ogólnie w Polsce chyba tylko Trójka trzyma jakis poziom, ale moge sie mylic, bo ja juz radia prawie nie slucham (wyjatek to 3 audycje)
prz_rulez
Kontakt:

IZA pisze:Z Kolei dobrym przykładem na to, że i komercyjne radio nie musi być wcale szafą grającą z ubogą plUjlistą był RMF w latach 90tych. Kto słuchał pamięta na pewno programy autorskie takie jak „Mezzoforte”, „O ZMrocku”, „Prokulturę” oraz „Koniec Wieku” (obecnie kontynuowany w PR 3 jako Rock’n’Roll Historia Powszechna). Niestety RMF poszedł na wojnę z ZETKą znacznie się do niej upodobniając i to zgubiło tę stację.
Co do polskiej radiofonii po roku 2000, niestety muszę zgodzić się z prz_rulez cytując przy tej okazji Piotra Metza:
„ Gdy prowadzący audycję zadzwoni w Anglii, czy Francji do domu i zapyta słuchacza, czy zna Phila Collinsa, to ten wie kto to jest, a w Polsce różnie mogłoby to wypaść. U nas nie ma takiego obycia i kultury, na którą tamte społeczeństwa pracowały pokoleniami. Mają to we krwi - w Polsce jest inaczej. Polskie społeczeństwo, choć ma to całkowicie gdzieś, dziękuje polskim stacjom radiowych za robienie z nich idiotów i ignorantów muzycznych. „
Mocne słowa, ale moim zdaniem prawdziwe. Popularność takich stacji radiowych jak ESKA, RMF Maxxx czy Radiostacja nie wzięła się z nikąd. Ludzie po prostu za dużo od radia teraz nie wymagają. Czasy kiedy cała rodzinka siedziała na dywaniku przez jedynym w domu odbiornikiem minęły. Teraz radio większości naszych obywateli służy jako tło, a Ci którym taki stan rzeczy nie odpowiada szukają swojego miejsca w Trójce (proszę mi wybaczyć te słowa, ale to tylko moje zdanie) – upolitycznionej jak cholera, ale czy mamy jakiś wybór w eterze? Rozgłośnie jak Antyradio pomijam, gdyż po 1, mają malutki zasięg, a po 2, nie każdemu taki „luzacki” styl prowadzenia audycji odpowiada – szczególnie jeśli ktoś jest przyzwyczajony do PR3, gdzie szacunek do słuchacza na antenie to rzecz pierwszorzędna.
Oczywiście, pamiętam doskonale "Koniec Wieku" czy np. "Zodiaka" (świetne wywiady), a z Zetki "Nautiriusa" (audycja o zjawiskach paranormalnych) czy World Chart Show (muzyka, wiadomo, musiała być komercyjna, ale pod koniec lat 90-tych muzyka i lepiej smakowała, i audycja byla bardzo profesjonalnie prowadzona, więc prawie co tydzien czekalem w sobotnie późne popoludnia na jingiel "world chart, world chart SHOW!". Zresztą i te listy były inne. O ile na hop-bęc było tylko trochę lepiej, to w "komputerowej liście przebojow" mozna bylo uslyszec m.in. "Gacie" Atrakcyjnego Kazimierza (co prawda nie weszły chyba nawet na listę, ale były), "Zoil" Nosowskiej i Kazika czy nawet BB Kinga - "Stand By Me" (chyba największy sukces wsród utworów retro na KLP). Poza tym przy notowaniach specjalnych zaproszona gwiazda mogła wybrać jeden lub dwa utwory do propozycji. Choć nie pamiętam, żeby któryś w ogóle wszedł na listę, to jednak formalnie ludziom była dana szansa na posłuchanie czegoś ambitniejszego. Zastanawiam się, czy ta dwójka z przodu nie rzuciła jakiegoś złego uroku na polskie stacje komercyjne. Na poczatku 2000 roku zlikwidowana zostala World Chart Show, na KLP pojawialy sie coraz slabsze utwory (chociaz i tak byly rozne ciekawostki [ciekawostki tylko w Polsce] jak np. "Koochy" Armanda van Heldena), po kilkunastu miesiącach Komputerowa Lista Przebojów Zeszła z anteny i powstała "Czysta lista". Podobnie w RMF-ie zlikwidowano Hop-Bęc (pozniej robiono z nią cyrki. oficjalnie wciaz istnieje, ale tylko oficjalnie) i powstala Pop-lista, obiektywnie słabsza. W dodatku zniknęły wszystkie audycje typu Zodiak, Nautirius, Max. Jedyną ostoją czegokolwiek zostały feletiony, sponton itd. Ale muzycznie to już było dno...
Niestety, coś jest w tym naszym społeczeństwie. Ludzie, których znam, albo zamykają się w muzyczną szufladkę i broń boże żeby z niej wyjść (np. mój kuzyn w 99% słucha wyłącznie jazzu w tym w 90% basistów typu Victor Wooten etc.) albo słuchają baaaardzo komercyjnej muzyki. I też za chiny się ich nie namówi do czegoś innego. A najlepsze są historie, gdy puszczam jakieś kawałki i mowia "beeeeee!" po czym 2 miesiace pozniej leci to w Esce no i wtedy to jest "supeeeeer!".Mysle, ze to mowi wszystko...
IZA pisze:Co do przykładów zagranicznych komercyjnych rozgłośni, które stawiają na coś więcej niż „10 hitów jeden po drugim” podam 2: estońskie radio Mania oraz brytyjskie Fresh Air. Muzycznie znacznie bardziej trafiają w mój gust niż PR3 i to głównie tych stacji (+ jeszcze publicznego Radia_FM ze Słowacji) słucham bardzo często przez internet. Gorąco polecam wszystkim zainteresowanym ;)
Muszę się zapoznać. Może znajdę tam coś ciekawego :wink:
IZA

Podaję streamy wyżej wspomnianych przeze mnie stacji:

Fresh Air
http://129.215.16.20:3088/

Zdecydowanie najbardziej polecam - masa alternatywy.

Radio_FM
http://live.slovakradio.sk:8000/sro3_32kb_mp3

Słuchaczom BISki powinno przypaść do gustu. Mocne uderzenie w każdy czwartek o 23 - Headbanger_FM.

Radio Mania
http://icecast.version6.net:8888/mania.ogg

Rockowa rozgłośnia z prawdziwego zdarzenia. Zarówno nowości, jak i nagrania sprzed lat.

Mania i Fresh Air podają co grają w ramach "RDSu". W przypadku Radia_FM trzeba sprawdzić na stronie: http://www.radiofm.sk
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

prz_rulez pisze:O ile na hop-bęc było tylko trochę lepiej, to w "komputerowej liście przebojow" mozna bylo uslyszec m.in. "Gacie" Atrakcyjnego Kazimierza (co prawda nie weszły chyba nawet na listę, ale były), "Zoil" Nosowskiej i Kazika czy nawet BB Kinga - "Stand By Me" (chyba największy sukces wsród utworów retro na KLP). Poza tym przy notowaniach specjalnych zaproszona gwiazda mogła wybrać jeden lub dwa utwory do propozycji. Choć nie pamiętam, żeby któryś w ogóle wszedł na listę, to jednak formalnie ludziom była dana szansa na posłuchanie czegoś ambitniejszego.
Tak dla formalności (bo słuchałem Komputerowej Listy Przebojów od czasu do czasu) to tam na pierwszym miejscu była dość często Metallica np. "Turn the Page" czy 'the Memory remains" i wiele innych świetnych piosenek. A program ten prowadził (zresztą bardzo dobrze) Mariusz Rokos tak przeklinany tutaj przez wielu. Szczerze mówiąc to nie wiem dlaczego. :)
IZA

Poza tym na "Komputerowej" często gościły takie formacje jak np. Garbage, Chumbawamba, Fun Lovin' Criminals, The Eels, Banafishbones...

Co do Rokosa - to jest właśnie dobry człowiek do takich rzeczy. Psów na nim moim zdaniem nie należy wieszać, po prostu w PR3 się nie sprawdził.
Ostatnio zmieniony śr sie 15, 2007 10:20 pm przez IZA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

IZA pisze:Co do Rokosa - to jest właśnie dobry człowiek do takich rzeczy. Psów na nim moim zdaniem nie należy wieszać, po prostu w PR3 się nie sprawdził
A moim zdaniem głównym jego grzechem było to, że przyszedł za takiej a nie innej prezesury. Sądzę, że gdyby dostał wolną rękę to by grał te swoje ulubione Toole czy też Korny tylko ciekawe kto by to słuchał o tej porze poza nielicznymi. :lol:
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Poza Antyradiem (a kiedyś Radiostacją), niedawno całkiem jeszcze Bis-ką, to jeszcze stacje studenckie czasami trzymają niezły poziom, zwłaszcza muzycznie. przykładowo w Lublinie Radio Centrum (jak jeździłem do dziewczyny w odwiedzdziny do akademika było to moje odkrycie niezwykle miłe), w Wawie Kampus, Radioaktywne itp. Ale też różnie tam bywa z jakością prowadzących (co rozumie się samo przez się z racji ich "akademickości"), muzycznie też zależy od pory, ogólnie jednak jest nieźle.
W Antyradiu zawsze ciekawie posłuchać Makaka, parę audycji publicystycznych, niedawno w nocy z piątku na sobotę straszył Anzelmo (ale go zdjęli, bo "szerzył satanizm" ;) ). Ale w okresie przed Skowrońskim Antyradio w porach dziennych było nawet ciekawsze muzycznie od Trójki. Że czasami przesadzają z luzem - no cóż, to już nie każdemu może odpowiadać.
prz_rulez
Kontakt:

IZA pisze:Poza tym na "Komputerowej" często gościły takie formacje jak np. Garbage, Chumbawamba, Fun Lovin' Criminals, The Eels, Banafishbones...
"I think i'm paranoid" się nawet dostało do podsumowania roku '98 (podsumowanie polegało wtedy na tym, że ludzie wysyłali kartki z głosami)
Miszon pisze:Poza Antyradiem (a kiedyś Radiostacją), niedawno całkiem jeszcze Bis-ką, to jeszcze stacje studenckie czasami trzymają niezły poziom, zwłaszcza muzycznie
polecam Studenckie Radio "Emiter". Tam właśnie usłyszałem m.in. ciekawy zespół gotycki "Vena Valley".
Awatar użytkownika
stavanger
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 683

Post autor: stavanger »

prz_rulez pisze:polecam Studenckie Radio "Emiter". Tam właśnie usłyszałem m.in. ciekawy zespół gotycki "Vena Valley".
To ja polecę w tym miejscu studenckie Radio Politechniki Poznańskiej Afera :)
Można słuchać przez internet: http://www.afera.com.pl/
w ostatnią sobotę odbyło się 816 notowanie listy przebojów: http://www.afera.com.pl/?dokument=lista_notowanie
Najciekawsze audycje nadawane są po godzinie 20 :P
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

O "emiterze" słyszałem. Natomiast o Aferze nie - trzeba przyznać, ze ta ich Lista bardzo ciekawa :). W radiu Centrum za to chyba bardziej alternatywnie, bo: http://www.centrum.fm/clp/archiwum.php?id=150 ;).
Sporo ciekawych stacji jest w programie Screamer Radio zaprogramowanych. Tam np. odkryłem ciekawe radio A-Net grające z Antarktydy niezwykle klimatyczną muzę.
http://www.anetstation.com/
Minus jest taki, że chyba nic tam nie mówią, ale słucha się fajnie.
Woyt

Post autor: Woyt »

IZA pisze:Poza tym na "Komputerowej" często gościły takie formacje jak np. Garbage, Chumbawamba, Fun Lovin' Criminals, The Eels, Banafishbones...

Co do Rokosa - to jest właśnie dobry człowiek do takich rzeczy. Psów na nim moim zdaniem nie należy wieszać, po prostu w PR3 się nie sprawdził.
Pamiętam Komputerową i ona była dokładnie przykładem najlepszej listy przebojów w komercyjnej stacji i tam Rokos wydawał się najbardziej na miejscu, choć skłamałbym gdybtm napisał, że nie lubiłem słuchać "Trzeciego śniadania".
ODPOWIEDZ