XXI Top Wszech Czasów - pełniejsze wyniki

Topy Wszech Czasów stały się nieodłącznym towarzyszem Listy Przebojów — miód na serca i uszy dla prawdziwych fanów dawnej „Trójki”!

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Regulamin forum
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
Grzegorz1973
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1984

Re: XXI Top Wszech Czasów - pełniejsze wyniki

Post autor: Grzegorz1973 »

Nicoletta pisze:właściwie to sama jestem ciekawa gdzie uplasuje się Home by the sea. Bardzo lubię tą piosenkę :)
Ja też bardzo lubię, tylko dlaczego nie jest w TOP 100 :?:
Awatar użytkownika
Nicoletta
Lokalizacja: ... if you want my address its number one at the end of the bar ...

Post autor: Nicoletta »

trzeba się bardziej zmobilizować i wywindować ją na podium ;) wiesz, akcja: rodzina, znajomi, znajomi znajomych - wszyscy głosują :)
gżegoż

Post autor: gżegoż »

Również bardzo wszystkich proszę, by już więcej nie krytykować obecnej formy przedstawiania wyników, tylko cieszyć się z tego, co jest. Bardzo dobrze to ujął jakiś czas temu piotr1990:
piotr1990 pisze:A tak poważniej to nie wiem po co o tym pisać? Nie lepiej zaakceptować to co jest? Czy jest źle? Dalszych wyników zawsze może nie być, a jak nie tych to następnych, np. ostatniego PTWC nie poznaliśmy dalszych pozycji. Także proponuję nie szukać dziury w całym.
Dokładnie tak jest. Jeśli miałaby być alternatywa: codziennie 10 kolejnych miejsc idąc od dołu lub niepodanie w ogóle żadnych pozycji spoza Top100 (jak w ostatnim Polskim Topie), to chyba każdy wolałby to pierwsze, prawda? :)
Piotr pisze:Zresztą i tak w ciągu najbliższego roku wiele rzeczy się zmieni, ale to już inna i prawdopodobnie nie moja bajka.
Delikatnie tylko zapytam, czy te zmiany będą dotyczyły topów czy będą się ogólnie odnosiły do życia forumowego?

Na miejscach 1281-1290 nie ma żadnych zaskoczeń. Ciekawie się tylko ułożyło, że jedynie najwyżej sklasyfikowany spośród nich utwór został dodany do zestawu w 2013 roku, a wszystkie pozostałe są już w nim od wielu lat.

Ciągle sprawdzam, czego jeszcze nie było spośród najniżej sklasyfikowanych w poprzednim roku numerów i wychodzi na to, że awanse o ponad 100 pozycji zaliczą:

Joe Cocker - YOU CAN LEAVE YOUR HAT ON (rok temu 1381. miejsce)
Jeanette - POR QUE TE VAS? (1400)
Demis Roussos - GOODBYE MY LOVE, GOODBYE (1429)
Shakin' Stevens - CRY JUST A LITTLE BIT (1446)
Murray Head - ONE NIGHT IN BANGKOK (1571)
.

Tutaj dla odmiany tylko Cocker dłużej siedzi w zestawie, a pozostałe zostały przez nas zaproponowane kilkanaście miesięcy temu.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

1280
1258 • —
JON BON JOVI
[1990] Blaze of Glory - Young Guns II
1279
1241 • —
PAUL SIMON
[1986] Graceland
1278
1192 • —
B.J. THOMAS
[1969] Raindrops Keep Fallin’ on My Head
1277
1429 • —
DEMIS ROUSSOS
[1972] Forever and Ever
1276
1446 • —
SHAKIN’ STEVENS
[1983] The Bop Won’t Stop
©2015 by LPMN.pl & forum.lp3.pl
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Ja już przesłuchałem wszystkie piosenki w odpowiedniej kolejności. Frajda niesamowita, a do tego czeka mnie jeszcze ponad tysiąc takich kawałków :)
I robi się coraz ciekawiej.
Awatar użytkownika
Nicoletta
Lokalizacja: ... if you want my address its number one at the end of the bar ...

Post autor: Nicoletta »

a ja sobie właśnie odsłuchuję :)
bardzo miło się słucha!
miszony
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1987

Post autor: miszony »

Ja przesłuchuję ale wyrykowo , szczególnie to co zapomniałem albo nie kojarzę. Wczoraj np,. Moriseya i Everyday like a Sunday oraz Nick Cave i Kylie Minogue- nie wiedziałem że oni wspólnie coś jeszcze razem nagrali. Dodam jeszcze na marginesie lektury powyżej że dla mnie to duża frajda tak odkrywać powoli te wyniki. Zaskakuje słaby wynik Sam Brown a już zupełnie Kings of Leon :shock:
Anvil

Post autor: Anvil »

tadzio3 pisze:Ja już przesłuchałem wszystkie piosenki w odpowiedniej kolejności. Frajda niesamowita, a do tego czeka mnie jeszcze ponad tysiąc takich kawałków :)
Ja ta samo, wszystko przesłuchane na bieżąco :)

Świetna sprawa a i trochę nowych kawałków się odkryło.
SSupras
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 494

Post autor: SSupras »

Anvil pisze:
tadzio3 pisze:Ja już przesłuchałem wszystkie piosenki w odpowiedniej kolejności. Frajda niesamowita, a do tego czeka mnie jeszcze ponad tysiąc takich kawałków :)
Ja ta samo, wszystko przesłuchane na bieżąco :)
Ja właśnie Was gonię, teraz najnowsza piątka i mam wszystko na bieżąco. Przy okazji, w linkach z forum często są wersje koncertowe, co ma niezaprzeczalną i ogromną zaletę obcowania z wizją, a nie tylko z fonią, zwłaszcza w przypadku staroci, ale ja wolę nagrania studyjne i tam gdzie to możliwe, wstawiłem na swoją playlistę i odsłuchałem właśnie je.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

miszony pisze: Zaskakuje słaby wynik Sam Brown a już zupełnie Kings of Leon :shock:
Był znacznie wyżej, ale słusznie spada, bo zdecydowanie nie przetrwał próby czasu. Dosyć przeciętny kawałek jak na te, które pojawiają się na sąsiadujących miejscach
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Piotr »

1275
— • —
ETTA JAMES
[1960] At Last!
1274
1174 • —
JETHRO TULL
[1971] Aqualung
1273
1306 • 2
MARIAH CAREY
[1993] Music Box
1272
1101 • —
WISHBONE ASH
[1970] Wishbone Ash
1271
— • —
SBB
[1976] Pamięć
piotr1990
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 1039

Post autor: piotr1990 »

Nisko Jethro Tull spodziewałem się, że pójdzie do góry. Tak samo wyżej spodziewałem się SBB. Mariah Carey nieznacznie do góry, nie pamiętałem że jest tak nisko, sądziłem że w tysiącu się mieści.
ku3a

Post autor: ku3a »

no i "Without You" było w pięćdziesiątce w pierwszym topie...
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

a w dodatku pierwszy numer, który był 2 razy w setce... ech, to bylo wieki temu...
westron
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1991

Post autor: westron »

Nie przetrwał próby czasu :wink:
airborn

Post autor: airborn »

Ciągle jest wyżej od oryginału.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

raczej wyżej od pierwszego covera tego tematu :-)

Wydawałoby się, że jak się Jethro Tull obetnie trochę utworów to reszta pójdzie w górę. Jednak tak to nie działa.
gżegoż

Gary pisze:raczej wyżej od pierwszego covera tego tematu :-)
Dokładnie. Ale i tak tak tragiczne wyniki tego utworu to jedna z największych sensacji nie tylko tego topu, ale kilku ostatnich topów.
Gary pisze:Wydawałoby się, że jak się Jethro Tull obetnie trochę utworów to reszta pójdzie w górę. Jednak tak to nie działa.
Zauważ, że nie tylko w tym przypadku to nie zadziałało. Podobnie było choćby z Paulem Simonem czy Robertem Plantem.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

1270
1200 • —
LOUIS ARMSTRONG
[1969] The Best of James Bond: 30th Anniversary
1269
1165 • 1
URIAH HEEP
[1972] Demons and Wizards
1268
1299 • —
JAN HAMMER
[1986] O.S.T. Miami Vice II
1267
1151 • —
THE KILLERS
[2004] Hot Fuss
1266
1139 • —
LIVE
[2001] V
©2015 by LPMN.pl & forum.lp3.pl
gżegoż

Dziwi, że tak szybko przemija sława niektórych przebojów. Zobaczcie, jak dobrze sobie Killersi radzili na liście 9,5 roku temu: http://www.lp3.pl/alpt.phtml?m=11&u=5953 :|

Overcome to też dwukrotny numer 1 w 2001 roku: http://www.lp3.pl/alpt.phtml?m=11&u=5134
Tego utworu bardzo mi szkoda, bo miał mój głos :(

Niskie pozycje pozostałej trójki raczej nie dziwią.
ku3a

Post autor: ku3a »

jak tak czytam niektóre wpisy, to coraz bardziej się utwierdzam, że niektórzy myślą chyba, że w pierwszej pięćsetce zmieści się 1000 utworów, a w pierwszym tysiącu najlepiej jakby się zmieściło ponad 1500.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Jest takie wrażenie, bo każdy wypisuje tylko te kawałki, które chętnie widziałby wyżej. Nie pastwi się nad innymi, pisząc, że mogliby być znacznie niżej.

To i ja ponarzekam :wink: - "Crockett’s theme" i "Overcome" to mój piąty i szósty głos oddany na top. Nisko, oj nisko moje propozycje są.
SSupras
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 494

Post autor: SSupras »

Z mojej najlepszej pięćdziesiątki był dopiero 1 utwór. Nie licząc oczywiście tych, których nie ma w zestawie do głosowania (i pewnie nigdy nie będzie, bo to nie jest muzyka dla normalnych ludzi :D ).

Wreszcie dyskusja jest nastawiona na to, co lubię, czyli chwalenie swojego, zamiast hejtowania cudzego.

Trochę mnie też przeraża kondycja utworów z dekady 2001 - 2010. Naprawdę z nowszą muzyką jest tak źle, że leci w dół po 100 pozycji rocznie - Killers, Live, Kings of Leon? (nie licząc jednego utworu Archive, w którym moim zdaniem zresztą są totalnymi epigonami Pink Floydów, więc ciężko "Again"zaliczyć do kategorii tych nowszych - przynajmniej brzmieniowo).
airborn

Post autor: airborn »

Lecą też utwory z lat 70. i 80., nie mówiąc o wcześniejszych.

IMO to jest po prostu naturalny proces odcedzania tego, co było sezonowe. Aczkolwiek jest jeszcze inna sprawa - muzyka XXI wieku jest totalnie zdefragmentowana. W takich latach 80. byli wykonawcy, których mniej czy bardziej słuchali wszyscy - tacy U2, Dire Straitsi czy inni The Police. A dzisiaj? Ja tam muzyki Killers czy Kings of Leon nawet nie kojarzę za bardzo, a moich faworytów z tego okresu nawet nikt nie umieścił na liście kandydatów do Topu (nie wiem, czy jacyś się pojawili na LP3 choćby).
piotr1990
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 1039

Post autor: piotr1990 »

Wydaje mi się, że trochę przesadzacie z tym, że "utwory jedno sezonowe" itd. To że na coś głosujemy na LP3 i tam to odnosi sukcesy to nie znaczy, że musimy na to potem głosować na topie. Ja na przykład bardzo lubiłem utwór Live "Overcome" jak był na LP3 w 2002 roku i dalej go lubię, ale głosować na niego nie będę bo po prostu nie mam miejsca. Uważam go za dobry, ale jednak nie wybitny (czy ewentualnie jakieś inne określenie ;) ), ale czy to znaczy, że jest jedno sezonowy i nie przetrwał tzw. próby czasu? Jak dla mnie jednak przetrwał, są i takie utwory które kiedyś lubiłem, a teraz nie za bardzo wiem co mi się w nich wtedy podobało. :)
ODPOWIEDZ