XXI Top Wszech Czasów - pełniejsze wyniki

Topy Wszech Czasów stały się nieodłącznym towarzyszem Listy Przebojów — miód na serca i uszy dla prawdziwych fanów dawnej „Trójki”!

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Regulamin forum
Zakaz publikowania zamieszczonych tu danych gdziekolwiek bez wyraźnej zgody Administracji Forum! Zamieszczone dane są wyłącznie do prywatnego użytku zarejestrowanych tu uczestników.
gżegoż

Re: XXI Top Wszech Czasów - pełniejsze wyniki

Post autor: gżegoż »

Piotr pisze:Chyba wyciągasz zbyt pochopne wnioski i to zaledwie po prezentacji 30 ostatnich pozycjach Topu.
Akurat tutaj bronię swojego zdania, bo te utwory rok temu osiągały bardzo słabe wyniki i w tym roku znowu znalazły się blisko samego dna, więc w żaden sposób nie wykorzystały tego, że zostały oszczędzone przez redakcję. Gdyby się okazało, że któryś z rekomendowanych przez nas do "odstrzału" utworów zaliczył bardzo duży awans (i to w sensie realnym, a nie w wyniku tylko tego, że zestaw został pomniejszony :wink: ), to można byłoby mówić, że "mieli nosa" i dobrze, że nie skorzystali z naszej rady. A w tych kilkunastu przypadkach tak nie było. Ale to przecież mało istotne. Nie usunęli w zeszłym roku, to może zrobią to w tym :wink:
Piotr pisze:Redakcja będzie mogła wkrótce przyznać, że popełniła błąd zgadzając się na umieszczenie w zestawie utwory rekomendowane przez forum skoro aż ponad połowa z nich znalazła się poniżej miejsca oznaczonego numerem 1000.
Oczywiście my nie jesteśmy nieomylni i czasem się okazuje, że rekomendowaliśmy do dodania coś, na co zagłosowało bardzo mało osób i co się uplasowało blisko samego końca (w tym roku Mott the Hoople i Nena, a w zeszłym np. Jackson Browne). Ale bez wątpienia chyba większym błędem był ten "Mortenowy" dodatek a'la Helen :(
Piotr pisze:Oznacza to, że zgodnie z zapowiedzią Marka powinny iść do odstrzału.
Czy to była zapowiedź "na serio", czy zostało to wyartykułowane pod wpływem chwili, bez głębszej refleksji? To była bardzo zaskakująca deklaracja, bo jak w październiku zarekomendowaliśmy do "odstrzału" 450 utworów, to, według relacji ku3y,
ku3a pisze:w każdym razie pierwszy komentarz był taki - "hmm, coś dużo tych do usunięcia" ;-).
(i ostatecznie usunięto 228, czyli prawie dokładnie połowę), a teraz nagle miałaby nastąpić tak radykalna zmiana frontu i sami chcieliby wykasować ostatnią pięćsetkę? :shock: Aż trudno w to uwierzyć!
Piotr pisze:Pięć z nich już znacie (Morten Harket x2, Mott the Hoople, a-ha i Nena), a jutro poznacie kolejne 3 (jeden przed południem i dwa wieczorem)
Typujemy, co to będzie? Ja obstawiam Doobie Brothers, Joan Baez i któreś z "Helenowych" a-ha :)
Piotr pisze:Ostatni utwór sklasyfikowany w tym roku na miejscu 1530 zdobył 7 razy więcej głosów niż ostatni utwór w Topie oznaczonym numerem 20 (pozycja 1678)?
Czyli skoro ostatnie miejsce miało 21 głosów, to bluesy z pozycji 1515-1516 pewnie ok. 30. A więc lady nie jest zupełnie sama :)
Piotr pisze:Tu się muszę uderzyć w pierś i to bardzo mocno. Niestety człowiek omylnym jest. Sprawdziłem przed chwilą wydruk i stwierdziłem, że rok temu przepisując ręcznie wszystkie pozycje do bazy zamieniłem miejscami utwór o tym samym tytule ale dwóch różnych wykonawców
No to rzeczywiscie błąd brzemienny w skutki, bo się okazało, że usunięta została ta bardziej popularna wersja, a ta słabiej rozpoznawalna została :( No ale trudno - nie pozostaje nic innego, jak w tym roku to naprawić :)
Ale fakt jest faktem, że tak wysoka pozycja wersji Blues Brothers w zeszłym roku jest równie mocno zaskakująca, co Burke'a (podobnie zresztą jak i przepaść między nimi).
konte pisze:To co forumowicze, co wieczór wspólne słuchanie TOPu?
I tak przez cały rok.
Anvil pisze:Wspólne słuchanie topu?
Świetny pomysł!
Włączam youtuba i przez te kilka miesięcy przesłucham całego topu od ostatniego do 1 miejsca!
Jak tylko ktoś ma czas i ochotę, to gorąco zachęcam! To świetna okazja, by sobie przypomnieć (lub niekiedy w ogóle poznać) wiele przebojów i... zrobić z tego użytek podczas następnego głosowania! :)
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

dla mnie miejsce Blues Brothers nie byłoby zaskakujące, bo wydaje mi się, że dość często jest grane, a sam film, z którego pochodzi w pewnych kręgach jest kultowy.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

gżegoż pisze:
1502 — • NENA - Irgendwie, irgendwo, irgendwann
A tu jestem zaskoczony dlatego, bo to utwór popularny na forum i choć spodziewałem się słabego wyniku, to nie aż takiego. Domyślam się, że wielu osobom tutaj nie jest zbyt przyjemnie z tego powodu...
zgadza się. właśnie wszyscy, którzy głosowali na Nenę w "1 z 33" spotkaliśmy się i stwierdziliśmy, że nie jest nam przyjemnie. Wszyscy jak jeden :-P
dla przypomnienia wynik Neny:
Yacy pisze:55 | 10 | 01 | 01 | NENA - Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann [ 1 ]
pozycja na czerwono oznacza liczbę użytkowników oddających głos na ten utwór.
:-) nie wiem gdzie Ty widzisz tę popularność? w głosowaniu nad utworami do TWC? wyjątek potwierdzający... ;-)
Grzegorz1973
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1984

Post autor: Grzegorz1973 »

Skorzystałem z archiwum i sprawdziłem. To było notowanie 134 z dn. 10.11.1984 r. i mój pierwszy kontakt z twórczością Neny.
Na miejscu 29 zadebiutowała piosenka "Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann". Tego dnia listę wygrał O.Z. "To tylko pech"- do dziś mój nr. 1 Oddziału.
Po ponad 30 latach Nena wciąż brzmi świetnie i niesamowicie zaskoczyło mnie tak niskie miejsce.
jedrzej2012

Post autor: jedrzej2012 »

"To The moon & back" Savage Garden albo w górę, albo bez zmian.
gżegoż

Yacy pisze:nie wiem gdzie Ty widzisz tę popularność? w głosowaniu nad utworami do TWC? wyjątek potwierdzający... ;-)
Najwyraźniej tak silnie nieraz zapewniałeś o swoim lubieniu tego utworu i tej wokalistki, że można byłoby tym obdzielić więcej osób i dlatego odniosłem takie mylne wrażenie :wink: Ale pamiętam też, że poza Tobą ktoś chyba deklarował, że bardzo to lubi, a w głosowaniu nad nowościami do TWC na TAK było sześć osób. I chyba głównie te fakty skłoniły mnie do użycia tego sformułowania.

EDIT
O, a wypowiedź Grzegorza1973 może stanowić kolejny argument :)
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

gżegoż pisze:Najwyraźniej tak silnie nieraz zapewniałeś o swoim lubieniu tego utworu i tej wokalistki, że można byłoby tym obdzielić więcej osób
dokładnie tak pomyślałem :-P i z tym się zgadzam :-)
Grzegorz1973 pisze:Po ponad 30 latach Nena wciąż brzmi świetnie
w lipcu w Berlinie miałem takie ciary jak chyba nigdy na żadnym innym koncercie... :-)
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Piotr »

gżegoż pisze:Czyli skoro ostatnie miejsce miało 21 głosów, to bluesy z pozycji 1515-1516 pewnie ok. 30. A więc lady nie jest zupełnie sama :)
Ani 21, ani 30 - przykro mi bardzo.
Piotr pisze:Tu się muszę uderzyć w pierś i to bardzo mocno. Niestety człowiek omylnym jest. Sprawdziłem przed chwilą wydruk i stwierdziłem, że rok temu przepisując ręcznie wszystkie pozycje do bazy zamieniłem miejscami utwór o tym samym tytule ale dwóch różnych wykonawców
gżegoż pisze:No to rzeczywiscie błąd brzemienny w skutki, bo się okazało, że usunięta została ta bardziej popularna wersja, a ta słabiej rozpoznawalna została :( No ale trudno - nie pozostaje nic innego, jak w tym roku to naprawić :)
Mieliście wątpliwości, trzeba było pociągnąć temat do ponownego sprawdzenia, a tak kicha.
gżegoż

Piotr pisze:Ani 21, ani 30 - przykro mi bardzo.
Byłem przekonany, że gdzieś została podana informacja, iż w XX Topie utwory z miejsc 1676-1678 dostały po 3 głosy. Może to jednak było jakieś przekłamanie i dlatego teraz nasze obliczenia są błędne? :know:
Piotr pisze:Mieliście wątpliwości, trzeba było pociągnąć temat do ponownego sprawdzenia, a tak kicha.
Wtedy to było tylko zdziwienie, że Burke jest tak wysoko oraz że pomiędzy obiema wersjami jest tak wielka różnica. Wątpliwości pojawiły się dopiero niedawno, gdy zobaczyliśmy ten rzekomy spadek o 1068 miejsc. No ale trudno - teraz to już jest przysłowiowa musztarda po obiedzie :)
Awatar użytkownika
wwas

Post autor: wwas »

Piotr pisze:Ani 21, ani 30 - przykro mi bardzo.
Przynajmniej możemy stwierdzić, że ostatni utwór dostał na pewno nie mniej niż 7 głosów - przyznam, że spodziewałem się nieco mniejszej liczby.
(Tzn. teoretycznie mógłby dostać zero - 7 razy więcej niż zero to też zero, ale po pierwsze - 73% z zera to też zero, a nie wierzę, że rok temu aż 150 utworów mogłoby nie dostać żadnego głosu, po drugie - musiał dostać przynajmniej jeden, od Helen ;))
Piotr pisze:Ile obstawiłeś złotówek?
Gdybym ja miał obstawiać pewną liczbę złotówek, strzeliłbym, że Harket dostał właśnie 7 głosów (a "Venus" rok temu: 12)
Awatar użytkownika
Nicoletta
Lokalizacja: ... if you want my address its number one at the end of the bar ...

Post autor: Nicoletta »

Ja mam pytanie - na którym miejscu był Vangelis - Chariots of fire? :oops: :oops: :oops:
i czy był ...
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Kopiowanie oraz publikacja w dowolnej formie poniższych pozycji XXI Topu Wszech Czasów zarówno we fragmentach jak i w całośœci bez wyraŸźnego podania Ÿźródła danych http://forum.lp3.pl / http://LPMN.pl jest zabronione.
1500
— • —
SHANIA TWAIN
[1997] Come on Over
1499
1572 • —
SALT-N-PEPA
[1986] Hot, Cool & Vicious
1498
1614 • —
LITTLE RICHARD
[1955] Here’s Little Richard
1497
1386 • —
THEM
[1964] The Angry Young the m
1496
1626 • —
PAT BOONE
[1962] SP Speedy Gonzales
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Nicoletta pisze:Ja mam pytanie - na którym miejscu był Vangelis - Chariots of fire? :oops: :oops: :oops:
i czy był ...
Był. 2 'pięćsetka'. Cierpliwości.
Awatar użytkownika
obserw99
Listy Przebojów Trójki słucham od: 01.05.1982

Post autor: obserw99 »

wwas pisze:
Piotr pisze:
Piotr pisze:Ile obstawiłeś złotówek?
Gdybym ja miał obstawiać pewną liczbę złotówek, strzeliłbym, że Harket dostał właśnie 7 głosów (a "Venus" rok temu: 12)
Skoro to taka tajemnica to może podajcie chociaż ile % głosów więcej zdobyło miejsce 1 w stosunku do 2 i tak samo ile % więcej głosów zdobył utwór z miejsca 2 w stosunku do 3 ?
Kontunując ww. wątek. Z mojej wiedzy było 1531 kandydatów do 21 TWC czy mam rozumieć, że 1 kandydat nie dostał ani 1 głosu skoro ostatni Morten Harket jest na 1530 miejscu?
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora

obserw99 pisze:Z mojej wiedzy było 1531 kandydatów do 21 TWC czy mam rozumieć, że 1 kandydat nie dostał ani 1 głosu skoro ostatni Morten Harket jest na 1530 miejscu?
Twoja wiedza jest opatrzona pewnym błędem
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

tutti frutti - mój pierwszy głos. Dramatycznie nisko, podobnie jak Speedy Gonzalez...:-( .

różnica 800 głosów między liderem a drugim miejscem jest moim zdaniem bardzo duża i nie daje dużej szansy na zmianę lidera w rychłym czasie.
Ostatnio zmieniony wt sty 13, 2015 12:19 pm przez Miszon, łącznie zmieniany 1 raz.
SSupras
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 494

Post autor: SSupras »

JaceK pisze:1497 1386 • — THEM Gloria [1964] The Angry Young the m
Chyba pierwszy "prawdziwy" (nie wynikający z błędu) spadek w tym roku. Przy takim handicapie spadek o ponad 100 pozycji powinien moim zdaniem poskutkować odstrzałem praktycznie z automatu.
airborn

Post autor: airborn »

Mimo wszystko byłbym ostrożny z odstrzeliwaniem z automatu klasyków.
Anvil

Post autor: Anvil »

Przesłuchałem wszystko podane do tej pory. Większość piosenek znałem, ale z tych dla mnie nowości ogromnie zaskoczyła mnie Nena - Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann. Świetna piosenka!
airborn

Post autor: airborn »

Tysiące świetnych piosenek nie ma nawet wśród propozycji do Topu.
LLucky
Listy Przebojów Trójki słucham od: ?

Post autor: LLucky »

piotr1990 pisze:
Piotr pisze:Ostatni utwór sklasyfikowany w tym roku na miejscu 1530 zdobył 7 razy więcej głosów niż ostatni utwór w Topie oznaczonym numerem 20 (pozycja 1678)?
W XX Topie utwór z miejsca 1530 zdobył o 73% więcej głosów niż tegoroczny z tej samej pozycji.
Obstawiam, że utwór sklasyfikowany w tym roku na miejscu 1530 otrzymał 21 głosów. ;)
Mnie z obliczeń (zaokrągleń) wychodzi raczej, że ostatni z poprzedniego Topu dostał 9 głosów, 1530 tegoroczny dostał 63, a 1530 zeszłoroczny 109. Przy zwiększeniu tolerancji zaokrągleń w grę wchodzi większy zakres, ale nie mniej niż 7 dla ostatniego z XX Topu.
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

tzn. zdaje się, że rok temu padło, że 2 ostatnie piosenki dostały po 0 głosów, jeśli dobrze pamiętam
gżegoż

Anvil pisze:Przesłuchałem wszystko podane do tej pory.
A jak myślicie, może by założyć osobny temat, w którym byłyby podawane linki do kolejnych piosenek z końcówki topu, a pod spodem słuchacze mogliby się dzielić wrażeniami z ich przesłuchania? Można byłoby też robić topy poszczególnych dziesiątek, na wzór topów kolejnych godzin w trakcie słuchania topu.

Pytanie tylko, czy ktoś nie mógłby zgłaszać jakichś zastrzeżeń formalnych. Gdzieś zetknąłem się z opinią, że nawet samo podawanie linków do odsłuchu na forach może być przez kogoś traktowane jako piractwo, więc lepiej na wszelki wypadek się zapytać :wink:
airborn pisze:Tysiące świetnych piosenek nie ma nawet wśród propozycji do Topu.
Jak rzeczywiście znacie dużo takich dobrych piosenek, które mogłyby z powodzeniem walczyć o dobre miejsca w topie, a których nie ma w zestawie, to wypisujcie je w temacie obok: http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?f=4&t=7664
Tylko proszę nie przesadzajcie z tym i pamiętajcie, aby nie wymieniać utworów, które:
1) i tak nie zostałyby dodane przez redakcję (a po doświadczeniach z ostatnich dwóch lat już mniej więcej wiemy, co może być przez nią akceptowane, a co nie)
2) były już w zestawie, ale osiągały słabe wyniki i zostały usunięte
3) są wykonywane przez niemal zupełnie anonimowych artystów, którzy są znani tylko w bardzo wąskich kręgach fanów etc.
Ostatnio zmieniony wt sty 13, 2015 6:49 pm przez gżegoż, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wwas

Post autor: wwas »

LLucky pisze:z obliczeń (zaokrągleń)
Rozumiem, że masz na myśli liczbę procent - jaka mogła być, żeby po zaokrągleniu wyszło 73?
LLucky pisze:1530 zeszłoroczny 109
Mało prawdopodobne, biorąc pod uwagę, że miejsce 1344. dostało ich wtedy 74 ;)
LLucky pisze:Przy zwiększeniu tolerancji zaokrągleń w grę wchodzi większy zakres, ale nie mniej niż 7 dla ostatniego z XX Topu.
I tak Venus miałaby wtedy 85, czyli też ciut więcej niż 74...

Jeśli chodzi o mój scenariusz: "Harket - 7, Venus - 12" przeliczyłem jeszcze raz procenty i jednak wychodzi 71,42857, co nijak nie zaokrągla się do 73 :oops:
Wobec tego pozostają dwa wyjścia: albo Piotr wprowadza nas w błąd i właściwa liczba procent to 71 (ale to niemożliwe, bo przecież by nam tego nie zrobił...), albo sprawdził się drugi z opisanych przeze mnie scenariuszy - ten zerowy - wówczas dowolna możliwa liczba procent będzie poprawna ;)
Gary pisze:tzn. zdaje się, że rok temu padło, że 2 ostatnie piosenki dostały po 0 głosów, jeśli dobrze pamiętam
A to już niemożliwe - gdyby ostatnie miejsce miało 0, to 1530 miałoby (7*0)*173%, czyli też 0, a więc piosenek bez głosów byłoby dużo więcej niż dwie ;) A poważnie - też mi coś świta z tymi dwoma zerami, ale to chyba było kiedyś dawniej niż rok temu.
Ostatnio zmieniony wt sty 13, 2015 6:50 pm przez wwas, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora

Kopiowanie oraz publikacja w dowolnej formie poniższych pozycji XXI Topu Wszech Czasów zarówno we fragmentach jak i w całośœci bez wyraŸźnego podania Ÿźródła danych http://forum.lp3.pl / http://LPMN.pl jest zabronione.
1495
1651 • —
DONOVAN
[1966] Mellow Yellow
1494
1633 • —
POINTER SISTER
[1982] So Excited!
1493
— • —
JONI MITCHELL
[1970] Ladies of the Canyon