jak często głosujecie na listę trójkową?
- tadzio3
- Kontakt:
Bo lista jest ustawiana. Nie przewidziane już sa podwójne miejsca, Pan Marek w przypadku takiej sytuacji sam ustala co ma być wyżej a co nieżej. A w poczeklni też te podwójne miejsca sa naciągane, gdyz równie dobrze mogłoby ich nie być przy tylu głosach (a nie zawsze 7 podwójnych), ale też mogły być np trzy piosenki na jednym miejscu- przeciez to sie zdarza, a jednak nie dopuszcza sie do takiej sytuacji.
- zbyszu
- Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
- Kontakt:
I bardzo dobrze. Nie ma balaganu na Liście.
Zapewne pan Marek przyjął jakąś zasadę, kto będzie wyzej w top 30 w przypadku takiej samej ilości glosów. Tak jak my rozwiązaliśmy problem podwójnych miejsc na Liście Forumowiczów.
Poczekalnia zaś w zalozeniu ma promowac nowe utwory. Tutaj sadzę, ze też pan Marek przyjal zasade 6-7 miejsc podwójnych, aby "upchnąc" wiecej ciekawych propozycji.
Przypomne raz jeszcze: lista jest audycją autorską Marka Niedzwieckiego
Do nasłuchania
Zapewne pan Marek przyjął jakąś zasadę, kto będzie wyzej w top 30 w przypadku takiej samej ilości glosów. Tak jak my rozwiązaliśmy problem podwójnych miejsc na Liście Forumowiczów.
Poczekalnia zaś w zalozeniu ma promowac nowe utwory. Tutaj sadzę, ze też pan Marek przyjal zasade 6-7 miejsc podwójnych, aby "upchnąc" wiecej ciekawych propozycji.
Przypomne raz jeszcze: lista jest audycją autorską Marka Niedzwieckiego
Do nasłuchania
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.
Uwaga - stary temat.
Też jestem niemal pewien, że brak miejsc podwójnych w 30-tce jest ustawiany celowo, ale wcale mi to nie przeszkadza.
stavanger pisze:A mnie zastanawia ze w pierwszej trzydziestce od kilku dobrych lat nie bylo miejsc podwojnych, w poczekalni zdarza sie to dosyc czesto nawet na miejscach 31 czy 32.
Dość ciekawy temat, więc postanowiłem go odświeżyć.tadzio3 pisze:Bo lista jest ustawiana. Nie przewidziane już sa podwójne miejsca, Pan Marek w przypadku takiej sytuacji sam ustala co ma być wyżej a co nieżej. A w poczeklni też te podwójne miejsca sa naciągane, gdyz równie dobrze mogłoby ich nie być przy tylu głosach (a nie zawsze 7 podwójnych), ale też mogły być np trzy piosenki na jednym miejscu- przeciez to sie zdarza, a jednak nie dopuszcza sie do takiej sytuacji.
Też jestem niemal pewien, że brak miejsc podwójnych w 30-tce jest ustawiany celowo, ale wcale mi to nie przeszkadza.
- stavanger
- Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 683
HehRobinson pisze:Też jestem niemal pewien, że brak miejsc podwójnych w 30-tce jest ustawiany celowo, ale wcale mi to nie przeszkadza.stavanger pisze:A mnie zastanawia ze w pierwszej trzydziestce od kilku dobrych lat nie bylo miejsc podwojnych, w poczekalni zdarza sie to dosyc czesto nawet na miejscach 31 czy 32.

- tadzio3
- Kontakt:
W tym temacie chyba jest również mój pierwszy post (jak sie nie mylę) wysłany 13.08.2004stavanger pisze:Robinson pisze:stavanger pisze: Hehodgrzebałeś mój pierwszy post na tym forum, mi to jednak troche przeszkadza że nie ma notowania z miejscami podwójnymi (potrójnymi
) w podstawowej trzydziestce.

Moje trzy grosze.
1. Piosenki, na które możma oddawać głosy nie są ustawiane tylko przez Niedźwiedzia. Jest to linia programowa Trójki i bardzo dobrze, bo przynajmniej jest to lista, której daje się słuchać i słuchaq w zasadzie z przyjemnością, kiedy przy pozostałych można od razu wyłączyć radio.
2. Lista nie jest ustawiana jeżeli chodzi o kolejność utworów. Z rozmów z Markiem w l. 80-tych widziało się jak na dłoni, że dla niego głos słuchacza to świętość i nic nie wskazuje na to, żeby zmienił zdanie. Zresztą tal na moje wyczucie to same wyniki listy na to wskazują.
3. Co do miejsc podwójnych to uważam, że faktycznie miejsca podwójne na liście kiedyś, ich brak obecnie i podwójne miejsca w poczekalni do 2006 r. były ewidentnie efektem ustawiania. Przy czym jeżeli dzieje się to w przypadku piosenek (a uważam, że tak jest), które zajmują miejsca koło siebie to wielkiej krzywdy nie ma. A pierwsza trzydziecha. Pewnie w rzadkich już teraz przypadkach równej ilości głosów obowiązuje zasada na przsykład krótszego pobytu w zestawieniu, niższej pozycji tydzień wcześniej czy czegoś w tym rodzaju, co jest jednoznacznie określone.
P.S. Zwróćcie uwagę, że w tym roku ilość podwójnych miejsc w poczekalni po pierwsze się zmniejszyła i po drugie nie jest taka sama za każdym razem.
I uwaga dodatkowa. Jestem całkowicie za brakiem podwójnych miejsc w pierwszej trzydziestce. Powodowały one przekręty w podsumowaniach. Np. dwie podwójne pozycje w pierwszej 20 powodowały, że piosenka faktycznie będąca na miejscu 22 oficjalnie była na 20 i dostawała punkt do podsumowania wszechczasów, a innym razem piosenka z miejsca 21 obeszła się smakiem.
1. Piosenki, na które możma oddawać głosy nie są ustawiane tylko przez Niedźwiedzia. Jest to linia programowa Trójki i bardzo dobrze, bo przynajmniej jest to lista, której daje się słuchać i słuchaq w zasadzie z przyjemnością, kiedy przy pozostałych można od razu wyłączyć radio.
2. Lista nie jest ustawiana jeżeli chodzi o kolejność utworów. Z rozmów z Markiem w l. 80-tych widziało się jak na dłoni, że dla niego głos słuchacza to świętość i nic nie wskazuje na to, żeby zmienił zdanie. Zresztą tal na moje wyczucie to same wyniki listy na to wskazują.
3. Co do miejsc podwójnych to uważam, że faktycznie miejsca podwójne na liście kiedyś, ich brak obecnie i podwójne miejsca w poczekalni do 2006 r. były ewidentnie efektem ustawiania. Przy czym jeżeli dzieje się to w przypadku piosenek (a uważam, że tak jest), które zajmują miejsca koło siebie to wielkiej krzywdy nie ma. A pierwsza trzydziecha. Pewnie w rzadkich już teraz przypadkach równej ilości głosów obowiązuje zasada na przsykład krótszego pobytu w zestawieniu, niższej pozycji tydzień wcześniej czy czegoś w tym rodzaju, co jest jednoznacznie określone.
P.S. Zwróćcie uwagę, że w tym roku ilość podwójnych miejsc w poczekalni po pierwsze się zmniejszyła i po drugie nie jest taka sama za każdym razem.
I uwaga dodatkowa. Jestem całkowicie za brakiem podwójnych miejsc w pierwszej trzydziestce. Powodowały one przekręty w podsumowaniach. Np. dwie podwójne pozycje w pierwszej 20 powodowały, że piosenka faktycznie będąca na miejscu 22 oficjalnie była na 20 i dostawała punkt do podsumowania wszechczasów, a innym razem piosenka z miejsca 21 obeszła się smakiem.
-
Zgadzam się. Szkoda tylko, że takiej zasady nie stosowano od początku listy. A jeśli już miałyby być miejsca podwójne, to następne miejsce mogłoby być wolne, tak jak na początku notowania nr 3:kajman pisze:I uwaga dodatkowa. Jestem całkowicie za brakiem podwójnych miejsc w pierwszej trzydziestce. Powodowały one przekręty w podsumowaniach. Np. dwie podwójne pozycje w pierwszej 20 powodowały, że piosenka faktycznie będąca na miejscu 22 oficjalnie była na 20 i dostawała punkt do podsumowania wszechczasów, a innym razem piosenka z miejsca 21 obeszła się smakiem.
1. 51 - TSA
- O! NIE RÓB TYLE HAŁASU - Maanam
3. I LOVE ROCK AND ROLL - Joan Jett & The Blackhearts
4. FOR THOSE ABOUT TO ROCK - AC/DC
5. EBONY AND IVORY - Paul McCartney & Stevie Wonder
-
Wyjątkami od tej reguły są ingerencje cenzury, o czym było już w innym wątku na forum. A także jestem niemal pewien, że notowanie 20, które prowadził Piotr Kaczkowski. Zdaje się, że Markowi kiedyś się "wypsło", że Kaczor wepchnął Nazareth na pierwsze miejsce.kajman pisze:Lista nie jest ustawiana jeżeli chodzi o kolejność utworów. Z rozmów z Markiem w l. 80-tych widziało się jak na dłoni, że dla niego głos słuchacza to świętość i nic nie wskazuje na to, żeby zmienił zdanie. Zresztą tal na moje wyczucie to same wyniki listy na to wskazują.