jak często głosujecie na listę trójkową?

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

jak często głosujecie na listę trójkową?

Post autor: tadzio3 »

Ja głosuje co tydzień, naprawdę rzadko zdarza się żebym tego nie zrobił. Ale mam prpozycje co do zestawu do głosowania. Co wy na to aby na tym zestawie innym kolorem zaznaczone były piosenki, które wpisane zostały w ostatnim tygodniu. Wtedy byłoby bardziej przejrzyście. Bo zwykle staram się dojrzeć co tam nowego wpisano, ale czasami bywa to trudne. Ktośa kiedyś mi powiedział że chciałby aby wyświetlane były ilości głosów oddane w zeszłym tygodniu na daną piosenkę, ale to nie jest chyba dobry pomysł, ale czasami chciałbym to wiedzieć skoro czasem utwory na tym zestawie "siedzą" z pół roku, chociaż ani razu nie wdrapały się nawet do "nieszczęśliwej"
Co wy sądzicie?
Ostatnio zmieniony ndz cze 04, 2006 1:22 pm przez tadzio3, łącznie zmieniany 1 raz.
guest

Post autor: guest »

Dobry pomysł, ale... czy wykonalny? Nie w kwestoiach technicznych -m to zawsze daje się wykonać. Kim? to jest właściwe pytanie - patrząc po tym, jak późno skompletowano całe archiwum na stronach Trójki, wątpię, by komuś to chciało się robić.

A poza tym... spotklałem się z opinią, że całe to głosowanie to pic na wodę! I tak lansuje się piosenki które mają być lansowane - za tym stoi kasa! kasa! i jeszcze raz kasa! :(

riki
Emil

pic na wode ... hmm ...

Post autor: Emil »

wiecie co ?

slucham LP3 od roku 1985 jesli sie nie myle i na palcach obu rak moge zliczyc ile notowan opuscilem

ogolnie nie wydaje mi sie zeby wyniki byly naciagane, chociaz kilka przypadkow moze budzic watpliwosci (Promise Me - Beverley Craven na przyklad) ale chcialbym podzielic sie z Wami jednym spostrzezeniem

bylo to ladnych kilka lat temu, kiedy glosowanie przez www dopiero raczkowalo - nie wiem czy jeszcze ktos to pamieta, ale na poczatku tego przedsiewziecia, po oddaniu glosow pokazywalo sie aktualne zestawienie (po dodaniu swiezych glosow), wraz z iloscia glosow na kazdy utwor

i otoz dziwnym zbiegiem okolicznosci utkwilo mi w pamieci pewne zdarzenie ...
oddalem glosy jak co tydzien i ku mojemu zaskoczeniu ... na 1 miejscu z miazdzaca przewaga glosow nad konkurencja znajdowal sie Mike Oldfield z nagraniem Pacha Mama ... glosy oddalem w piatek rano, a wieczorem ... okazalo sie ze ten utwor zadebiutowal w poczekalni ... ogromnie mnie to zdziwilo, ale przeszedlem nad tym do porzadku dziennego - pozniej nie mialem juz takich niespodzianek, pewnie dlatego ze ilosc glosow zostala ukryta

zaskakujace jak blache rzeczy nieraz pamietamy, prawda ... ?

a wracajac do "picu na wode" :)
w latach 80-tych ... nikomu (poza Sluchaczami) nie zalezalo na wylansowaniu Doroslych dzieci i Autobiografii z pewnoscia ... kilka lat pozniej byl zakaz grania Maanamu - i napewno jego popularnosci w tym czasie nie mozna tlumaczyc tym wlasnie zakazem (wiadomo - Polacy - przekorny narod i jak sie nam czegos zabrania, robimy to ze zdwojona energia) - grupa grala wtedy po prostu na najwyzszych obrotach.

Ale wezmy na warsztat pierwsza 20 topu wszechczasow LP3

20 ... Love Bites - Def Leppard ... klasyczna rockowa ballada ... podobala sie wiekszosci z nas, chociaz dzis wydaje sie byc nieco kiczowata - zwlaszcza po zagraniu jej "na zywo" hehe w programie Wybacz Mi :)
BRAK ZASTRZEZEN

19 ... Staring At The Sun - U2 ... no comments, utwor przepiekny

18 ... The Final Countdown - Europe ... nic dodac, nic ujac ... powiew swiezosci ze Skandynawii, wiekszosc z nas do dzis slucha tego z dreszczem na plecach

17 ... Careless Whispers - George Michael ... takie byly czasy :)

16 ... Whiskey In The Jar - Metallica ... doskonala robota

15 ... Rzad oficjalny (Gen. Ferreira) - Kult ... ten tekst powali mnie na kolana i do dzis jest to dla mnie numer 2 Kultu (bo numer 1 to ... Niejeden)

14 ...
Emil

ciag dalszy moich wypocin

14 ... Fragile - Sting ... czy ktos ma cos do zarzucenia ? choc dziwic moze fakt, ze to nagranie tak pozno dotarlo na szczyt - kilka ladnych tygodni bylo w powaznym dolku w okolicach pozycji 20 i nizej

13 ... Brothers In Arms - Dire Straits ... do dzis za najwieksza zbrodnie wszystkich Sluchaczy uwazam fakt, ze jakikolwiek utwor zdobyl wiecej punktow

12 ... Everything I Do I Do It For You - Bryan Adams ... zwlaszcza ten (patrz wyzej)

11 ... Promise Me - Beverley Craven ... no i tutaj mi brzydko pachnie troszeczke ... ladne toto jest, ale zeby ponad rok w zestawieniu ... ?

10 ... Nothing Compares 2 U - Sinead O`Connor ... brak mi slow zeby opisac piekno tego utworu

9 ... Komu bije dzwon - Kult ... bez watpienia "gwozdz" plyty Ostateczny krach systemu korporacji

8 ... Crazy Mary - Pearl Jam ... sam bez opamietania na to glosowalem ... majstersztyk

7 ... Dziewczyna bez zeba na przedzie - Kult ... troszke mnie dziwi tak wysoka pozycja tego nagrania ... moim zdaniem jest dobre, ale nie az tak

6 ... Again - Archive ... wiecej takich, a swiat bedzie piekniejszy

5 ... Niepokonani - Perfect ... hmm ...

4 ... November Rain - Guns N`Roses - TAK TAK TAK

3 ... Frozen - Madonna ... osobiscie bardziej wole The Power Of Good-Bye, ale video zrobilo swoje - zreszta co ja sie czepiam ... przeciez to calkiem dobre nagranie

2 ... Don`t Cry - Guns N`Roses ... cieszy mnie to bardzo i wcale nie uwazam ze to jakis "walek"

1 ... These Are The Days Of Our Lives - Queen ... szkoda Freddiego, swiat duzo stracil na Jego odejsciu, ale daje sobie uciac glowe ze gdyby w tym feralnym czasie wydano singiel Show Must Go On ... wlasnie to nagranie byloby przebojem wszechczasow

i to by bylo na tyle ...

jesli ktos chcialby sie podzielic spostrzezeniami - chetnie podyskutuje

pozdrawiam wszystkich Czytajacych
Emil
Firebird

Post autor: Firebird »

Rozumiem, że November Rai może być dla Ciebie TAK, TAK, TAK ale to nie upoważnia Cię do przesuwania go na liście do góry :-) Przecież November Rain z 555 głosami znajduje się na miejscu 6.
tadzio

na temat wpisu emila

Post autor: tadzio »

Bardzo ciekawie skomentowałeś wszystkie najważniejsze piosenki. W ogromnej większości się z tobą zgadzam, równierz co do Promise Me i Everything...
A jeżeli chodzi o tą sprawę z Mikem Oldfieldem, to można wytłumaczyć to na dwa sposoby- albo jak powiedziałeś internetowe głosy dopiero raczkowały więc nie miały az takiego dużego znaczenia dla całego zestawienia, gdyż najwięcej głosów przechodziło przez telefon i listowniw. Druga hipoteza to może to, że po prostu jakiś błąd w serwerze. O a może jeszcze mogło być tak, ze jakiś maniak postanowił cały czas na ta piosenką głosować ażeby sztucznie ja poswyżyć, a potem to wykryto i nulowano te głosy (nie wiem czy kiedys była mozliwość oddawania wielokrotnie głosów)> ale co tam.
Wracając to twoich komentarzy, to szkoda jednak że Again nie jest wyżej, bo zawsze jest fajnie jeżeli piosenka wylansowana tylko przez trójkę i mało wcześniej znana zachodzi tak wysoko. A z Queenem tez się zgadzam, że śmierć Frediego miała główny wpływ na taką poularność tej piosenki.
Dzisiaj mnie martwi, ze w trójce coraz bardziej lansowane są komercyjne piosenki, co coraz bardziej widoczne jest na liście- Chomicżówka pierwsza... to coś nie tak. A w zestawieniu Eryk Prydz, śmiechu warte, a z drugiej stony obużenie, ze wstawia się kiczowate dyskotekowe nagrania do propozycji na liste która miała w jakiś sposób różnić się od pozostałych.
A to że w tych propozycjach niektóre piosenki widnieją po pół roku, chociaz na 100% nie wejda nawet do 50, to przemilczę. Tylko zaśmiecaja tą liste wyboru. Jeżeli widać, że ludzie na to nie głosują, to trzeba usunąć ją. takie jest przynajmniej moje zdanie.
Czekam na komentarze
Emil

do Firebirda

Oj, Firebird ... sprawdź dokładnie ... nie 555, ale 566 !!!

w notowaniu 568/569 November byl na miejscu 10 (to ostatnie notowanie w ktorym to nagranie bylo na LP3) ... a jako że było podwójne - takoz liczą się punciki - podwojnie

pozdrawiam serdecznie
Emil
Emil

do Tadzia

dzieki za wlaczenie sie do dyskusji

z Oldfieldem pewnie masz racje - wszystki opcje sa bardzo prawdopodobne

"kaszana" w stylu Prydza pewnie juz nas nie opusci ... zadomowila sie na dobre ... The 411 i tym podobne wtopily sie juz w dzisiejsza kulture i nie da rady tego wyplenic - trzeba jednak przyznac, ze jest to na LP3 zjawisko w dosc rozsadnych proporcjach - niby duzo tego w zestawie do glosowania, ale tak naprawde ... te ktore dotra juz jakims cudem do poczekalni, na szczescie najczesciej w niej koncza swoj krotki zywot

zreszta ... kiedys tez zdarzaly sie takie cuda ... kto ciekawy niech zajrzy do archiwum i sprawdzi co tez takiego bylo numerem 1 w notowaniu nr 400 :)

no i zgadzam sie z Toba ze niektore "przeboje" zdecydowanie zbyt dlugo lezakuja w zestawie do glosowania

pozdrawiam
Emil
tadzio

Lambada hehe
Ale czasem zdarzały się piosenki, których na pewno nie spodziewałem się, że będzie nr.1 , teraz co mi na myśl przychodzi to "ja wiedziałem , że tak będzie" Halamy, ale utwór zaj....y. Myślałem, że może Młynek teraz, ale juz nie bedzie pierwszy.
Jakie jeszcze były takie nieoczekiwane numery 1?
Kto się podzieli swoimi opiniami :?:
ManiacTrójkowy

Post autor: ManiacTrójkowy »

Co do głosowania to zdaża mi się dawać głosy Inter, Tel i Kartką to "zdaża" to się tyczy kartki bo reszta zawsze jak co tydzień.

Kochani komercja wkradła się już wszędzie i tacy artyści jak - zacytuje p.Barona "Rudy Rudy Prydz nagranie świetne szczególnie w warstwie tekstowej" (uśmiałem się) ale co - trzeba to wyemitować bo pewnie za to jest kasa. Tak jak i Brodka po 2Tyg gdzie...? a słychać to nagranie non stop w Trójce - a słyszeliscie Rammstein czy Diane Krall choć tu można powiedzić - tacy artyści promują się własną nazwą czy nazwiskiem. Nawet u takiego p.Kaczkowskiego puszczane są nagrania w stylu "Miłość nad morzem" bo proszą o to ludzię i pewnie dyrekcja OZZZGRRROOZZOO!!! ale jak mus to mus !!! Pisząc ten tekścik właśnie słyszę tę KULTURKĘ (jaki zbieg okoliczności) w Trójce - jest 17.23 . Co do "Promise Me" nie sądzę aby był to utwór naciągany, ale jak zauważyłem niektóre utwory inaczej są odbierane - nawet na Liście - gdy ewidentnie są komentowane że to dobry utwór lub coś w tym rodzaju przez prowadzących Listę lub ich kolegów. Niech padnę jest 17.34 Brodka w Trójce na całego konammmmm...........
Gość

Post autor: Gość »

racja!
A Kazik, chyba najpopularniejszy woklista w trójce, którego każdy utwór jest wysoko, oprócz MALCZIKI nigdy innych nie słyszałem!
Ale I tak audycje Kaczkowskiego są OK, żeby takich więcej
A bulwersujące jest to, że np Trójkowy Expres to juz tylko jedna godzina, nirdługo to w ogóle zlikwidują tematyczne audycje zastępując siczką 24/h
:x :x :x :x
tadzio

tak, tak niestety

racja!
A Kazik, chyba najpopularniejszy woklista w trójce, którego każdy utwór jest wysoko, oprócz MALCZIKI nigdy innych nie słyszałem!
Ale I tak audycje Kaczkowskiego są OK, żeby takich więcej
A bulwersujące jest to, że np Trójkowy Expres to juz tylko jedna godzina, nirdługo to w ogóle zlikwidują tematyczne audycje zastępując siczką 24/h
:x :x :x :x :evil: :x
Emil

nasunela mi sie jeszcze jedna mysl ...

czepiamy sie Trojki, ze gra "kaszane" ... Chomiczowka numerem jeden itd ... skupie sie wiec na muzyce krajowej i przypomne JAKIE utwory bywaly na LP3 dawno dawno temu (kolejnosc przypadkowa a tytuly najzwyczajniej w swiecie wybrane losowo):

Unikaj zdjec - Aya Rl
Ulica miasta - Aya Rl
Ksiezycowy krok - Aya Rl
Paranoja jest gola (i wiele innych)- Maanam
I znowu ktos przestawil kamienie - Variete
Stancie przed lustrami - Roze Europy (wersja z analogu, a nie z cd)
List do Gertrudy Burgund - Roze Europy
Zamki na piasku - Lady Pank

nie chce mi sie wymieniac wiecej, ale kilka nazw jeszcze dla dopelnienia obrazu

Republika
Azyl P
Perfect
Klaus Mitffoch
Kobranocka
Madame
Kult
Oddzial Zamkniety
TSA
Tilt
Ksu
Lombard
Sztywny Pal Azji

i wiele innych

zadam jedno pytanie ...

kto dzis gra TAKA muzyke ?

odpowiedz mam jedna ... nikt

wplyw na to ma miedzy innymi fakt, ze kiedys teksty piosenek byly wyrazem jakiegos buntu, niosly w sobie przeslanie ktorego ... dzis nikt od nich nie oczekuje ... dzis liczy sie to zeby piosenka byla melodyjna i to wystarczy ...

ale nie wszystkim ...

mnie i wielu z Was na przyklad

i tak niech zostanie

HOWG
Rafł

Post autor: Rafł »

no coż chcilismy kapitalizmu i polek pelnych zagranicznych plyt, no to mamy...
rospaw

Post autor: rospaw »

ManiacTrójkowy pisze:Co do głosowania to zdaża mi się dawać głosy Inter, Tel i Kartką to "zdaża" to się tyczy kartki bo reszta zawsze jak co tydzień.
ja również
Kochani komercja wkradła się już wszędzie i tacy artyści jak - zacytuje p.Barona "Rudy Rudy Prydz nagranie świetne szczególnie w warstwie tekstowej" (uśmiałem się) ale co - trzeba to wyemitować bo pewnie za to jest kasa. Tak jak i Brodka po 2Tyg gdzie...? a słychać to nagranie non stop w Trójce - a słyszeliscie Rammstein czy Diane Krall choć tu można powiedzić - tacy artyści promują się własną nazwą czy nazwiskiem. Nawet u takiego p.Kaczkowskiego puszczane są nagrania w stylu "Miłość nad morzem" bo proszą o to ludzię i pewnie dyrekcja OZZZGRRROOZZOO!!! ale jak mus to mus !!! Pisząc ten tekścik właśnie słyszę tę KULTURKĘ (jaki zbieg okoliczności) w Trójce - jest 17.23 . Co do "Promise Me" nie sądzę aby był to utwór naciągany, ale jak zauważyłem niektóre utwory inaczej są odbierane - nawet na Liście - gdy ewidentnie są komentowane że to dobry utwór lub coś w tym rodzaju przez prowadzących Listę lub ich kolegów. Niech padnę jest 17.34 Brodka w Trójce na całego konammmmm...........
Ludzie to od słuchaczy zależy jaki utwór znajdzie się na Liście (myślę o miejscach 1-30) im więcej będzie głosów dotyczących utworów tzw wartościowych to nie będzie kaszanki związanej z komercją Trójki :lol: . (Mam taką nadzieją :))

a tak nawiasem czy ostatnia piosenka Dżemu też jest kaszanką (chyba nie).
tadzio

wszystko co mówicie to prawda, ale na to co znajduje sie na liście ma wpływ lansowana ostatnio muzyka w czasie antenowej sieczki, coraz mniej pożądnej muzyki. To jak ludzie mają wybierać. Większość utworów słysze tylko na liście, a sa takie których wogóle nie słyszałem, sa w zestawie do głosowania- są ciekawe zespoły, ale nie zagłosuje na nie nie słysząc utworu. jest sporo takich piosenek. jedyne co mi przychodzi teaz na myśl to Columbia zespołu Oazis- to tylko przykład.
Gość

Post autor: Gość »

lista nie jest wiarygodna z kilku powodów, ale jeden jest najważniejszy!!
LISTA JEST USTAWIANA!!!

Tak jest prawda - na ile można to zaakcepotwać, to sobie sami odpowidzcie:
- fani DM w Polsce to bardzo prężny elektorat - co tydzIeń oddawali potrójne głosy na :
a pain that im..
suffe well...
i wcześneijsze preciuos

i co - jedne numer szedł w górę - drugi spadał, trzeci stabilnie się utzrymywał - a liczba głosów oddanych była ogrmna!!
i co - po prostu pewne głosy sienie zaliczało, pewne głosy traktowano jak jeden - między innymi wprowadzono jeden głos z jednego IP - to jest skandal - bo u mnie na osiedlu działa firma, która 10000 kompów podpięła na trzech numerach IP!!!

do tego popatzrmy na głosy fan-clubów:
- patrycja kosiarkiewicz, ira, hey...
do tego sympatie i antypatie pana Marka...

znam jeden fanclub, który zaczął głosować na swój ulubiony numer - w fanclubie tym skupionych było ponad 100 osób z dostępem do 60 komputerów, ale każdy z tych osób miał swoje konto na LP3 - czyli 100 kont
Kieydś pan Marek mówił, że taka ilość to starcz na około 30 miejsce - i co?? piosenka ta była od razu na 35 miejscu, potem ten fanclub zaczął akcję głosowania - dokładali głosy swoich znajomych, Przyjaciół - uzbierali okołó 300 fanów - a numer ledwo do 25 miejsca doszedł...
No więc co było dalej? Fanclub, który do tej pory starał się uczciwie oddawać głosy od tych osób, którym numer się podobał, poprosił o pomoc fanów DM - oddano spokojnie ponad 500 głosów - a co z piosenką?? No cóż - spadła na 29 miejsce...
A co do sympatii - to wokalista tej kapeli, którą mam na myśli powiedziałcoś z wyrzutem do p. Marka i podobno od tej pory jest przezeń nielubiany...

I w ten sposób wyszło szydło z worka do końca! Ktoś steruje listą i jest ona niewiarygodna, a szkoda. Bo pamiętam jak kiedyś były wspierane numery - chciażby Kobranocka - Kobra cały czas powtarza, że dzięki "Niedźwiedziowi", który zagrał "Irlandię" ot tak, bo to fajny numer - to rzeczona "Irlandia" stałą się hitem, evergreenem wręcz!!
Tak samo "Ela, czemu sie nei wcielasz?" -pamietacie jak cenzura zdjęał ten numer??
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Nie wiem, czy wystarczy teraz 100 głosów a by wejść do 30, to chyba za mało.
PS. To mój pierwszy wątek na forum z ok 2 lat temu...
Awatar użytkownika
zbyszu
Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
Kontakt:

Post autor: zbyszu »

Powyższe rewelacje są już nieco przeterminowane.

Pan Marek niedawno powiedział, że aby wskoczyć do "30" nieraz trzeba mieć ponad 600 głosów. Dlatego czasami trudno jakiemuś utworowi przedostać się do top 30, mimo, ze regularnie zajmuje wysokie miejsce w poczekalni (doskonały przykłąd to "Conseiving You" - Riverside).

Musimy też wziac pod uwagę fakt, ze na poszczególne Listy moze głosowac zupełna inna liczba osób. Np. w ten piątek miało być bardzo dużo osób głosujacych (np. zakladam ze ok 3000 osób) a już za tydzień zagłosuje powiedzmy połowa mniej (czyli ok 1500 - przypomnę, ze to tylko załozenia). W zwiazku z tym czasem 200-300 głosów daje miejsce miejsce pod koniec "30"-tki, a innym razem nawet 500 głosów nie pozwala przedostać sie z Poczekalni.

Ot takie dywagacje...

Do nasłuchania
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Zgadzam się- mam podobne zdanie. Może liczba osób głosujących na "Conceivng You" nie zmieniła się znacznie, a że w tym tygodniu znacznie więcej oddano głosów, to piosenika trochę spadała. W takim razie trzeba poczekać na czas, gdzie będzie mniej głosujących, to przy założeniu, ze fani Riverside zagłosują w komplecie, piosenka wejdzie do 30. Tylko co potem...
Jednak nie zaprzeczam, że lista jest ustawiana w pewnym stopniu.
Awatar użytkownika
zbyszu
Kontakt:

Pewnie, ze jest ustawiana. Wkońcu to audycja autorska.

Np. niezmiennie (prawie) 7 utworów podwójnych w poczekalni.

Np. konsekwentne niezamieszczanie w zestawie do głosowania klasycznych giniotów typu 'hity na czasie".

Do nasłuchania
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

zbyszu pisze:Pewnie, ze jest ustawiana. Wkońcu to audycja autorska.
Np. niezmiennie (prawie) 7 utworów podwójnych w poczekalni.
Np. konsekwentne niezamieszczanie w zestawie do głosowania klasycznych giniotów typu 'hity na czasie".
Szkoda, że Niedzwiedz nigdy do tego się nie przyznał. Mógłby przynajmniej powiedzieć, że te siedem dodatkowych piosenek, to taka "szczęśliwa (bardzo szczęsliwa) siódemka" wtłoczona do poczekalni, żeby promować dany utwór.
Natomiast z konsekewencją niezamieszczania tzw "hitów na czasie" bym polemizował, bo i takie się zdarzają często, tylko że Niedzwiedz rzeczywiście niektórym takim "hitom" nie daje szans wejściana listę, aczkolwiek zdarza mu się wpuszczać i takie.
ku3a

Post autor: ku3a »

zbyszu pisze:Pan Marek niedawno powiedział, że aby wskoczyć do "30" nieraz trzeba mieć ponad 600 głosów.
Ostatnio powiedzial, ze trzeba bylo zdobyc 700 glosow. Niezly wynik! Pamietam jak kilka lat temu jak wchodzil internet, powiedzial ze na pierwsze miejsce zaglosowalo ponad 1000 osob i to byl wtedy rewelacyjny wynik.
Awatar użytkownika
zbyszu
Kontakt:

Tak, ale owe 700 dotyczyło jak to pan Marek okreslił "chyba rekordowego głosowania na Listę".

Zazwyczaj wiec, jest to chyba liczba ok 500-600 glosów.

Do nasłuchania
ku3a

Post autor: ku3a »

powiedzial "dzisiaj wyjatkowe notowanie, trzeba bylo miec ponad 700 glosow, zeby dostac sie do pierwszej trzydziechy".
ODPOWIEDZ