Notowanie 1646 - 16.08.2013 r. (Marek Niedźwiecki)

Tylko jedna tematyka — cotygodniowe wydania LP3 w opinii forowiczów, pisane zwykle na gorąco podczas bieżących emisji radiowych.

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Re: Notowanie 1646 - 16.08.2013 r. (Marek Niedźwiecki)

Post autor: adameria »

Yacy pisze:coraz mniej czasu spędzam na forum w czasie LP3, ale chyba ciągle za dużo.
Jacku, chyba nie tędy droga. Zmierzamy do tego,
aby wszyscy starsi użytkownicy Forum LP3 się z niego wylogowali? Sorry, ale już oficjalnie zgłosiłem ten post Adminom. Są jakieś granice tolerancji...
Wiele można ignorować, jednak nie coś takiego, jak obrażanie pracownika stacji, z której nadawana jest audycja.
Nie wspomnę o tym, ile osób po prostu lubi Stelkę.
gżegoż

Post autor: gżegoż »

Jeszcze raz dziękuję za głosy na L.A.S. Zabrakło bardzo niewiele - 54. miejsce.
Miłe jest także to, że do N13 dostał się kolejny świetny utwór: Rita Pax - BRAIN. Kajman dość dużą wagę przywiązuje do tego, jak w utworach "zachowują" się instrumenty. Moim zdaniem właśnie tutaj są rewelacyjne! :)

Dobranoc wszystkim!
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

adameria pisze:Jacku, chyba nie tędy droga.
być może nie ale po prostu: po co mi to? nie czytam, nie wiem i jestem zdrowszy.

mi napisało, że ktoś już zrobił to przede mną.
edit: to ostatnie zdanie tyczy się zgłoszenia.
Ostatnio zmieniony sob sie 17, 2013 12:32 am przez Yacy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Isenor
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007( Not. 1301)

Post autor: Isenor »

Ja nie lubię Grażki,bardzo mi się ten utwór nie podoba,ale szanuję,a wręcz bardzo lubię Stelmiego,ma promować co chce,i nie mam prawa krytykować,to jest Jego opinia,ani obrażać,taki ma profil audycji,nie chcesz nie słuchaj. Wrzucie na luz ludzie.
ku3a

Post autor: ku3a »

FOXD pisze:Bo kolesiowi się całkiem poprało i papra w tym rozumku.
zastanawiam się czy po prostu już nie pamiętasz jakie są zasady kulturalnego zachowania czy jeszcze ich nie poznałeś.
i zastanawiam się w ile czasu dałbyś radę je poznać. mógłbyś spokojnie od forum odpocząć, nauczyć się i potem wrócić jeszcze mądrzejszy niż jesteś teraz. przyda Ci się taka przerwa, dobrze Ci zrobi.
Awatar użytkownika
Emilia
Listy Przebojów Trójki słucham od: Jesieni 2008

Post autor: Emilia »

Przegiąłeś kolego po całości. Wara mi od Stelki! Może i nie wszystko co gra w swoich audycjach do mnie trafia, ale facet zna się na swojej robocie, kocha muzykę, ma poczucie humoru i po prostu nie można go nie lubić, o szacunku nie wspomnę.
adameria pisze:
Yacy pisze:coraz mniej czasu spędzam na forum w czasie LP3, ale chyba ciągle za dużo.
Jacku, chyba nie tędy droga. Zmierzamy do tego,
aby wszyscy starsi użytkownicy Forum LP3 się z niego wylogowali?
Właśnie, co do tej kwestii. Dlaczego z pewnych powodów ma cierpieć całe forum? Starzy forumowi wyjadacze prawie tu nie zaglądają, bo obniżył się poziom. Jeśli Wy się nie przyłączycie do cotygodniowego komentowania, to na pewno ten stan sam się nie polepszy. Chciałabym widzieć Was tu w piątki o wiele częściej, Ciebie adamerio, Yacy, Miszon, bear, JacKu, Martyr, tanatos, Neo01, abd3mz i innych, bo to czytając Was, chciałam dołączyć tu na forum. Bez Was nie może być lepiej.
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Post autor: pbd2 »

Myślę, że można się nie zgadzać z gustem tego czy innego redaktora, rodzajem proponowanej muzyki, można widzieć u kogoś wady i błędy, nie zgadzać się z czyjąś wizją pracy dziennikarskiej - jako słuchacze mamy do tego prawo, mamy też prawo do krytyki, bo Trójka to w końcu stacja publiczna, opłacana z abonamentu. Ale obrażanie kogokolwiek to jednak lekka przesada. Tym bardziej red. Stelmacha, który jest nie tylko dziennikarzem Programu Trzeciego, ale także jednym z nas, stałych słuchaczy LP3 od lat. W przypadku Stelmiego od zimy 1982/83.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Proponuję temat przypadku o nazwie 'FOXD' zamknąć. Chwilowo (2 tyg.) mamy względny spokój. W przypadku recydywy będzie eskalacja środków.
kajman

Post autor: kajman »

gżegoż pisze:Miłe jest także to, że do N13 dostał się kolejny świetny utwór: Rita Pax - BRAIN. Kajman dość dużą wagę przywiązuje do tego, jak w utworach "zachowują" się instrumenty. Moim zdaniem właśnie tutaj są rewelacyjne!
Akurat tutaj bym się nie zgodził, natomiast świetnie to było zrobione w poprzednim utworze Rity.
adameria pisze:Wiele można ignorować, jednak nie coś takiego, jak obrażanie pracownika stacji, z której nadawana jest audycja.
Akurat tym razem całkowicie się zgadzam, ale mam dwa zastrzeżenia.
1. Uważam, że w ogóle obrażanie kogokolwiek nie może mieć miejsca.
2. W moim odczuciu w sprawie dodawania/niedodawania utworów do zestawu też przekraczane są wielokrotnie granice przyzwoitości.
Isenor pisze:nie mam prawa krytykować,to jest Jego opinia,ani obrażać,taki ma profil audycji,nie chcesz nie słuchaj.
Mam prawo krytykować, nie mam prawa obrażać. Przynajmniej ja tak uważam.
ku3a pisze:zastanawiam się w ile czasu dałbyś radę je poznać
W moim odczuciu ta wypowiedź też przekracza granicę. Uważam, że nie ma sensu dostosowywać się do stylu rozmówcy.
Emilia pisze:Przegiąłeś kolego po całości. Wara mi od Stelki! Może i nie wszystko co gra w swoich audycjach do mnie trafia, ale facet zna się na swojej robocie, kocha muzykę, ma poczucie humoru i po prostu nie można go nie lubić, o szacunku nie wspomnę.
To nie jest żaden argument. Jakby Twoim zdaniem się nie znał, nie kochał muzyki, nie miał poczucia humoru i można go było nie lubić to wtedy można by go było obrażać?
pbd2 pisze:Myślę, że można się nie zgadzać z gustem tego czy innego redaktora, rodzajem proponowanej muzyki, można widzieć u kogoś wady i błędy, nie zgadzać się z czyjąś wizją pracy dziennikarskiej - jako słuchacze mamy do tego prawo, mamy też prawo do krytyki, bo Trójka to w końcu stacja publiczna, opłacana z abonamentu. Ale obrażanie kogokolwiek to jednak lekka przesada.
I tutaj się zgadzam całkowicie.
pbd2 pisze:Tym bardziej red. Stelmacha, który jest nie tylko dziennikarzem Programu Trzeciego, ale także jednym z nas, stałych słuchaczy LP3 od lat.
A tutaj już nie. Dla mnie nie możemy obrażać w równym stopniu Stelmacha, jak i redaktora stacji komercyjnej, który mówi, że Trójki nienawidzi.
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Post autor: pbd2 »

Ooo, to są tacy???
Ale zgoda - obrażanie jako takie jest niedopuszczalne.
temik3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

Post autor: temik3 »

Dlaczego w poprzednim tygodniu nie podniesiono larum, jak obrażano głosujących na Grażkę, były i owszem osoby których to dotknęło i głośno o tym napisały, ale były też osoby próbujące poniekąd bronić takie postepowanie i przekręcać wypowiedź. A dziś nagle obrażono w sposób wielce naganny (tydzień temu też) red. Stelmacha i wszyscy zaczynamy mówić jednym głosem. A ja nie widzę różnicy żadnej w postępowaniu jegomościa sprzed tygodnia jak i teraz, nie wracam też do przeszłosci bo i wtedy były podobne przypadki, ale jednak wcześniej broniono tego Pana. Ale dobrze się stało, ze wreszcie ktoś odważył sie położyć temu kres, Od pewnego czasu też ograniczałem swój wgląd do komentarzy danego notowania i to własnie z tego powodu. Może teraz choć chwilowo wróci zapał do popisania na temat listy, a nie czytania ciągle tych samych zdań. Z drugiej strony to jednak za bardzo w to nie wierzę, bo zapewne wrócą jakieś klony, albo powstaną nowe.
gżegoż

kajman pisze:1. Uważam, że w ogóle obrażanie kogokolwiek nie może mieć miejsca.
kajman pisze:Dla mnie nie możemy obrażać w równym stopniu Stelmacha, jak i redaktora stacji komercyjnej, który mówi, że Trójki nienawidzi.
pbd2 pisze:Ale zgoda - obrażanie jako takie jest niedopuszczalne.
Bardzo się cieszę, że tak uważacie! :) Oby każdy się kierował tymi zasadami i w stosunku do każdego, a nie tylko lubianego redaktora Trójki! Jak w trakcie zeszłotygodniowej dyskusji w trakcie komentowania listy ktoś nazwał Gazetę Wyborczą szmatą, to jakoś nie widziałem żadnego oburzenia - a moim zdaniem takie obrażanie dziennikarzy innych mediów jest równie niedopuszczalne.
kajman pisze:2. W moim odczuciu w sprawie dodawania/niedodawania utworów do zestawu też przekraczane są wielokrotnie granice przyzwoitości.
Nie mam czasu ani ochoty przeszukiwać całego forum w celu dotarcia do takich ewentualnych wypowiedzi, ale od dawna odnoszę wrażenie, że na tym punkcie jesteś jakoś dziwnie przewrażliwiony. Nie przypominam sobie żadnych wypowiedzi na ten temat, które przekraczałyby granice przyzwoitości - natomiast te granice były przekraczane z drugiej strony, przez obrońców obecnej polityki dodawania utworów do zestawu do głosowania (poprzez sugerowanie osobom mającym w tej materii zastrzeżenia wizyt u specjalistów).
temik3 pisze:Dlaczego w poprzednim tygodniu nie podniesiono larum, jak obrażano głosujących na Grażkę, były i owszem osoby których to dotknęło i głośno o tym napisały, ale były też osoby próbujące poniekąd bronić takie postepowanie i przekręcać wypowiedź. A dziś nagle obrażono w sposób wielce naganny (tydzień temu też) red. Stelmacha i wszyscy zaczynamy mówić jednym głosem. A ja nie widzę różnicy żadnej w postępowaniu jegomościa sprzed tygodnia jak i teraz
Brawo! :) Dokładnie to samo miałem na myśli. Też to zauważyłem, że jak ów jegomość zarzucił osobom głosującym na "Grażkę" głupotę nieznająca granic, to nie było powszechnego oburzenia (zareagowali tylko użytkownicy, których to bezpośrednio dotyczyło oraz adameria, któremu tą drogą chcę przekazać wyrazy uznania). Przeciwnie - niektórzy próbowali go tłumaczyć i można było odnieść wrażenie, że skoro rzecz dotyczyła nielubianego przez nich utworu, to uważają dokładnie tak samo i wręcz się cieszyli, że ktoś wypowiedział to za nich :|
kajman

temik3 pisze:Dlaczego w poprzednim tygodniu nie podniesiono larum, jak obrażano głosujących na Grażkę, były i owszem osoby których to dotknęło i głośno o tym napisały, ale były też osoby próbujące poniekąd bronić takie postepowanie i przekręcać wypowiedź.
Gdyby ktoś napisał, że na Grażkę głosują głupcy, to na pewno bym zaprotestował. Tamto stwierdzenie było jednak inne i jako obraza się nie kwalifikowało (co bynajmniej nie oznacza, że było kulturalne).
temik3 pisze:A ja nie widzę różnicy żadnej w postępowaniu jegomościa sprzed tygodnia jak i teraz, nie wracam też do przeszłosci bo i wtedy były podobne przypadki, ale jednak wcześniej broniono tego Pana.
A ja widzę zdecydowaną różnicę i jeżeli ktoś był obrażany to właśnie ten pan. Ale tym razem było to ewidentne.
temik3 pisze:Z drugiej strony to jednak za bardzo w to nie wierzę, bo zapewne wrócą jakieś klony, albo powstaną nowe.
No i ta wypowiedź ewidentnie podchodzi pod obrażanie.
gżegoż pisze:Jak w trakcie zeszłotygodniowej dyskusji w trakcie komentowania listy ktoś nazwał Gazetę Wyborczą szmatą, to jakoś nie widziałem żadnego oburzenia - a moim zdaniem takie obrażanie dziennikarzy innych mediów jest równie niedopuszczalne.
Moim zdaniem stwierdzenie jest nieeleganckie i niekulturalne, ale nie jest obraźliwe w stosunku do dziennikarzy. Dotyczy gazety, a nie jej twórców. Tak samo żadne określenie w stosunku do piosenki nie jest obraźliwe w stosunku do tworcy lub/i wykonawcy.
gżegoż pisze:ów jegomość zarzucił osobom głosującym na "Grażkę" głupotę nieznająca granic
Głupota, z tego co zrozumiałem dotyczyła jedynie głosowania na utwór. Jeżeli by ktoś tak napisał o Dyjaku uznałbym, że nie ma racji, ale larum bym nie podnosił.
gżegoż pisze:Przeciwnie - niektórzy próbowali go tłumaczyć i można było odnieść wrażenie, że skoro rzecz dotyczyła nielubianego przez nich utworu, to uważają dokładnie tak samo i wręcz się cieszyli, że ktoś wypowiedział to za nich
Nie uważam tak samo, chociaż dziwi mnie takie poparcie. A wrażenie Twoje w moim odczuciu jest zdecydowanie mylne.
temik3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

Post autor: temik3 »

kajman pisze:No i ta wypowiedź ewidentnie podchodzi pod obrażanie.
Jeżeli napisałem nieprawdę to zapewne tak. Tylko, że to była prawda, którą Ty jako orędownik poparcia Pana X. próbowałeś podważyć, no ale cóż Twoje zdanie i nic mi do tego. A jeżeli Ty uważasz moje zdanie za obrażanie to sporą część twych wypowiedzi ktoś może uznać za obraźliwe.
gżegoż pisze:ów jegomość zarzucił osobom głosującym na "Grażkę" głupotę nieznająca granic
kajman pisze:Głupota, z tego co zrozumiałem dotyczyła jedynie głosowania na utwór. Jeżeli by ktoś tak napisał o Dyjaku uznałbym, że nie ma racji, ale larum bym nie podnosił.
Chyba jednak mylisz pojęcia, głupoty ludzkiej, a głupiej piosenki. No, ale tu pewnie też nie mam racji. Więc nie będę próbował Ci tego tłumaczyć, bo i tak obrócisz w swoją stronę.
kajman

temik3 pisze:
kajman pisze:No i ta wypowiedź ewidentnie podchodzi pod obrażanie.
Jeżeli napisałem nieprawdę to zapewne tak. Tylko, że to była prawda, którą Ty jako orędownik poparcia Pana X. próbowałeś podważyć, no ale cóż Twoje zdanie i nic mi do tego. A jeżeli Ty uważasz moje zdanie za obrażanie to sporą część twych wypowiedzi ktoś może uznać za obraźliwe.
To, że Ty coś uważasz za prawdę nie oznacza, że tak jest. Nikt mu niczego nie udowodnił, chociaż faktycznie pewne rzeczy wyglądają podejrzanie. W związku z tym Twoje stwierdzenie może być prawdą, ale nie musi. A zarzucanie komuś rzeczy, których nie czyni jest co najmniej niewłaściwe.
Twierdzenie, że jestem orędownikiem FOXDa też nie ma nic wspólnego ze stanem faktycznym, bo nigdy nie broniłem jego, lecz prawa do swobodnej wypowiedzi. Wczraj przekroczył próg i pierwszy zareagowałem
kajman pisze:
Tym stwierdzeniem zdecydowanie przegiąłeś.
czego raczej orędownik nie czyni.
I gdybyś mógł zacytować moje wypowiedzi, które można by uznać za obraźliwe to ja poprosiłbym.
temik3 pisze:
kajman pisze:Głupota, z tego co zrozumiałem dotyczyła jedynie głosowania na utwór. Jeżeli by ktoś tak napisał o Dyjaku uznałbym, że nie ma racji, ale larum bym nie podnosił.
Chyba jednak mylisz pojęcia, głupoty ludzkiej, a głupiej piosenki. No, ale tu pewnie też nie mam racji. Więc nie będę próbował Ci tego tłumaczyć, bo i tak obrócisz w swoją stronę.
http://pl.wiktionary.org/wiki/głupota w znaczeniu 1.2 czyli wypowiedź, zachowanie, czyn pozbawiony sensu. I tak odebrałem tą wypowiedź. Może dlatego że zawsze staram się brać pod uwagę lepsze cechy w człowieku.
gżegoż

temik3 pisze:No, ale tu pewnie też nie mam racji. Więc nie będę próbował Ci tego tłumaczyć, bo i tak obrócisz w swoją stronę.
Też już nie pierwszy raz zauważyłem, że często dyskusje na forum przybierają formę "my swoje, a kajman ciągle swoje" :wink: Tak było min. podczas burzliwej wymiany zdań po zakończeniu zeszłotygodniowego notowania listy, gdy w odpowiedzi na post seblita napisał coś takiego:
kajman pisze:Ja odbieram zestaw jako konsekwentnie tworzony i zawierający w większości muzykę na odpowiednim poziomie. Niestety czasem chcą dodać coś bardziej komercyjnego, czego moim zdaniem kompletnie nie czują i wtedy pojawia się taki Daft Punk, Mika czy Bruno Mars, a nie coś innego. W moim odczuciu powinni darować sobie to cale badziewie.
Na ten temat była już wielokrotnie mowa i zawsze było to samo (czyli jedni swoje, a kajman uparcie swoje). Dlatego też zrezygnowałem z polemiki, bo prawie na pewno sytuacja by się powtórzyła: poparłbym seblita i jego zastrzeżenia, a kajman ciągle by uparcie twierdził, że polityka tworzenia zestawu nie budzi większych zastrzeżeń (mimo że w świetle wydarzeń z ostatnich miesięcy z takim osądem naprawdę bardzo trudno jest się zgodzić).

Tak więc chyba lepiej będzie, jak teraz też nie będę się już odnosił do dzisiejszych odpowiedzi kajmana (mimo że z większością z nich można byłoby polemizować), bo pewnie sytuacja znowu by się powtórzyła (czyli ja swoje, a on swoje :wink: ) i chyba wzajemnie nie bylibyśmy w stanie się przekonać :)
kajman

gżegoż pisze:w świetle wydarzeń z ostatnich miesięcy z takim osądem naprawdę bardzo trudno jest się zgodzić
W świetle jakich wydarzeń? Bo kompletnie nie zauważyłem, żeby polityka tworzenia zestawu jakoś radykalnie się zmieniła. No może trochę więcej niż do tej pory jest muzyki komercyjnej.
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

Dajcie wreszcie spokój.
kamil_snk

Post autor: kamil_snk »

Chyba najważniejsze, że wszyscy zgadzamy się co do jednego - zachowanie, które wywołało niniejszą dyskusję jest niedopuszczalne. I może na tym poprzestańmy.
SSupras
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 494

Post autor: SSupras »

Przepraszam za spóźniony post, ale wreszcie jest jakaś dyskusja na temat obrażania i kultury wypowiedzi to może i ja w końcu coś napiszę.

Przez styl dyskusji odpuściłem sobie to forum (a przynajmniej wątki dotyczące bieżących notowań) i po rejestracji nie przejawiałem prawie żadnej aktywności. Pokonała mnie ilość narzekań w okresie "królowania" na szczycie listy AA - zawsze mi się zdawało, że powinno się raczej promować utwory, które się podobają, a nie skupiać na pisaniu n-ty raz swojej negatywnej opinii o tych, które się nie podobają.

Coś mnie tknęło jak pojawiła się "Grażka" i postanowiłem zajrzeć tu, żeby pośmiać się z ilości negatywnych postów na jej temat, a może nawet z przekory na nią zagłosować, żeby dopiec "Smurfom Marudom" (po zastanowieniu to jednak nie dopiec, a zrobić im przyjemność, skoro marudzenie jest sensem ich tutaj bytności). A tu widzę, że jednak nie wszyscy idą z trendem narzekania, a spora część nawet zareagowała na jawne inwektywy, które tu poleciały...

Może jednak zacznę tu z przyjemnością zaglądać w piątki po 19.00...
ODPOWIEDZ