PERFECT - (Objazdowe) Nieme kino

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

danco28
Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)

PERFECT - (Objazdowe) Nieme kino

Post autor: danco28 »

leszekno pisze:(Objazdowe) nieme kino na liście było w wersji live z płyty "Live" z 1982 r. (do dziś nie ma reedycji CD tej płyty). Owszem, Marek puścił ten utwór raz czy dwa razy w tej wersji studyjnej z płyty "UNU", ale tylko wyjątkowo.
bobby-x pisze:Prawidłowym zapisem na liście było NIEME KINO - PERFECT a nie (OBJAZDOWE) NIEME KINO czy OBJAZDOWE NIEME KINO. Wyrażenie NIEME KINO sugeruje tak jak napisałeś, że to była wersja LIVE (...)
-> skok do postów

Czy wszystko jasne? Dla mnie tak...

Zapis: PERFECT - (Objazdowe) Nieme kino = wersja studyjna z płyty "Unu" (1982) - TEJ NIE BYŁO NA LIŚCIE (zagrana była tylko okazyjnie)

Zapis: PERFECT - Nieme kino = wersja koncertowa z płyty "Live" (1983) - TA BYŁA NA LIŚCIE

Zatem zapis w archiwum: PERFECT - Nieme kino

Kombinacja: tytuł listowy <-> zapis oficjalny w tym przypadku odpada, bo chodzi o dwie RÓŻNE wersje tego nagrania. Jeden tytuł (dłuższy) oznacza wersję studyjną, a drugi (krótszy) oznacza wersję koncertową.

Poprawka podobna do DŻEM - Kim jestem <-> DŻEM - Kim jestem - jestem sobie. Dwa różne tytuły oznaczają dwie RÓŻNE wersje nagrania. (tam już jest wszystko OK)
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Re: PERFECT - (Objazdowe) Nieme kino

Post autor: konwicki1980 »

A czym różnią się te wersje? Jak istotne są różnice poza tym, że jedna wersja jest live, a druga nie? W przypadku tak znanych tytułów darowałbym sobie zmiany po wielu latach, bo jest to raczej naciąganie historii. Ale to tylko moje zdanie. Nie słuchałem wówczas listy, więc może nie znam się, ale ten przykład poprawki jest dla mnie trudny do zrozumienia. Zrozumiałbym raczej dopisek live przy tytule obecnym.
danco28

konwicki1980 pisze:W przypadku tak znanych tytułów darowałbym sobie zmiany po wielu latach, bo jest to raczej naciąganie historii.
Jakie naciąganie historii? Przeglądałeś tracklisty z tamtych czasów?

Np. 39 notowanie...
Obrazek
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

Obowiązkowo "Nieme kino"
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

danco28 pisze:Przeglądałeś tracklisty z tamtych czasów?
No nie i całe szczęście, bo jest w nich tyle błędów, że głowa mała. :) Nawet i w tej jest jeden w zapisie utworu i kilka innych pomniejszych. W przypadku Perfectu wystarczyłoby moim zdaniem tytuł zasadniczy pozostawić bez zmian, a tytuł LP3 skorygować. Poza tym mam wrażenie, że w przypadkach korekt różnych utworów stosuje się tutaj różne zasady. Jeśli zaś chodzi o ten utwór, to skoro jest to ten sam utwór, to ja nie widzę potrzeby mnożenia bytów. Na stronie oficjalnej Perfectu w spisie utworów też funkcjonuje jeden byt, a nie dwa. Jestem ciekaw, jak ten utwór był zapowiadany, skoro w książce jest wersja dłuższa. W końcu był to numer jeden, może ktoś pamięta...
danco28

Już nie wiem, jak mam tłumaczyć bo kręcisz niemiłosiernie...

Czy to tak trudno zrozumieć, że "Nieme kino" zapisany na trackliście NIE JEST błędem - tylko wskazuje na konkretną wersję, czyli KONCERTOWĄ! Co do strony internetowej Perfectu, to tam jest wszystko dobrze. Przecież tekst tego utworu jest taki sam, a że akurat jest przypisany do tytułu "Objazdowe nieme kino". No i co z tego? Utwór pierwotnie, w wersji studyjnej był tak właśnie sygnowany...

Jeszcze raz:

- "Nieme kino" = wersja koncertowa, czas trwania: 5:33 (czas zbliżony do tego podanego na trakclistach z tamtego okresu)
- "Objazdowe nieme kino" lub "(Objazdowe) Nieme kino" = wersja studyjna, czas trwania: 4:41 (czas nijak zbliżony do tracklist z tamtego okresu)

Dźwiękowe pomoce naukowe.

Jeśli uważasz, że te dwie wersje, te dwa utwory są takie same - no to gratuluję rozeznania w temacie!
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

To, że to wersja live jest inna od studyjnej to przecież jasne, dla mnie nie ma sensu zmiana tytułu w lp3.pl. Dla Ciebie jest sens - no i tyle.
Awatar użytkownika
marekjarek5
Listy Przebojów Trójki słucham od: od zawsze
Kontakt:

Post autor: marekjarek5 »

Tak , a propos.

Wersja z płyty live dużo lepsza niż z płyty studyjnej "UNU" Odwrotnie niż "Autobiografia" Dużo lepsza jest wersja studyjna.
Swoją drogą, bardzo kiepsko nagrana piosenka - Autobiografia. Szumi okrutnie, no nie wiem, chyba ten co siedział za konsoletą był pijany.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

To też zostało poprawione zgodnie z sugestiami.
ODPOWIEDZ