konwicki1980 pisze:
W ogóle ciekawe, że to w ogóle jedyny utwór firmowany przez Seweryna Krajewskiego, który znalazł się na LP3.
Pewnie i jego by nie było, gdyby nie popularność serialu "Jan Serce" (uwielbiam!) w tamtym okresie. Chyba każdy się zgodzi że to nie był utwór na LP3, szczególnie w tamtym okresie, gdzie boom polskiego rocka zataczał coraz szersze kręgi i to on dominował na LP3. Niemniej fajnie, że chociaż śladowo zaznaczył się w historii Listy.
Teraz -
jaka wersja?
Ja tego nie rozstrzygnę, bo nie ma szans bym pamiętał, o ile w ogóle słuchałem wtedy tych dwóch notowań (33 i 34), na których był S. Krajewski. Jedno jest pewne, na LP3 nie grano z albumu, bo go jeszcze po prostu nie było, choć muzyka na nim zawarta już była, skomponowana oczywiście na potrzeby serialu i miała ją TVP, a i zapewne Polskie Radio. Mnie się ogromnie ta muzyka jak i serial szalenie podobały i wiem, że w polskim radiu, gdzieś tam, czasami leciała wersja instrumentalna. Czy akurat na LP3 też??? Pamiętam też wersję wokalną "Uciekaj moje serce", która miała swoje video na potrzeby Telewizyjnej Listy Przebojów (TLP), lecz myslałem że to było troszeczkę później. I chyba dobrze myślałem...
http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?f=1&t=1522
Okazuje się, że to video nadano dopiero na początku stycznia 1983 w propozycjach (nagrane w grudniu 1982?). I dopiero po tym stało się to sporym przebojem.
Na LP3 jak wiadomo, utwór pojawił się w poczekalni 04 grudnia 1982, a poza poczekalnią był już od 20 listopada 1982.
Nie wiem kiedy S. Krajewski nagrał wersję wokalną. Czy też wtedy gdy komponował muzykę do serialu? Jak na moje oko, ona powstała później, gdy "Jan Serce" podbił... serca telewidzów.
Trochę się rozpisałem, a zasadniczego pytania nie rozstrzygnąłem. No cóż, może to nie pójdzie na marne i zmusi niektórych weteranów LP3, która do wersja była w końcu na Liście. Sam jestem ciekaw!