SEWERYN KRAJEWSKI - Jan Serce / Uciekaj moje serce

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

danco28
Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)

SEWERYN KRAJEWSKI - Jan Serce / Uciekaj moje serce

Post autor: danco28 »

[być może wyniknie z tego tematu jakaś poprawka, dlatego też umieszczam go w tym dziale]

Pytanie do weteranów LP3. Który utwór Seweryna Krajewskiego gościł w roku 1982 na LP3?

a) Jan Serce (czołówka) - wersja instrumentalna,
b) Jan Serce (finał) - wersja instrumentalna,
c) Uciekaj moje serce - wersja "normalna", z wokalem

Tracklisty z tego okresu wskazywałyby na wersję instrumentalną, ale z kolei zapis w archiwum wskazuje na wersję wokalną.

No i jest dylemat. :know:
Obrazek
Obrazek
Ostatni utwór przysłonięty przez logo APR. :?
Awatar użytkownika
konwicki1980
Kontakt:

Re: SEWERYN KRAJEWSKI - Jan Serce / Uciekaj moje serce

Post autor: konwicki1980 »

Jakby co tracklistę płyty można podejrzeć tutaj:
http://www.kppg.waw.pl/plyta.php?plyta=331

Nie wiem też na jakiej podstawie właściciel Archiwum Polskiego Rocka umieszcza swoje logo na materiałach, które do niego nie należą.

W ogóle ciekawe, że to w ogóle jedyny utwór firmowany przez Seweryna Krajewskiego, który znalazł się na LP3.
Awatar użytkownika
ManRomantic

Post autor: ManRomantic »

konwicki1980 pisze: W ogóle ciekawe, że to w ogóle jedyny utwór firmowany przez Seweryna Krajewskiego, który znalazł się na LP3.
Pewnie i jego by nie było, gdyby nie popularność serialu "Jan Serce" (uwielbiam!) w tamtym okresie. Chyba każdy się zgodzi że to nie był utwór na LP3, szczególnie w tamtym okresie, gdzie boom polskiego rocka zataczał coraz szersze kręgi i to on dominował na LP3. Niemniej fajnie, że chociaż śladowo zaznaczył się w historii Listy.

Teraz - jaka wersja?

Ja tego nie rozstrzygnę, bo nie ma szans bym pamiętał, o ile w ogóle słuchałem wtedy tych dwóch notowań (33 i 34), na których był S. Krajewski. Jedno jest pewne, na LP3 nie grano z albumu, bo go jeszcze po prostu nie było, choć muzyka na nim zawarta już była, skomponowana oczywiście na potrzeby serialu i miała ją TVP, a i zapewne Polskie Radio. Mnie się ogromnie ta muzyka jak i serial szalenie podobały i wiem, że w polskim radiu, gdzieś tam, czasami leciała wersja instrumentalna. Czy akurat na LP3 też??? Pamiętam też wersję wokalną "Uciekaj moje serce", która miała swoje video na potrzeby Telewizyjnej Listy Przebojów (TLP), lecz myslałem że to było troszeczkę później. I chyba dobrze myślałem... http://www.forum.lp3.pl/viewtopic.php?f=1&t=1522

Okazuje się, że to video nadano dopiero na początku stycznia 1983 w propozycjach (nagrane w grudniu 1982?). I dopiero po tym stało się to sporym przebojem.
Na LP3 jak wiadomo, utwór pojawił się w poczekalni 04 grudnia 1982, a poza poczekalnią był już od 20 listopada 1982.
Nie wiem kiedy S. Krajewski nagrał wersję wokalną. Czy też wtedy gdy komponował muzykę do serialu? Jak na moje oko, ona powstała później, gdy "Jan Serce" podbił... serca telewidzów.

Trochę się rozpisałem, a zasadniczego pytania nie rozstrzygnąłem. No cóż, może to nie pójdzie na marne i zmusi niektórych weteranów LP3, która do wersja była w końcu na Liście. Sam jestem ciekaw!
MSStudio73
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1982

Post autor: MSStudio73 »

Sama muzyka do serialu "Jan Serce" powstała jeszcze pod koniec lat 70-tych. O piosence wtedy jeszcze nikt nie myślał. Dopiero kiedy serial, a co za tym idzie, sama melodia zdobyła ogromną popularność, telewidzowie zaczęli zasypywać redakcję 1 PR listami, w których "domagali się" dopisania tekstu do melodii. Podjęła się tego Agnieszka Osiecka. Serial został ukończony w 1981 roku, premierę miał pod koniec 1982 (http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/123578). Piosenka miała premierę później.
Niewiele osób wie, że jest też niemiecka wersja tej piosenki "Wie Sand im Wind" (Jak piasek na wietrze) (http://www.youtube.com/watch?v=pF5o5LtIFyg). Oczywiście tekst jest zupełnie inny, choć też mówi o utraconej miłości. Z tego, co twierdzą najbardziej wtajemniczeni, istniała też polska wersja z tytułem "Jak piasek na wietrze", ale nigdy nie słyszałem tego nagrania, więc nie mogę potwierdzić.
Jedno jest pewne: wbrew temu, co twierdzą niektórzy "znafcy", piosenka "Uciekaj moje serce" powstała później niż serial i nie pojawia się w nim ani razu.
Awatar użytkownika
barb42
Listy Przebojów Trójki słucham od: odkąd pamiętam

Post autor: barb42 »

Nie jestem w stanie tego udowodnić, bo szpule z nagranymi listami przebojów utonęły w powodzi bezpowrotnie, ale na liście wersja była instrumentalna tylko.
Tak kojarzę z odsłuchiwania taśm z ojcem, On dziś w ogóle nie pamięta, że to było na liście.
słoik

Post autor: słoik »

Gdy swego czasu Niedźwiedź rozpoczął w Markomanii po 10.05 nadawanie wszystkich polskich utworów z Listy, przy okazji Krajewskiego powiedział, że grana była wersja instrumentalna i takąż zagrał.
Swoją drogą pomysł po paru miesiącach cichaczem padł, ciekawe czy to nie była "zasługa" wytwórni płytowych...
Awatar użytkownika
ManRomantic

Post autor: ManRomantic »

słoik pisze:Gdy swego czasu Niedźwiedź rozpoczął w Markomanii po 10.05 nadawanie wszystkich polskich utworów z Listy, przy okazji Krajewskiego powiedział, że grana była wersja instrumentalna i takąż zagrał....
O! I tu powiedziałeś wreszcie to co chciałem usłyszeć! Czułem podskórnie, że na LP3 była wersja instrumentalna ale nie wiedziałem skąd się to bierze i jest gdzieś z tyłu mojej głowy. Dzięki, teraz już wiem.
Dla mnie sprawa wersji, która była na LP3 jest załatwiona. Na Liście była wersja instrumentalna.
danco28
Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)

Post autor: danco28 »

barb42 pisze:na liście wersja była instrumentalna tylko
słoik pisze:przy okazji Krajewskiego powiedział, że grana była wersja instrumentalna i takąż zagrał
W związku z tym Pan woźny-konserwator musi wyjaśnić nam, na jakiej podstawie zamienił tytuł w archiwum na wersję wokalną, czyli na: Uciekaj moje serce. :?:

Zapis w archiwum powinien być tożsamy z tym z tracklist, czyli:

SEWERYN KRAJEWSKI - Jan Serce
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Nie umiem tego zlokalizować w czasie i przestrzeni (w której wersji i przez kogo zasugerowana poprawka) -- w starszej wersji danych (rok ok. 2005) mam:

Kod: Zaznacz cały

| 27 | 28 |  | Jan Serce | Seweryn Krajewski | PL |
Więc ktoś to musiał zgłosić, opierając się na podobnych przesłankach, jakie i Wy tutaj wyciągnęliście na światło dzienne. Weźcie pod uwagę, że 6 lat temu nie było tak wielu źródeł informacji ogólnodostępnej, i dokładna weryfikacja była utrudniona. Mało kto zgłaszał poprawki przez Forum, jedynie emajlem, więc szerszej dyskusji nad zasadnością nie było... JA tam nigdy wielkim fanem pana Seweryna nie byłem, więc mogłem błędnie przyjąć siłę argumentów.

Widać z powyższych rozważań, że wprowadzona zmiana mogła być niezasadna.
ODPOWIEDZ