Paranoja - Maanam

Ktoś, gdzieś, kiedyś słyszał coś, ale nie wie kto, gdzie, kiedy i z kim — czyli zubożona wersja „Jaka to melodia” :-)

Moderatorzy: danco28, danco28

Awatar użytkownika
marekjarek5
Listy Przebojów Trójki słucham od: od zawsze
Kontakt:

Paranoja - Maanam

Post autor: marekjarek5 »

Nagranie "Paranoja" lub "Paranoja jest goła" pojawia się w historii zespołu Maanam kilka razy. "debiut na liście 15.05.1982" LP3
Zapewne jest to wersja płytowa, ogólnie znana. Ale.....
Wcześniej ta piosenka pod tytułem "Paranoja"pojawia się jako propozycja do listy przebojów magazynu "Non stop" w grudniu roku 1981. I to jest irygujące. Czy w wersji studyjnej, radiowej - bo nie płytowej - czy jako nagranie z koncertu? Bliższych informacji brak. Brak też samego nagrania. Ależ zagadka :)
kbc
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1983 r.

Re: Paranoja - Maanam

Post autor: kbc »

OK, szperanie w sieci przynioslo nastepujace "prawie" rezultaty:

http://cafemaur.pl/mass/artykuly/html/1982_01.html
Artykul z Panoramy o plycie "Maanam", jeszcze nie ma "O!", ale juz jest komentarz "(...) obok znanej jedynie z nagran radiowych "Paranoi" (...)"... niestety, nie ma daty tego artykulu, poza 1982. Byc moze to juz marzec...

http://www.bukowinatatrzanska.com/index ... f_glodowka
(inne strony powielaly te "prasowke")
[quote]"Końcem listopada 1981 roku w łódzkiej hali sportowej odbył się trzydniowy maraton polskiego rocka „Rockowisko”. Trwał na dobre karnawał solidarnościowy, strajkowały wyższe uczelnie i ogólnie było wesoło a polski rock przeżywał prawdziwy boom. W Łodzi wystąpiła czołówka sceny rockowej Maanam, Republika, TSA, Brygada Kryzys, Deuter, Kasa Chorych, Perfect, Easy Rider, Ogród Wyobraźni.
Nie ma już Grzegorza Ciechowskiego, nie żyje wirtuoz harmonijki Ryszard „Skiba” Skibiński z Kasy Chorych, ale „Chcemy być sobą” Perfektu, „Paranoja jest goła” Maanamu, „Radioaktywny blok” Brygady Kryzys czy „Kombinat” Republiki na trwałe weszły do polskiej kultury."[/quote]
Jesli koncert odbyl sie w listopadzie, a "Paranoja" byla tam zagrana, wg artykulu, to byc moze dlatego znalazla sie wsrod propozycji. Film o Rockowisku 1981, "Koncert" Michala Tarkowskiego mozna znalezc na zwierzaku - szukaj KONCERT +(1982). Byc moze widac tam Maanam, grajacy ten utwor? Niestety, plik jest ponad 1GB, i nie mam mozliwosci sciagniecia go.

Ciekawostka: wg historii Rockowiska na stronie http://independent.pl/w/7829 , Maanam tam NIE gral w 1981 roku!

Powodzenia w dalszych poszukiwaniach!
Awatar użytkownika
marekjarek5
Kontakt:

Dziękuję za informacje.

Mam wycinek prasowy "Na przełaj" w którym jest recenzja z Rockowiska Pana Hipisza, w którym jest podana informacja że Maanam zagrał na tym Rockowisku, oraz że zagrał min utwór Paranoja.

Z tego co pamiętam, to wydano z tego Rockowiska płyty z nagraniami Perfectu i TSA, ale chyba tylko z tymi.
Perfect wydało Polskie Radio, więc, chyba, oni to nagrywali, istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że nagrania zalegają w archiwach radia.

Kurczę blaszka, a może ja mylę Rockowisko 81 z Jazz Jambore 1981. Nie mam teraz tej notatki prasowej z "Na przełaj" aby sprawdzić.
Ale sprawdzę za czas jakiś.
Awatar użytkownika
marekjarek5
Kontakt:

Już trochę mi się rozjaśnia.
Rockowisko 81 miało miejsce w listopadzie w Łodzi
Rock Jamboore 81 miało miejsce w październiku w Warszawie.

Maanam według informacji znalezionych w necie nie zagrał na Rockowisku 81. Pojawia się w filmie Koncert. Ale ten film i tutaj cytat:
"Swobodna interpretacja na temat Rockowiska '81. Rejestracja koncertów i zachowań publiczności, zbliżona w formie do teledysku. Obok sekwencji koncertowych zawiera fragmenty inscenizowane, wśród których znalazł się m.in. występ legendarnej Brygady Kryzys."
Uważnie przesłuchałem wersję nagrania "Paranoja" z tego filmu. I pewności nie mam jaka to wersja. Na pewno nie koncertowa. Za równo to jest zagrane, w zasadzie kropka w kropkę zgodnie z wersją znaną w płyty O!. Poza pogłosem dodanym do wokalu. Hmmm, dziwna sprawa.

Szukając dalej, znalazłem w sieci film zgrany z TVP Kultura z występem Maanamu z Rock Jambore 1981. Ale niestety w tym, krótkim, filmie Maanam nie wykonuje nagrania "Paranoja".
Co nie znaczy, że nie zagrał wtedy tego nagrania, zagrał. Podaje o tym informację :
Jazz Forum w styczniu roku 1982, na stronie 18, w tekście autorstwa Marka Wiernika:

Obrazek

Punktem wyjścia była dla mnie informacja w magazynie Non Stop (grudzień), gdzie nagranie jako "Paranoja" pojawia się jak propozycja do listy przebojów. Magazyn grudniowy, zapewne był pisany w listopadzie, koncert Maanamu na Rock Jamboore to koniec października, więc
mogło być tak, że lansowano nagranie koncertowe. Ale równie dobrze mogła być wersja studyjna.
Nie słyszałem ani jednej ani drugiej wersji.
Pytanie brzmi, czy gdzieś to nagranie pojawia się na jakieś liście przebojów w roku 1981?
Wersja która pojawi się na LP3, (15.05.1982) to wersja nagrana w roku 1982, w lutym bodajże, znana z płyty O!
ODPOWIEDZ