Już trochę mi się rozjaśnia.
Rockowisko 81 miało miejsce w listopadzie w Łodzi
Rock Jamboore 81 miało miejsce w październiku w Warszawie.
Maanam według informacji znalezionych w necie nie zagrał na Rockowisku 81. Pojawia się w filmie Koncert. Ale ten film i tutaj cytat:
"
Swobodna interpretacja na temat Rockowiska '81. Rejestracja koncertów i zachowań publiczności, zbliżona w formie do teledysku. Obok sekwencji koncertowych zawiera fragmenty inscenizowane, wśród których znalazł się m.in. występ legendarnej Brygady Kryzys."
Uważnie przesłuchałem wersję nagrania "Paranoja" z tego filmu. I pewności nie mam jaka to wersja. Na pewno nie koncertowa. Za równo to jest zagrane, w zasadzie kropka w kropkę zgodnie z wersją znaną w płyty O!. Poza pogłosem dodanym do wokalu. Hmmm, dziwna sprawa.
Szukając dalej, znalazłem w sieci film zgrany z TVP Kultura z występem Maanamu z Rock Jambore 1981. Ale niestety w tym, krótkim, filmie Maanam nie wykonuje nagrania "Paranoja".
Co nie znaczy, że nie zagrał wtedy tego nagrania, zagrał. Podaje o tym informację :
Jazz Forum w styczniu roku 1982, na stronie 18, w tekście autorstwa Marka Wiernika:
Punktem wyjścia była dla mnie informacja w magazynie Non Stop (grudzień), gdzie nagranie jako "Paranoja" pojawia się jak propozycja do listy przebojów. Magazyn grudniowy, zapewne był pisany w listopadzie, koncert Maanamu na Rock Jamboore to koniec października, więc
mogło być tak, że lansowano nagranie koncertowe. Ale równie dobrze mogła być wersja studyjna.
Nie słyszałem ani jednej ani drugiej wersji.
Pytanie brzmi, czy gdzieś to nagranie pojawia się na jakieś liście przebojów w roku 1981?
Wersja która pojawi się na LP3, (15.05.1982) to wersja nagrana w roku 1982, w lutym bodajże, znana z płyty O!