CÉLINE DION - Les derniers seront les premiers

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

danco28
Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)

CÉLINE DION - Les derniers seront les premiers

Post autor: danco28 »

Singiel z tym utworem promował koncertowy album artystki "Live à Paris", dodatkowo gościnnie w tym utworze występuje niejaki JEAN-JACQUES GOLDMAN (Celine zapowiada go nawet na początku tego nagrania). W związku z tym proponuję zapis:

CÉLINE DION & JEAN-JACQUES GOLDMAN - Les derniers seront les premiers (live)

Okładka singla:
Obrazek
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/34/LDSLP.JPG

W książce o lp3, notowanie 784, miejsce 28 dopisany jest JEAN-JACQUES GOLDMAN.

http://en.wikipedia.org/wiki/Les_dernie ... s_premiers
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Re: CÉLINE DION - Les derniers seront les premiers

Post autor: Miszon »

Tak, to była wersja z JJ Goldmanem na żywo.
CÉLINE DION & JEAN-JACQUES GOLDMAN - Les derniers seront les premiers (live) - w zasadzie tak mam też opisane na kasecie (tzn. z błędami ortograficznymi, bo "darniers sont", ale wiadomo o co chodzi ;-) )
ku3a

Post autor: ku3a »

nie pamiętam czy na Liście istniało z tym "&", a o tym "live" to wiadomo co myślę, nie będę się w każdym temacie powtarzać.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Tzn. Niedźwiedź zapowiadał Celine z JJ, a ja zawsze wtedy zapisywałem jako & . Live moim zdaniem jest istotne, bo to różnica czy wersja koncertowa, czy nie. Szczególnie jak taki utwór był już w wersji studyjnej, a potem koncertowo się pojawiał.
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Piotr »

Jesli to byla faktycznie wersja koncertowa i ma byc zachowana oryginalna pisownia to:

Céline Dion avec la complicité Jean-Jacques Goldman — Les derniers seront les premiers (live a Paris)
ku3a

w jakąś paranoję zaczynamy popadać.
to jest Archiwum LP3! Archiwum utworów z Listy, a nie wielki spis utworów świata z tytułami w najdłuższym możliwym brzmieniu, które przypadkiem znalazły się kiedyś tam na jakiejś tam liście w przebojów w jakimś tam Programie Trzecim.
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora

ku3a pisze:w jakąś paranoję zaczynamy popadać.
to jest Archiwum LP3! Archiwum utworów z Listy, a nie wielki spis utworów świata z tytułami w najdłuższym możliwym brzmieniu, które przypadkiem znalazły się kiedyś tam na jakiejś tam liście w przebojów w jakimś tam Programie Trzecim.
Ladnie to ujales, ale to rzeczywiscie jest jakas tam lista jakiegos tam Programu Trzeciego. Sorry, ale NME, Billboard, UK Chart czy Radio Luxembourg to to nie jest. A jesli cos jest archiwum to zapisy powinny byc prawidlowe i pelne. Jesli chcesz cos dodac od siebie to do tego sluza komentarze wyjasniajace, ze podawano na antenie inaczej etc. No znajdz mi w swiatowych zasobach z jakiego wydawnictwa pochodzi utwor Hymn Colourboxu. Jedno wielkie G znajdziesz. A skad taki nastolatek ma teraz wiedziec, ze jak powiesz Hymn (a tak doczytal w archiwum), ze to nie oznacza Hymn tylko The Official Colourbox World Cup Theme? Albo bedziemy sie trzymac prawidlowych zapisow i wyjasniac niescislosci w komentarzach, albo odpuszczamy bo to nie ma wtedy zadnego sensu.
ku3a

Piotr pisze:Sorry, ale NME, Billboard, UK Chart czy Radio Luxembourg to to nie jest.
a NME, Billboard, UK Chart czy Radio Luxembourg nie są Listą Trójki i dla nikogo nie powinno to być zaskoczeniem. ale jakie z tego wnioski wynikają to nie widzę.
Piotr pisze:A jesli cos jest archiwum to zapisy powinny byc prawidlowe i pelne.
to jest archiwum LP3, więc zapisy powinny być takie jak na LP3.
Piotr pisze:Jesli chcesz cos dodac od siebie to do tego sluza komentarze wyjasniajace, ze podawano na antenie inaczej etc.
komentarze to jedno, a drugie to wersje tytułu "oficjalne" i elpetrójkowe.
Piotr pisze:No znajdz mi w swiatowych zasobach z jakiego wydawnictwa pochodzi utwor Hymn Colourboxu. Jedno wielkie G znajdziesz. A skad taki nastolatek ma teraz wiedziec, ze jak powiesz Hymn (a tak doczytal w archiwum), ze to nie oznacza Hymn tylko The Official Colourbox World Cup Theme?
taki ktoś będzie się mógł przełączyć na widok z oficjalnymi tytułami. wiem, że to nie jest jeszcze zrobione i nie chodzi mi o to, żeby było, bo będzie kiedy będzie. teraz JaceK inaczej to rozwiązuje.
a mnie "oficjalne" tytuł "G" obchodzą.
Piotr pisze:Albo bedziemy sie trzymac prawidlowych zapisow i wyjasniac niescislosci w komentarzach, albo odpuszczamy bo to nie ma wtedy zadnego sensu.
a dlaczegóż to tylko takie 2 opcje? przez cały czas do tej pory obowiązywała trzecia opcja, nie uwzględniona tu przez Ciebie, i wydaje się, że większość na nią przystała, zresztą po dość burzliwych dyskusjach.
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora

Szanowny panie podredaktorze Ku3o ;)

O przelaczniku wersji zapisu utworow to mozesz w niedalekiej i tej dalszej przyszlosci tez, zapomniec. Generalnie chodzi o to, zeby mlodym nie robic wody z mozgu. Wiesz dlaczego pozwalano sobie kiedys tak, a nie inaczej nazywac utwory? Bo instytucja zwana Polskie Radio (innych stacji nie bylo) nie musiala wysylac danych do ZAIKSU. Teraz utwory zagraniczne tez mozna sobie dowolnie nazywac bo nie ma to zadnego znaczenia przy wysylaniu danych do ww instytucji. Polskie utwory za to musza byc poprawnie zapisane (ze o formacie danych nie wspomne) wiec musza np. miec feat. w nazwie (chociaz tobie to nie pasi, a ja mam do tego stosunek obojetny) bo tak to jest zapisane. Gdyby nie ten obowiazek to walnelibyscie literke "i". I tak musialoby by byc rowniez w Jackowym archiwum bo to elpetrojkowo? Zreszta teraz wytwornie same wam zapisuja potrzebne dane o utworach w Wordzie.

Kubo ja wiem, ze wlazles miedzy wrony i musisz krakac jak i one (albo siedziec cicho), ale jesli cos bylo nadawane w wersji live i taka wersja istnieje, to w archiwum powinno byc to zapisane. I nie po Trojkowemu tylko tak jak jest w oryginale i tak jak to robia wymienione przeze mnie listy i instytucje. Zalozmy, ze ogladam jeden z kanalow muzycznych. Wlasnie widze teledysk z nowoscia, ktorego muzyka przypadla mi do gustu. Notuje sobie dane. W czwartek wieczorem zabieram sie do glosowania na liste, szukam w wykazie utwor, ktory widzialem i… szkuam, szukam i nie znaduje bo jest zapisany w wersji elpetrojkowej czyli innej niz oficjalna. Na tym to ma polegac twoim zdaniem? Z tego co wczesniej napisales wynika, ze wlasnie tak. Po to Jacek umiescil skany, po to sa wlasnie komentarze, aby zachowac informacje elpetrojkowe, ale tytuly i wykonawcy powinni byc zapisani w oryginale. Sam chyba pamietasz ilez to zmieniono tytulow i nazw wykonawcow z elpetrojkowych na oryginalne w drugiej czesci ksiazki. Tylko sie nie wypieraj bo sam byles w tym zespole poprawiajacym.

No i nie obrazaj sie za tego podredaktora, ani za inne rzeczy lub wypowiedzi. Ty masz swoje poglady i argumenty, ja mam swoje, bez tego nie byloby dyskusji.
ku3a

Piotr pisze:O przelaczniku wersji zapisu utworow to mozesz w niedalekiej i tej dalszej przyszlosci tez, zapomniec.
szkoda, że wcześniej to nie było napisane.
ale tak czy inaczej są jeszcze dane w xml'u, które JaceK uzupełnia, więc i tak możliwe są 2 wersje tytułów.
Piotr pisze:Polskie utwory za to musza byc poprawnie zapisane (ze o formacie danych nie wspomne) wiec musza np. miec feat. w nazwie (chociaz tobie to nie pasi, a ja mam do tego stosunek obojetny) bo tak to jest zapisane.
dlaczego muszą mieć "feat."? po prostu pytam, bo nie wiem. to jest polski wykonawca, a nie angielskojęzyczny.
Piotr pisze:Kubo ja wiem, ze wlazles miedzy wrony i musisz krakac jak i one (albo siedziec cicho),
wszystko co tu od bardzo dawna piszę, co dotyczy wersji tytułów, to tylko i wyłącznie moja opinia.
Piotr pisze:ale jesli cos bylo nadawane w wersji live i taka wersja istnieje, to w archiwum powinno byc to zapisane. I nie po Trojkowemu tylko tak jak jest w oryginale i tak jak to robia wymienione przeze mnie listy i instytucje.
tu nie dojdziemy do porozumienia, bo ja po raz kolejny mógłbym napisać to co już wcześniej napisałem itd.
Piotr pisze:Zalozmy, ze ogladam jeden z kanalow muzycznych. Wlasnie widze teledysk z nowoscia, ktorego muzyka przypadla mi do gustu. Notuje sobie dane. W czwartek wieczorem zabieram sie do glosowania na liste, szukam w wykazie utwor, ktory widzialem i… szkuam, szukam i nie znaduje bo jest zapisany w wersji elpetrojkowej czyli innej niz oficjalna. Na tym to ma polegac twoim zdaniem? Z tego co wczesniej napisales wynika, ze wlasnie tak.
nie bardzo, bo rozmawiamy teraz o archiwalnych utworach, a nie obecnych. myślę, że słuchacz domyśli się o jaki utwór chodzi, jeśli w archiwum zobaczy tytuł bez dopisku w nawiasie która to wersja. zresztą idea była taka, żeby były 2 wersje tytułów, w przypadku gdy są różnice i cały czas do tej pory było to realizowane.
Piotr pisze:Po to Jacek umiescil skany, po to sa wlasnie komentarze, aby zachowac informacje elpetrojkowe, ale tytuly i wykonawcy powinni byc zapisani w oryginale. Sam chyba pamietasz ilez to zmieniono tytulow i nazw wykonawcow z elpetrojkowych na oryginalne w drugiej czesci ksiazki. Tylko sie nie wypieraj bo sam byles w tym zespole poprawiajacym.
po pierwsze skąd od razu założenie, że się czegoś wypieram? a po drugie w zespole mieliśmy podział zadań.
Piotr pisze:No i nie obrazaj sie za tego podredaktora, ani za inne rzeczy lub wypowiedzi. Ty masz swoje poglady i argumenty, ja mam swoje, bez tego nie byloby dyskusji.
nie obrażam się, mam teraz ważniejsze rzeczy na głowie.

dziękuję za informacje dotyczące zaiksu.
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora

ku3a pisze:ale tak czy inaczej są jeszcze dane w xml'u, które JaceK uzupełnia, więc i tak możliwe są 2 wersje tytułów.
Oczywiscie, ze sa mozliwe i kiedys wreszcie do tego dojdzie.
ku3a pisze:dlaczego muszą mieć "feat."? po prostu pytam, bo nie wiem. to jest polski wykonawca, a nie angielskojęzyczny.
Bo jak sobie wykonawca wymyslil angielska nazwe i do tego zgodnie z trendem dolozyl feat. i tak to zostalo zarejestrowane to tak musi pozostac bo pozniej sa problemy jak splywaja dane do instytucji "dbajacej o artystow". To bardzo skomplikowany organizm, ja sam za tym nie nadazam. A moze slyszales, ze sie UKOiK za nich wzial.
ku3a pisze:
Piotr pisze:Kubo ja wiem, ze wlazles miedzy wrony i musisz krakac jak i one (albo siedziec cicho),
wszystko co tu od bardzo dawna piszę, co dotyczy wersji tytułów, to tylko i wyłącznie moja opinia.
Ciesze sie, ze to twoja opinia i ja ją szanuje. Ale sorry, ze to wywlekam - napiszesz nam na forum jak to z tymi dwoma ostatnimi topami bylo, czy pominiemy to milczeniem aby nie draznic tych i tamtych?
ku3a pisze:
Piotr pisze:ale jesli cos bylo nadawane w wersji live i taka wersja istnieje, to w archiwum powinno byc to zapisane. I nie po Trojkowemu tylko tak jak jest w oryginale i tak jak to robia wymienione przeze mnie listy i instytucje.
tu nie dojdziemy do porozumienia, bo ja po raz kolejny mógłbym napisać to co już wcześniej napisałem itd.
Zapiszemy to sobie do protokolu rozbieznosci, ok?
ku3a pisze:nie bardzo, bo rozmawiamy teraz o archiwalnych utworach, a nie obecnych. myślę, że słuchacz domyśli się o jaki utwór chodzi, jeśli w archiwum zobaczy tytuł bez dopisku w nawiasie która to wersja. zresztą idea była taka, żeby były 2 wersje tytułów, w przypadku gdy są różnice i cały czas do tej pory było to realizowane.
Nie do konca mi o dopiski chodzilo
ku3a pisze:po pierwsze skąd od razu założenie, że się czegoś wypieram? a po drugie w zespole mieliśmy podział zadań.
Ale musisz przyznac, ze byly zmieniane. A jak mam w takim razie wg interpretowac fakt, iz wg archiwum elpetrojkowego mamy "Rzad oficjalny", a tu w tym mijajacym tygodniu (inie tylko) sylsze z anteny (Marek lub Piotr to powiedzial) "Generał Ferreira / Rząd oficjalny". Jeszcze raz powroce do propozycji pisania oryginalnych tytulow, a w komentarzach napisac laborat co, jak i dlaczego bylo? Bedzie to zgodne z tym co teraz slyszymy.
ku3a pisze:…mam teraz ważniejsze rzeczy na głowie.
No to jak najmniej tych waznych i ciazacych rzeczy na glowie zycze. Kazdemu.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Do rzeczy - to była Celina Dionówna z JJ Goldmanem, wersja live. Jak to zostanie napisane - obojętne, byle było zapisane że Celina z JJ live. Nie lepiej najprościej:
Celine Dion & Jean-Jacques Goldman — Les derniers seront les premiers (live)
:?:
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

1. wersja listowa
2. w 99% wersja okładkowa z singla bez żadnego wymyślania gości i dopisków.
ku3a

Piotr pisze:Ciesze sie, ze to twoja opinia i ja ją szanuje. Ale sorry, ze to wywlekam - napiszesz nam na forum jak to z tymi dwoma ostatnimi topami bylo, czy pominiemy to milczeniem aby nie draznic tych i tamtych?
jeśli i Ty będziesz pisał o wszystkim co wiesz ;-)
Piotr pisze:Ale musisz przyznac, ze byly zmieniane. A jak mam w takim razie wg interpretowac fakt, iz wg archiwum elpetrojkowego mamy "Rzad oficjalny", a tu w tym mijajacym tygodniu (inie tylko) sylsze z anteny (Marek lub Piotr to powiedzial) "Generał Ferreira / Rząd oficjalny". Jeszcze raz powroce do propozycji pisania oryginalnych tytulow, a w komentarzach napisac laborat co, jak i dlaczego bylo? Bedzie to zgodne z tym co teraz slyszymy.
wg protokołu rozbieżności tutaj są różne wizje ;-)
Piotr pisze:No to jak najmniej tych waznych i ciazacych rzeczy na glowie zycze. Kazdemu.
ważne i generalnie przyjemne, choć dziś akurat czarną robotę odwalam. najbardziej to by się więcej czasu przydało ;-).
udanej niedzieli! :-)
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

No tak się przysłuchuję (przy-czytuję...) i zastanawiam się, do jakich konkluzji dojdziemy?

To z tą Celiną-Diją?
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora

JaceK pisze:No tak się przysłuchuję (przy-czytuję...) i zastanawiam się, do jakich konkluzji dojdziemy?

To z tą Celiną-Diją?
No jak to do jakich Jacku. Ilu uczestnikow dyskusji tyle opinii i propozycji
ODPOWIEDZ