Ankieta dla Trójkowiczów!

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Awatar użytkownika
krzysiek83
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1995-2014

Re: Ankieta dla Trójkowiczów!

Post autor: krzysiek83 »

stavanger pisze: Jeżeli istnieje były prezenter radiowy "Trójki" którego Panu/Pani najbardziej brakuje, to proszę wpisać Jego (Jej) imię i nazwisko.[/i]
odpowiedzi mogą być mało zróżnicowane ;-)
Ech... Wypełniłem już wprawdzie ankietę, ale niestety to pytanie pominąłem :(
A przecież z pewnością wpisałbym T. Beksińskiego, M. Wiernika i P. Kostrzewę.
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Znakomicie sformułowane pytania w tej ankiecie. :)
słoik

Post autor: słoik »

krzysiek83 pisze: A przecież z pewnością wpisałbym T. Beksińskiego, M. Wiernika i P. Kostrzewę.
Zapomniałem na śmierć o Marku Wierniku, brakuje mi też pani, której nazwiska nie jestem pewien, wydaje mi się, że nazywa się Anna Brzezińska i prowadziła razem z Grzegorzem Wasowskim i Jackiem Ejsmondem "Radio Retro".
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

słoik pisze:Zapomniałem na śmierć o Marku Wierniku, brakuje mi też pani, której nazwiska nie jestem pewien, wydaje mi się, że nazywa się Anna Brzezińska i prowadziła razem z Grzegorzem Wasowskim i Jackiem Ejsmondem "Radio Retro".
krzysiek83 pisze:Ech... Wypełniłem już wprawdzie ankietę, ale niestety to pytanie pominąłem A przecież z pewnością wpisałbym T. Beksińskiego, M. Wiernika i P. Kostrzewę.
Ankietę można było kontynuować i edytować przez 48 godzin od jej zaczęcia.
Awatar użytkownika
figc1898
Kontakt:

Post autor: figc1898 »

Wypełnione
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

słoik pisze:Zapomniałem na śmierć o Marku Wierniku, brakuje mi też pani, której nazwiska nie jestem pewien, wydaje mi się, że nazywa się Anna Brzezińska i prowadziła razem z Grzegorzem Wasowskim i Jackiem Ejsmondem "Radio Retro".
Pani nazwiska nie pamiętam, ale audycje [wtorek 23:00, potem chyba po północy] bardzo lubiłem...

Beksińskiego jakoś nie odważyłbym się wpisać... ale Wałkuskiego mi brakuje...
Awatar użytkownika
piotreklp3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2005 roku
Kontakt:

Post autor: piotreklp3 »

Do kiedy można wypełnic ankietę?

Wypełnię ja dopiero za tydzień, bo teraz mam urwanie głowy, pisze pracę na olimpiadę z gegry.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

piotreklp3 pisze:Do kiedy można wypełnic ankietę?
Póki co jeszcze nie ustaliłem do kiedy. W każdym razie masz czas :)
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

piotreklp3 pisze: Wypełnię ja dopiero za tydzień, bo teraz mam urwanie głowy, pisze pracę na olimpiadę z gegry.
Dopiero teraz? Za moich czasów to się w wakacje pisało, a w listopadzie to już był chyba pierwszy etap. W każdym razie - w tym internacie na pewno było zimno :-) .
Awatar użytkownika
piotreklp3
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2005 roku
Kontakt:

Post autor: piotreklp3 »

Właśnie muszę skończyć do końca tego tygodnia, a już mi niewiele zostało. Prace wysyła się do 15 listopada.
kajman

Post autor: kajman »

Dzisiaj przypadkiem zauważyłem, że jest ankieta i wypełniłem. Pewnie nie wszystko zgodnie z wymogami regulaminu, ale kiedy się wychylałem, to dodawałem dodatkowe informacji np. Piotr Kaczkowski wprawdzie nie odszedł, ale i tak mi go brakuje (no i nie zapomniałem o Niedźwiewdziu). Z ulubionych audycji dopisałem, że kiedyś ITR, IMA i 60min/h. No a przy innych radiach dodałem jedyne programy, które tam słucham.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

A więc po długim czasie przedstawiam wyniki ankiety przeprowadzonej przed kilkoma miesiącami i w której min braliście udział. Łącznie wypełniło ją 520 osób.
W ostatni piątek obroniłem Pracę Magisterską, która zawierała niżej przedstawione wyniki badań, z tym że w trochę innej formie. To jest robocza wersja. Tej ostatecznej nie mogę przedstawić, gdyż nie jestem wstanie przekopiować wykresów obrazkowych i innych tego typu zestawień, a w jednej z zapisanych wersji mam właśnie jeszcze stan, gdzie zamiast wykresów są wypisane tradycyjnie wyniki, a więc spokojnie mogłem to zrobić. Moje komentarze też uległy w ostateczności zmianom, więc proszę nie zwracać uwagi na niektóre nieścisłości, czy błędy, bo one najprawdopodobniej nie były już w ostatecznej wersji, aczkolwiek ten rozdział wyglądał mniej więcej podobnie.

Wyniki ankiety

1. Co skłoniło Pana/Panią do słuchania "Trójki"?
15.58% [81] Przypadek
22.12% [115] Rekomendacja ze strony innej osoby
1.35% [7] Reklama w środkach masowego przekazu
44.23% [230] W domu odkąd pamiętam zawsze słuchało się Trójki
12.5% [65] Inny powód

Badani w pierwszym pytaniu na temat zaczęcia i powodów słuchania Trójki najczęściej wybierali odpowiedź „W domu odkąd pamiętam zawsze słuchało się Trójki” – niemal połowa ankietowanych, co pokazuje tradycję jaka jest kultywowana wśród słuchaczy Trójki. Jest to radio, które niejako łączy pokolenia. Starsi poprzez słuchanie zachęcili do tego osoby mieszkające w tym samym miejscu zamieszkania, bez jakiegokolwiek przekonywania. Do rekomendacji przyznała się co piąta osoba, przez przypadek ponad 15%. Nie potrzeba było reklamy w środkach masowego przekazu do tego, by zacząć słuchać Trójki. Jedynie 7 osób, czyli jeden procent ankietowanych stwierdziło, że w taki właśnie sposób zostali skłonieni do włączenia Programu Trzeciego polskiego Radia.
12.5% osób podało inne powody Np „Zaczęłam słuchać na początku lat 90., po to, by móc w radiu słuchać dziennikarzy, których znałam z telewizji (Niedźwiecki, Olejnik).” Większość powodów mogłaby się znaleźć w odpowiedziach do wyboru, ale często ankietowani postanowili rozszerzyć swoją wypowiedź poprzez wybór opcji „Inny powód” Np. „1980 lub 1981 przejście Andrzej Turskiego z radiowej 1-ki do 3-ki i zaadaptowanie sygnału i formuły audycji przez niego prowadzonej (radiokurier).Tak powstała "Popołudniowa audycja programu Trzeciego", czyli muzyka i wiadomości w formule trwającej do dzisiaj w godzinach 16.00-19.00. Poza tym w domu zawsze słuchało się "Powtórkę z rozrywki”, „Przed laty (ponad 40) zawsze przy odrabianiu lekcji słuchałam Trójki. Po latach, przypadkiem odkryłam, że daje mi wszystko to, czego oczekuję po radiu, a czego nie dawały inne stacje”. Była też odpowiedź wyjątkowo często wskazywana – chodziło o to, że wybór padł na Trójkę po tym jak słuchacz zawodził się na stacjach komercyjnych, nie widział innej, lepszej alternatywy, niska jakość innych stacji, Np. „Niski poziom stacji komercyjnych”, „Ewoluowałem najpierw z RMF FM na Radio ZET a następnie zostałem słuchaczem Trójki (dożywotnio)”

2. Jak długo słucha Pan/Pani "Trójki"
3.08% [16] Krócej niż rok
18.27% [95] 1-5 lat
19.81% [103] Dłużej niż 5, krócej niż 10 lat
56.92% [296] Dłużej niż 10 lat
1.92% [10] Trudno powiedzieć

W pytaniu o długość czasu w słuchaniu Trójki popełniłem błąd jeżeli chodzi o zakres. Ponad połowa badanych wskazała odpowiedź „Dłużej niż 10 lat”. Nie przewidziałem tego, iż będzie taki duży odsetek osób z dłuższym niż 10 lat stażem w słuchaniu tego radia. Mogłem ten okres wydłużyć dzieląc te pytanie na kilka innych.
Nie mniej jednak wynika, że większość słuchaczy to długoletni odbiorcy Trójki – przywiązują się do niej. Wiąże się to w jakimś sensie z pierwszym pytaniem, w którym najwięcej osób stwierdziło, że w domu od kiedy pamiętają słuchało się Trójki – wieloletniość wybierania tej stacji ma swoje wytłumaczenie. Jednakże niewielka liczba osób słuchających Trójki krócej niż rok (3%) pokazuje, że nowych słuchaczy nie przybywa dużo. Może być też tak, że słuchacz, który wybiera Trójkę zostaje z nią na długie lata, a reszta osób od razu z niej rezygnuje.
Po za tym sama ankieta mogła nie dotrzeć do osób od niedawna słuchających Trójki – stąd być może taki niski procent nowych słuchaczy.

3. Czy kiedykolwiek zdarzył się okres co najmniej półrocznej przerwy w słuchaniu "Trójki"? 33.08% [172] Tak
62.5% [325] Nie
4.42% [23] Trudno powiedzieć

Większość, bo 62 i pół procenta respondentów nie miała dłuższego niż pół roku okresu, w którym nie słuchała Trójki. Tutaj również można wywnioskować, że słuchacz tej stacji jest jej wierny i gdy zaczyna słuchać, robi to regularnie i nie porzuca na rzecz innej.
Reszta (co trzeci) wskazała na odpowiedź Tak, czyli miała. O konkretach w tej kwestii dowiadywałem się w następnych pytaniach

4. Jeżeli tak, to na jak długo przestał(a) Pan/Pani słuchać "Trójki"?
15.38% [80] Pół roku - do roku
11.54% [60] Dłużej niż rok, krócej niż 5 lat
2.5% [13] Dłużej niż 5 lat
4.62% [24] Trudno powiedzieć

Z osób, które przyznały, iż miały dłuższy okres bez słuchania Trójki najczęściej wskazywała, że okres ten trwał nie dłużej niż pół roku. Niewiele mniej przyznała, że okres ten trwał dłużej niż rok, krócej niż 5 lat. Wyniki te pokazują, że nawet po tak długim okresie niesłuchania badanego przeze mnie radia respondenci byli skłonni wrócić do Trójki. O powody zapytałem w kolejnym punkcie.

5.Co było powodem iż Pan/Pani przestał(a) słuchać "Trójki"? A co skłoniło do ponownego słuchania tej stacji?

Osoby, które nie słuchały Trójki przez dłuższy czas, a potem do niej wróciły podawały bardzo różne tego powody. Był jednak taki, który pojawiał się częściej – badani opuszczali Trójkę z powodu zmian dokonanych przez ówczesnego dyrektora Witolda Laskowskiego, które miały na celu skomercjalizować stację. Wiele osób rozczarowanych tymi posunięciami rezygnowało z słuchania Trójki. Wracali najczęściej po tym, jak na stanowisko dyrektora powołany został Krzysztof Skowroński, który przywrócił dawny charakter radia. Przykładowe wpisy: Powodem zaprzestania - zmiany wprowadzone przez dyrektora Laskowskiego. Skłoniły do powrotu zmiany wprowadzone przez dyrektora Skowrońskiego
Wprowadzone zmiany przez Witolda Laskowskiego . Ponownie powróciłem do słuchania Trójki po odwołaniu W/w,
do przestania słuchania skłoniły mnie zmiany programowe upodabniające radio do radia typu "zet"; do powrotu skłoniły mnie pozytywne zmiany za kadencji poprzedniego dyrektora.
Były też inne powody: Potrzeba wyszumienia się w młodości ;) Poszukiwanie swojego stylu, ok. 2-letnia podróż przez wiele różnych stacji radiowych, która oczywiście zakończyła się na Trójce,
Przez kilka miesięcy pracowałam nad zleceniem wymagającym ciszy i skupienia; potem odwykłam od słuchania radia, dopiero wiadomość o powrocie do "Trójki" pana Sosnowskiego przypomniała mi o miłych chwilach spędzanych przed odbiornikiem i zaczęłam "Trójki" słuchać na nowo
Powodem był wiek. Miałam wtedy ok. 10 lat i moje koleżanki słuchały innych stacji - więc i ja zaczęłam. Ale szybko zrozumiałam, że to był błąd.

6. Jak często słucha Pan/Pani "Trójki"? 78.27% [407] Codziennie
18.27% [95] Kilka razy w tygodniu
0.96% [5] Raz w tygodniu
2.12% [11] Kilka razy w miesiącu
0% [0] Raz na miesiąc, bądź rzadziej
0.38% [2] Trudno powiedzieć

Na pytanie o częstość słuchania Trójki przygniatająca większość odpowiedziała, ze robi to codziennie – jest to prawie 80% badanych. Reszta słucha kilka razy w tygodniu. Tylko 3 % słucha rzadziej. Wniosek jest prosty. Słuchacze Trójki starają się słuchać jej bardzo regularnie, czego też można było się domyślić po odpowiedziach widocznych przy poprzednich pytaniach.

7.W jakim miejscu przeważnie słucha Pan/Pani "Trójki"?

95% [494] W domu
40.77% [212] W szkole / w pracy
10.96% [57] u znajomych / rodziny
60.77% [316] W samochodzie (względnie innym pojeździe)
9.62% [50] W innym miejscu

Na pytanie o miejsce słuchania Trójki niemal wszyscy odpowiedzieli, że robią to w domu. 60% również przyznało, że słucha w samochodzie (względnie innym pojeździe). Wyniki nie budzą żadnego zdziwienia, są zapewne tożsame ze słuchaniem jakiejkolwiek innej stacji radiowej. 40% słucha w swoim miejscu pracy, bądź w szkole, a prawie 10% w jeszcze innym miejscu. Ankietowani pisali przy tej odpowiedzi najczęściej: na spacerze; W drodze do pracy lub szkoły;bądź też bardzo często odpowiedź: Wszędzie, gdzie mogę

8.Jaka jest Pana/Pani ulubiona (najczęściej słuchana) audycja prezentowana w "Trójce" (można podać kilka)

Na to pytanie odpowiedziało 88.46% osób [460]. Oto najczęściej wybierane audycje:
Lista Przebojów Trójki – 41.16% [214]
Zapraszamy do Trójki – 33.36%[174]
Minimax – 26.73%[139]
TuBaron – 23.46%[122]
Za a nawet przeciw – 15.59%[81]
Prywatna kolekcja – 13.85%[72]
Akademia rozrywki – 13.08%[68]
Klub Trójki – 10.19%[53]
Myśliwiecka 3/5/7 – 9.62%[50]
Strefa Rokenrola wolna od angola – 9.42%[49]
Manniak Po Ciemku - 8.27%[43]
Offensywa – 6.35%[33]

Jak widać największą sympatią cieszy się audycja „Lista Przebojów Trójki” nadawana od 1982 roku. Trzeba jednak mieć na względzie, że badania przeprowadzałem między innymi wśród sympatyków tej audycji na forum fanów Listy, więc liczba mogła być zawyżona. Duży wynik drugiej w kolejności audycji „Zapraszamy do Trójki” jest wynikiem połączonym audycji porannej i popołudniowej. Najczęściej nie było wskazania o którą chodzi, dlatego też wszystkie wskazania połączyłem jako jedną audycję.
Już bez zastrzeżeń na trzecim miejscu znalazła się sztandarowa audycja legendy polskiego dziennikarstwa radiowego Piotra Kaczkowskiego. Mimo że w czasie przeprowadzonej ankiety Piotr Kaczkowski był na chorobowym zwolnieniu i wciąż (stan na marzec 2010) jest, audycja nie traci na sympatii słuchaczy.
Wiele podawanych przez ankietowanych audycji miało poniżej 5% wskazań – było ponad 30 takich pozycji. Pokazuje to jak różnorodne gusta mają słuchacze, ale również to, jak wiele audycji proponuje Trójka i że każdy znajduje tam swoje ulubione.
Były też odpowiedzi niejasne, które nie wskazywały na konkretną audycję – podanie pasma kilku audycji, nazwisko prowadzącego, bądź także stwierdzenie (co zdarzało się nader często), iż ankietowany słucha wszystkiego o każdej porze. Takie odpowiedzi nie były wliczane.
By sprawdzić jak jest w druga stronę tzn, które audycje są najmniej lubiane zadałem i takie pytanie.

9.Jaka jest Pana/Pani najmniej lubiana audycja (można podać kilka)
Na to pytanie odpowiedziało 61.54% [320]

Program alternatywny – 7.69%[40]
Strefa rokendrola wolna od angola – 5.58%[29]
Śniadanie w Trójce – 4.61%[24]
Salon polityczny trójki – 3.65%[19]
Trzecia Strona Medalu – 3.27%[17]

Podobnie jak w poprzednim pytaniu nie brałem pod uwagę ogólnych odpowiedzi, jedynie konkretne wskazania na audycje. Najwięcej, bo aż 40 osób podało, że najmniej lubi audycję „Program alternatywny„ prowadzony przez Agnieszkę Szydłowską. Ponad 5% nie sympatyzuje z audycją Michała Owczarka „Strefa rokendrola wolna od angola”. Jednak najczęściej słuchacze Trójki wskazywali ogólnie na politykę jako coś, czego najbardziej nie lubią w radio. Audycje polityczne zajmują 3 i 4 miejsce w kolejności najmniej lubianych pozycji. Poza tym ogólne stwierdzenia na temat polityki, które nie były uwzględnione w tym zestawieniu. Ankieta prowadzona była jeszcze przed tym jak z funkcji dyrektora zwolniona została Magda Jethon, a na jej miejsce wprowadzony Jacek Sobala, który to stanowisko zawdzięcza politycznym układom. Wprowadził on do ramówki audycje o tematyce politycznej i zatrudnił dziennikarzy wyraźnie ukierunkowanych politycznie co doprowadziło do strajku pozostałej kadry dziennikarskiej oraz utworzeniu Komitetu na rzecz obrony Trójki. Cała ta sytuacja sprawiłaby zapewne znacznie większy odsetek niezadowolenia i antypatii w stosunku do audycji politycznych, oraz całej atmosfery. Oczywiście są to tylko przypuszczenia. W każdym bądź razie, wyniki badania nie obejmują tego okresu.

10.Jaki jest ulubiony Pana/Pani prezenter radiowy? (można podać kilku)
Na to pytanie odpowiedziało 86.54% [450]

Wojciech Mann – 49.42%[257]
Piotr Baron – 42.12%[219]
Piotr Kaczkowski – 33.85%[176]
Piotr Stelmach – 22.69%[118]
Kuba Strzyczkowski – 22.5%[117]
Marcin Łukawski – 18.85%[98]
Artur Andrus – 13.27%[69]
Piotr Metz – 9.04%[47]

Największą sympatią cieszy się Wojciech Mann, mimo że Jego autorska audycja jest lubiana przez zaledwie ponad 8% słuchaczy. Jednak trzeba mieć na względzie, że spory wynik audycji „Zapraszamy do Trójki” to wynik prowadzenia przez Wojciecha Manna piątkowej porannej audycji. Poza tym jest to osoba znana nie tylko słuchaczom radia, ale również i telewizji, co tez ma wpływ na sympatię.
Piotr Baron zawdzięcza tak duża sympatię prowadzeniem Listy Przebojów, na którą chętnie oddawali głos ankietowani z fanklubu LP3.
Piotr Kaczkowski jak nadmieniłem wcześniej nie prowadził audycji przez ostatni rok (stan na marzec 2010), lecz wciąż cieszy się sympatią co trzeciego słuchacza Trójki.
Ponownie ankietowani wybierali wielu innych prezenterów, którzy otrzymali poniżej 9% głosów.

11.Jaki jest najmniej lubiany przez Pana/Pani prezenter radiowy? (można podać kilku)
Na to pytanie odpowiedziało 53.46% [278]

Agnieszka Szydłowska – 13.08%[68]
Wojciech Cejrowski - 4.62%[24]
Grażyna Dobroń – 4.42%[23]
Anna Gacek – 3.46%[18]
Michał Olszański – 3.27%[17]
Kuba Strzyczkowski – 3.08%[16]

W tym pytaniu ankietowani szczególnie często wybierali Agnieszkę Szydłowską jako tą najmniej lubiana przez słuchaczy Trójki. Wskazało ją 68 osób, co daje 13,08% ogółu wszystkich słuchaczy. Drugi w kolejności Wojciech Cejrowski otrzymał prawie 3 razy mniej głosów. Tak jak w przypadku audycji, tak i na nielubianych redaktorów głosowało znacznie mniej niż na ulubionych. Na to pytanie odpowiedziało 53,46% wszystkich biorących udział w ankiecie.
Możemy wysnuć taki wniosek, że Trójka najczęściej budzi pozytywne emocje i wiele osób nie ma redaktorów, bądź audycji, których nie lubi. W gruncie rzeczy wśród 53,46% często wskazywano właśnie na odpowiedź, iż dana osoba nie widzi słabszych prezenterów, audycji, lubi wszystko co jest prezentowane w Trójce. Padały też odpowiedzi stwierdzające, że słuchają tylko to, co lubią, więc nie wiedzą, kogo mieli by wskazać w tym pytaniu.
nie mam takiego, gdyż uważam, że każdy prowadzi swój program z pasją, chociaż, nie muszę, lubić tego, co każdy z nich prezentuje...

12.Jeżeli istnieje były prezenter radiowy "Trójki" którego Panu/Pani najbardziej brakuje, to proszę wpisać Jego (Jej) imię i nazwisko. (można podać kilku)
Na to pytanie odpowiedziało 65.58% [341]

Marek Niedźwiecki – 39.61%[162]
Grzegorz Wasowski – 8.65%[45]
Paweł Kostrzewa – 8.08%[42]
Piotr Kaczkowski - 7.12%[37]
Tomasz Beksiński – 5.58%[29]
Marek Wałkuski – 3.85%[20]

O pytanie prezentera, którego najbardziej brakuje ankietowanym zdecydowanie najwięcej wskazań miał Marek Niedźwiecki – prowadzący min kultowa Listę Przebojów, oraz Markomanię. Prawie 40% badanych wpisało jego nazwisko, co daje niemal połowę odpowiadających na to pytanie. To redaktor, który związany był z Trójką przez prawie 30 lat i odszedł dosyć niespodziewanie do konkurencyjnej stacji – Radia Złote Przeboje.
Już na dzień dzisiejszy wiadomo, że Marek Niedźwiecki wraca do Trójki po dwuletniej nieobecności. W momencie, kiedy ta ankieta była przeprowadzana tej informacji jeszcze nie było. Jako ciekawostkę mogę podać, że mimo iż redaktor ten jest tak bardzo lubiany i znany, to aż 9% spośród tych niemal 40% popełniło błąd w nazwisku pisząc „Niedźwiedzki”
Dalsze miejsca zajmują redaktorzy, którzy odeszli w ostatnich latach. Grzegorz Wasowski odszedł w ubiegłym (2008) roku, natomiast Paweł Kostrzewa w 2004.
Na 4 miejscu znalazł się Piotr Kaczkowski, który formalnie nie odszedł z Trójki, lecz musiał zaprzestać prowadzenia swoich audycji z powodu choroby. Słuchacze wciąż oczekują na jego powrót. Moja ankieta to potwierdza.
5 i pół procenta osób wskazało na Tomasza Beksińskiego. Kultowy już prezenter Trójki, który popełnił samobójstwo 24 grudnia 1999 wciąż jest w umysłach słuchaczy. Według ankietowanych brakuje również Marka Wałkuskiego, który wyjechał do USA i jest korespondentem radiowym z tego kraju, lecz audycji w Trójce z tego względu nie prowadzi. Cieszył się sympatią prowadząc poranną audycję „Zapraszamy do Trójki”

13. Czy zdarzyło się, że dzięki audycjom w "Trójce" poznał(a) i polubił(a) Pan/Pani jakiegoś wykonawcę? 0.77% [4] Nie, nigdy
1.15% [6] Tak, raz się zdarzyło
23.46% [122] Tak, kilka razy się zdarzyło
72.88% [379] Tak, wiele razy się zdarzyło
1.73% [9] Trudno powiedzieć

Ponad 98% ankietowanych przyznało, iż audycje w Trójce sprawiły, że dana osoba polubiła wykonawcę tamże prezentowanego. Wśród nich aż niemal 73% osób stwierdziło, że zdarzyło się to wiele razy. Pozostali uznali, że podczas słuchania Trójki polubili jednego, bądź kilku wykonawców prezentowanych na antenie Trójki. Tylko niecały procent, czyli 4 osoby stwierdziły, że nigdy nie zdarzyło się polubić wykonawcy poznanego dzięki temu radiu.
Jednakże wyniki sugestywnie pokazują, że słuchanie Trójki posiada w dużej mierze funkcję poznawczą, edukacyjną w kwestii muzyki. Często się słyszy, że jest to muzyka wyższej jakości, bardziej różnorodna niżeli od tego, czego możemy usłyszeć w stacjach komercyjnych.

14. Czy uważa Pan/Pani, że dzięki audycjom w "Trójce" ukształtowały się Pana/Pani gusta muzyczne? 87.12% [453] Tak
3.46% [18] Nie
9.42% [49] Trudno powiedzieć

Na pytanie bardziej ogólne w kwestii muzyki również przygniatającą przewagę ma przeświadczenie, że dzięki audycjom w Trójce ukształtowały się gusta muzyczne słuchaczy. Twierdząco odpowiedziało 87.12% ankietowanych. Przeciwnego zdania było prawie 3 i pól procenta osób.
Wyniki te nie są zaskakujące. Od lat znałem opinię wielu osób , że ta stacja radiowa w ogromnym stopniu przyczyniła się do wyrobienia gustów muzycznych, wielu Polaków. Gusta te przekładają się później na sprzedaż konkretnych płyt, oraz popularność koncertów wykonawców prezentowanych w Trójce. W latach osiemdziesiątych było to wyjątkowo widoczne, teraz kiedy oferta dla słuchaczy jest nieporównywalnie bardziej obszerna w kwestii ilości radiów i ogólnego dostępu do muzyki, można założyć, że teraz już Trójka nie będzie kształtować gustów muzycznych słuchaczy. Moje badanie i wynik tego pytania wskazuje, że mimo wszystko Trójka w znacznym stopniu kształtuje gusta słuchaczy, mimo że ich liczba jest mniejsza niż w latach przed upadkiem komunizmu w Polsce.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

15. Proszę krótko napisać, za co Pan/Pani ceni "Trójkę"? Czym jest dla Pana/Pani "Trójka"? Co powoduje, że właśnie jej, a nie innej stacji radiowej Pan/Pani słucha?

To otwarte pytanie zadałem, by słuchacze krótko opisali, w bardzo luźnej formie o tym, czym jest dla nich Trójka. Nie da się zestawić tego w statystykę. Ogólny obraz tego, co można było wyczytać mówi o tym, że Trójka to stacja radiowa znacząca sporo w życiu słuchaczy. nie jest to zwykłe radio. Często wiążą się z nim na długie lata i mimo, ze czasem słuchają czegoś innego, zawsze chętnie do niej wracają. Równego rodzaju wspomnienia potęgują wrażenie.
Trójkę cenią za inteligencję, za audycje autorskie, za samych prezenterów i generalnie za klimat. W wypowiedziach panuje nostalgia, ale też to, ze do niej się dorasta po latach i docenia Trójkę, która w zdecydowany sposób wyróżnia się spośród innych stacji. Traktują Trójkę jako coś więcej niż zwykłe radio.

(1) Świetna muzyka (dużo nowości i sporo rzadziej spotykanej w innych stacjach klasyki), ciekawe audycje pozamuzyczne i reportaże, różnorodność, wysoki poziom dziennikarstwa, rzetelność.

(2) Specyficzna atmosfera i podejście do słuchacza, wyczuwalna od razu po przełączeniu radia z innej rozgłośni, wiedza, kultura osobista i umiejętności zawodowe prowadzących, różnorodność muzyczna i tematyczna, szacunek dla tradycji poszczególnych audycji i całej stacji, wieloletnie niekiedy przywiązanie dziennikarzy do miejsca pracy, dbałość o odpowiedni poziom warstwy muzycznej i słownej programów.

(3) Trójka to radio, po prostu. Prawdziwe radio. Trójka=radio, radio=Trójka.

(4) Trójka to radio na poziomie, którego można słuchać zawsze, które nie nudzi, które nie irytuje. Lubię Trójkę za najlepszych prezenterów, za znakomite poczucie humoru. Trójka jest dla mnie ważną częścią życia.

(5) Nie ma mnie bez Trójki, Trójka gra w moim domu 24 godziny na dobę, dzięki audycjom, muzyce ukształtował się mój gust, mój pogląd na wiele spraw. Uważam, że jest to najlepsze radio i niech gra do końca świata i jeden dzień dłużej.

(6) W Trójce zawsze były Osobowości, muzyka jest na wysokim poziomie i jest ona taka którą w przeważającej części bardzo lubię, prezenterzy mają swoje zdanie, które mogą wypowiadać na antenie. Trójka to Radio jakie lubię i znam. Z Trójką czuję się jak z kimś bliskim...

(7) Cenię Trojkę za to ze jest normalnym oryginalnym radiem wśród tandetnych i całkowicie komercyjnych stacji radiowych. Trójka jest dla mnie świetnym radiem które pomaga w codziennych trudach swoimi zawsze trafnymi i genialnymi audycjami .Słucham tej stacji ponieważ w 1000% odpowiada moim gustom muzycznym dowiaduje się z niej o interesujących mnie wydarzeniach, mogę usłyszeć moich ulubionych redaktorów.

(8) Program Trzeci jest dla mnie rzetelnym źródłem informacji o najważniejszych wydarzeniach w kraju i na świecie, wydarzeniach muzycznych i kulturalnych. Dziennikarze mają szeroką wiedzę o świecie, szanują słuchaczy zwracając się do nich per Pani/Pan, są dowcipni i błyskotliwi. Słucham Trójki, bo nie podoba mi się byle co (podpisuję się pod tym co powiedział niedawno p. Wojciech Pszoniak).

(9) Krótko?! Bez jedzenia człowiek może przeżyć podobno kilkanaście dni. bez wody dwa. Bez Trójki się nie da.

(10) Rano budzi, w ciągu dnia wycisza, wieczorem kołysze do snu. TRÓJKA to jest to!!!

(11) "Trójka" to odskocznia od świata rzeczywistego, zawsze potrafi mnie zaskoczyć, nie to co w innych stacjach, gdzie play lista zmienia się raz na 3 miesiące. W której stacji w godzinach przedpołudniowych zostanie wyemitowana kilkunastominutowa piosenka (bez reklam i zbędnego zagadywania)?

(12) Trójka jest dla mnie miejscem skupiającym ludzi, którzy swoje pasje pragną przekazać słuchaczom. Jest enklawą w polskich mediach, w której kultura wyższa przekazywana jest w sposób przystępny dla wszystkich, którzy tylko chcą ją poznać. Jest też symbolem. Symbolem dobrego smaku muzycznego i kulturalnego ogólnie. Symbolem na który można powołać się w świecie i który wszyscy myślący podobnie bezbłędnie odczytają. Bo jeśli rozmawiamy z osobą dla której kultura jest ważna to pewnie mamy do czynienia z kolejnym świadomym słuchaczem trójki!

(13) Trójka jest tłem, otoczeniem w codziennych zmaganiach z rzeczywistością. Bez tła się nie da... Za co cenię? Za nieprzeciętności i indywidualności, za muzykę, za "duszę"...

(14) Trójki zacząłem słuchać regularnie w 1986 r. na radiu w którym antenę zrobiłem z gwoździa 8-) Miałem wtedy 15 lat. Budziłem się z Trojką i z Trojką zasypiałem. I tak przez kolejne kilka lat. Potem różne niedogodności czasowe spowodowały, że nie słuchałem jej już od rana do wieczora. A jeszcze potem pojawiła się na rynku ogromna konkurencja. Przetestowałem przez kilka dni i „Zetke” i RMF FM i Radio Złote Przeboje i Radio WaWa. Żadna nie przypadła mi do gustu (najwięcej plusów zdobyła WaWa za tylko muzykę polską i Radio Złote Przeboje w pierwszej fazie działania - też za granie wyłącznie muzyki polskiej). Do tego sam tez miałem kilkuletnią lokalną przygodę radiową, która bardzo miło do dzisiaj wspominam. Teraz po tylu latach nadal uważam się bardziej za słuchacza radiowego niż widza telewizyjnego. Pomimo różnorodnych wzlotów i upadków nadal cenię Trójkę za dobra muzykę, ciekawe słowo, inteligentna rozrywkę. I z ogromnym sentymentem wspominam pierwsze audycje wysłuchane w Trójce.

(15) „Trójka” to jedyna stacja szanująca słuchacza, tak jemu bliska. Bez słuchaczy nie byłoby „Trójki”. Uwielbiam to, że ludzie dzwonią z tak różnymi sprawami, od poważnych, do kompletnie błahych, to, że są tak oddani stacji. Wiem, że słuchacze nigdy nie pozwolą 'Trójce' zginać, jest to sytuacja wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. „Trójka” towarzyszy mi we wszystkich ważnych chwilach, w maturze (oczywiście pisałam „poranna audycja Zapraszamy Do Trójki”), teraz na studiach. Jestem dumna, że jestem jej słuchaczką przez całe życie.

(16) Trójka jest moim "drugim domem" - zarówno ze względu na pracę w niej, jak również z powodu wielkiego uwielbienia do audycji i ludzi tam pracujących. Stację tę wybrałam dzięki różnorodności jaką oferuje.

(17) Trójka jest zupełnie inna od wszystkich komercyjnych stacji radiowych. Podczas gdy inne stacje spaczają gust muzyczny słuchaczy i obniżają nie tylko ich poziom kultury, lecz także intelektualny, Trójka ze swą bogatą i różnorodną ofertą muzyczną i kulturalną stoi wysoko na piedestale i trwa niczym samotna skała pośród morza tandety i chłamu. Jeżeli Bóg istnieje, to jest nim właśnie Program Trzeci Polskiego Radia.

(18) Trójka gra nową muzykę, eksperymentuje, szuka, a nie w kółko gra złote przeboje.

(19) Na tle innych stacji radiowych prezentuje się wręcz luksusowo.

(20) Cenię za uniwersalizm, za wszechstronność, za to, że można o tej stacji powiedzieć, że "uczy, informuje, bawi, wychowuje". Dla mnie nie istnieją inne stacje radiowe.

(21 Prezentowana muzyka z różnych gatunków i podejście do słuchacza - jest inna niż stacje komercyjne, nie traktuje słuchacza jako kolejny x, który można dopisać do wykresów słuchalności. Nawiązuje kontakt ze słuchaczami.

(22) Trójka jest jedynym ambitnym radiem w Polsce. Humor, muzyka, reportaże, informacje, wszystko podane z wielkim smakiem. Magia tego radia przewyższa wszystko, co magiczne. Chciałbym w przyszłości pracować w Trójce.

(23) Trójkę cenię za "słowo" (red. prowadzącego i słuchaczy) oraz muzykę na wysokim poziomie. Dlatego też jej, a nie innej stacji muzycznej słucham. Trójka jest dla mnie całym... dniem, tygodniem, miesiącem... :)

(24) Trójka nie boi się "iść pod prąd" i nie idzie tą samą drogą, którą idą stacje komercyjne. Ostatnio w podróży miałem wątpliwą przyjemność słuchania RMF i Radia Zet - i jak dla mnie stacje te absolutnie niczym się od siebie nie różnią, prezentują identyczną, popową, nie najwyższych lotów muzykę połączoną z konkursami dla średnio rozgarniętych ;) Cenię Trójkę za charakter, za to, że łączy ludzi, którzy mają swoje zdanie na różne tematy - także w kwestii muzyki :)

(25) Trójka ma w sobie to coś. Gra muzykę o wiele lepszą od obecnych hitów dla nastolatków. W czasie trwania audycji można się skontaktować i wypowiedzieć swoje zdanie w poruszanym temacie, oraz usłyszeć inteligentny komentarz innych słuchaczy.

(26) Mogę tutaj znaleźć programy, które pokazują głębię człowieka, a ludzie tworzący audycje naprawdę wiedzą o czym mówią.

(27) Trójka jest dla mnie sensem dnia i nocy...Bez Niej nie mogłabym żyć, jest jak powietrze i woda dla życia. Jest to jedyne radio, którego po prostu da się słuchać, bo zawsze znajdzie się tam coś ciekawego: najlepszej klasy słowo mówione, najlepsza w świecie różnorodna muzyka, ciekawe informacje i rzeczowe komentarze, poważne traktowanie słuchacza, kultura języka...

(28) Trójka jest częścią mnie i mojego sposobu postrzegania rzeczywistości muzycznej.

(29) Trójka jest jedyna. Jestem dumna z tego że jej słucham, budzę się rano z radością że znowu usłyszę coś dobrego, pozytywnego, inspirującego. Wieczorem odwlekam w nieskończoność położenie się spać, jeśli audycję prowadzą moi ulubieńcy. Na obecnym etapie mogę to obiektywnie nazwać obsesją:)

(30) Cenię Trójkę za obiektywizm. Za rzetelne i konkretne informacje. Za dobrą i wszechstronną muzykę. Radio jest nastawione na różne gusta muzyczne ludzi, wymaga myślenia. Jest to radio interaktywne, które ceni słuchacza. Dzięki reportażom, audycjom popołudniowym można dowiedzieć się wielu istotnych i mniej istotnych, ale ciekawych rzeczy. Jest to jedna z niewielu stacji, o której można powiedzieć "inteligentna".

(31) Dla mnie ta stacja to całe życie, słucham jej dzięki rodzicom, od zawsze w domu dużo było rocka i "Trójki". Moim zdaniem jest w niej wiele audycji ciekawych, tematycznych, tak, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ponad to króluje tam kultura słowa, szanuje sie polski język a redaktorzy to ludzie o dużej kulturze osobistej. Poza tym, to radio inne niż wszystkie, z duszą.

(32) Trójkę cenię za to ze jest jedną z niewielu radiostacji, która "mówi" do słuchacza i co ważne zazwyczaj mówi na tyle inteligentnie, że ma ochotę się jej słuchać.

(33) Właściwe proporcje pomiędzy słowem a muzyka na antenie; kontakt ze słuchaczem; koncerty; granie płyt a nie tylko singli.

(34) Trójka sprawiła, że wyrobiłam sobie swój gust muzyczno-społeczny, co dla mnie jako człowieka/radiowca jest co najmniej ważne... A i to, że poszłam, tą drogą, jest zasługą szanownego Radia Trzeciego.

(35) Bo jest to radio, które mówi do słuchacza. Mówi, nie krzyczy. Do słuchacza, nie do targetu. I tym mówieniem zaciekawia.

(36) Od urodzenia zawsze pamiętam że cały czas leci Trójka. To jest członek naszej rodziny. To ta autentyczność i brak kiczu ,który aż kłuje w innych stacjach komercyjnych. Trójka może sobie pozwolić na puszczanie tak pięknej muzyki , jakiej nie ,ma w żadnym innym radiu.

(37) Cenię i kocham rójkę za ludzi, którzy tam pracują, że nie wstydzą się pięknego słowa i chwili refleksji, za to że nie uświadczysz tam prostackiego poczucia humoru. No i oczywiście muzyka, muzyka. Autorskie audycje to dla mnie czasem jedyna okazja by posłuchać muzyki z odległych zakątków świata.

(38) Trójka jest bezkonkurencyjna - nie ma drugiej tak inteligentnej stacji. Chodzi zarówno o warstwę "gadaną" jak i muzyczną. Długo by wymieniać, więc tylko kilka najważniejszych faktów, które od razu przychodzą mi do głowy. Prezenterzy, których traktuję jak dobrych znajomych, choć nie spotkaliśmy się nigdy osobiście. Ambitna i bardzo różnorodna muzyka, która pozwala być mi na bieżąco z tym co się dzieje w muzycznym świecie i jednocześnie poszerzać horyzonty. Audycje na śmiesznie i na poważnie, prowadzone z polotem, zaangażowaniem i z ciekawymi gośćmi. Patronaty nad ciekawymi projektami muzycznymi i kulturalnymi.

(39) Inteligentni, dowcipni i nie nachalni prezenterzy. Świetna muzyka bez ograniczeń gatunkowych ani czasowych.

(40) Ponieważ jest to stacja dla ludzi dla wszystkich i każdego z osobna jest autentyczna i może przede wszystkim jest to stacja autorska gdzie każdy prezenter nadaje "swoją" muzykę jest stacja poszukującą stale poszukuje nowych trendów kierunków po prostu best to best.

(41) To żywe radio, do którego można zadzwonić lub napisać z prośbą o poradę, czy z jakąś refleksją Za muzykę jaką prezentuje (w żadnym innym radiu nie usłyszy się utworów prezentowanych przez trójkę), za wspieranie młodych polskich artystów.

(42) W trójce nie ma przesytu reklam. Prowadzone jest w sposób profesjonalny a zarazem na luzie. Różnorosność audycji. W USA gdzie obecnie mieszkam radio jest tematyczne, np. radio rock, radio smooth jazz, ale wszystko jest powtarzalne i bez żadnych wiadomości i rozmów, sama muzyka. Generalnie nudzi się po tygodniu każde radio. Trójka jest różnorodna, znajdziesz tam wszystko. I za to cenię sobie trójkę.

(43) Jest różowa, ale nie kiczowata. Jest rozrywkowa, ale nie tabloidowa. Jest cudna!

(44) Przede wszystkim bardzo dobra muzyka, publicystyka, świetni prowadzący. Kocham Trójkę za wszystko i zawsze. Dzień bez radia to dzień stracony. W pracy udaje mi się wysiedzieć 8 godzin tylko dlatego, że mogę słuchać Trójki.

(45) Nie potrafię słuchać innych stacji . trójka jest obok mojego jamnika kolejnym pełnoprawnym domownikiem, ma rewelacyjnych redaktorów muzycznych.

(46) Zaczęłam słuchać Trójki w momencie gdy mogłam jedynie pomarzyć o dostępie do Internetu i wtedy radio było moim oknem na świat. Dzięki Trójce znałam najnowsze premiery płytowe, kinowe, książkowe ale też poznawałam klasyków w każdej z tych dziedzin. Audycje publicystyczne sprawiły że zaczęłam interesować się polityką a Informator Ekonomiczny przybliżył mi zagadnienia gospodarcze. I w ten sposób zupełnie niepostrzeżenie zaczęłam z Trójką poszerzać swoje horyzonty- co dla młodej wchodzącej w życie osoby było rzeczą nieocenioną. Działo się to w naturalny, niewymuszony sposób i nagle zaczęłam dostrzegać rzeczy na które wcześniej nie zwróciłabym uwagi. Teraz gdy tą funkcję może pełnić wyszukiwarka internetowa i tak nadal słucham Programu Trzeciego. Dlaczego? Bo siłą Trójki są osobowości. Trójkowi prezenterzy to prawdziwi profesjonaliści w swojej dziedzinie potrafiący słuchacza wzruszyć, rozbawić, wprowadzić w zadumę a przede wszystkim zainteresować. "Magia radia" i "teatr wyobraźni" to słowa których znaczenie zna każdy trójkowy słuchacz i póki będą one aktualne na antenie, nadal będę słuchać Trójki.

(47) Co mogę powiedzieć o Trójce? Jest Najlepsza ma klimat. Nie ma lepszego radia w Polsce. Trzyma Wysoki poziom rozrywki czuje się wyjątkowy i dumny że jestem jej wiernym słuchaczem, Potrafi uczyć bawić. Słucham w pracy w domu w samochodzie. Ludzie w moim otoczeniu boją się tego radia nie rozumieją czasem wojuje by posłuchać w pracy bo moi rówieśnicy wolą stacje komercyjne gdzie puszczane są 10 utworów na okrągło na Maksa smutne.

(48) Trójkę cenię za różnorodność prezentowanych treści słowno-muzycznych oraz indywidualizm prowadzących audycje. Słucham właśnie jej, ponieważ nie jest kolejną irytującą szafą grającą, prezentującą marnej jakości utwory muzyczne. Radio dla mnie nie jest czymś towarzyszącym, brzęczącym gdzieś w kącie ;-), ale towarzyszem w codziennych obowiązkach, który pozwala poszerzyć horyzonty nie tylko muzyczne, dlatego ustawienie na skali odbiornika częstotliwości Trójki wydaje się oczywiste.

(49) Trojkę ma w sobie to COŚ, czego nie da się opisać, a co wyłącznie się czuje. Słucham Trójki, ponieważ nie istnieją inne stacje radiowe, ponieważ tworzą ją ludzie z pasją, ponieważ dodaje życiu kolorów, prezentuje najlepszą muzykę i tworzy rodzinną atmosferę.

(50) Szacunek dla słuchacza, szacunek dla słowa. Ciekawe audycje społeczno-publicystyczne, dobra, różnorodna muzyka, słyszalna w radiu atmosfera przyjaźni i wzajemnego szacunku redaktorów (nie wiem na ile udawana, a na ile rzeczywista, ale to już inna bajka) oraz poczucie pewnej wspólnotowości - przynależności do "społeczności słuchaczy Trójki". Jeśli słucha się tak długo, to człowiek "wrasta" w radio i czuje się jak domownik trochę. I nowoczesność w dobrym smaku, i jednocześnie tradycja.

(51) Cenię dosłownie wszystko! Moje radio i tyle, nie wyobrażam sobie życia bez Trójki.

(52) Świadomość, że przez słuchanie tej stacji należy się do pewnej wyróżniającej się społeczności. Trójki słucham od zawsze i nie znalazłam dotąd innego radia, które spełniałoby moje oczekiwania.

(53) Muzyka, jej różnorodność i nie unikanie niełatwej w odbiorze, różnorodność tematów, brak nachalności prezenterów, klimat rodzinny.

(54) Rodzaj muzyki, inteligentne podejście do słuchacza, wysoki poziom audycji. dzięki trójce wiem, co dzieje się na świecie, oprócz muzycznych lubię programy kulturalne, idę często do kina na te filmy, które polecają w Trójce i czytam często te ksiązki, o których mówili w "mojej Trójce"

(55) Brak disco, hip-hopu itp. „chały”. Styl prowadzenia audycji odbiegający od idiotycznego stylu stacji komercyjnych (im większe głupoty gadają prezenterzy, tym bardziej motłoch się cieszy).

(56) Wszechstronność i wielka kultura ludzi pracujących w TRÓJCE oraz wielorakość i wysoki poziom prezentowanych w TRÓJCE programów, to COŚ za co cenię JĄ najbardziej! Gdyby zabrakło TRÓJKI na radiowych falach, to przestałoby ono dla mnie istnieć! Kocham TRÓJKĘ!!!

(57) Trójka jest ostatnim bastionem który jeszcze opiera się komercjalizacji.

(58) Bo traktuje słuchaczy jak ludzi a nie jak klientów? Bo ma szacunek do słuchaczy. Ma klasę i trzyma wciąż bardzo wysoki poziom. Trójka jest wszystkim rano wstaję i trójka gra już u mnie w domu jadąc do pracy słucham w aucie Trójki w pracy po 3 latach udało mi sie wywalczyć aby leciała trójka wracając z pracy słucham Trójki. Kładąc się spać włączam Trójkę.

(59) Co tu dużo mówić: przede wszystkim poziom muzyki, charakter audycji, różnorodność, Trójka najpierw była dla mnie stacją, którą miło było posłuchać, teraz wywołuje naprawdę silne emocje, potrafi zauroczyć nie gorzej niż ładna dziewczyna.

(60) Najprościej ujmując -Trójka jest inna. Słuchanie to wielka podróż przez inne kraje, inne światy. Trójka stawia na oryginalność wykonawców, promuje tych zdolnych, którym ciężko się przebić przez "techno-mur". Ponadto to nie tylko muzyka, ale informacje, ciekawostki, duża dawka humoru. Przy Trójce można się odprężyć, ale także świetnie bawić. To chyba radio idealne. Nie -to zdecydowanie radio idealne! No i jedyne, gdzie usłyszeć można Sigur Rós.

(61) W Trójce zawsze mam poczucie, że mówi do mnie człowiek, który ma własny głos, osobowość, gust i poczucie humoru. Nie ma tu nijakich/anonimowych, wręcz automatycznych osobników, których się zapomina po wyłączeniu radia.

(62) Lata temu często słuchałam poezji śpiewanej, piosenki francuskiej, za pośrednictwem Trójki, dzisiaj te audycje są rzadsze, ale też słucham. Uwielbiałam " 60 minut na godzinę i tam nauczyłam się mojego poczucia humoru i... tolerancji. Z pomocą Trójki poznaję współczesną literaturę, zwracam uwagę na tematy dyskutowane przez redaktorów i nadal kształtuję swoje spojrzenie na świat. Oczywiście dużo czytam, więc nie jest to jedyne źródło mojej wiedzy. Jestem wdzięczna Trójce za klimat, ponieważ całe popołudnia spędzam na pracy domowej w towarzystwie radia.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

(63) Trójka to doskonały towarzysz każdego dnia. Cenię ją za to, że nie boi się pozostać sobą, że nigdzie jej się nie spieszy (ten jazz o poranku - tego nie doświadczy się w żadnej innej stacji). Słucham jej głównie ze względu na muzykę, ale również inteligentnych prowadzących, których "gadanie" nie męczy.

(64) Jest jak dobry, mądry dom, z rozsądnym wychowaniem i pełny ciepła.

(65) To proste. Trójka jest moim przyjacielem.

(66) Nie lubię komercyjnych stacji. W Trójce usłyszałem min. jeden z moich ulubionych zespołów KSU. Polityka jest na wysokim poziomie, muzyka jest nie komercyjna - to ważne. Codziennie jest jakiś temat, ludzie się wypowiadają - podoba mnie się to. I ten Wojciech Mann w piątek.

(67) Cenię Trójkę za to, że NIE jest (w przeciwieństwie to wszystkich innych wiodących stacji ogólnopolskich) szafą grającą, która emituje codziennie te same, przesiąknięte komercją, sztampowe i mało wyrafinowane utwory, dając słuchaczowi poza tym płytką rozrywkę serwowaną przez redaktorów niezbyt wysokich lotów. Trójka odwraca tą smutną tendencję "konsumpcjonizmu" w polskim eterze. W przeciwieństwie do konkurentów nie jest "zapełniaczem" czasu, ale poszerza horyzonty słuchaczy w zakresie zarówno samej muzyki, jak i szeroko pojętej kultury. Nie ma drugiej takiej stacji, która nadawałaby tak różnorodną muzykę, z praktycznie wszystkich gatunków i stron świata. Różnorodność audycji, to także różnorodność osobowości, które w równym stopniu tworzą wizerunek Trójki. Nazwiska takich osób, jak Wojciech Mann, Piotr Kaczkowski, czy Jan Ptaszyn Wróblewski mówią same za siebie. Poparcie Trójkowego Znaku Jakości wśród tak wielu ważnych postaci polskiej kultury również jest bardzo wymowne. Od wielu lat Trójka mnie budzi, Trójki słucham w pracy, później w domu. Często z Trójką zasypiam. Nie wyobrażam sobie dnia bez niej. Chcę, by tak pozostało do końca mych dni.

(68) Trójka jest normalna. Ma fachowców w zespole - dotyczy to programów muzycznych, publicystycznych, ekonomicznych. Wysoki poziom, kultura języka, świetna współpraca ze słuchaczami, którzy - to czuć - są współtwórcami audycji. Szerokie spectrum zainteresowań Trójki - aż dziwne jak dużo różnorodnych audycji robi Trójka w skali tygodnia. Dla mnie Trójka jest oknem na świat. Nie szuka sensacji - nie musi.

(69) Trójka ma pełen wachlarz audycji i każdy człowiek, który wie co to jest sztuka czy kultura znajdzie tutaj coś dla siebie. Ja osobiście bardzo szybko odprężam się, gdy słucham trójki i nabieram energii do życia oraz czuję uśmiech radości na mojej twarzy.

(70) Nie mogłabym słuchać innego radia, gdyby nagle Trojki zabrakło, przestałabym słuchać radia w ogóle. Trojka jest dla mnie synonimem klasy - ludzkiej i muzycznej, gwarancją tego, ze nie usłyszę bełkotu, błędów językowych i głupoty. Jest nie nachalna, kulturalna, zabawna, inteligentna. Z dobrą muzyką i reportażem, z materiałem do przemyśleń, z fantastycznymi ludźmi.

(71) Cenię za profesjonalność. Nie tylko muzyka, ale też ciekawe rozmowy, relacje z całego świata. Niebawem zacznie się coroczna licytacja, z której wpływy będą przeznaczone na rodzinne domy dziecka. Często bardzo mnie wzruszała ta audycja. Bezinteresowność ludzi biorących w niej udział. Czasem nic nie wylicytowali, a jednak przeznaczali pieniądze na ten wspaniały cel. Gdyby nie Trójka, nie byłoby takich akcji.

(72) Niemożliwością jest odpowiedzieć na to pytanie krótko;) Cenię za: wyjątkowość, wyselekcjonowany dobór dźwięków, profesjonalizm, wysoki poziom i dopracowanie audycji, otwarcie na świat itp. Trójka znaczy dla mnie naprawdę wiele i ubolewam, że tak późno ją odkryłam. Obecnie, nie jestem w stanie słuchać innej stacji radiowej, gdyż wydają mi się dosyć płytkie i powtarzalne, a Trójka na ich tle po prostu się wybija i tchnie świeżością.

(73) Za podejście do słuchacza, za audycje tematyczne, za reportaże. To Radio, które kształtuje gust muzyczny oraz kulturalny. Za atmosferę wśród pracowników trójki oraz więź ze słuchaczami.

(74) Trójka to radio niekrzykliwe, nieprzeszkadzające, zwykle można tam usłyszeć naprawdę dobrą muzykę i dowiedzieć się o ciekawych rzeczach (np. wydarzenia ze świata kultury). Poza tym to radio ma klasę i coś, co można by nazwać duszą. Trudno to określić, po prostu jest w nim jakieś takie ciepło, które przyciąga.

(75) Lubię trójkę bo ma osobowość jak każdy kto prowadzi audycje, każdy ma swoje zdanie nie koniecznie takie jakie mi się podoba, ale nikt w tym radiu nie jest ograniczony do z góry narzuconego repertuaru co ma puszczać.

(76) Cenię to, że w Trójce mówi się prawdziwym językiem polskim, że czsem muszę znaleźć we słowniku znaczenie słów, bez "dźingli", "pałerplejów" etc. Cenię w Trójce muzykę, żadne „umpaumpa” itd. Cenię wspieranie ważnych inicjatyw społecznych, np. angażowanie się dziennikarzy w działalność paraolimpijką. Cenię wspieranie młodych artystów. No a na obozie Trójkowym w 2002r. poznałam męża. itd.

(77) Cenię Polskie Radio ogólnie za to że "mówi". W trójce podoba mi się to (w sumie to się samo napędza już), że ta stacja przyciąga wszystkich, każdy się dla trójki wypowie, więc każdego można usłyszeć. Druga rzecz zdążyło mi się dowiedzieć wielu rzeczy z audycji, lub poznać wykonawców muzycznych, z czego się cieszę. Doceniam bardzo to, że może tu lecieć godzinna gadania audycja o teatrze i nikogo to nie oburza. Słucham też ze względu na muzykę, która mnie nie odstrasza. Gust muzyczny chyba bardziej wykształcił mi dom, ale w tej stacji bardzo rzadko słyszę coś, co chciałabym przełączyć.

(78) Cenię "Trójkę" za wyjątkowe osobowości radiowe i muzykę; za to, że ma dużo mądrych propozycji publicystycznych, za rozpowszechnianie kultury, za teatr, reportaż, film i niezwykle ciepły stosunek do słuchacza. "Trójka" ukształtowała mój gust muzyczny i wpłynęła znacząco na mój rozwój (audycje Dariusza Bugalskiego popchnęły mnie do powrotu na studia po 10 latach przerwy)) i sposób postrzegania świata.

(79) Trójkę wyssałam z mlekiem matki...hm bardziej ojca:) słucham jej od zawsze. Najbardziej cenny w Trójce jest szacunek do słowa, prezenterzy trójkowi dbają o poprawność językową, mówią powoli i mają radiowe głosy. Są inteligentni i mają poczucie humoru. Muzyka w Trójce też leży w zakresie moich gustów muzycznych, choć jest to mniej ważne niż kultura słowa mówionego ( o która ciężko w innych stacjach radiowych - wyłączając Dwójkę i Jedynkę) Poza tym często słuchając audycji mam takie poczucie wspólnoty, podobieństwa myśli. Szczególnie to odczuwam przy okazji dla mnie ważnych świąt- 1 sierpnia czy rocznica powstania w Getcie - wtedy czuje, że tak właśnie chce to obchodzić, że jest to moje! WSPÓLNOTA to jest chyba to słowo. Ja po prostu lubię słuchaczy Trójeczki

(80) Trójka jest rozgłośnią, która szanuje słuchacza - była pierwszą instytucją demokratyczną w komunistycznym kraju i w okresie stanu wojennego (LP3). Od zawsze jak pamiętam (1984r)proponowała słuchaczowi znacznie więcej niż tani blichtr, podsuwała alternatywne rozwiązania i zachęcała do krytycznego myślenia. Obecnie są audycje dla dzieciaków, muzycznie zaawansowanych, życiowe rozmowy no i polityka. Oby tak dalej.

(81) To jest część mojego dnia. Idealne tło słowno - muzyczne.

(82) "Trójka" wyróżnia się na tle innych stacji radiowych swoim specyficznym "klimatem" -> zarówno audycje, w których porusza się tematy społeczno-polityczne, jak i audycje o charakterze rozrywkowym mają ogromny wpływ na kształtowanie się wspomnianego przeze mnie "klimatu" radiostacji. W innych stacjach radiowych coraz częściej spotykamy redaktorów, którzy nie potrafią wypowiedzieć się poprawnie, słyszymy hity rodem z podrzędnej dyskoteki, a zapowiadane audycje, reklamowane z wielkim rozmachem, okazują się być wielką "klapą". A do tego współpraca ze stacjami TV, a właściwie z programami po których to emisji portale plotkarskie przeżywają cotygodniową burzę, a którą nasze wyedukowane brukowcami (nie: całe, oczywiście) społeczeństwo żyje do kolejnego odcinka super-show. Czy z takim poziomem kultury (bo radio to, mam nadzieję, że nie tylko mi się tak wydaje, chyba jeden z najprężniejszych filarów współczesnego przekazu kultury) utożsamia się większość słuchaczy? Czy znów trzeba rozpoczynać "pracę u podstaw"?

(83) Wyróżnia się spośród innych stacji, potrafię na podstawie kilkusekundowego fragmentu muzyki poznać, że to jest Trójka, dzięki niej poznałem wielu wykonawców, jest moim podstawowym źródłem informacji o świecie.

(84) Audycje, których słucham są na poziomie, bo na poziomie są ludzie tego radia, którzy tworzą jego klimat, radio jest ich pasją, to się czuje, są autentyczni. Jestem im wdzięczna za to ze są.

(85) Za kulturę słowa, utrzymywanie więzi ze słuchaczami, dość wyskoki poziom audycji, dobrą muzykę, dużą wiedzę prezenterów, humor i publicystykę. Programu Trzeciego PR słucham od 1976r., nie wyobrażam sobie dnia bez 'Trójki". Jest inna, muzyka to nie "łomot" jak w innych stacjach, a słowo ma tu duże znaczenie.

(86) Przede wszystkim Trójka odpowiada mi muzycznie. Poza tym zawsze można dowiedzieć się czegoś o danym artyście, usłyszeć koncert na którym nie miało się okazji być. No i Trójka w przeciwieństwie do innych stacji "trzyma poziom" jeśli chodzi o język którym posługują się prowadzący.

(87) Trójka jest dla mnie drugą duszą, utożsamiam się z nią, jest dla mnie ucieczką od codziennych problemów. Jest po prostu niesamowita. Cenię Trójkę za to, że jest radiem w którym jest najmniej błędów akcentowania, czuć w Trójce kulturę języka. Po prostu Trójeczka jest kochana!

(88) Trójka jest inna. To wyższa kultura. Nie czuję się idiotką ,gdy mam z nią do czynienia. Ciężko to opisać słowami, ale pewien rodzaj sentymentu, nostalgii, wspomnień
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

16.Czy oprócz "Trójki" słucha Pan/Pani innych stacji radiowych?

54.04% [281] Tak
45.96% [239] Nie (przejdź do pytania nr 18)

Na pytanie o słuchanie innych stacji radiowych poza Trójką 54% przyznało, że to robi. Pozostali, czyli prawie 46% słucha tylko i wyłącznie Polskiego Radia Programu Trzeciego. Jest to swego rodzaju fenomen. Generalnie ludzie często zmieniają stację w poszukiwaniu konkretnych piosenek i nie przywiązują się do jednej stacji radiowej. W tym przypadku jest inaczej. Słuchacze Trójki są wierni tylko temu radiu. Niemal połowa tak czyni.

17. Jakiej stacji słucha Pan/Pani oprócz "Trójki" (można podać kilka)
51.15% [266]

Program I Polskiego Radia – 9.61 [50]
Radio Złote Przeboje – 8.65%[45]
Eska Rock – 7.69%[40]
Radio Zet – 7.31%[38]
RMF FM – 5.57%[29]
Program II Polskiego Radia 5.18%[27]
Roxy FM - 3.46%[18]
Antyradio – 3.27%[17]
Tok FM – 3.08%[16]
RMF Classic -2.31%[12]

Jak widać słuchacze Trójki włączają oprócz tej stacji najczęściej Program I Polskiego Radia, a więc kolejne radio publiczne. Dwójka jest słuchana przez ponad 5%. Najpopularniejsze stacje radiowe w Polsce wg cyklicznych badań słuchalności2 , czyli RMF FM , oraz Zet wśród słuchaczy Trójki nie są tak popularne – słucha ich kolejno 5.57% i 7.31% przy czym to RMF FM w ogólnych badaniach zwycięża. Wśród słuchaczy Trójki jest inaczej. Zaskakująco dobry wynik mają radia: Złote Przeboje, oraz Eska Rock. Dobry wynik tego pierwszego jest zapewne skutkiem przenosin Marka Niedźwieckiego do tego radia. Kilka osób deklarowało wybierając Złote Przeboje, że słucha tylko audycji popularnego „Niedźwiedzia”. Popularność Eski Rock jest bardziej zagadkowa. Być może słuchacze Trójki polubili muzykę tam prezentowaną – nierzadko podobną do tej, która jest prezentowana w niektórych audycjach w Trójce o tematyce rockowej. Tym, którym mało jest takiej muzyki w Trójce „posiłkują” się słuchaniem tego radia.

18. Czy korzysta Pan/Pani ze strony "Trójki" (www.polskieradio.pl/trojka) ?
95.96% [499] Tak
4.04% [21] Nie

Na pytanie o korzystanie z strony Trójki miażdżąca większość odpowiedziała „Tak” – prawie 96%. Nie jest to mocno zaskakujące, gdyż po pierwsze sporo osób dowiedziało się o tej ankiecie właśnie z owego forum, a po drugie wypełnienie kwestionariusza odbywało się przez Internet, co siłą rzeczy sprawie , że Trójkowi słuchacze korzystający z tego dobrodziejstwa zaglądają na stronę www.polskieradio.pl/trojka

19. Czy udziela się Pan/Pani w jakimkolwiek forum związanym z "Trójką", bądź jej audycją?
37.88% [197] Tak
62.12% [323] Nie (proszę przejść do pytania nr 21)

Również pytanie 19 jest w jakimś stopniu wypaczone, gdyż jak wspomniałem do swoich badań szukałem osób z for internetowych poświęconych Trójce, bądź jej audycją. Jednak tym razem wynik pokazuje zgoła inny obraz. Tutaj taki udział zdeklarowało jedynie niemal 38%. Pozostali poprzestają na biernym słuchaniu Trójki, bez udziału w jakimkolwiek forum o tej tematyce.

20. Na jakim forum internetowym Pan/Pani się udziela? (można podać kilka)
32.12% [167]

forum.lp3.pl - 15.96%[83]
forum.polskieradio.pl/trojka - 6.92%[36]

Na pytanie o konkretne forum internetowe (wśród tych, którzy na poprzednie pytanie odpowiedzieli twierdząco dominują tylko i wyłącznie dwa fora, zarazem najpopularniejsze w kwestii ilości użytkowników. Jednak to największe, oficjalne to raptem niecałe 7%, natomiast forum fanów Listy Przebojów Programu Trzeciego to aż niemal 16% ankietowanych. Oczywiście nie można zapominać o tym, że również na tym forum zachęcałem do wzięcia udziału w moim badaniu, co siłą rzeczy spowodował wzrost wskazań na o forum, lecz mimo wszystko można wyciągnąć wniosek że słuchacze niezwykle cenią i chętnie wymieniają to forum jako te, w którym się udzielają. Na oficjalnym forum Trójki również zamieściłem link do ankiety, jednakże mimo, że udziela się tam znacznie więcej osób, wskazań było ponad dwa razy mniej.
Inne fora zdobywały po kilka głosów, co stanowi najczęściej trochę ponad 1%.

21. Proszę zaznaczyć inne sposoby aktywności związanej z "Trójką"

57.5% [299] Pisanie maili do redaktorów "Trójki"
27.12% [141] Dzwonienie do "Trójki"
47.88% [249] Kupowanie płyt ze znakiem jakości "Trójki"
14.62% [76] Bycie w fanklubie "Trójki", bądź audycji z nią związanej
13.27% [69] Bycie w studio "Trójki"
13.65% [71] Bycie na koncercie w studio im Agnieszki Osieckiej, bądź na innym pod patronatem "Trójki"
13.85% [72] Inne aktywności (proszę podać jakie)

Ankietowani w pytaniu o aktywności związanej z Trójką najczęściej zaznaczali „pisanie maili do redaktorów Trójki” – ponad 57%. Jest to powszechny zwyczaj słuchaczy. W większości audycjach prowadzący chętnie czytają maile od słuchaczy i starają się konwersować z nimi na antenie. Prawie 30% również dzwoni do Trójki, co jest innym sposobem łączenia się z redaktorami, którzy również chętnie prezentują telefony słuchaczy.
Prawie połowa kupuje płyty ze znakiem jakości Trójki. Jest to płyta ze znaczkiem Trójki jako patronat, bądź wydany przez ludzi z kręgu tego radia.
72 osoby wypisały tez inne aktywności, lecz był one bardzo różnorodne, trudno wskazać te, które dominowały.

22.Jakiej muzyki słucha Pan/Pani najchętniej? Proszę podać gatunek. (można podać kilka) 100% [520]

Rock – 81.54%[424]
Jazz – 30.96%[161]
Pop – 20.19%[105]
Alternatywna – 19.42%[101]
Blues – 15.19%[79]
Metal – 13.65%[71]
Poezja śpiewana -10%[52]
Muzyka klasyczna / poważna - 8.85%[46]
Progresywna – 8.46%[44]
Elektroniczna – 6.73%[35]
Punk – 5.96%[31]
Indie – 5.19%[27]

Słuchacze Trójki najchętniej słuchają rocka szeroko pojętego. To ponad 80% ankietowanych. Niemal co trzecia osoba lubi jazz, którego obecnie w Trójce nie jest za dużo. Do słuchania ogólnie rzecz biorąc popu przyznaje się co piąty badany.
W Trójce nie ma już prezentowanej muzyki poważnej, lecz słuchacze w ponad 8% słuchają jej. Odnajdują ją w Radiowej Dwójce (dla przypomnienia - 5.18% deklaruje, że słucha tej stacji).
Poza tym sporo słuchaczy słucha alternatywy, bluesa, metalu, poezji śpiewanej. Nieco mniej progresywnej, elektronicznej punka, czy indie.23.Ile w przeciągu roku przeczytał(a) Pan/Pani książek?

1.92% [10] Żadnej książki
12.12% [63] 1 bądź 2 książki
20.19% [105] 3 do 5 książek
21.92% [114] 6 do 10 książek
18.85% [98] 10 do 20 książek
25% [130] Powyżej 20 książek

Generalnie rzecz biorąc słuchacze Trójki czytają książki. Z pewnością średnia ilość przeczytanych książek jest większa niż krajowa. Ponad 98% osób w przeciągu roku przeczytało chociaż jedną książkę, 76% ankietowanych przeczytało co najmniej 3 pozycje! Wynik imponujący zważywszy na to jak czytelnictwo polskie stoi na niskim poziomie3. Oczywiście nie zadawałem pytania na temat jakich książek najwięcej czytają, ale sam fakt dużej aktywności czytelnictwa sprawia, że można stwierdzić, iż słuchacze Trójki to osoby oczytane i prawdopodobnie inteligentne

24. Z jakich elementów życia kulturalnego korzystał(a) Pan/Pani w przeciągu pół roku? 84.23% [438] Kino
73.46% [382] Koncerty
37.31% [194] Teatr
5.96% [31] Opera
50.38% [262] Muzeum, Galeria
8.08% [42] Filharmonia
4.23% [22] Inne

Jak wynika ze statystyki tego pytania słuchacze Trójki z elementów życia kulturalnego wybierają najczęściej kino i koncerty. Połowa z ankietowanych wybiera również muzea, galerie. Nieco mniej teatr, a tylko co 20 osoba chodzi do Opery. Obraz proporcji między dziedzinami sztuki jest niewyróżniający się na tle całej Polski, chociaż ankietowani chętniej korzystają z życia kulturalnego.

25.Jaka jest ulubiona Pana/Pani stacja telewizyjna? (można podać kilka)
70.77% [368]

TVN – 16.34%[85]
TVP Kultura – 11.35%[59]
TVN24 – 10.77%[56]
Discovery - 7.5%[39]
TVP2 - 6.54%[34]
TVP1 – 4.81%[25]
Polsat – 4.23%[22]
Eurosport – 3.65%[19]

Poza słuchaniem Trójki ankietowani oglądają telewizję – 70% do tego się przyznaje i wskazuje ulubioną stację telewizyjną. Najczęściej wybierali TVN. Nieoczekiwanie na drugim miejscu jest TVP Kultura, która nie jest tak popularna wśród ogółu Polaków. Stacja informacyjna TVN24 również jest bardziej popularna. Natomiast telewizje TVP1, TVP2 oraz Polsat lubi średnio 5% ankietowanych.
Trzeba mieć na względzie to, że pytanie dotyczyło sympatii do danego kanału telewizyjnego, a nie tego co oglądamy najczęściej. Niby jest to pytanie, które powinno dać podobne wyniki, jednak ankietowani być może nie wskazywali niektórych programów jako ulubione, mimo, ze od czasu do czasu oglądają je.
Interesujące może być to, że słuchacze Trójki w telewizji nie poszukują muzyki. Żadna stacja muzyczna nie miała więcej niż 3% wskazań. Być może jest to efekt tego, że ankietowani nie odnajdują w telewizji odpowiednich programów o tej tematyce, bądź też wystarcza im słuchanie radia, a telewizje traktują jako uzupełnienie tego, czego nie mają w radio.

26. Jaka jest ulubiona Pana/Pani strona internetowa? (można podać kilka)
57.31% [298]

onet.pl – 9.62%[50]
gazeta.pl – 9.04%[47]
polskieradio.pl – 6.15%[32]
lp3.pl – 2.88%[15]
youtube.com - 2.69%[14]
last.fm – 2.69%[14]

Słuchacze Trójki przeglądają bardzo różnorodne strony internetowe, często bardzo wąsko usadzone w danej tematyce. Niewiele stron powtarzało u kilkunastu ankietowanych. Największą popularnością cieszy się portal onet.pl – blisko 10%. Podobną ilość głosów otrzymała strona gazeta.pl
Strona polskieradio.pl, na którym znajduje rozszerzenie do Trójki wybierało ponad 6% ankietowanych. 2.88% wskazało na stronę lp3.pl, która dotyczy Listy Przebojów Programu Trzeciego.
Nie tylko znacząca różnorodność wypisywanych przez ankietowanych spowodowała, że najbardziej popularna strona otrzymała zaledwie niecałe 10%, ale również fakt, że na to pytanie odpowiedziało 57,31% wszystkich biorących udział w badaniu. Można wysnuć wniosek, że słuchacze Trójki w dużej części nie są wielkimi fanami surfowania po internecie i nie zawsze się z nim nie identyfikują.

27. Jaki jest ulubiony Pana/Pani tytuł prasowy? (można podać kilka)
66.15% [344]

Gazeta Wyborcza – 20.77%[108]
Polityka – 9.42%[49]
Newsweek – 7.88%[41]
Teraz Rock – 7.31%[38]
Rzeczpospolita – 6.54%[34]
Przekrój – 6.35%[33]
Wprost – 5.19%[27]
Dziennik – 4.81%[25]
Angora – 3.65%[19]
Machina – 3.08%[16]

Na to pytanie odpowiedziało 9% więcej ankietowanych, ale byli bardziej zgodni , niżeli w pytaniu o strony internetowe. Najpoczytniejszym tytułem prasowym okazała się zdecydowanie „Gazeta Wyborcza”, którą wybiera co piąty słuchacz Trójki i niemal co trzeci odpowiadający na to pytanie. Dwa razy mniej wskazań miał miesięcznik muzyczny „teraz Rock”. Dalej ankietowani wymieniali najczęściej tygodniki i dzienniki o tematyce informacyjnej i politycznej.
Zadziwiające może być to, że nikt (!) z badanych nie wskazał na najbardziej poczytny dziennik (i w ogóle tytuł prasowy) „Fakt”, ani na „Super Expres”. Wynika z tego, że słuchacze Trójki kompletnie nie interesują się prasą kolorową i plotkarską.

28. Czy bierze Pan/Pani w życiu politycznym (np głosowanie w wyborach do Sejmu, prezydenckich itp)? 81.15% [422] Tak
18.85% [98] Nie

Z wyników wyraźnie widać, że słuchacze Trójki biorą udział w życiu politycznym i deklarują, że głosują w wyborach. Jest to znacznie większa ilość respondentów, którzy tak deklarują spośród wszystkich Polaków.

29.Jaką partię polityczną Pan/Pani popiera?
42.5% [221] Platforma Obywatelska
8.65% [45] Prawo i Sprawiedliwość
5.38% [28] Sojusz Lewicy Demokratycznej
1.15% [6] Polskie Stronnictwo Ludowe
13.46% [70] Inna

W pytaniu o poparcie danej partii zdecydowanie wygrywa Platforma Obywatelska, która zdobyła 5 razy więcej głosów niżeli druga w kolejności partia Prawo i Sprawiedliwość.
Poparcie dla PO jest mniej więcej podobne do tego jakie ma w całej Polsce, natomiast dla PiS jest znacznie mniejsze. Podobnie jeżeli chodzi o SLD i PSL. Trzeba jednak wziąć pod uwagę to, że na pytanie odpowiedziało niecałe 70%, a więc gdyby policzyć procent z osób, które odpowiedziały na pytanie „notowania” wszystkich partii znacznie by wzrosło.
Dzisiejszą Trójką rządzą osoby związane z Prawem I Sprawiedliwością, co jak widać z powyższej statystyki nie jest tożsame z preferencjami słuchaczy.
Ponad 13% osób zaznaczyło odpowiedź „inna”. A tam można było wpisać nazwę partii. Najczęściej wymienianą była Unia Polityki Realnej, która zdobyła 2.69% (14 osób), co daje jej 4 pozycję, oraz Partia Demokratyczna 1.92% (10 osób)

30.Czy jest Pan/Pani członkiem jakiejś organizacji pozarządowej?

14.62% [76] Tak
85.38% [444] Nie

Z wykresu jasno wynika, że słuchacze Trójki w dużej większości nie są członkami organizacji pozarządowych. Nie jest to jednak zły wynik na tle całego kraju, gdzie również taka aktywność nie jest wiodącym zjawiskiem.4

31. Jakie są Pana/Pani zainteresowania, zajęcie poza szkołą, pracą?
77.88% [405]

Muzyka – 40.38%[210]
Sport – 14.81%[77]
Film – 12.5%[65]
Fotografia – 11.54%[60]
Książki – 6.73%[35]
Historia – 5.77%[30]
Podróże – 5.58%[29]
Piłka nożna – 3.08%[16]
Polityka – 2.88%[15]
Kultura – 2.88%[15]
Taniec – 2.69%[14]
Języki - 2.69%[14]
Gitara – 2.69%[14]
Radio – 2.5%[13]
Psychologia – 2.12%[11]
Internet – 2.12%[11]

Zainteresowania słuchaczy są na ogół tożsame z tym co lubią Polacy, chociaż muzyka zdecydowanie góruje nad innymi, co akurat jest zrozumiałe. Radio przez większość czasu gra muzykę, a Trójka gra bardzo różnorodne rytmy. Muzyka w ten sposób ma znaczenie. Wybrało ją 40% ankietowanych i ponad 50% tych, którzy zdecydowali się odpowiedzieć na to pytanie, które nie było obowiązkowe. Inne popularne zainteresowania też nie dziwą, jest to: sport, film, fotografia i książki.
Oczywiście ankietowani wypisywali też bardzo oryginalne zainteresowania, ale te typowe powtarzały się najczęściej.
Pozwolę zaryzykować takie stwierdzenie, że niemal wszystkie najpopularniejsze hobby Trójkowiczów można znaleźć w Programie Trzecim Polskiego Radia i to w podobnych proporcjach. Być może taka właśnie tematyka przyciągnęła w jakimś stopniu słuchaczy do tego radia.

32.Płeć
45.77% [238] Kobieta
54.23% [282] Mężczyzna

W ankiecie wzięło udział podobna ilość mężczyzn i kobiet, z lekką przewagą tych pierwszych.
Wyrównane proporcje płciowe pozwoliły zdobyć bardziej rzetelne wyniki

33.Wiek
Średnia wielu 520 ankietowanych wynosi 28,28 lat. Mediana wielu to 27 lat. Najstarsza ankietowana osoba miała 58 lat. Z najmłodszą był problem, bo według statystyk jedna osoba wpisała 1, co jest z pewnością mało prawdopodobne. Możemy więc domniemywać, że osoba podała blednę informacje – świadomie, czy nie, to nie ma znaczenia. Druga w kolejności najmłodszą osobą według tego co zostało wpisane w rubrykę wiek jest 11 lat, co wydaje się już bardziej prawdopodobne. Można zatem sądzić, że średnia wieku nie jest prawdziwa, a przynajmniej lekko zaniżona poprzez podanie zapewne fałszywego wieku „1”

34.Miejsce zamieszkania

19.42% [101] Wieś
5.77% [30] Miasto poniżej 10 tys. mieszkańców
17.31% [90] Miasto od 10 do 50 tys. mieszkańców
10.96% [57] Miasto od 51 do 100 tys. mieszkańców
20.38% [106] Miasto od 101 do 500 tys. mieszkańców
26.15% [136] Miasto powyżej 500 tys. mieszkańców

Rozmieszczenie w miejscowościach badanych jest różnorodne i mniej więcej jednakowe. Nieznacznie najwięcej słuchaczy Trójki mieszka w mieście powyżej 500 tys. mieszkańców – a więc w jednym z 5 największych miast w Polsce (Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław, Poznań), chyba, że brały udział osoby z zagranicy, ale tego stwierdzić nie mogę. Z innych badań słuchalności Trójki można dowiedzieć się, że tego radia słucha się w większości w miastach.5 Moje badanie potwierdzają to.

35.Wykształcenie
1.15% [6] Podstawowe
8.65% [45] Gimnazjalne
34.42% [179] Średnie
55.77% [290] Wyższe

Tak jak w poprzednim pytaniu o miejsce zamieszkania z innych badań6 dowiedzieć się można, że słuchacze Trójki to najczęściej osoby o wyższym wykształceniu. I tu moje badania potwierdzają inne tego typu zestawienia. Na tle ogółu Polaków osób z wyższym wykształceniem jest znacznie więcej, a mniej gimnazjalnego i średniego.
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

Graty z powodu obrony i świetnej pracy!!! :D
Awatar użytkownika
adameria
Listy Przebojów Trójki słucham od: 36/37/38, 1.R.-B.F.
Kontakt:

Post autor: adameria »

Gratuluję Panie Magistrze!!! :mrgreen:

Jak będzie 1500 to proszę nie zapomnij zabrać ze sobą pracy, ponieważ z wielką ochotą przejrzę (jak będę),
a myślę, że i inni też się ucieszą ją oglądając. Swoją drogą, ciekawe czy powstała jakaś magisterka
lub doktoracik o LP3 (pewnie tak) albo o Forum LP3 (pewnie nie).
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

O lp3 to nawet sporo. Mam nawet gdzieś fragment takiej pracy naukowej analizującej Listę statystycznie.

tadzio3 - a swoją pracę to faktycznie chyba powinieneś w 1 kopii podrzucić do Trójki, niech mają i się cieszą ;-) .
ODPOWIEDZ