A więc po długim czasie przedstawiam wyniki ankiety przeprowadzonej przed kilkoma miesiącami i w której min braliście udział. Łącznie wypełniło ją 520 osób.
W ostatni piątek obroniłem Pracę Magisterską, która zawierała niżej przedstawione wyniki badań, z tym że w trochę innej formie. To jest robocza wersja. Tej ostatecznej nie mogę przedstawić, gdyż nie jestem wstanie przekopiować wykresów obrazkowych i innych tego typu zestawień, a w jednej z zapisanych wersji mam właśnie jeszcze stan, gdzie zamiast wykresów są wypisane tradycyjnie wyniki, a więc spokojnie mogłem to zrobić. Moje komentarze też uległy w ostateczności zmianom, więc proszę nie zwracać uwagi na niektóre nieścisłości, czy błędy, bo one najprawdopodobniej nie były już w ostatecznej wersji, aczkolwiek ten rozdział wyglądał mniej więcej podobnie.
Wyniki ankiety
1. Co skłoniło Pana/Panią do słuchania "Trójki"?
15.58% [81] Przypadek
22.12% [115] Rekomendacja ze strony innej osoby
1.35% [7] Reklama w środkach masowego przekazu
44.23% [230] W domu odkąd pamiętam zawsze słuchało się Trójki
12.5% [65] Inny powód
Badani w pierwszym pytaniu na temat zaczęcia i powodów słuchania Trójki najczęściej wybierali odpowiedź „W domu odkąd pamiętam zawsze słuchało się Trójki” – niemal połowa ankietowanych, co pokazuje tradycję jaka jest kultywowana wśród słuchaczy Trójki. Jest to radio, które niejako łączy pokolenia. Starsi poprzez słuchanie zachęcili do tego osoby mieszkające w tym samym miejscu zamieszkania, bez jakiegokolwiek przekonywania. Do rekomendacji przyznała się co piąta osoba, przez przypadek ponad 15%. Nie potrzeba było reklamy w środkach masowego przekazu do tego, by zacząć słuchać Trójki. Jedynie 7 osób, czyli jeden procent ankietowanych stwierdziło, że w taki właśnie sposób zostali skłonieni do włączenia Programu Trzeciego polskiego Radia.
12.5% osób podało inne powody Np „Zaczęłam słuchać na początku lat 90., po to, by móc w radiu słuchać dziennikarzy, których znałam z telewizji (Niedźwiecki, Olejnik).” Większość powodów mogłaby się znaleźć w odpowiedziach do wyboru, ale często ankietowani postanowili rozszerzyć swoją wypowiedź poprzez wybór opcji „Inny powód” Np. „1980 lub 1981 przejście Andrzej Turskiego z radiowej 1-ki do 3-ki i zaadaptowanie sygnału i formuły audycji przez niego prowadzonej (radiokurier).Tak powstała "Popołudniowa audycja programu Trzeciego", czyli muzyka i wiadomości w formule trwającej do dzisiaj w godzinach 16.00-19.00. Poza tym w domu zawsze słuchało się "Powtórkę z rozrywki”, „Przed laty (ponad 40) zawsze przy odrabianiu lekcji słuchałam Trójki. Po latach, przypadkiem odkryłam, że daje mi wszystko to, czego oczekuję po radiu, a czego nie dawały inne stacje”. Była też odpowiedź wyjątkowo często wskazywana – chodziło o to, że wybór padł na Trójkę po tym jak słuchacz zawodził się na stacjach komercyjnych, nie widział innej, lepszej alternatywy, niska jakość innych stacji, Np. „Niski poziom stacji komercyjnych”, „Ewoluowałem najpierw z RMF FM na Radio ZET a następnie zostałem słuchaczem Trójki (dożywotnio)”
2. Jak długo słucha Pan/Pani "Trójki"
3.08% [16] Krócej niż rok
18.27% [95] 1-5 lat
19.81% [103] Dłużej niż 5, krócej niż 10 lat
56.92% [296] Dłużej niż 10 lat
1.92% [10] Trudno powiedzieć
W pytaniu o długość czasu w słuchaniu Trójki popełniłem błąd jeżeli chodzi o zakres. Ponad połowa badanych wskazała odpowiedź „Dłużej niż 10 lat”. Nie przewidziałem tego, iż będzie taki duży odsetek osób z dłuższym niż 10 lat stażem w słuchaniu tego radia. Mogłem ten okres wydłużyć dzieląc te pytanie na kilka innych.
Nie mniej jednak wynika, że większość słuchaczy to długoletni odbiorcy Trójki – przywiązują się do niej. Wiąże się to w jakimś sensie z pierwszym pytaniem, w którym najwięcej osób stwierdziło, że w domu od kiedy pamiętają słuchało się Trójki – wieloletniość wybierania tej stacji ma swoje wytłumaczenie. Jednakże niewielka liczba osób słuchających Trójki krócej niż rok (3%) pokazuje, że nowych słuchaczy nie przybywa dużo. Może być też tak, że słuchacz, który wybiera Trójkę zostaje z nią na długie lata, a reszta osób od razu z niej rezygnuje.
Po za tym sama ankieta mogła nie dotrzeć do osób od niedawna słuchających Trójki – stąd być może taki niski procent nowych słuchaczy.
3. Czy kiedykolwiek zdarzył się okres co najmniej półrocznej przerwy w słuchaniu "Trójki"? 33.08% [172] Tak
62.5% [325] Nie
4.42% [23] Trudno powiedzieć
Większość, bo 62 i pół procenta respondentów nie miała dłuższego niż pół roku okresu, w którym nie słuchała Trójki. Tutaj również można wywnioskować, że słuchacz tej stacji jest jej wierny i gdy zaczyna słuchać, robi to regularnie i nie porzuca na rzecz innej.
Reszta (co trzeci) wskazała na odpowiedź Tak, czyli miała. O konkretach w tej kwestii dowiadywałem się w następnych pytaniach
4. Jeżeli tak, to na jak długo przestał(a) Pan/Pani słuchać "Trójki"?
15.38% [80] Pół roku - do roku
11.54% [60] Dłużej niż rok, krócej niż 5 lat
2.5% [13] Dłużej niż 5 lat
4.62% [24] Trudno powiedzieć
Z osób, które przyznały, iż miały dłuższy okres bez słuchania Trójki najczęściej wskazywała, że okres ten trwał nie dłużej niż pół roku. Niewiele mniej przyznała, że okres ten trwał dłużej niż rok, krócej niż 5 lat. Wyniki te pokazują, że nawet po tak długim okresie niesłuchania badanego przeze mnie radia respondenci byli skłonni wrócić do Trójki. O powody zapytałem w kolejnym punkcie.
5.Co było powodem iż Pan/Pani przestał(a) słuchać "Trójki"? A co skłoniło do ponownego słuchania tej stacji?
Osoby, które nie słuchały Trójki przez dłuższy czas, a potem do niej wróciły podawały bardzo różne tego powody. Był jednak taki, który pojawiał się częściej – badani opuszczali Trójkę z powodu zmian dokonanych przez ówczesnego dyrektora Witolda Laskowskiego, które miały na celu skomercjalizować stację. Wiele osób rozczarowanych tymi posunięciami rezygnowało z słuchania Trójki. Wracali najczęściej po tym, jak na stanowisko dyrektora powołany został Krzysztof Skowroński, który przywrócił dawny charakter radia. Przykładowe wpisy: Powodem zaprzestania - zmiany wprowadzone przez dyrektora Laskowskiego. Skłoniły do powrotu zmiany wprowadzone przez dyrektora Skowrońskiego
Wprowadzone zmiany przez Witolda Laskowskiego . Ponownie powróciłem do słuchania Trójki po odwołaniu W/w,
do przestania słuchania skłoniły mnie zmiany programowe upodabniające radio do radia typu "zet"; do powrotu skłoniły mnie pozytywne zmiany za kadencji poprzedniego dyrektora.
Były też inne powody: Potrzeba wyszumienia się w młodości

Poszukiwanie swojego stylu, ok. 2-letnia podróż przez wiele różnych stacji radiowych, która oczywiście zakończyła się na Trójce,
Przez kilka miesięcy pracowałam nad zleceniem wymagającym ciszy i skupienia; potem odwykłam od słuchania radia, dopiero wiadomość o powrocie do "Trójki" pana Sosnowskiego przypomniała mi o miłych chwilach spędzanych przed odbiornikiem i zaczęłam "Trójki" słuchać na nowo
Powodem był wiek. Miałam wtedy ok. 10 lat i moje koleżanki słuchały innych stacji - więc i ja zaczęłam. Ale szybko zrozumiałam, że to był błąd.
6. Jak często słucha Pan/Pani "Trójki"? 78.27% [407] Codziennie
18.27% [95] Kilka razy w tygodniu
0.96% [5] Raz w tygodniu
2.12% [11] Kilka razy w miesiącu
0% [0] Raz na miesiąc, bądź rzadziej
0.38% [2] Trudno powiedzieć
Na pytanie o częstość słuchania Trójki przygniatająca większość odpowiedziała, ze robi to codziennie – jest to prawie 80% badanych. Reszta słucha kilka razy w tygodniu. Tylko 3 % słucha rzadziej. Wniosek jest prosty. Słuchacze Trójki starają się słuchać jej bardzo regularnie, czego też można było się domyślić po odpowiedziach widocznych przy poprzednich pytaniach.
7.W jakim miejscu przeważnie słucha Pan/Pani "Trójki"?
95% [494] W domu
40.77% [212] W szkole / w pracy
10.96% [57] u znajomych / rodziny
60.77% [316] W samochodzie (względnie innym pojeździe)
9.62% [50] W innym miejscu
Na pytanie o miejsce słuchania Trójki niemal wszyscy odpowiedzieli, że robią to w domu. 60% również przyznało, że słucha w samochodzie (względnie innym pojeździe). Wyniki nie budzą żadnego zdziwienia, są zapewne tożsame ze słuchaniem jakiejkolwiek innej stacji radiowej. 40% słucha w swoim miejscu pracy, bądź w szkole, a prawie 10% w jeszcze innym miejscu. Ankietowani pisali przy tej odpowiedzi najczęściej: na spacerze; W drodze do pracy lub szkoły;bądź też bardzo często odpowiedź: Wszędzie, gdzie mogę
8.Jaka jest Pana/Pani ulubiona (najczęściej słuchana) audycja prezentowana w "Trójce" (można podać kilka)
Na to pytanie odpowiedziało 88.46% osób [460]. Oto najczęściej wybierane audycje:
Lista Przebojów Trójki – 41.16% [214]
Zapraszamy do Trójki – 33.36%[174]
Minimax – 26.73%[139]
TuBaron – 23.46%[122]
Za a nawet przeciw – 15.59%[81]
Prywatna kolekcja – 13.85%[72]
Akademia rozrywki – 13.08%[68]
Klub Trójki – 10.19%[53]
Myśliwiecka 3/5/7 – 9.62%[50]
Strefa Rokenrola wolna od angola – 9.42%[49]
Manniak Po Ciemku - 8.27%[43]
Offensywa – 6.35%[33]
Jak widać największą sympatią cieszy się audycja „Lista Przebojów Trójki” nadawana od 1982 roku. Trzeba jednak mieć na względzie, że badania przeprowadzałem między innymi wśród sympatyków tej audycji na forum fanów Listy, więc liczba mogła być zawyżona. Duży wynik drugiej w kolejności audycji „Zapraszamy do Trójki” jest wynikiem połączonym audycji porannej i popołudniowej. Najczęściej nie było wskazania o którą chodzi, dlatego też wszystkie wskazania połączyłem jako jedną audycję.
Już bez zastrzeżeń na trzecim miejscu znalazła się sztandarowa audycja legendy polskiego dziennikarstwa radiowego Piotra Kaczkowskiego. Mimo że w czasie przeprowadzonej ankiety Piotr Kaczkowski był na chorobowym zwolnieniu i wciąż (stan na marzec 2010) jest, audycja nie traci na sympatii słuchaczy.
Wiele podawanych przez ankietowanych audycji miało poniżej 5% wskazań – było ponad 30 takich pozycji. Pokazuje to jak różnorodne gusta mają słuchacze, ale również to, jak wiele audycji proponuje Trójka i że każdy znajduje tam swoje ulubione.
Były też odpowiedzi niejasne, które nie wskazywały na konkretną audycję – podanie pasma kilku audycji, nazwisko prowadzącego, bądź także stwierdzenie (co zdarzało się nader często), iż ankietowany słucha wszystkiego o każdej porze. Takie odpowiedzi nie były wliczane.
By sprawdzić jak jest w druga stronę tzn, które audycje są najmniej lubiane zadałem i takie pytanie.
9.Jaka jest Pana/Pani najmniej lubiana audycja (można podać kilka)
Na to pytanie odpowiedziało 61.54% [320]
Program alternatywny – 7.69%[40]
Strefa rokendrola wolna od angola – 5.58%[29]
Śniadanie w Trójce – 4.61%[24]
Salon polityczny trójki – 3.65%[19]
Trzecia Strona Medalu – 3.27%[17]
Podobnie jak w poprzednim pytaniu nie brałem pod uwagę ogólnych odpowiedzi, jedynie konkretne wskazania na audycje. Najwięcej, bo aż 40 osób podało, że najmniej lubi audycję „Program alternatywny„ prowadzony przez Agnieszkę Szydłowską. Ponad 5% nie sympatyzuje z audycją Michała Owczarka „Strefa rokendrola wolna od angola”. Jednak najczęściej słuchacze Trójki wskazywali ogólnie na politykę jako coś, czego najbardziej nie lubią w radio. Audycje polityczne zajmują 3 i 4 miejsce w kolejności najmniej lubianych pozycji. Poza tym ogólne stwierdzenia na temat polityki, które nie były uwzględnione w tym zestawieniu. Ankieta prowadzona była jeszcze przed tym jak z funkcji dyrektora zwolniona została Magda Jethon, a na jej miejsce wprowadzony Jacek Sobala, który to stanowisko zawdzięcza politycznym układom. Wprowadził on do ramówki audycje o tematyce politycznej i zatrudnił dziennikarzy wyraźnie ukierunkowanych politycznie co doprowadziło do strajku pozostałej kadry dziennikarskiej oraz utworzeniu Komitetu na rzecz obrony Trójki. Cała ta sytuacja sprawiłaby zapewne znacznie większy odsetek niezadowolenia i antypatii w stosunku do audycji politycznych, oraz całej atmosfery. Oczywiście są to tylko przypuszczenia. W każdym bądź razie, wyniki badania nie obejmują tego okresu.
10.Jaki jest ulubiony Pana/Pani prezenter radiowy? (można podać kilku)
Na to pytanie odpowiedziało 86.54% [450]
Wojciech Mann – 49.42%[257]
Piotr Baron – 42.12%[219]
Piotr Kaczkowski – 33.85%[176]
Piotr Stelmach – 22.69%[118]
Kuba Strzyczkowski – 22.5%[117]
Marcin Łukawski – 18.85%[98]
Artur Andrus – 13.27%[69]
Piotr Metz – 9.04%[47]
Największą sympatią cieszy się Wojciech Mann, mimo że Jego autorska audycja jest lubiana przez zaledwie ponad 8% słuchaczy. Jednak trzeba mieć na względzie, że spory wynik audycji „Zapraszamy do Trójki” to wynik prowadzenia przez Wojciecha Manna piątkowej porannej audycji. Poza tym jest to osoba znana nie tylko słuchaczom radia, ale również i telewizji, co tez ma wpływ na sympatię.
Piotr Baron zawdzięcza tak duża sympatię prowadzeniem Listy Przebojów, na którą chętnie oddawali głos ankietowani z fanklubu LP3.
Piotr Kaczkowski jak nadmieniłem wcześniej nie prowadził audycji przez ostatni rok (stan na marzec 2010), lecz wciąż cieszy się sympatią co trzeciego słuchacza Trójki.
Ponownie ankietowani wybierali wielu innych prezenterów, którzy otrzymali poniżej 9% głosów.
11.Jaki jest najmniej lubiany przez Pana/Pani prezenter radiowy? (można podać kilku)
Na to pytanie odpowiedziało 53.46% [278]
Agnieszka Szydłowska – 13.08%[68]
Wojciech Cejrowski - 4.62%[24]
Grażyna Dobroń – 4.42%[23]
Anna Gacek – 3.46%[18]
Michał Olszański – 3.27%[17]
Kuba Strzyczkowski – 3.08%[16]
W tym pytaniu ankietowani szczególnie często wybierali Agnieszkę Szydłowską jako tą najmniej lubiana przez słuchaczy Trójki. Wskazało ją 68 osób, co daje 13,08% ogółu wszystkich słuchaczy. Drugi w kolejności Wojciech Cejrowski otrzymał prawie 3 razy mniej głosów. Tak jak w przypadku audycji, tak i na nielubianych redaktorów głosowało znacznie mniej niż na ulubionych. Na to pytanie odpowiedziało 53,46% wszystkich biorących udział w ankiecie.
Możemy wysnuć taki wniosek, że Trójka najczęściej budzi pozytywne emocje i wiele osób nie ma redaktorów, bądź audycji, których nie lubi. W gruncie rzeczy wśród 53,46% często wskazywano właśnie na odpowiedź, iż dana osoba nie widzi słabszych prezenterów, audycji, lubi wszystko co jest prezentowane w Trójce. Padały też odpowiedzi stwierdzające, że słuchają tylko to, co lubią, więc nie wiedzą, kogo mieli by wskazać w tym pytaniu.
nie mam takiego, gdyż uważam, że każdy prowadzi swój program z pasją, chociaż, nie muszę, lubić tego, co każdy z nich prezentuje...
12.Jeżeli istnieje były prezenter radiowy "Trójki" którego Panu/Pani najbardziej brakuje, to proszę wpisać Jego (Jej) imię i nazwisko. (można podać kilku)
Na to pytanie odpowiedziało 65.58% [341]
Marek Niedźwiecki – 39.61%[162]
Grzegorz Wasowski – 8.65%[45]
Paweł Kostrzewa – 8.08%[42]
Piotr Kaczkowski - 7.12%[37]
Tomasz Beksiński – 5.58%[29]
Marek Wałkuski – 3.85%[20]
O pytanie prezentera, którego najbardziej brakuje ankietowanym zdecydowanie najwięcej wskazań miał Marek Niedźwiecki – prowadzący min kultowa Listę Przebojów, oraz Markomanię. Prawie 40% badanych wpisało jego nazwisko, co daje niemal połowę odpowiadających na to pytanie. To redaktor, który związany był z Trójką przez prawie 30 lat i odszedł dosyć niespodziewanie do konkurencyjnej stacji – Radia Złote Przeboje.
Już na dzień dzisiejszy wiadomo, że Marek Niedźwiecki wraca do Trójki po dwuletniej nieobecności. W momencie, kiedy ta ankieta była przeprowadzana tej informacji jeszcze nie było. Jako ciekawostkę mogę podać, że mimo iż redaktor ten jest tak bardzo lubiany i znany, to aż 9% spośród tych niemal 40% popełniło błąd w nazwisku pisząc „Niedźwiedzki”
Dalsze miejsca zajmują redaktorzy, którzy odeszli w ostatnich latach. Grzegorz Wasowski odszedł w ubiegłym (2008) roku, natomiast Paweł Kostrzewa w 2004.
Na 4 miejscu znalazł się Piotr Kaczkowski, który formalnie nie odszedł z Trójki, lecz musiał zaprzestać prowadzenia swoich audycji z powodu choroby. Słuchacze wciąż oczekują na jego powrót. Moja ankieta to potwierdza.
5 i pół procenta osób wskazało na Tomasza Beksińskiego. Kultowy już prezenter Trójki, który popełnił samobójstwo 24 grudnia 1999 wciąż jest w umysłach słuchaczy. Według ankietowanych brakuje również Marka Wałkuskiego, który wyjechał do USA i jest korespondentem radiowym z tego kraju, lecz audycji w Trójce z tego względu nie prowadzi. Cieszył się sympatią prowadząc poranną audycję „Zapraszamy do Trójki”
13. Czy zdarzyło się, że dzięki audycjom w "Trójce" poznał(a) i polubił(a) Pan/Pani jakiegoś wykonawcę? 0.77% [4] Nie, nigdy
1.15% [6] Tak, raz się zdarzyło
23.46% [122] Tak, kilka razy się zdarzyło
72.88% [379] Tak, wiele razy się zdarzyło
1.73% [9] Trudno powiedzieć
Ponad 98% ankietowanych przyznało, iż audycje w Trójce sprawiły, że dana osoba polubiła wykonawcę tamże prezentowanego. Wśród nich aż niemal 73% osób stwierdziło, że zdarzyło się to wiele razy. Pozostali uznali, że podczas słuchania Trójki polubili jednego, bądź kilku wykonawców prezentowanych na antenie Trójki. Tylko niecały procent, czyli 4 osoby stwierdziły, że nigdy nie zdarzyło się polubić wykonawcy poznanego dzięki temu radiu.
Jednakże wyniki sugestywnie pokazują, że słuchanie Trójki posiada w dużej mierze funkcję poznawczą, edukacyjną w kwestii muzyki. Często się słyszy, że jest to muzyka wyższej jakości, bardziej różnorodna niżeli od tego, czego możemy usłyszeć w stacjach komercyjnych.
14. Czy uważa Pan/Pani, że dzięki audycjom w "Trójce" ukształtowały się Pana/Pani gusta muzyczne? 87.12% [453] Tak
3.46% [18] Nie
9.42% [49] Trudno powiedzieć
Na pytanie bardziej ogólne w kwestii muzyki również przygniatającą przewagę ma przeświadczenie, że dzięki audycjom w Trójce ukształtowały się gusta muzyczne słuchaczy. Twierdząco odpowiedziało 87.12% ankietowanych. Przeciwnego zdania było prawie 3 i pól procenta osób.
Wyniki te nie są zaskakujące. Od lat znałem opinię wielu osób , że ta stacja radiowa w ogromnym stopniu przyczyniła się do wyrobienia gustów muzycznych, wielu Polaków. Gusta te przekładają się później na sprzedaż konkretnych płyt, oraz popularność koncertów wykonawców prezentowanych w Trójce. W latach osiemdziesiątych było to wyjątkowo widoczne, teraz kiedy oferta dla słuchaczy jest nieporównywalnie bardziej obszerna w kwestii ilości radiów i ogólnego dostępu do muzyki, można założyć, że teraz już Trójka nie będzie kształtować gustów muzycznych słuchaczy. Moje badanie i wynik tego pytania wskazuje, że mimo wszystko Trójka w znacznym stopniu kształtuje gusta słuchaczy, mimo że ich liczba jest mniejsza niż w latach przed upadkiem komunizmu w Polsce.