Nasi kandydaci do zestawu

Czy podobało się ostatnie notowanie? Niekoniecznie ostatnie, ale może jakiś utwór szczególnie przypadł do gustu? Chcesz agitować do głosowania na konkretny „numer”? Wyraź tutaj swoją opinię...

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Re: Nasi kandydaci do zestawu

Post autor: Yacy »

abd3mz pisze:Ponieważ głosy już spływają "uważam, że lepiej to przetestować na żywym organizmie. Zobaczymy jak działa jeden i drugi sposób i wtedy zagłosujemy jeszcze raz. Uważam, że to lepsze niż kategoryczna decyzja jednym głosikiem."
Myślę, że nie ma co teraz wprowadzać zamieszania skoro i tak za 8 tygodni zagłosujemy jeszcze raz.
:-/
teraz już nie ma co mieszać, ale kolejne głosowania powinny być już jawne. Wybór był demokratyczny, wg Twoich założeń:
abd3mz pisze:Zgłaszanie kandydatów to nie taka zwykła zabawa, więc tym bardziej warto się zastanowić czy będziemy drugą turę, czyli turę głosowania przeprowadzać jawnie czy nie, np. wysyłając głosy na maila. Mamy czas na zastanowienie do końca I tury, czyli tym razem wyjątkowo do środy do 22.
jest rozstrzygnięcie, w terminie, który podałeś... I chyba nie ma powodu rozstrzygać jeszcze raz tego samego za 8 tygodni...

Sporo zamieszania w tym temacie... ;-)

ps. jeśli post jest edytowany to jest to widoczne :)
ku3a

Post autor: ku3a »

jest widoczne jeśli ktoś później coś napisał. a jeśli wyedytujesz post zanim ktoś napisze następny, to tego nie będzie widać.
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

Zgadza się. Widać Sebastian wpasował się pomiędzy post Artura i mój... Taka edycja chyba jest dopuszczalna? ;-) Ważniejsze chyba jest to, że nastąpiło rozstrzygnięcie...
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

abd3mz pisze:nie zniknęły, tylko je przeniosłem. jeżeli zgłosisz je ponownie to je przeniosę. :)
a i za dwa tygodnie to będzie trochę za późno. ;-) za tydzień już będzie można zgłaszać i nie ma co czekać na ostatnią chwilę.
Zniknęły w sensie, ze nie było ich w tym dziale. Po prostu nie zauważyłem, ze była konkretna godzina, do której można było wysyłać. Nie doczytałem a założyłem sobie, ze do końca dnia. A tak w ogóle dopiero przedwczoraj zerknąłem na ten wątek i dowiedziałem się o tej akcji. Już teraz mogę zamówić swoje propozycje w następnej kolejce. :)

I mam taką sugestię dotyczącą regulaminu - już teraz jest mało widoczny i zniknął w czeluściach innych postów kilka zakładek dalej. Osoby, które będą chciały przyłączyć się do zabawy nie będą wiedziały o tym regulaminie i pewnie zapytają o zasady za każdym razem. Moim zdaniem ten regulamin powinien jakoś być umieszczony w widocznym miejscu, albo tak jak wcześniej proponowałem założyć nowy temat by post z regulaminem był jako pierwszy. W innym wypadku forowicze chcący brać udział w zabawie zniechęcą się poszukiwaniami zasad naszej akcji.
abd3mz pisze:Ponieważ głosy już spływają "uważam, że lepiej to przetestować na żywym organizmie. Zobaczymy jak działa jeden i drugi sposób i wtedy zagłosujemy jeszcze raz. Uważam, że to lepsze niż kategoryczna decyzja jednym głosikiem."
Ja nie zabierałem głosu w sprawie tajności/jawności głosowania, bo nie byłem co do tego zdecydowany. Byłem jednak bardziej skłonny ku głosowaniu jawnym, ale potem stwierdziłem, ze warto byłoby sprawdzić jak to wszystko wyjdzie w tajnym wrzucaniu głosów. Więc poczekajmy na rezultaty. To tyle.
ku3a

Yacy pisze:Zgadza się. Widać Sebastian wpasował się pomiędzy post Artura i mój... Taka edycja chyba jest dopuszczalna? ;-) Ważniejsze chyba jest to, że nastąpiło rozstrzygnięcie...
tego nie podważam. chodziło mi tylko o to, że teoretycznie było możliwe edytowanie :-).
tadzio3 pisze:Moim zdaniem ten regulamin powinien jakoś być umieszczony w widocznym miejscu, albo tak jak wcześniej proponowałem założyć nowy temat by post z regulaminem był jako pierwszy. W innym wypadku forowicze chcący brać udział w zabawie zniechęcą się poszukiwaniami zasad naszej akcji.
jeśli akcja przyniesie skutek, to wszystkie posty od tego w którym napisałem o powrocie do akcji przeniesie się do odrębnego tematu i wtedy przekleję do niego regulamin.
kajman

Post autor: kajman »

abd3mz pisze:1. Sorry, ale ciśnienie mi podskoczyło jak to przeczytałem.
Kiedy według Ciebie miałem to sprawdzić jak utwór trafił na chomika o 20:21, czyli podczas mojej audycji? Miałem wtedy sprawdzić? Jak tylko wróciłem do domu to za nic się nie brałem tylko wszystko posprawdzałem, żeby się zgadzało, a Ty mi z czymś takim wyskakujesz...
Przykro mi, ale jest regulamin i on obowiązuje.
2. Ponieważ głosy już spływają "uważam, że lepiej to przetestować na żywym organizmie".
Myślę, że nie ma co teraz wprowadzać zamieszania skoro i tak za 8 tygodni zagłosujemy jeszcze raz.
1. Trochę nieszczęśliwie podałeś tą godzinę. Gdybyś podał np. 23 to mógłbyś sprawdzić część wcześniej a te z popołudnia i wieczoru po 22 (i tak musiałeś je sprawdzić). Tak się zastanawiam czy jak podawałeś termin, to myślałeś, że to zaraz po powrocie z radia?
A co do regulaminu to obowiązuje, ale z tego co czytałem wcześniej mamy do czynienia z osobą, która mogła nie mieć zielonego pojęcia, gdzie tej prędkości szukać. Ja mam doświadczenie w tej dziedzinie znacznie większe, ale musiałem sporo nagłówkować, żeby wpaść, jak się tego dowiedzieć.
2. No cóż, tylko że sposób tajny to przynajmniej dla mnie jest coś mało atrakcyjnego. Gdyby głosowanie trwało dzień to pół biedy, ale tydzień czekać na wyniki i nie wiedzieć jakie są tendencje, zmiany...
A tak będzie aż przez dwa notowania. Gdyby przez jedno, to ostatecznie. Odechciewa mi się głosować, chociaż pewnie w końcu się zmobilizuję, bo jednak chciałbym mieć wpływ na wyniki.
lady
Listy Przebojów Trójki słucham od: 2007

Post autor: lady »

abd3mz pisze: Cieszę się, że lady to rozumie. :-)
Nie ma sprawy :) Myślę, że do tygodnia prześlę na Twój adres " Scumbag Blues " w wersji prosto z płyty, ażebyś mógł potwierdzić czy jakość się zgadza jeszcze przed wrzuceniem na chomika

I jeszcze małe zapytanie:
można głosować na własne utwory ?
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

lady pisze:można głosować na własne utwory ?
trzeba zagłosować na 5. innych ograniczeń nie ma.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Dla mnie to będzie naturalne, że będziemy głosować na swoje piosenki. Niekonsekwencją było by to, że zgłaszając utwór do zestawu, czyli de facto ten na którym nam najbardziej zależy, był pominięty w głosowaniu. Chyba że ktoś jest honorowy i ustalił osobiste takie zasady.
Na szczęście wybierając 5 kawałków na pewno będą zróżnicowane wyniki.
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

abd3mz pisze:Myślę, że nie ma co teraz wprowadzać zamieszania skoro i tak za 8 tygodni zagłosujemy jeszcze raz.
Ja bym jeszcze uwzględnił sposób zaproponowany przez Kajmana i rozpisał 3 opcje:
- głosowanie tajne
- głosowanie jawne
- głosowanie mieszane - można głosować dowolnie (tajnie, np. na PW lub e-mail albo jawnie).
kajman

Myślałem, że mamy problem, ale akurat Siedem gór się nie zachomikowało, a tutaj inny Woźniak chyba pojawi się w zestawie. Bo byłoby ciekawie, gdybyśmy jednak to wybrali. A swoją drogą trzeba się zastanowić, co robić w przypadku, gdy utwór łapie się u nas do ósemki, a albo ten sam albo inny tego wykonawcy zostaje dodany do zestawu.
Awatar użytkownika
Yacy
Kontakt:

do Trójki wędruje nr 9. Tak by było najprościej :)
kajman

Yacy pisze:do Trójki wędruje nr 9. Tak by było najprościej :)
W przypadku tej samej faktycznie, ale w przypadku innej? Formalnie takiego ograniczenia (przynajmniej na razie) nie wprowadziliśmy. Jeżeli wprowadzimy, to tej piosenki chyba nie możemy traktować jako zwycięzcy i będzie można zgłosić ją ponownie później.
Awatar użytkownika
abd3mz

tadzio3 pisze:Chyba że ktoś jest honorowy i ustalił osobiste takie zasady.
ja jestem honorowy i nie widzę nic złego w głosowaniu na swoje utwory... chyba Ci nie wyszło to zdanie...
Yacy pisze:do Trójki wędruje nr 9. Tak by było najprościej :)
to zależy czy będzie czas, żeby zebrać dane i nagrać płytę. bo jak się dowiadujemy, tak jak teraz, o 11 w piątek, ale tydzień przed dostarczeniem płyty to ok. ale jakby to był ten piątek, w którym ku3a zanosi płytę to raczej na zmiany już nie ma szans.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Wtedy już można nazwać to niefartem i nie płakać nad rozlanym mlekiem. Zostaje siedem innych. Tylko wtedy można byłoby wrócić do tego kawałka za czas jakiś (w przypadku innej piosenki tego samego artysty). Ale będziemy zastanawiać się nad tym dopiero wtedy, gdy coś takiego się zdarzy, a nie rozważać nowe hipotezy nietypowych sytuacji. W końcu nawet nie było tego pierwszego razu
ku3a

abd3mz pisze:jakby to był ten piątek, w którym ku3a zanosi płytę to raczej na zmiany już nie ma szans.
no raczej nie, bo ja teraz chodzę na Listę prosto z pracy i płytę będę już mieć w kieszeni ;-).
Awatar użytkownika
Neo01
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997

Post autor: Neo01 »

tadzio3 pisze:W końcu nawet nie było tego pierwszego razu
A pierwszy raz, wiadomo... :P
Awatar użytkownika
abd3mz

uwaga! będę niemiły!!!
można głosować na swoje propozycje!!
niniejszym informuję, że na pytania o to już nie odpowiadam. również na pw i mailem...
dziękuję...
Robinson

Może jeszcze warto się zastanowić, czy ma być jakaś minimalna LICZBA zgłoszonych propozycji, żeby rozpocząć głosowanie.
Skoro wybieramy aż 8 propozycji, to wydaje mi się, że jeśli zgłoszonych utworów będzie mniej niż np. 16-20, to ja bym raczej przesunął zabawę o tydzień (do momentu zgłoszenia minimalnej wymaganej LICZBY propozycji).
Chodzi mi o to, żeby nie wybierać 8 utworów spośród np. 9-10.
Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
Neo01

Jestem jak najbardziej ZA, myślę że 15 to będzie optymalna LICZBA :wink: .
Awatar użytkownika
abd3mz

a co sądzicie o tym, że w przypadku mniejszej liczby zgłoszonych utworów mniej zanieść do Trójki?
kajman

Robinson pisze:Może jeszcze warto się zastanowić, czy ma być jakaś minimalna LICZBA zgłoszonych propozycji, żeby rozpocząć głosowanie.
Skoro wybieramy aż 8 propozycji, to wydaje mi się, że jeśli zgłoszonych utworów będzie mniej niż np. 16-20, to ja bym raczej przesunął zabawę o tydzień (do momentu zgłoszenia minimalnej wymaganej LICZBY propozycji).
Chodzi mi o to, żeby nie wybierać 8 utworów spośród np. 9-10.
Co o tym sądzicie?
Wybieramy 8, ale głosujemy tylko na 5. Więc samo to już jest pasjonujące.
Ja uważam że zamiast minimalnej liczby utworów może przyjąć zasadę, że wygrywa nie więcej niż połowa utworów zgłoszonych i tak np. dla 10 zgłoszonych zanosimy pięć, dla 13 sześć, no a od 16 w górę osiem. No może zrobimy wyjątek dla 15, skoro osiem jest maxymalną liczbą zanoszonych, to dla 15 będzie też osiem.
Ale dla mnie to tylko teoria. Nie wyobrażam sobie, żeby było mniej niż 20 propozycji co dwa tygodnie. Może nie 20 nowych, bo jednak chyba można zgłaszać utwór ponownie, ale 20 w sumie. A co dopiero mówić o ok. 10.
A co do zgłaszania ponownie to ja jestem jak najbardziej za. Jak najbardziej dlatego, że uważam, że ponad połowa zgłoszonych utworów powinna się znaleźć w zestawie do głosowania. Kilka kolejnych może i tylko w przypadku czterech zdecydowanie wolałbym ich tam nie widzieć. Jeżeli obecnie (znam prawie cały zestaw poza utworami, do których nie udało mi się dotrzeć) głosuję na LP3 na 4 piosenki, które uważam za świetne, to z tych propozycji bez trudu wybrałbym dziesiątkę, na którą chciałbym zagłosować. I bardzo możliwe, że sam zgłoszę niektóre utwory do kolejnych edycji, jeżeli nie uczyni tego osoba, która obecnie zgłosiła.
I jeszcze jedna uwaga. Ta zabawa (bo mimo wszystko jest zabawą) ma dla mnie jeszcze jeden ogromny plus. Mimo że znam większość utworów, to wśród tych nieznanych trzy uważam za znakomite (jeden nawet dostanie ode mnie głos). Czyli pod tym względem stanowić będzie znakomite uzupełnienie Naszej Listy.
No i jeszcze jedno. Układam swoją własną listę (i publikuję w dwóch miejscach), a zasady jej tworzenia są bardzo specyficzne. Jeżeli utwory stąd trafią do zestawu na LP3 to będą mogły zaistnieć na mojej liście.
Naszła mnie jeszcze jedna refleksja. Czy w przypadku zgłaszania utworów ponownie nie będzie lepiej poprosić abd3mza o ich przerzucenie, zamiast zaśmiecać chomika drugi raz tym samym?
EV: Sorry za literówkę w nicku. Poprawiłem.
Ostatnio zmieniony pn maja 03, 2010 6:05 pm przez kajman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Neo01

Apropopo naszej zabawy, właśnie leci "Crystalised" w trójce :D
Kajman, właściwie ze wszystkim co piszesz się zgadzam :)
Awatar użytkownika
abd3mz

Jak na razie głosowała 12 osób. Najwięcej głosujących na jeden utwór: 6 osób. Ten utwór w tej chwili zajmuje 2 miejsce. Miejsce ósme ma dokładnie dwa razy mniej punktów niż pierwsze.

Przypominam, że jutro o 21 koniec głosowania. Ale proszę nie zostawiać głosowania na ostatnią chwilę, bo jutro od 11 do 20:50 nie będę miał dostępu do internetu, więc potwierdzenia pójdą hurtowo jak wrócę.
Robinson

abd3mz pisze:a co sądzicie o tym, że w przypadku mniejszej liczby zgłoszonych utworów mniej zanieść do Trójki?
Tak, to też jest pewne rozwiązanie (podobnie jak pisze Kajman).
Jednakże dodatkowym plusem mojej sugestii przedłużenia czasu zbierania propozycji w sytuacji braku "kworum" utworów jest to, że stajemy się mniej natarczywi z naszymi propozycjami, zanosząc je rzadziej.
Ale Propozycja Twoja i Kajmana jest bardzo dobra.
ODPOWIEDZ