Robinson pisze:Może jeszcze warto się zastanowić, czy ma być jakaś minimalna LICZBA zgłoszonych propozycji, żeby rozpocząć głosowanie.
Skoro wybieramy aż 8 propozycji, to wydaje mi się, że jeśli zgłoszonych utworów będzie mniej niż np. 16-20, to ja bym raczej przesunął zabawę o tydzień (do momentu zgłoszenia minimalnej wymaganej LICZBY propozycji).
Chodzi mi o to, żeby nie wybierać 8 utworów spośród np. 9-10.
Co o tym sądzicie?
Wybieramy 8, ale głosujemy tylko na 5. Więc samo to już jest pasjonujące.
Ja uważam że zamiast minimalnej liczby utworów może przyjąć zasadę, że wygrywa nie więcej niż połowa utworów zgłoszonych i tak np. dla 10 zgłoszonych zanosimy pięć, dla 13 sześć, no a od 16 w górę osiem. No może zrobimy wyjątek dla 15, skoro osiem jest maxymalną liczbą zanoszonych, to dla 15 będzie też osiem.
Ale dla mnie to tylko teoria. Nie wyobrażam sobie, żeby było mniej niż 20 propozycji co dwa tygodnie. Może nie 20 nowych, bo jednak chyba można zgłaszać utwór ponownie, ale 20 w sumie. A co dopiero mówić o ok. 10.
A co do zgłaszania ponownie to ja jestem jak najbardziej za. Jak najbardziej dlatego, że uważam, że ponad połowa zgłoszonych utworów powinna się znaleźć w zestawie do głosowania. Kilka kolejnych może i tylko w przypadku czterech zdecydowanie wolałbym ich tam nie widzieć. Jeżeli obecnie (znam prawie cały zestaw poza utworami, do których nie udało mi się dotrzeć) głosuję na LP3 na 4 piosenki, które uważam za świetne, to z tych propozycji bez trudu wybrałbym dziesiątkę, na którą chciałbym zagłosować. I bardzo możliwe, że sam zgłoszę niektóre utwory do kolejnych edycji, jeżeli nie uczyni tego osoba, która obecnie zgłosiła.
I jeszcze jedna uwaga. Ta zabawa (bo mimo wszystko jest zabawą) ma dla mnie jeszcze jeden ogromny plus. Mimo że znam większość utworów, to wśród tych nieznanych trzy uważam za znakomite (jeden nawet dostanie ode mnie głos). Czyli pod tym względem stanowić będzie znakomite uzupełnienie Naszej Listy.
No i jeszcze jedno. Układam swoją własną listę (i publikuję w dwóch miejscach), a zasady jej tworzenia są bardzo specyficzne. Jeżeli utwory stąd trafią do zestawu na LP3 to będą mogły zaistnieć na mojej liście.
Naszła mnie jeszcze jedna refleksja. Czy w przypadku zgłaszania utworów ponownie nie będzie lepiej poprosić abd3mza o ich przerzucenie, zamiast zaśmiecać chomika drugi raz tym samym?
EV: Sorry za literówkę w nicku. Poprawiłem.