Polecamy(Niech każdy z nas coś poleci)

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Grycek
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1111
Lokalizacja: Zurych/Santa Cruz/Saarbrücken/Myslovitze/KATowice/Wroclove

Polecamy(Niech każdy z nas coś poleci)

Post autor: Grycek »

Dobra to ja na początek polecam Porcupine Tree. Genialny zespól , bardzo zróżnicowany. Steven Wilson(wokal ,gitara) jest nazywany "mojżeszem" obecnego rocka progresywnego.

Moja ulubiona ich plyta to "The sky moves sideways". Plyta trudna w odbiorze ,ale zarazem piękna. Można tu poplywać w oceanie dźwięków , poszukać ukryte skarby i smaczki. Idealna plyta do odprężenia się.

Utwory na początek: Lazarus , Radioactive Toy , Fadeaway, Dark Matter, Shesmovedon , Russia on ice , Collapse the light into earth.
Smutny Gość

Post autor: Smutny Gość »

coś polecić? :// wszystko już było.. kiedyś polskie kawałki rządziły na liście a teraz?..żałość i tyle, z polskich produkcji (dokładnie tak-to juz też są produkcje,tak jak między bajki można włożyć legendy o dobrym polskim jedzeniu:) ewentualnie home made WojtekWaglewski,piosenki z tekstem..(bo z tekstem:) w myśl zasady lepszy polski młynek kawowy czy sarenka (choć oprócz szlagwortu nic się tam kupy nie trzyma)niż niezrozumiały bełkoczący niewiadomo o czym Tom Waits, muzycznie wszystko do bani - wtórność nuda i hasiok :))) naciągamy nasze sympatie jak gumę do majtek żeby w ogóle cokolwiek...
Jaca

coś polecić

Post autor: Jaca »

Smutny Gość pisze:coś polecić? :// wszystko już było.. kiedyś polskie kawałki rządziły na liście a teraz?..żałość i tyle, z polskich produkcji (dokładnie tak-to juz też są produkcje,tak jak między bajki można włożyć legendy o dobrym polskim jedzeniu:) ewentualnie home made WojtekWaglewski,piosenki z tekstem..(bo z tekstem:) w myśl zasady lepszy polski młynek kawowy czy sarenka (choć oprócz szlagwortu nic się tam kupy nie trzyma)niż niezrozumiały bełkoczący niewiadomo o czym Tom Waits, muzycznie wszystko do bani - wtórność nuda i hasiok :))) naciągamy nasze sympatie jak gumę do majtek żeby w ogóle cokolwiek...
może nie jest aż tak źle,tylko trzeba trochę poszukać a nie zdać się tylko na to co inni zapodadzą... z polskich nowości bardzo mi się podoba piosenka
"all you want" The Globetrotters :)
ku3a

Post autor: ku3a »

Niech kazdy poleci? OK, ja w sobote lece na kilka dni do Londynu ;-).
Rozumiem, ze chodzi o to, zeby polecic cos nieznanego, albo malego znanego, ogolowi. Bo moglbym sie tu rozpisac o System Of A Down jakby co ;-).
Napisze o dwoch plytach. Pierwsza to wydana w 1999 Cree Summer - "Street Faerie". Jak ktos ma ochote na kojace dzwieki i strzepniecie zdenerwowania po trudnym dniu to nic tylko wkladac do otwarzacza ten album. Od pierwszego do ostatniego utworu do naszych uszu dochodzi lekarstwo na nasze nerwy, miod na dusze. I sa perelki - "Revelation Sunshine", "Deliciously Down" i zaspiewane razem z Lenny Kravitzem "Mean Sleep".
Natomiast kiedy jestesmy nie zmeczeni, a po prostu smutni, proponuje posluchac plyty Damiena Rice'a - "O". Choc nie wiem czy Wy tez tak macie jak ja, ze jak jestescie w zlym nastroju to wolicie sluchac smutów. Niektorzy wola sluchac radosnych rzeczy, zeby sie pocieszyc. Na mnie w kazdym razie w takich chwilach plyta "O" dziala doskonale. Siegnalem po nia po tym jak w zeszlym roku "The Blower's Daughter" calkowicie zdobylo moje serce. A jest tam jeszcze kilka innych pieknych nagran - np. "Delicate", "Cannoball", "Cheers Darling". Slucham tej plyty i odgradzam sie od wszystkiego. Teksty, glos idealnie pasujacy do kompozycji, same melodie - to sprawia, ze juz od wielu miesiecy co kilka dni wracam do tej plyty. Polecam!
ku3a

Moze wrocimy do tego pomyslu, zeby kazdy cos polecil? Wczesniej nie za bardzo chwycil, ale moze teraz sie uda? Pojawila sie przeciez znaczna liczba nowych forumowiczow.
Przy okazji - przypomnialo mi sie, ze kiedys recenzje tej plyty Cree Summer, ktora polecalem, napisalem dla portalu Miasto Plusa. Jakby ktos chcial przeczytac ta recenzje to jest ona tutaj.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

A co ja moge polecić? Dużo. W zasadzie, to co jest na mojej liscie (http://www.tadzio3.blog.onet.pl), a jest nieznane danej osobie jest godne polecenia.
np nowe Płyty:
Akurat,
Underground
Lordi
Arctic Monkeys
Penny Lane
Believe
Blade Loki
Revolucja
itd
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Post autor: prz_rulez »

nie wiem tylko co to believe.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

prz_rulez pisze:nie wiem tylko co to believe.
No to ściągnij ich debiutancką płytę (chciaż bynajmniej nie są to debiutanci), albo jeden kawałek- ten z zestawu do głosowania: "Needles In My Brain" i ocenisz sam.
prz_rulez
Kontakt:

a ja polecam dwa rockowe kawalki: The Gates - 19-20-20 i The Automatic - Monster. Kręcą na maxa.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

A mnie się spodobał Clan of Xymox... dawno nie puszczany w Trójce. Ostatnio przypomniany jeden kawałek przez p. Piotra Kaczkowskiego. Ciekawy klimat! do posłuchania późną nocą...
prz_rulez
Kontakt:

nie znam tego.

dzisiaj sciagnalem sobie fajna muzyke z RPA - leker zeef, bardzo fajny kawalek w jezyku afrikaans ;)
onyx

Post autor: onyx »

A ja Wam polecam nową Kobranockę. Bo to jest świwetny i mocno niedoceniony album!!
Zresztą dostał już tytuł płyyt roku!!
ciekawe czy wiecie gdzie i za co :))
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Piotr »

JaceK pisze:A mnie się spodobał Clan of Xymox... dawno nie puszczany w Trójce. Ostatnio przypomniany jeden kawałek przez p. Piotra Kaczkowskiego. Ciekawy klimat! do posłuchania późną nocą...
Uogolniajac Jacku to Clan Of Xymox i reszta ze stajni 4AD jest godna polecenia. A gral to kiedys Kaczkowski, gral. Co to byly za sobotnie, wieczorne audycja Zapraszamy do Trojki.

Rozmarzylem sie. Wracam do rzeczywistosci czyli do roboty.
ku3a

wczoraj to zagral :-). I co chwile podawal adres "kawiarenki", czyli minimax.info. Czy NieDzwiedz nie moglby co tydzien podawac naszego adresu?...
Awatar użytkownika
Piotr
Rzecznik Administratora
Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982

Post autor: Piotr »

ku3a pisze:Czy NieDzwiedz nie moglby co tydzien podawac naszego adresu?...
Zapytaj go o to. Mam swoja teorie na tenze temat, ale nie bede jej upublicznial. Ale pytaj, pytaj.
ku3a

to bylo raczej pytanie retoryczne. To nastepna z niezrozumialych dla mnie rzeczy, tak tylko rzucilem.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

Przecież ja co tydzień przypominam o pisaniu najprostszych pozdrowień z wplecionym jednym małutkim zdaniem o Forum lub o Archiwum -- w ostatnim notowaniu M.N. przeczytał moje i podał adres Forum. Naten-tych-miast podniosła się ,,oglądalność''...

Ale w pojedynkę nic więcej nie zdziałam...
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

onyx pisze:A ja Wam polecam nową Kobranockę. Bo to jest świwetny i mocno niedoceniony album!!
Popieram i zgadzam sie, ale nie wiem za co i gdzie dostal tytuł płyty roku
prz_rulez
Kontakt:

Skoro czasami podaje, to moglby zawsze. Ale z drugiej strony IRC kiedyś byl namietnie promowany, a teraz cisza...
mascha

Post autor: mascha »

onyx pisze:A ja Wam polecam nową Kobranockę. Bo to jest świwetny i mocno niedoceniony album!!

Wiemy, wiemy :)
Dołączam się do reklamy płyty "Sterowany jest ten świat", a oprócz mnie pewnie wszyscy słuchacze, którzy zagłosowali na tę płytę w ramach plebiscytu "Gwiazdy Torunia" i wywalczyli dla Kobranocki zasłużoną nagrodę "Płyty Roku" :)
Akurat podczas imprezy wręczenia nagród byłam w moim rodzinnym Toruniu i załapałam się na koncert Kobranocki. Miejsce koncertu nietuzinkowe, bo w fosie przy ruinach Zamku Krzyżackiego, zespół zagrał sporą część utworów z nagrodzonej płyty, jedym słowem świetny koncert i świetny wieczór.
ku3a

Ja ich widzialem jak grali przed Gunsami :-). Faktycznie te kawalki z nowej plyty brzmialy fajnie. Ale to w ogole byl rewelacyjny koncert. Gunsi genialni, Kobranocka bardzo fajna, Oddzial Zamkniety podobal mi sie jak nigdy dotad, no i... 650 North :-).
Kiefer

Post autor: Kiefer »

Dzien dobry wieczor...

Ja nie bede polecal calych plyt, tylko 2 wynalazki z mojej prywatnej listy. Urlo-Popowe, ale moze ktos tez lubi taki rodzaj muzyki 8-)

Pierwsze primo: Neuser - Von vorn anfangen
Zaprzeczenie twierdzenia, ze niemiecki brzmi kiepsko w piosenkach :)

Drugie primo: Francesco - Non cado piu
Spokojnie i fortepianowo, w sam raz na godzine taka jak 2321...

Pozdrawiam po raz pierwszy, dyg!
Kiefer
prz_rulez
Kontakt:

tego pierwszego nie znam, tzn znam tytul tylko :P a DJ Francesco to zaskocyzl, bo on zazwyczaj spiewal takie glupiutkie piosenki jak La canzone del capitano - a tu taki kawalek ;) w ogole on ejst prezenterem radiowym i telewizyjnym - stacja 102.5 czy 103.5 ... fajna, jest na Cyfrze + ;)
Awatar użytkownika
zbyszu
Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
Kontakt:

Post autor: zbyszu »

Wyjątkowo dziś bardziej polecam telewizję, niż radełko

Niedziela na sportowo. Oczywiście chodzi mi o sport w kapciach przed TV. Dziś brakuje wręcz kciuków do ściskania:

1) Od godz. 13.00 (TVP1) - Finał Orange Prokom Open w Gdyni. Tutaj akurat kciuki mamy wolne, ponieważ w finale grają nasi sąsiedzi: Dawydenko z Rosji i Mayer z Niemiec. Ale kibicujemy organizatorom, bo to chyba najbardziej prestiżowy turniej tenisowy w Polsce.

2) Od godz. 14.00 (TV4) - Kubica walczy o Grand Prix Węgier w Formule 1. Po 40 okrążeniach jest już 8-my. Dawaj Robert, dawaj!

3) Od godz. 15.00 (Eurosport) - Nasi skoczkowie rozpoczynają sezon letni Pucharu Świata. Po treningu zapanował umiarkowany optymizm. Najlepszy z Polaków K. Stoch – 19. „Leć Adam leć” był 31. Za to wczoraj w drużynówce było całkiem nieźle – 4 miejsce. Lećcie chłopaki, lećcie!

4) Od 17.00 (Eurosport; TVP1) - Znów zaglądamy do Węgier. Na budapesztańskim basenie złoto będzie wyławiać Otylia „Motylia”. Płyń „Oti”, płyń!

Koniec? Nie nie...

5) Od 21.00 (Eurosport) – Inauguracja Lekkoatletycznych Mistrzostw Europy w Goeteborgu. Tam też będziemy celować w medale. Niech nasi tylko rzucają dalej, biegają szybciej i skaczą wyżej!

Pilot telewizyjny rozgrzany do czerwoności. Radełko schowane w cień.:

1) Kydryński ze „Sjestą” przegrał z Kubicą, Malyszem i spółką.

2) Żąda z muzycznym gniotem na wakacje („Muzyczny nawigator”, czy jakoś tak) przegrywa już na samym starcie.

3) „Andrut” z „Powtórką z rozrywki” poczeka tydzień.

4) Odgrzany koncert Maleńczuka z 2005 też poczeka na kolejne odgrzanie.

5) Chyba dopiero Kaczkowski na dobry wieczór zaprosi mnie do radia. Koniec dnia z „Minimaxem” jak najbardziej wskazana.

Do nasłuchania, choć właściwie tym razem do obejrzenia
ku3a

Kiefer pisze:Dzien dobry wieczor...
no prosze, kto nas odwiedzil :-)
wciaz jezdzisz koleja? :-)
witamy!
ODPOWIEDZ