Czarne chmury zbierają się nad Skowrońskim

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Re: Czarne chmury zbierają się nad Skowrońskim

Post autor: Miszon »

Mnie też te teksty w Gazie zaczynają już totalnie irytować. Aż sobie wszedłem na stronę tego audytora. Z medialnych audytów jakie robili oprócz Radia była jeszcze Telewizja i Rzeczpospolita. Czyli teoretycznie powinni się znać na tym.
Ale weźmy pod uwagę, że te wyjazdy trwały nawet około miesiąca. Czy to duża kasa na pokrycie kosztów? :roll:
Awatar użytkownika
abd3mz

Post autor: abd3mz »

Misie już nie chce komentować różnego rodzaju bzdur... więc podpiszę się tylko pod jednym zdaniem:
ku3a pisze:ceniłem Wyborczą, ale teraz coraz częściej zaczyna się z niej robić szmatławiec.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Niestety, coś w tym jest... Żal tym większy, że czuję się nieco związany (praktyki)...
Tylko co czytać w takim razie? :roll:
mp3fm
Kontakt:

Post autor: mp3fm »

Nie popadacie przypadkiem w ślepą miłość do Trójki??

Bo jeśli to naprawdę tak, że za 30 minut "audycji" w tygodniu można dostać ponad dwie średnie krajowe to jest to sytuacja chora.
Jak mniemam chodzi o "audycję" Moniki Makowskiej "Tu Program Trzeci", która była zlepkiem zdarzeń i "dźwięków" z minionego tygodnia i zapowiedziami na tego co pojawi się tygodniu nadchodzącym. Jeśli za takie "coś" można dostać OSIEM TYSIĘCY ZŁOTYCH TYGODNIOWO (czyli 400 TYSIĘCY ROCZNIE!) to przepraszam ale to jest zupełnie chore.

Jak też uważam, że w GieWu pracują różne "cyngle", ale to nie cyngle zrobiły ten audyt. Jeśli na lewo i prawo opowiada się o przyzwoitości, czystości rąk itp to stając się dyrektorem Trójki trzeba tą z czystością i przyzwoitością zacząć od własnego podwórka. Jeśli w mediach publicznych sytuacja z etatami i honorariami jest chora to trzeba ją zacząć choć pomału uzdrawiać, a nie wykorzystywać ją dając lekką ręką prawie pół miliona apanażu żonie kolegi Wasowskiego.
Awatar użytkownika
abd3mz

mp3fm pisze:Nie popadacie przypadkiem w ślepą miłość do Trójki??
Ja na pewno nie, ale głównie daję temu wyraz w rozmowach prywatnych.
mp3fm pisze:Bo jeśli to naprawdę tak, że [...]
'jeśli'.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

Awatar użytkownika
dominik_fi
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1997-2000 r.

Post autor: dominik_fi »

mp3fm pisze:Nie popadacie przypadkiem w ślepą miłość do Trójki??
Ślepą miłość ależ oczywiście, że tak. Ślepą miłość dodam jeszcze i bezkrytyczność do programów już nie bo na tym forum można znaleźć wiele krytycznych uwag co do trójkowych programów. Ja bym powiedział, że ślepa miłość do atmosfery tego radia, nieważne gdzie jestem to gdy włączę trójkę czuje się jak byłbym w domu i mam tu na myśli całość programu trzeciego.
mp3fm pisze:Bo jeśli to naprawdę tak, że za 30 minut "audycji" w tygodniu można dostać ponad dwie średnie krajowe to jest to sytuacja chora. (...) Jeśli za takie "coś" można dostać OSIEM TYSIĘCY ZŁOTYCH TYGODNIOWO (czyli 400 TYSIĘCY ROCZNIE!) to przepraszam ale to jest zupełnie chore.
No właśnie o to chodzi, że niektórzy przeczytają ten tekst i uważają, że to prawda. Napisałeś "bo jeśli to prawda" a co jeśli to nie prawda? Nie chcę twierdzić, że to kłamstwo, ale część prawdy już tak. Skoro bawimy się w "gdybania" to może jest tak, że wykonuje ona (P. Makowska) pracę ponad standardowe 8h dziennie (nie wiem czy w radiu istnieją takie wymogi - może Kuba coś wie czy są etaty).
Ale już redaktor gw pisząc ten tekst skoro jest tak dobrze poinformowany, nie wspomina nić o pozostałej pracy wykonywanej przez Panią Makowską, a raczej o większości pracy którą wykonuje - nie napisał za co dostawała podstawowe wynagrodzenia. Ale sądzę, że te kwoty to są dobrane do artykułu żeby ładnie wpisywały się w ton audycji, należy pewnie to "podzielić przez pół" odjąć podatek i inne składki, które są zabierane i wtedy wyjdą prawdziwe sumy.
mp3fm pisze:Jak też uważam, że w GieWu pracują różne "cyngle", ale to nie cyngle zrobiły ten audyt. Jeśli na lewo i prawo opowiada się o przyzwoitości, czystości rąk itp to stając się dyrektorem Trójki trzeba tą z czystością i przyzwoitością zacząć od własnego podwórka. Jeśli w mediach publicznych sytuacja z etatami i honorariami jest chora to trzeba ją zacząć choć pomału uzdrawiać, a nie wykorzystywać ją dając lekką ręką prawie pół miliona apanażu żonie kolegi Wasowskiego.
A w tekście nie znalazły się żadne kwoty z audytu.
Raport powstał na zlecenie zarządu zaniepokojonego wynikami wcześniej przeprowadzonego w radiu audytu. Firma Morison Finansista Auditwykryła nieprawidłowości przy wypłacie honorariów. źródło:wyborcza.pl
Raport został zlecony nie przez zarząd, ale nie wiemy komu. A firma audytowa wykryła nieprawidłowości przy wypłacie honorariów, ale jak dobrze pamiętamy chodziło o rzekomą nieuczciwość dyrektora PR3. No cóż jak to się nie im udało to może coś innego okaże się być prawdą a nawet jeśli nie to oni coś wymyślą.
Ciekawe jakie honorarium dostał za ten tekst redaktor GW ;)

Co do czytania GW to w szkole średniej czytałem ją codziennie. Na studiach przestałem (czytam do 4-5 numerów w miesiącu), gdy zaczęły pojawiać się nieprawdziwe informacje odnośnie kibiców LEGII.Także i to chyba mnie najbardziej zaskoczyło, bo nie sądziłem wcześniej że GW może takie coś zrobić, a chodzi o wywiad który kiedyś ukazał się w GW z ojcem R. Przeczytałem i pomyślałem, że nieźle GW się postarała skoro udało się im z nim zrobić wywiad bo to raczej dwa bieguny. Ale w serwisie trójki kilka dni potem usłyszałem, że GW została ukarana za fałszywy wywiad, który był jak się później okazało tylko zlepkiem wypowiedzi o czym w ogóle nie poinformowano w gazecie czytelników. Dlatego właśnie w szkole średniej zacząłem konfrontować informacje z GW z inną i zawsze kupowałem GW i jedną z dwóch Rzeczpospolitą lub Dziennik.
Obecnie GW zaczęła, przynajmniej w nie których rubrykach, przypominać Fakt i Superexpress.
Awatar użytkownika
dominik_fi

Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Ja ostatnio czytam tylko informacje zagraniczne, oraz to od czego zaczynam czytanie każdej gazety - sport, kultura i nauka. No, ostatnio też finanse, jako że w tej chwili pewne kwestie z tego działu są dla mnie bardzo ważne.
Awatar użytkownika
dominik_fi

Co do wywiadu z Panią Jethon to niepokojąca jest ta informacja:
Jakich zmian możemy spodziewać się w najbliższym czasie?
W tak krótkiej perspektywie zmian prawie nie będzie. Żadnych zawirowań, żadnych wstrząsów.... Będę budować, ale powoli i z rozwagą. Poza tym dobrą ramówkę tworzy się trzy miesiące. Najbliższa więc wejdzie latem.
W obecnej ramówce nie wszystko mi się podoba, ale wtedy mogę dać odpocząć uszom :) bo w tygodniu Trójka gra od rana do 19. Dobrze jest mieć wolne od studiów :)

Ciekawe kogo miała na myśli w tej wypowiedzi:
Pani recepta na kryzys wizerunkowy Polskiego Radia?
Uwolnić radio od nacisków politycznych, od demagogów, kłamców i jedynie słusznych ideologów, od złodziei i nieodpowiedzialnych szaleńców. Poza tym moim marzeniem jest by radio publiczne, tak jak jeszcze niedawno, stało się znów najbardziej wiarygodną instytucją zaufania publicznego.
mp3fm
Kontakt:

Post autor: mp3fm »

dominik_fi pisze:No właśnie o to chodzi, że niektórzy przeczytają ten tekst i uważają, że to prawda. Napisałeś "bo jeśli to prawda" a co jeśli to nie prawda? Nie chcę twierdzić, że to kłamstwo, ale część prawdy już tak. Skoro bawimy się w "gdybania" to może jest tak, że wykonuje ona (P. Makowska) pracę ponad standardowe 8h dziennie (nie wiem czy w radiu istnieją takie wymogi - może Kuba coś wie czy są etaty).
Widzę, że niektórym bardzo trudno się pogodzić z tym, że Krzysztof Skowroński, szermując słowami o niezależności itepe tolerował sytuację w której po prostu część osób z ukochanej Trójeczki żyła wedle zasady "pecunia non olet" - zwłaszcza gdy owa pecunia jest publiczna i wielu przypadkach trudna do rozliczenia.
Zamiast dążyć do zmiany patologii szermierz wolności słowa i niezależności mediów wolał się po prostu elastycznie do owych patologii dostosować.

Czego by nie robiła Makowska-Wasowska to po znajomości dostała świetną posadkę, a dyrektor Skowroński po prostu potwierdzał nieprawdę akceptując księżycowe honoraria.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

We wczorajszym "Dzienniku" jest wywiad ze Skowrońskim, w którym używa bardzo logicznej argumentacji na swoją obronę.
I jeszcze jedna rzecz - w 2008 roku Trójka wyszła na plusie 3 mln złotych (po raz pierwszy w historii), co znaczy, że radio samo na siebie zarobiło i kasa na te honoraria była jak najbardziej zasłużona.
słoik

Post autor: słoik »

Bez przesady, Monika Makowska nie jest powszechnie znana głównie jako żona swojego męża. Czy Monika Olejnik też była dziennikarką Trójki dlatego, że była małżonką Wasowskiego?
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Awatar użytkownika
dominik_fi

słoik pisze:Bez przesady, Monika Makowska nie jest powszechnie znana głównie jako żona swojego męża. Czy Monika Olejnik też była dziennikarką Trójki dlatego, że była małżonką Wasowskiego?
Raczej Monika Olejnik dostała pracę w radiu dzięki swojemu ojcu a nie Wasowskiemu, Wasowskiego mogła poznać dopiero w radiu.
źródło: wikipedia.pl pisze:W okresie stanu wojennego rozpoczęła pracę w Programie III Polskiego Radia. Pracowała tam przez 18 lat. Popularność przyniosły jej wywiady z politykami i postaciami życia publicznego w audycji "Salon polityczny Trójki". W drugiej połowie lat 80. była związana razem z mężem Grzegorzem Wasowskim
mp3fm pisze:Czego by nie robiła Makowska-Wasowska to po znajomości dostała świetną posadkę, a dyrektor Skowroński po prostu potwierdzał nieprawdę akceptując księżycowe honoraria.
Szkoda, że niektórzy nie potrafią zrozumieć, że mogła dostać pracę w III dlatego, że już tam pracowała. Bo takich argumentów (że po znajomości) można użyć do każdego kogo teraz Jetho chce zatrudnić - Sosnowski, Niedźwiedź, ale te twoje argumenty są straszne infantylne.
Może kolega poda jaką to nieprawdę potwierdził Skowroński, poprzez akceptację honorariów???
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Skowroński powiedział ciekawą rzecz. Mianowicie zauważył, że oba artykuły w Gazecie ukazywały się tuż przed zebraniem rady nadzorczej...
słoik

Post autor: słoik »

dominik_fi pisze:
słoik pisze:Bez przesady, Monika Makowska nie jest powszechnie znana głównie jako żona swojego męża. Czy Monika Olejnik też była dziennikarką Trójki dlatego, że była małżonką Wasowskiego?
Raczej Monika Olejnik dostała pracę w radiu dzięki swojemu ojcu a nie Wasowskiemu, Wasowskiego mogła poznać dopiero w radiu.
źródło: wikipedia.pl pisze:W okresie stanu wojennego rozpoczęła pracę w Programie III Polskiego Radia. Pracowała tam przez 18 lat. Popularność przyniosły jej wywiady z politykami i postaciami życia publicznego w audycji "Salon polityczny Trójki". W drugiej połowie lat 80. była związana razem z mężem Grzegorzem Wasowskim
Och, to się rozumie samo przez się. Pytanie było raczej natury retorycznej. W okresie stanu wojennego wielu dziennikarzy zaczynało pracę w Trójce, przecież była budowana niejako od nowa. Tak się składa, że legendy Trójki to "złogi gomułkowsko-gierkowsko-jaruzelskie".
Awatar użytkownika
abd3mz

Awatar użytkownika
dominik_fi

Wywiad ze Skowrońskim w GALI, na 4 stronach. Warto przeczytać a nie tylko opierać się na relacjach dziennikarzy z GW.

http://gala.onet.pl/0,1549542,1,1,krzys ... ematy.html
Awatar użytkownika
zbyszu
Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
Kontakt:

Post autor: zbyszu »

ODPOWIEDZ