nasze propozycje w zestawie do głosowania
Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz
Re: nasze propozycje w zestawie do głosowania
Nie udzielałem się do tej pory zbytnio, ale w kwestii regulaminu kilka wątpliwości i jedno pytanie
-Każdy ma prawo przedstawić 4 propozycje (przeznaczamy na to tydzień),
4? To szaleństwo. Jeżeli weźmie w tym udział powiedzmy 30 osób, to nawet jeżeli niektóre propozycje będę się powtarzać to wyjdzie ok. 100 utworów.
-Głosujemy maksymalnie na 5 utworów,
Tylko jak? Z określeniem kolejności (punktacja od 5 do 1) czy bez określenia? Ja byłbym za pierwszą opcją.
-Głosowanie kończymy w następny piątek o 20:00,
Moim zdaniem do czwartku wystarczy, żeby można było bez pośpiechu przygotować paczkę dla Balonika.
-6 utworów z największą liczbą głosów wraz z potrzebnymi danymi przekazujemy ku3ie, który zanosi je Balonikowi,
Uważam, że 4, góra 5.
-Każdy ma prawo przedstawić 4 propozycje (przeznaczamy na to tydzień),
4? To szaleństwo. Jeżeli weźmie w tym udział powiedzmy 30 osób, to nawet jeżeli niektóre propozycje będę się powtarzać to wyjdzie ok. 100 utworów.
-Głosujemy maksymalnie na 5 utworów,
Tylko jak? Z określeniem kolejności (punktacja od 5 do 1) czy bez określenia? Ja byłbym za pierwszą opcją.
-Głosowanie kończymy w następny piątek o 20:00,
Moim zdaniem do czwartku wystarczy, żeby można było bez pośpiechu przygotować paczkę dla Balonika.
-6 utworów z największą liczbą głosów wraz z potrzebnymi danymi przekazujemy ku3ie, który zanosi je Balonikowi,
Uważam, że 4, góra 5.
Tylko, że nie bardzo mamy czas na czekanie na opinie. Ustal, że swoje propozycje można zgłaszać do jutra do 20 i wtedy rozpoczniemy głosowanie. [Jak już wspominałem chyba lepiej do czwartku.] Jeśli ktoś przegapił to trudno, za tydzień będzie miał kolejną szansę.ku3a pisze:W porządku, to będzie do dopracowania.
Poczekajmy na opinie innych i wtedy ustalimy ostateczną wersję
A może tak trochę szacunku do opinii innych?...Miszon pisze:Bzdura.
Jestem przeciw.
To wyjdzie w praniu. Nie da się przewidzieć ile osób będzie proponować, a jak 4 będzie za dużo to za tydzień można zmniejszyć.kajman pisze:4? To szaleństwo. Jeżeli weźmie w tym udział powiedzmy 30 osób, to nawet jeżeli niektóre propozycje będę się powtarzać to wyjdzie ok. 100 utworów.
Ja też.kajman pisze:Tylko jak? Z określeniem kolejności (punktacja od 5 do 1) czy bez określenia? Ja byłbym za pierwszą opcją.
O innych aspektach już się wypowiadałem.
Zacznijmy wreszcie

-
Niech poda choć jeden powód, dla którego głosowanie miałoby być tajne. Równie dobrze tajne mogłoby być głosowanie na forumową.Miszon pisze:Bzdura.
Jestem przeciw.
W sumie masz racje. Jeśli chodzi o frekwencję to na pewno nie będzie aż tak duża, ale 2 propozycje w zupełności wystarczą. Poza tym będzie mniej liczenia.kajman pisze:4? To szaleństwo. Jeżeli weźmie w tym udział powiedzmy 30 osób, to nawet jeżeli niektóre propozycje będę się powtarzać to wyjdzie ok. 100 utworów.
Moim zdaniem z określeniem.kajman pisze:Tylko jak? Z określeniem kolejności (punktacja od 5 do 1) czy bez określenia? Ja byłbym za pierwszą opcją.
Ja wprawdzie jestem za głosowaniem jawnym, ale widzę jeden prosty powód, dla ktorego mogłoby być tajne. Podam przykład, który może uzasadni:SummerMovedOn pisze:Niech poda choć jeden powód, dla którego głosowanie miałoby być tajne. Równie dobrze tajne mogłoby być głosowanie na forumową.Miszon pisze:Bzdura.
Jestem przeciw.Moim zdaniem z określeniem.kajman pisze:Tylko jak? Z określeniem kolejności (punktacja od 5 do 1) czy bez określenia? Ja byłbym za pierwszą opcją.
Czwartek 19:52. Sytuacja wygląda następująco jeżeli chodzi o kolejnść kilku miejsc (przy założeniu, że ku3a zanosi Balonikowi 4 utwory):
3. Utwór A - 19 p.
4. Utwór B - 18 p.
5. Utwór C - 17 p.
6. Utwór D - 15 p.
Ja na przykład chciałbym zagłosować
1. Utwór X
2. Utwór Y
3. Utwór D
4. Utwór Z
5. Utwór C
Ale wtedy utwory B, C i D będą miały po 18 p. i wejdzie tylko jeden z mojej piątki lub utwór B. Ale przecież mogę zrobić tak:
1. Utwór D
2. Utwór C
3. Utwór X
4. Utwór Z
5. Utwór Y
i przechodzą moje dwa utwory. Czyli drobna manipulacja i jestem zadowolony.
Pytanie dodatkowe - czy będzie można głosować na własne propozycje. Ja jestem za z prostego powodu: wtedy wygodnie będzie nie zgłaszać piosenek, które bardzo się podobają, a które zgłosił ktoś wcześniej. Tutaj dużo bardziej niż w poprzednim przypadku realna jest możliwość kombinowania. Np. chcę zgłosić Jopek z Mecem. Ale ktoś ten duet już zgłosił, więc zgłaszam Jopek solo i daję 5 punktów swojej propozycji, której zapobiegawczo nie umieściłem.
Dalej jestem za głosowaniem jawnym. Ja nie będę podliczał punktów i pod to układał swoich głosów, bo misie nie chce. [Inne aspekty pomijam.]
Jestem za tym, żeby można było głosować na swoje propozycje, ale tylko wtedy jeśli liczba zgłaszanych propozycji będzie przynajmniej dwa razy mniejsza niż liczba utworów, na które można oddać głos.
Jestem za tym, żeby można było głosować na swoje propozycje, ale tylko wtedy jeśli liczba zgłaszanych propozycji będzie przynajmniej dwa razy mniejsza niż liczba utworów, na które można oddać głos.
-
Ja myślę, że nie ma co za bardzo kombinować. Może się zdarzyć tak jak to opisał kajman, ale uważam, że to sprawa każdego z nas. Ja nie mam zamiaru tak robić i myślę, że większość z Was również.
Jeśli chodzi o mnie to uważam, że nie powinno się głosować na własne utwory. Ale znów pojawia się problem podobny do tego, który przedstawił kajman. Opłaca się głosować na utwory, które mają mało głosów, by zwiększyć szansę własnych. Ale i tym razem liczę na rozsądek głosujących i w tej kwestii dostosuję się do opinii większości
Jeśli chodzi o mnie to uważam, że nie powinno się głosować na własne utwory. Ale znów pojawia się problem podobny do tego, który przedstawił kajman. Opłaca się głosować na utwory, które mają mało głosów, by zwiększyć szansę własnych. Ale i tym razem liczę na rozsądek głosujących i w tej kwestii dostosuję się do opinii większości

Chodziło mi o sytuację, o której wspomina Kajman. Ale upierał się nie będę.
Jeśli chodzi o technikę głosowania to jestem za zgłaszaniem 2 utworów i głosowaniem na 3 utwory w punktacji 5-3-1 za poszczególne miejsca. (tzn. to jest moja propozycja do rozważenia i nie wszystkim musi się spodobać
)

Jeśli chodzi o technikę głosowania to jestem za zgłaszaniem 2 utworów i głosowaniem na 3 utwory w punktacji 5-3-1 za poszczególne miejsca. (tzn. to jest moja propozycja do rozważenia i nie wszystkim musi się spodobać

Mi się w ogóle nie podoba pomysł z głosowaniem na te utwory. Moim zdaniem lepszym pomysłem byłoby gdyby każdy miał swoją kolejność zgłoszenia propozycji. Takie głosowanie to pole do nadużyć i kombinowań. Lepiej byłoby określić jakąś kolejność osób zgłaszających i w ten sposób każdy forowicz miałby możliwość zaproponowania czegoś Baronowi. Takie rozwiązanie jest przyjęte przy cotygodniowym promowaniu utworów z zestawu do glosowania i chyba jest ok. A jaki klucz kolejności osób: tu już nie wiem - może alfabetycznie (po nickach
), może według ilości postów, głosowań na forumową..... Selekcja utworów poprzez głosowanie jakoś do mnie nie przemawia.

ależ moim zdaniem również ten czas już minąłabd3mz pisze:Tylko, że nie bardzo mamy czas na czekanie na opinie.

jak najbardziej! czwartek to max. w piatek chce miec juz wszystkie dane i nagrac plytke, ktora w sobote zaniosę.abd3mz pisze:Jak już wspominałem chyba lepiej do czwartku
ale to już teraz jest za bardzo kombinowane...SummerMovedOn pisze:Ja myślę, że nie ma co za bardzo kombinować
ale dobra, niech się zacznie, może coś z tego wyjdzie,
- mateusz15
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003 roku
Czyli jak to w rezultacie jest...? Bo sie nie łapie
Proponuje założyc nowy temat - przykleic go i tylko uzupełniac o utwory które poszły na Myśliwiecka.
a tak w ogole proponuje LOST - Coldplay
Proponuje założyc nowy temat - przykleic go i tylko uzupełniac o utwory które poszły na Myśliwiecka.
a tak w ogole proponuje LOST - Coldplay
-
Wydaje mi się, że to i tak pojawi się w zestawie do głosowania.mateusz15 pisze: a tak w ogole proponuje LOST - Coldplay
Coś czuję, że powinniśmy dać sobie trochę więcej czasu na przedyskutowanie całej sprawy. Nie musimy przecież zaczynać od tego tygodnia. Co prawda proponowałbym na podstawie dotychczasowych opinii ustalić jakieś reguły i wprowadzić je w życie, ale chyba nie wszystkim to odpowiada. Moim zdaniem warto by było spróbować, najwyżej z czasem wprowadziłoby się drobne zmiany.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 2003
właśnie, możemy już zacząć głosować na te utwory, które już zostały zgłoszoneSummerMovedOn pisze:Coś czuję, że powinniśmy dać sobie trochę więcej czasu na przedyskutowanie całej sprawy. Nie musimy przecież zaczynać od tego tygodnia. Co prawda proponowałbym na podstawie dotychczasowych opinii ustalić jakieś reguły i wprowadzić je w życie, ale chyba nie wszystkim to odpowiada. Moim zdaniem warto by było spróbować, najwyżej z czasem wprowadziłoby się drobne zmiany.

Jeszcze więcej? ku3a założył ten temat 8 września...SummerMovedOn pisze:Coś czuję, że powinniśmy dać sobie trochę więcej czasu na przedyskutowanie całej sprawy.
Od następnego też nie...SummerMovedOn pisze:Nie musimy przecież zaczynać od tego tygodnia.
Dokładnie!SummerMovedOn pisze:Co prawda proponowałbym na podstawie dotychczasowych opinii ustalić jakieś reguły i wprowadzić je w życie, ale chyba nie wszystkim to odpowiada. Moim zdaniem warto by było spróbować, najwyżej z czasem wprowadziłoby się drobne zmiany.
Potrzeba kilka konkretnych ruchów.
1. Załóż nowy temat np. o nazwie 'nasze propozycje do zestawu'

2. Zmodyfikowałem trochę Twoją propozycję regulaminu i od niej wyjdźmy. [Umieść ją w pierwszym poście.]
-Każdy ma prawo przedstawić 2 propozycje (przeznaczamy na to tydzień)
-W piątek o 20:00 kończy się czas na propozycje i zaczynamy głosowanie
-Głosujemy maksymalnie na 5 utworów, z określeniem kolejności
-Głosowanie kończymy w następną środę o 20:00
-4 utwory z największą liczbą głosów wraz z potrzebnymi danymi przekazujemy ku3ie, który zanosi je Balonikowi,
-Można kilka razy zgłaszać tę samą propozycję (oczywiście o ile nie została wcześniej wybrana)
-Można głosować na utwory zaproponowane przez siebie.
3. Zbierz dwie pierwsze propozycje osób wypowiadających się w tym temacie i umieść ją w drugim poście. Tym samym zgłaszanie propozycji zostanie zamknięte i rozpoczniemy głosowanie do środy do 20. Może to i mało czasu, ale musimy zacząć! A co jeśli ktoś nie wiedział, że jest tak mało czasu albo nie ma teraz dostępu do internetu? Trudno. Za tydzień do nas dołączy.
Więcej stanowczości!
A i jeszcze moje propozycje:
CAPE COD KWASSA KWASSA - Vampire Weekend
Niedawno wypadł drugi utwór z tej płyty z zestawu, a ten jest moim zdaniem zdecydowanie lepszy. Przyda się trochę egzotyczności na elpetrójce.
PRZYJDŹ DO MNIE DWA - Elżbieta Adamiak
Piękny cover z płyty 'Te 40-te urodziny'. Goya i Indios Bravos się nie przebili, czemu się nie dziwię, a ten utwór może namieszać w oczekiwaniu na nową płytę p. Adamiak.