nasze propozycje w zestawie do głosowania

Czy podobało się ostatnie notowanie? Niekoniecznie ostatnie, ale może jakiś utwór szczególnie przypadł do gustu? Chcesz agitować do głosowania na konkretny „numer”? Wyraź tutaj swoją opinię...

Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz

ku3a

nasze propozycje w zestawie do głosowania

Post autor: ku3a »

Pora by zabrać głos w tej dyskusji na temat naszych propozycji, ktore mialyby trafiac do zestawu do glosowania.
Od jakiegos czasu probowalem sie dowiedziec u Balonika czy jest taka możliwość, a rozmowy w Mucznem i tydzien pozniej, juz na Mysliwieckiej, pchnely wreszcie temat na odpowiednie tory. Bardzo dobrze się więc złożylo, że w czasie tych ostatecznych ustaleń temat, niezależnie od nich, pojawil sie na forum.

Generalnie Balonik jest bardzo chętny do tego, byśmy przekazywali swoje propozycje. Skorzystałem z tego i w ostatnią sobotę przekazałem pierwszą płytę z 6 utworami. Moglibyśmy taki proces powtarzać co 2-3 tygodnie, przekazując ok. 4 piosenki. Myślę, że więcej nie warto, przynajmniej na razie. Zobaczymy jak sytuacja się rozwinie i jaka będzie skuteczność naszych propozycji. Ja cały proces widzę tak:
- każdy chętny podaje kilka swoich propozycji, do ustalenia liczba,
- ktoś (SummerMovedOn?) zlicza te glosy i podaje wyniki,
- i juz, moim zdaniem nie ma potrzeby komplikowac i tworzyc nastepny etap, żeby glosowac na kilka piosenek z puli tych, ktore byly najwiecej razy zaproponowane,
- ja zgrywam te kilka zwycieskich piosenek na plyte i zanoszę panu Piotrowi na Mysliwiecką. Tylko uwaga! Oprocz tego, że oczywiście musialbym dostac te propozycje w dobrej jakosci na mp3, muszę też mieć pełen komplet danych o utworze: tytuł, wykonawca, czas, wydawca + rok wydania plyty/singla, autor słów, autor muzyki.
Co Wy na to?

W sobotę zaniosłem płytę, na której znajdowały się głównie moje własne propozycje, aby po prostu zapoczątkować jakoś cały proces, a także 2 o których była mowa na forum. Te propozycje to:

1. Summers Lost - Hurt
2. Po prostu pastelowe - Strachy na Lachy
3. Devour - Shinedown
4. Mercury - Bloc Party
5. Dear God - Avenged Sevenfold
6. 1980 - Koniec Świata

Jeszcze nie wiem jaka była reakcja na te utwory, dowiem się w sobotę (no chyba że coś jednak wczesniej trafi do zestawu ;-) ), oprocz tego, że Balonik po spojrzeniu na listę piosenek powiedział, że... ze Strachów zrezygnowali... Nie dopytywałem się dlaczego.

Mam nadzieję, że od czasu do czasu któraś z naszych propozycji trafi do zestawu do głosowania. Oczywiście to byłby tylko pierwszy krok do zaistnienia, bo aby dostawała więcej głosów niż tylko kilka naszych, musiałaby być prezentowana na antenie Trójki. No ale to dalszy etap - na razie nie martwmy się na zapas i rozkręćmy te propozycje.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Re: nasze propozycje w zestawie do głosowania?

Post autor: Yacy »

fajnie się zapowiadał ten temat, do momentu
ku3a pisze:oprocz tego, że Balonik po spojrzeniu na listę piosenek powiedział, że... ze Strachów zrezygnowali... Nie dopytywałem się dlaczego.
:-( szkoda :-( i nie bardzo rozumiem czemu... szczególnie, że mało jest polskości...
SummerMovedOn

Post autor: SummerMovedOn »

ku3a pisze: - i juz, moim zdaniem nie ma potrzeby komplikowac i tworzyc nastepny etap, żeby glosowac na kilka piosenek z puli tych, ktore byly najwiecej razy zaproponowane,
Ja bym to widział trochę inaczej, ale ok, na razie zobaczymy. Obawiam się tylko tego, że nasze propozycje będą rozbieżne i że dużo utworów może mieć taką samą liczbę punktów :wink:
Ale to akurat detale, najważniejsze, że coś już ruszyło w tej kwestii :)
Jeśli chodzi o liczenie głosów to oczywiście możecie na mnie liczyć.
SummerMovedOn

Tak jeszcze nawiązując: pomysł, żeby nie przeprowadzać drugiego etapu ma niewątpliwie swoje plusy (mniej przy tym roboty) z drugiej jednak strony każdy głosowałby wyłącznie na piosenki, które zna. Drugi etap pozwalałby na przedstawienie wszystkich propozycji i po ich przesłuchaniu - na wspólne dokonanie wyboru. Przy okazji byłby to pretekst do poznania czegoś nowego, o czym być może nie słyszeliśmy.
Tak ogólnie to nie chciałbym, żebyście pomyśleli, ze się tu rządzę :wink: Po prostu głośno myślę :)
ku3a

to co ja napisalem, to tez byla tylko moja propozycja :-).
po prostu mysle, ze mamy sporo stalych punktow programu i ewentualny nowy musialby w swym ksztalcie byc jak najprostszy.
ale chetnie przeczytam co na ten temat sądzą inni :-).
SummerMovedOn

Tak jak już mówiłem, koncepcja ku3y jest w porządku, obawiam się tylko tego, że propozycje będą kompletnie różne i nic się z tym nie będzie dało zrobić. Trudno powiedzieć, może i jestem w błędzie. Myślę, że nie ma co się zastanawiać i trzeba spróbować. Jeżeli coś będzie szło nie tak to jakoś dopasujemy reguły, żeby wszystko grało :wink:
Awatar użytkownika
tsch

Post autor: tsch »

Ja mam konkretną propozycję reguł:
Każda osoba biorąca udział w zabawie dodaje do "forumowego zestawu" w danym tygodniu 1 utwór.
Utwory przejmuje zwierzak lub coś podobnego :-)
Głosujemy na 3 utwory /nie wolno głosować na swoje/.
4-5 utworów /mniej? więcej?/, które uzyska najwyższą punktację, zostanie przekazane Balonikowi.
Można powtórzyć propozycję - o ile nie została ona przekazana w poprzednich tygodniach.

Ale to jest tylko moja propozycja i jestem ciekawy, jak do tego się ustosunkują inni ;-)
kajman

Post autor: kajman »

Pomysł jako taki bardzo mi się podoba, ale jednak jestem zwolennikiem, żeby jednak robić to w taki czy inny sposób dwuetapowo. Najbardziej mi się podoba pomysł z przesłuchiwaniem propozycji i głosowaniem, ale tutaj mogą być problemy techniczne (chociażby kwestia czasu). Chociażby dlatego, że może się zdarzyć, że przy znacznej rozbieżności głosów trzy głosy może dostać jakieś klasyczne disco, potwornie ciężki i mroczny rock, totalna awangarda czy free jazz, które wszystkich poza zgłaszającymi totalnie odrzucać, a w Trójce może zniechęcić wszystkich do brania pod uwagę naszych propozycji.
Oczywiście można także głosować bez przesłuchiwania, ale wtedy rzeczy znakomite, a małej ilości osób znane, mogą zupełnie się zagubić.
kajman

ksch pisze:Ja mam konkretną propozycję reguł:
Każda osoba biorąca udział w zabawie dodaje do "forumowego zestawu" w danym tygodniu 1 utwór.
4-5 utworów /mniej? więcej?/, które uzyska najwyższą punktację, zostanie przekazane Balonikowi.
Można powtórzyć propozycję - o ile nie została ona przekazana w poprzednich tygodniach.
Zdecydowanie popieram. :D
Tylko po pierwsze proponowałbym głosowanie na więcej utworów niż 3 (najlepiej 5) i obowiązkowo z miejscami od 1 do tylu ile ustalimy.
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Post autor: Miszon »

A mnie się wydaje, że 2 propozycje na tydzień (czy raczej 4 co 2 tygodnie) to max. Jestem też przeciwny jakimś skomplikowanym eliminacjom, przesłuchiwaniom itp. Oczywiście, kto chce może przesłuchiwać, ale wydaje mi się, że często jest raczej jasne czego brakuje i sporo osób jest co do tego zgodnych.
Oczywiście będzie jak ustalicie, ale w przypadku głosowań i tak będę głosował prawdopodobnie na 1 utwór (no chyba że ewidentnie będzie mi więcej ich brakować, ale wtedy sam zgłoszę jakiś, a zagłosuje na ten przez siebie nie zgłoszony).
SummerMovedOn

ksch pisze:Ja mam konkretną propozycję reguł:
Właśnie o coś takiego mi chodziło :) Wspominałem to już zresztą w wątku o piosenkach promowanych. Opcja z "forumowym zestawem" jest co prawda bardziej pracochłonna, ale myślę, że sprawdziłaby się lepiej :wink:
Awatar użytkownika
tsch

Ja mógłbym się zająć zestawem :-) Widzę to dość podobnie, jak na NL: w danym tygodniu osoby, które chcą wziąć udział w zabawie wysyłają mi privy/maile/jeszcze coś innego z linkami do pliku oraz podstawowymi informacjami o utworze i NIE PISZĄ o tym, jaką piosenkę wystawiły. Udostępniam całość w kolejnym tygodniu na 4shared.com - anonimowo. Co Wy na to? :-)
ku3a

o rety, strasznie to skomplikowane się zaczyna robić - tajne wysylanie, przesluchiwanie, glosowanie... :roll:
a przeciez chodzi tylko o to, żeby co 2-3 tygodnie wybrac wspolnie ok. 4 piosenek...
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

ku3a pisze:o rety, strasznie to skomplikowane się zaczyna robić - tajne wysylanie, przesluchiwanie, glosowanie... :roll:
a przeciez chodzi tylko o to, żeby co 2-3 tygodnie wybrac wspolnie ok. 4 piosenek...
Odniosłem takie samo wrażenie :? .
Sądziłem, że po prostu kto będzie chciał zaproponuje po 1-3 piosenki brakujące, inni napiszą: "o tak! Mi tego też brakuje!" i w ten sposób wybrana zostanie ta grupka propozycji. Przecież niejednokrotnie tak jest, że przy okazji głosowania piszemy, że czegoś nam brak, a inni potwierdzają, że faktycznie. I jakoś megatajnych wyborów nie trzeba robić wtedy, aby wspólnie stwierdzić, że warto by coś dodać. A tu takie zamieszanie robić?? :know:
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Post autor: Yacy »

wg mnie takie komplikacje spowodują to, że te nowości już nowościami nie będą... :?
dokładnie zgadzam się z tym jak pisze Miszon, że nietrudno jest "wspólnie stwierdzić, że warto by coś dodać.". skoro SummerMovedOn i ksch są chętni to może któryś z nich mógłby po zamknięciu forumowej "podsumować" nasze propozycje, które podamy pod zestawami głosującymi i wybrać 2-3-4 najczęściej się pojawiające. i już... Bo przecież
ku3a pisze: mamy sporo stalych punktow programu
:mrgreen:
SummerMovedOn

No fakt, w takiej wersji jak to przedstawił ksch byłoby to dość skomplikowane i pracochłonne. Ja myślałem, by każdy co tydzień/2 tygodnie przedstawiał 1/2 propozycje. Z tego ktoś (np. ja) układa pełen zestaw i głosujemy powiedzmy na 4 utwory. Proponuję, by każdy przesłuchiwał utwory na własną rękę. Ominęlibyśmy wtedy procedurę z umieszczaniem ich na chomiku lub podobnym portalu. Po głosowaniu należałoby podać link i potrzebne dane do zwycięskich utworów. Tyle :wink:
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

ku3a pisze:oprocz tego, że Balonik po spojrzeniu na listę piosenek powiedział, że... ze Strachów zrezygnowali... Nie dopytywałem się dlaczego.
Mimo, że obok wyraziłem swoje negatywne zdanie o tej piosence, to wydaje mi się to dość dziwne, bo nawet wczoraj słyszałem tę piosenkę chyba 2-3 razy.

Ja jestem za najprostszym sposobem.Tj. bez żadnych przesłuchań, bo po prostu czasu na to jest zbyt mało.
Awatar użytkownika
tsch

Ok, to była tylko propozycja ;-)
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

Co nie znaczy, że nie można dla chętnych wrzucić na chomika, bo a nuż nie zagłosują na to w następnej turze. :wink:
SummerMovedOn

Też prawda :wink:
Jeśli komuś będzie się chciało to wrzucać to jak najbardziej jestem za :)
kajman

I w ten sposób będą wygrywały znane utwory lub przynajmniej znani wykonawcy. A to co znane nielicznym, a być może znakomite, przepadnie.
Awatar użytkownika
Miszon
Kontakt:

Trudno. Nieznane i tak na Liście się nie przebije.
Awatar użytkownika
neon.ka
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 436, 30.06.1990

Post autor: neon.ka »

ku3a pisze:W sobotę zaniosłem płytę, na której znajdowały się głównie moje własne propozycje, aby po prostu zapoczątkować jakoś cały proces, a także 2 o których była mowa na forum. Te propozycje to:
5. Dear God - Avenged Sevenfold
o, to już wiem dlaczego poszukiwałeś wersji singlowej :-). fajnie by było jakby to się Balonikowi spodobało. chociaż wątpię, żeby przeszła wersja albumowa... jednak długa jest, a teraz już chociażby Metallica zajmować będzie dużo listowego czasu...
ku3a

tak, wlasnie dlatego tego szukalem :mrgreen: .
radio edit jest o 3 minuty krotsze, wiec mialoby wieksze szanse.
no ale zobaczymy - jutro zmiany w zestawie, a w sobote się spytam jak sie spodobaly propozycje.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

:shock: Dla mnie do jest niezrozumiała sytuacja. Wcześniej (prawie) każdy singiel SNL był w propozycjach, a teraz już nie będzie? A właśnie- chodzi tylko o tę piosenkę, czy w ogóle zrezygnowali ze Stachów. No i w ogóle jak można zrezygnować z zespołu. To chyba słuchacze mogą zrezygnować z jakiejś piosenki nie głosując na nią, a nie Panowie "na górze"

Niezmiernie cieszę się, że zaproponowałeś "1980" :D Gdyby tak zostało to dodane do zestawau byłoby genialnie.
ODPOWIEDZ