Przeczytajcie to:
Republika zagrała koncert w Toruniu
Zespół, który powstał w 1981 roku, zagrał w oryginalnym składzie bez Grzegorza Ciechowskiego, któremu poświęcił występ w toruńskim klubie odnowa. W sobotę wieczorem muzycy dawnej Republiki oddali hołd swojemu twórcy.
W toruńskim klubie Odnowa, gdzie narodził się zespół i jego największe przeboje, mi.in Telefony, Biała Flaga, Śmierć w bikini grupa po wielu latach konfliktów wystąpiła w niemal oryginalnym składzie. Zbigniew Krzywański na gitarze, Sławomir Ciesielski na perkusji i Paweł Kuczyński na gitarze basowej. To pierwszy skład, który utworzył magię Republiki w studenckim klubie Odnowa.
Co roku fani Republiki oddają tu w grudniu hołd założycielowi tego legendarnego zespołu, który stworzył opozycyjny kręgosłup młodzieży lat 80. Wczoraj wieczorem grupa po kilkunastu latach zagrała znowu razem, bez wokalisty i twórcy poetyckiego nerwu zespołu - Grzegorza Ciechowskiego. Jego miejsce na scenie zastąpił nowy frontman zespołu Krzysztof Janiszewski.
Czy Republika powróci na scenę? To okaże się w ciągu najbliższych tygodni.
(za http://serwisy.gazeta.pl)
Ciekaw jestem Waszych opinii po tym koncercie. Zarzekali się, że bez Grzegorza nie zagrają.
Republika bez Grzegorza
nie wydaje mi sie, aby Republika kiedykolwiek chciala na dluzej koncertowac bez Ciechowskiego. To juz nigdy nie bedzie to samo. Co prawda juz w tamtym roku na rocznicy wystapil zespol bez Ciechowskiego, i mimo pochlebnych opinii wielu fanow, muzycy do tej pory nie zdecydowali sie, aby wskrzesic republike na nowo. Kuczynski ewentualnie jako frontman, ale ktos musi pisac teksty...
osobiście nie wyobrażam sobie takiego tworu
Grzesiek napisał teksty do wszystkich utworów, a muzykę do prawie wszystkich - pozostali Członkowie doskonale ją zagrali
stylu Grzegorza nie da się kontynuować
moim zdaniem rozdział pod tytułem Republika został zamknięty raz na zawsze 5 lat temu i NIKT nie powinien go otwierać na nowo
zdaję sobie sprawę że pozostali Panowie z zespołu legendą nie nakarmią swoich Rodzin i siebie, ale powinni występować pod inną nazwą
pozdrawiam
Emil
Grzesiek napisał teksty do wszystkich utworów, a muzykę do prawie wszystkich - pozostali Członkowie doskonale ją zagrali
stylu Grzegorza nie da się kontynuować
moim zdaniem rozdział pod tytułem Republika został zamknięty raz na zawsze 5 lat temu i NIKT nie powinien go otwierać na nowo
zdaję sobie sprawę że pozostali Panowie z zespołu legendą nie nakarmią swoich Rodzin i siebie, ale powinni występować pod inną nazwą
pozdrawiam
Emil
Zbyszek Krzywański faktycznie tworzy z Jackiem Bończykiem i nie jest to granie dla "mamony", tylko dla ludzi o wyjątkowo wyostrzonym a zarazem delikatnym zmysłem słuchu. (chyba zacznę im pisać recenzje
) W 2005 roku nagrali album "Depresjoniści" ( http://depresjonisci.pl/ ), a teraz nadszedł czas na pracę nad nowym, w bardziej "optymistycznych klimatach", niestety więcej chyba napisać na ten temat nie mogę. Leszek Biolik, jak pewnie większości z Was wiadomo na dzień dzisiejszy gra na basie w Wilkach. Sławek Ciesielski z kilkoma innymi muzykami założył zespół KIJE ( http://kije.art.pl/ ). A Paweł Kuczyński, co mnie najbardziej dziwi, muzyką zajmuje się chyba tylko w zaciszu swojego domu, bo nic o nim nie słychać! Wiem tylko, że jest obecnie prezesem Klubu Wysokogórskiego w Toruniu.
Odnośnie koncertu na którym rzekomo reaktywowali Republikę: zrobili i pewnie będą to robić sporadycznie, w wyjątkowych (nowych) sytuacjach na przykład podczas kolejnych koncertów poświęconych Grzegorzowi Ciechowskiemu. Wyrażnie mówili czy to w wywiadach, czy też w rozmowach z nami - fanami, że "to jest zamknięty etap w ich życiu, że bez Grześka to nie to samo".
Pozdrawiam gorąco!
zgaga

Odnośnie koncertu na którym rzekomo reaktywowali Republikę: zrobili i pewnie będą to robić sporadycznie, w wyjątkowych (nowych) sytuacjach na przykład podczas kolejnych koncertów poświęconych Grzegorzowi Ciechowskiemu. Wyrażnie mówili czy to w wywiadach, czy też w rozmowach z nami - fanami, że "to jest zamknięty etap w ich życiu, że bez Grześka to nie to samo".
Pozdrawiam gorąco!
zgaga