Żelazny Karzeł imieniem Wasyl

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
Awatar użytkownika
emilencja
Listy Przebojów Trójki słucham od: 219

Żelazny Karzeł imieniem Wasyl

Post autor: emilencja »

ponieważ jest temat o Teatrzyku Zielone Oko, postanowiłem przypomnieć również audycję "Nie tylko dla orłów", która pojawiała się na antenie Programu Trzeciego co drugi tydzień (na zmianę z Teatrzykiem)

na program składały się różne cykliczne działy, z których najbardziej w pamięć wryły mi się "Klechdy sezonowe" - których głównym bohaterem był właśnie Wasyl.

Była to postać niesamowicie barwna. Doprawdy nie wiem czym mnie tak ujął, ale trzyma do dzisiaj. Kiedy był nadawany, nagrywałem te historyjki (czytali Je Wojciech Mann i Alicja Resich-Modlińska), a następnie spisywałem do zeszytu. Po latach zeszyt oczywiście szlag trafił, ale Wasyl w pamięci pozostał. Udało mi się zgromadzić kilkanaście nagrań w formacie mp3, oraz kilka innych w formie pisanej, czyli jak to sobie zgrabnie nazwałem - część jest "z lektorem" a część "z napisami" :) i tak sobie myślę, że chyba je tu umieszczę.

Oczywiście jeśli będzie zainteresowanie.

Co Wy na to Drodzy Forumowicze ?

pozdrawiam
Emil
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Re: Żelazny Karzeł imieniem Wasyl

Post autor: Robinson »

emilencja pisze:ponieważ jest temat o Teatrzyku Zielone Oko, postanowiłem przypomnieć również audycję "Nie tylko dla orłów", która pojawiała się na antenie Programu Trzeciego co drugi tydzień (na zmianę z Teatrzykiem)
Oj, coś Ci się pomyliło. Teatrzyk nie mógł być na zmianę z "Nie tylko dla orłów", gdyż był nadawany w KAŻDY tydzień. Ta audycja rozrywkowa była nadawana albo raz albo 2 razy w miesiącu, najprawdopodobniej na zmianę z innymi audycjami rozrywkowymi, takimi jak kabaret Długi lub Studio 202, wydaje mi się, że to było po teatrzyku, ale moja pamięć też nie jest już niezawodna.

Fragmenty tej audycji nadal przewijają się przez Trójkę. Nadawane są w różnych programach prowadzonych przez Manna, bodajże m.in. w niedziele teraz.
Matiass
Kontakt:

Post autor: Matiass »

Jako, ze jestem mlodziak i Programu Trezciego slucham dopiero od 3 (!) lat mniej wiecej, wiec ja bylbym bardzo zainteresowany owymi fragmencikami :D
pbd2
Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982

Post autor: pbd2 »

A może na Forum wydzielić dział pt. "Inne audycje Programu Trzeciego". Tam można byłoby komentować dawne i dzisiejsze dokonania Trójki poza piatkowymi (sobotnimi dawniej) wieczorami - łatwiej byłoby do tego trafić, bo tu te wątki trochę giną. To taka mała propozycja dla Szanownych Moderatorów... :)

A jak byłem taki zupełnie malutki, to zaraz po Liście prędko ściszałem radio, bo ten sygnał Teatrzykowy był trochę taki straszny...
bartekp

Re: Żelazny Karzeł imieniem Wasyl

Post autor: bartekp »

emilencja pisze:ponieważ jest temat o Teatrzyku Zielone Oko, postanowiłem przypomnieć również audycję "Nie tylko dla orłów", która pojawiała się na antenie Programu Trzeciego co drugi tydzień (na zmianę z Teatrzykiem)
Emilu,
o ile mnie pamięć nie zawodzi to było to raz w miesiącu
a później rozrywka przeszła na poniedziałki wieczorem (min równiez kabaret Długi). A może było odwrotnie ?
uwielbiałem spostrzeżenia Pana Henia i cześć Świnki to ja wasza Świnka Halinka :-). Wasyl był równie genielany. KIT czyli krótki informatot techniczny także. I tak dalej by wymieniać. Teksty autorstwa panów Wasowskiego i Mana.
Awatar użytkownika
emilencja

być może pomyliłem się co do częstotliwości emisji - nie będę się upierał, zresztą nie pora emisji miała być tematem przewodnim tego wątku :)

tak jak obiecałem - poniżej zamieszczam pierwszy odcinek (kolejność zupełnie przypadkowa, ponieważ kto dziś pamięta jak to wyglądało chronologicznie - zwłaszcza, że prawie każdy odcinek kończy się w podobny sposób :))

oto NOWE ŻYCIE WASYLA

jeśli będzie zapotrzebowanie, natychmiast wrzucę kolejne odcinki

jakość pozostawia wiele do życzenia, ale w tym przypadku nie to jest najważniejsze :)

pozdrawiam
Emil
Awatar użytkownika
emilencja

zamieszczam kolejne odcinki:

ostatnie zaloty żelaznego karła

romans żelaznego karła

rozterki żelaznego karła

jeśli będzie odzew, to mam jeszcze 6 odcinków

pozdrawiam