Postanowiłem założyć nowy temat gdyż zdecydowanie nie zgadzam się z nową polityką Trójki, według której usuwa się z zestawu do głosowania także te piosenki, które wypadły z Poczekalni i to nawet zaledwie po jednym tygodniu obecności w niej!

Ostatnimi przykładami takiego postępowania są:
Stereophonics - BEEN CAUGHT CHEATING
Wilki - SPŁONĄĆ I ODEJŚĆ
Gogol Bordello - WE RISE AGAIN
I choć akurat wszystkie wyżej wymienione utwory mniej lub więcej mi się podobały (na jeden nawet głosowałem) to nie w tym tkwi sedno sprawy. Bo choćby były według mnie gniotami, nie jestem w stanie pogodzić się z takim ich traktowaniem!

Moim zdaniem wszystkie piosenki w zestawie powinny mieć przynajmniej podobne szanse na odniesienie sukcesu. A tymczasem taki Stereophonics po dwóch tygodniach obecności w zestawie został z niego usunięty! W nagrodę za to że zdołał już za pierwszym razem załapać się do Poczekalni.

A przecież sama nazwa "poczekalnia" znaczy tyle co miejsce, w którym czekamy na dalszy rozwój akcji... Niestety panowie redaktorzy chyba dla uproszczenia sobie pracy postanowili wyrównać zasady z czołową trzydziestką gdzie jak już jakaś piosenka wypada stamtąd, to nie ma powrotu! I jeśli chodzi o tę zasadę, to ją rozumiem i w pełni popieram! Jednakże w przypadku Poczekalni nie powinniśmy stosować tych samych kryteriów, bo przyjdzie nam zmienić jej nazwę na "umieralnia" dla nowości, które jakieś tam minimalne uznanie wśród słuchaczy Trójki zdobywają.
Na mój gust te zasady powinny być jednak poprawione, bowiem taki przeciętny utwór, który niekiedy nie ma szans wejść nawet do Szczęśliwej Trzynastki ma zagwarantowane w większości przypadków 15 tygodni pobytu w zestawie. A piosenki, którym jednak udało się wejść do Poczekalni muszą wypadać po kilku!

Dlatego proponuję, by te wypadające z Poczekalni piosenki miały szansę na powrót, o ile są w zestawie poniżej 15 tygodni. Bo jeżeli taka piosenka jest tam 15 tygodni i więcej, to oczywiście powinna od razu wypadać!
A w przypadku gdyby piosenka wróciła do Poczekalni i wypadła z niej po raz drugi, to wtedy nawet jeśli nie ma wymaganych 15 tygodni pobytu w zestawie powinna być także z niego usunięta.
Czekam na Wasze opinie na temat mojej propozycji odnośnie pozostawiania w zestawie do głosowania piosenek, które są zbyt szybko z niego usuwane po odniesieniu jednak minimalnego sukcesu w porównaniu z wejściem do pierwszej trzydziestki.