W notowaniu 241/242 zadebiutował w poczekalni utwór: CHRIS REA — For Ever and Ever
No właśnie, ale czy rzeczywiście o ten utwór chodzi? Obawiam się, że nie! Owszem, było takie nagranie Chrisa Rea, ale... 6 lat wcześniej, na albumie "Tennis" [1980]. Według mnie na Liście było nagranie:
Auf Immer Und Ewig z albumu "On the beach" [1986].
Pomimo, że słuchałem wtedy Listy i też mam różnego rodzaju zapiski, druki itp. to zawsze tam jest "Forever and ever". No ale jak ma być inaczej skoro pan Marek tak wtedy tytułował to nagranie. A przecież nie mogę pamiętać po tylu latach jak to wtedy szło. Tym bardziej, że jako małolat za Ch. Rea wtedy nie przepadałem. Po latach dojrzałem muzycznie i polubiłem...
Teraz podam kilka wniosków, dlaczego uważam iż było to Auf Immer Und Ewig :
1) Jakim cudem znalazł się na Liście utwór sprzed 6 lat, który nie był nigdzie wznawiany?
2) Pan Marek tak tytułował to nagranie, bo to znaczyło to samo: "Na wieki wieków". A lepiej brzmiało po angielsku niż po niemiecku co zapewne ułatwiało słuchaczom, tym co zapisywali, sprawę.
3) Jak wiadomo, grano w latach 80-tych na Liście utwory, które nigdy nie ukazały się na singlu i tak mogło być i w tym wypadku. Tym bardziej, że "Auf immer und ewig" to taki bardzo "Markowy" utwór i mógł chcieć pan redaktor go promować.
4) Myślę też, że sam artysta gdyby mógł dałby temu nagraniu tytuł angielski, ale że już była w jego dyskografii tak tytułowana piosenka nadał jej tytuł po niemiecku, byle było "Na wieki wieków". Amen. Chyba nie mógł się oprzeć jak Pierce Brosnan herbacie

Ale koniec żartów, bo uważam że to bardzo istotna sprawa i powinna być wyjaśniona raz na zawsze i to w 100% rzetelnie. Tym bardziej, że często dochodzi tutaj do sporów na tematy mniej istotne typu jak zapisywać dany utwór itp. No to skoro wyjaśniamy takie rzeczy, to tym bardziej trzeba wyjaśnić tę sprawę. Nie może być taki błąd we wszystkich zapiskach, archiwach, drukach, latami!
I widzę tu tylko dwa spsoby:
1) Pisząc w tej sprawie do pana Marka i niech to wyjaśni raz na zawsze, bo będzie bacik

2) Stare taśmy z tych notowań gdy ten utwór gościł przez kilka tygodni w poczekalni. Ma ktoś???? To niech chociaż przyłoży telefon do głośnika i rzuci ten fragmencik na neta. Jeżeli nie ma innej mozliwości. Nie wiem, niech to nagra nawet kalkulatorem, byle by było i już. Wtedy posłuchamy, porównamy i będzie temat zamknięty.
Na koniec dodam, że kierując się logiką w archiwum powinno być Auf Immer Und Ewig . Ale rozumiem, że potrzeba jakiś dowodów by to zmienić, więc tym bardziej apeluję do starych słuchaczy o wyjaśnienie tej kwestii. Tak, by nie zawracać głowy panu redaktorowi.