Jak chcemy, aby w archiwum określane były konkretne wersje utworów goszczących na liście, czyli wersji koncertowych, remixów, wersji akustycznych itp?
Ankieta bezterminowa. Można też zmienić swój głos, gdyby ktoś zmienił zdanie w tej kwestii.
1. W nawiasach przy samych tytułach.
np.:
TINA TURNER & DAVID BOWIE - Tonight (live)
SIMPLY RED - Lady Godiva's Room (live)
CELINE DION & JEAN-JACQUES GOLDMAN - Les derniers seront les premiers (live)
BEE GEES - How Deep Is Your Love (live)
PEARL JAM - Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town (live)
THE WHITE STRIPES - Jolene (live)
ADELE - Someone Like You (live)
EVERYTHING BUT THE GIRL - Missing (Todd Terry club mix)
MADONNA - Love Don't Live Here Anymore (remix)
YAZOO - Only You (1999 mix)
NOSOWSKA - Tfu (Smolik mix)
U2 - Elevation (Tomb Raider mix)
JANIS JOPLIN - Mercedes Benz (remix)
FREDDIE MERCURY - Love Kills (star rider remix)
MARIAH CAREY - I'll Be There (unplugged)
ROD STEWART - Have I Told You Lately (unplugged)
NIRVANA - About a Girl (unplugged)
ALANIS MORISSETTE - That I Would Be Good (MTV unplugged)
HEY - [sic!] (MTV unplugged)
2. Tylko jako komentarz do danego utworu.
Komentarz widoczny będzie w nowej wersji archiwum, prawdopodobnie po najechaniu kursorem na dany tytuł. Jeśli się mylę - to niech Twórca mnie poprawi. Jeśli jednak po najechaniu na tytuł, to moim zdaniem nie zawsze się będzie pamiętało o tym, że takowe komentarze w ogóle istnieją. Nie każdy przeglądający archiwum najeżdża kursorem na dany tytuł. Moim zdaniem informacje (komentarze) te będą umykały uwadze przeglądających. No chyba, że jednak będą one widoczne w inny sposób. (?)
Jestem za pierwszym rozwiązaniem.
ANKIETA - (live), (remix), (unplugged)... itp.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)
ANKIETA - (live), (remix), (unplugged)... itp.
Ostatnio zmieniony czw lut 09, 2012 4:04 pm przez danco28, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 859 notowania (1998)
Re: ANKIETA - (live), (remix), (unplugged)... itp.
Zapraszam również do poprzedniej ankiety, wciąż można oddać tam swój głos: Jakie zapisy tytułów utworów w pierwszej kolejności powinny znajdować się w archiwum?
- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
Live i unplugged zapisywałem sobie zawsze w nawiasie i dlatego tak zagłosowałem. Poza tym - jeśli 1 kawałek był w dwóch wersjach, to od razu wówczas widać, która jest która, nie trzeba komentarza szukać. Co do remixów - wolę w komentarzu, bo to rzadko miało jakieś znaczenie - po prostu inne wersje na liście nie były grane. A czasem grano również kawałek w innym mixie okazyjnie. Jak np. któregoś Jacksona - kilka wersji leciało w trakcie kariery na Liście o ile kojarzę.
- bobby-x
- Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983
Wydaje mi się, że dałeś za mało opcji do wyboru - tylko dwie?
Moje zdanie jest mało ważne ale mam pytanie. Skoro społeczeństwo chce aby od razu przy utworze (w nawiasie) było wiadomo jaka to była wersja utworu to należałoby uściślić niektóre dane. Na przykład Zespół X - utwór "tu tytuł" a w nawiasie (wersja radiowa, obcięta rozbiegówka z 35 sek do 5 sek, 3:55) a może jeszcze dopisać (wersja dostępna tylko w archiwum Programu Trzeciego na taśmociągu). O! i to jest dopiero pełna wersja określenia wersji Live, czy remiksu bo sam zapis (wersja radiowa) to moim zdaniem zdecydowanie za mało.
Sam zapis w skrócie: Zespół X - utwór "tu tytuł" (wersja radiowa, obcięta rozbiegówka z 35 sek do 5 sek, 3:55, wersja dostępna tylko w archiwum Programu Trzeciego na taśmociągu) Rozumiem, że "star rider remix" określa dokładnie wersję. Albo to było chyba U2 gdzie zapis powinien brzmieć: U2 - "tytuł utworu" (wycięte 5 sek ze środka utworu od 2:44 do 2:49 z wersji singlowej, wersja dostępna tylko w archiwum Programu Trzeciego na taśmociągu). I co społeczeństwo na to?
Moje zdanie jest mało ważne ale mam pytanie. Skoro społeczeństwo chce aby od razu przy utworze (w nawiasie) było wiadomo jaka to była wersja utworu to należałoby uściślić niektóre dane. Na przykład Zespół X - utwór "tu tytuł" a w nawiasie (wersja radiowa, obcięta rozbiegówka z 35 sek do 5 sek, 3:55) a może jeszcze dopisać (wersja dostępna tylko w archiwum Programu Trzeciego na taśmociągu). O! i to jest dopiero pełna wersja określenia wersji Live, czy remiksu bo sam zapis (wersja radiowa) to moim zdaniem zdecydowanie za mało.
Sam zapis w skrócie: Zespół X - utwór "tu tytuł" (wersja radiowa, obcięta rozbiegówka z 35 sek do 5 sek, 3:55, wersja dostępna tylko w archiwum Programu Trzeciego na taśmociągu) Rozumiem, że "star rider remix" określa dokładnie wersję. Albo to było chyba U2 gdzie zapis powinien brzmieć: U2 - "tytuł utworu" (wycięte 5 sek ze środka utworu od 2:44 do 2:49 z wersji singlowej, wersja dostępna tylko w archiwum Programu Trzeciego na taśmociągu). I co społeczeństwo na to?
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Bobby, jak wysmażysz listę takich dodatków, przypisów, komentarzy, to będziesz miał swój kolejny przyczynek do Archiwum, a zamieszczone będą jako komentarze przy konkretnym tytule.
Dlaczego w komentarzu a nie w samym tytule? — bo to jest właściwe miejsce! W dowodzie osobistym są miejsca na pewne kategoryzowane dane osobowe, więc przez analogię, taki dopisek traktuję jako "znak szczególny", a nie tytuł utworu. Nadal jestem sceptyczny przy dopiskach typu "star rider remix", chociaż dopisek "live" jakoś mnie nie razi... dlatego wolę zachować dalekoidący dystans.
Dlaczego w komentarzu a nie w samym tytule? — bo to jest właściwe miejsce! W dowodzie osobistym są miejsca na pewne kategoryzowane dane osobowe, więc przez analogię, taki dopisek traktuję jako "znak szczególny", a nie tytuł utworu. Nadal jestem sceptyczny przy dopiskach typu "star rider remix", chociaż dopisek "live" jakoś mnie nie razi... dlatego wolę zachować dalekoidący dystans.