Dzisiaj zaśmuciła mnie wiadomośc o śmierci Marka Grechuty- wręcz mnie dobiła. Nie spodziewałem się, ze depresja na którą cierpiał doprowadzi do śmierci tego artysty.
Marek Grechuta był tak wyjątkowym artystą, że wcale nie przepadając za muzyka poetycką, jego pisenki były wyjątkowe. Z ok 10 utworów znam na pamięc, a jeszcze wiecej lubie sobie nucić.
Żegnaj Marku...
PS. Teraz słucham audycji o Grechucie, który prowadzi Niedźwiedź. Może ktoś przypadkiem nagrywa tę audycję?
Marek Grechuta nie żyje...
- Piotr
- Rzecznik Administratora
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982
W podsumowaniu TOP20 Pan Marek rowniez zaznaczyl swoja obecnosc:
125 | 281 | 1 | 1 | 22 | MAREK GRECHUTA & MYSLOVITZ - Kraków
Moze nie wszystkie jego utwory nadawaly sie na przeboje, ale jakos same wpadaly w ucho i pamiec sluchacza. Co ja pisze - wpadaly. Przeciez wpadaja i beda wpadac. Miejmy nadzieje, ze rowniez kolejne pokolenie bedzie jego tworczosci sluchac.
125 | 281 | 1 | 1 | 22 | MAREK GRECHUTA & MYSLOVITZ - Kraków
Moze nie wszystkie jego utwory nadawaly sie na przeboje, ale jakos same wpadaly w ucho i pamiec sluchacza. Co ja pisze - wpadaly. Przeciez wpadaja i beda wpadac. Miejmy nadzieje, ze rowniez kolejne pokolenie bedzie jego tworczosci sluchac.
- zbyszu
- Listy Przebojów Trójki słucham od: lat 80-tych
- Kontakt:
Re: Marek Grechuta nie żyje...
Prawdopodobnie będzie w MuzycznymArchiwum strony protestacyjnej TrUjkatadzio3 pisze:PS. Teraz słucham audycji o Grechucie, który prowadzi Niedźwiedź. Może ktoś przypadkiem nagrywa tę audycję?
- tadzio3
- Kontakt:
Re: Marek Grechuta nie żyje...
Świetniezbyszu pisze: Prawdopodobnie będzie w MuzycznymArchiwum strony protestacyjnej TrUjka
Tak się złożyło, że jeszcze w czwartek przed wyjazdem na zjazd słuchałem sobie piosenek Grechuty z płyty "Złote przeboje" w nowych wersjach zaspiewanych po latach. I tak sobie myślałem, że może jeszcze Pan Marek Grechuta coś nagra jak wyjdzie z choroby, a tu w poniedziałek jak przyjechałem ponownie słuchałem Pana Marka, tylko że już bez nadzieji, a ze smutkiem.
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982
['] ['] [']
Dziękujemy Mu za te dźwięki i słowa... Bo jeśli chodzi o muzykę, to wbrew tekstowi słynnego przeboju śp. Marka Grechuty, ważne są również - a może czasem przede wszystkim - te piosenki, które JUŻ ZNAMY.
Ps. Może w ramach uczczenia pamięci Artysty wprowadzić drugą wersję "Krakowa" (tę w wykonaniu samej grupy Myslovitz) do zestawu do głosowania? Chyba nie byłaby bez szans!
Dziękujemy Mu za te dźwięki i słowa... Bo jeśli chodzi o muzykę, to wbrew tekstowi słynnego przeboju śp. Marka Grechuty, ważne są również - a może czasem przede wszystkim - te piosenki, które JUŻ ZNAMY.
Ps. Może w ramach uczczenia pamięci Artysty wprowadzić drugą wersję "Krakowa" (tę w wykonaniu samej grupy Myslovitz) do zestawu do głosowania? Chyba nie byłaby bez szans!