LP3 robi sie coraz nudniejsza? problem LP3
Moderatorzy: ku3a, Yacy, Mateusz, neon.ka, ku3a, neon.ka, Yacy, Mateusz
LP3 robi sie coraz nudniejsza? problem LP3
ostatnio naszła mnie taka refleksja, że LP3 jest coraz bardziej nudna :-/ myśle, że głównym czynnikiem, który to powoduje jest brak nowości w zestawie do głosowania, zero promocji nowych singli. ktoś powie, że przecież co tydzień pojawia się kilka nowości. co z tego skoro większość z nich to popowe, pop-rockowe, smooth-jazzowe badziewia, o których nikt nie słyszał i na które nikt nie głosuje.
gdyby pan Marek zajrzał wnikliwe na listy przebojów w Europie, szczególnie w UK, zobaczyłby że największą popularnością cieszą się propozycję z gatunku indie-rocka i rocka.
gdyby podsumować przeboje XXI wieku to obok popowych i hip-hopowych hitów, znalazła by się masa indie-rockowych nagrań, weźmy chociaż takie "Take me out" Franz Ferdinand czy "7 nation army" The White Stripes. wyniki ostatnich notowań pokazują, że słuchacze lubią rock, w różnych odmianach, więc czemu nie dawać do zestawu do głosowania nowości z tego nurtu? gdyby doszła do tego promocja tych nagran w ciągu dnia, czy tez w szczęśliwej 7, to wtedy LP3 zyskała by na atrakcyjności
gdyby pan Marek zajrzał wnikliwe na listy przebojów w Europie, szczególnie w UK, zobaczyłby że największą popularnością cieszą się propozycję z gatunku indie-rocka i rocka.
gdyby podsumować przeboje XXI wieku to obok popowych i hip-hopowych hitów, znalazła by się masa indie-rockowych nagrań, weźmy chociaż takie "Take me out" Franz Ferdinand czy "7 nation army" The White Stripes. wyniki ostatnich notowań pokazują, że słuchacze lubią rock, w różnych odmianach, więc czemu nie dawać do zestawu do głosowania nowości z tego nurtu? gdyby doszła do tego promocja tych nagran w ciągu dnia, czy tez w szczęśliwej 7, to wtedy LP3 zyskała by na atrakcyjności
też tego nie pojmuje. ich ostatnia płyta w całej Europie bardzo dobrze się sprzedawała, a single pochodzące z tego albumu były przebojami.ku3a pisze:na przyklad dlaczego nie grali Arctic Monkeys? Nie jestem w stanie tego zrozumiec.
za kilka lat mówiąc o 2006 roku bedzie sie pamiętac o nich, a nie np. o trójkowych hitach typu James Morrison czy Ed Harcourt :/
Fajnie, ze sa promowane takie calkowicie niemainstreamowe rzeczy jak "Heartbeats" czy "Life Is Wonderful", ale nie wolno pomijac takich wydarzen w muzycznym swiecie jak pojawienie sie Arktycznych. Franza przeciez tez jakos dziwnie grali - z pierwszej plyty tylko "Take Me Out" (i cale szczescie, ale dlaczego pozostalych juz nie?), drugqa zaczeli promowac od "Walk Away", no i w sumie na tym zakonczyli... A teraz wielkie halo jak Franz przyjezdza do Gdyni. A skad sluchacz Trojki ma ich znac? Z ledwie dwoch piosenek?
dokładnie, a np. dlaczego ostatni album Sigur Ros promują na LP3 właśnie teraz, od trzeciego singla "Seaglopur", a nie od pierwszego, znakomitego "Glosoli"? czy też Hard-Fi, najpierw zespół wypuścił 2 bardzo popularne w UK single "Hard to beat" i "Living for the weekend", a Trójka zainteresowała sie nimi dopiero od niesinglowego "Move on now" i 3 singla "Cash machine"
zdaje mi sie, że w Trójce nie mają pomysłu co tak naparawde grać, przez co wychodzi taka nudna i bezbarwna papka
zdaje mi sie, że w Trójce nie mają pomysłu co tak naparawde grać, przez co wychodzi taka nudna i bezbarwna papka
jeżeli już chcieli wziąć jakąś gwiazde pop, to powinni wybrać Nelly Furtado, która jest teraz na topie, jest naprawde ładna, a w dodatku jej muzyka jest naprawde na poziomie, w przeciwieństwie do Pinkku3a pisze:i jako twarz promujaca wybieraja Pink, ktorej muzyka jest calkowicie niereprezentatywna dla stacji
- Piotr
- Rzecznik Administratora
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 24.04.1982
Ostatnio to bylo tak:Campari pisze:no tak :/
że też nie dopasowałem tych wspaniałych "piosenek dnia" na playliście do Niedżwiedzia :/
29.06 Pin - Wina mocny smak
30.06 Ed Harcourt - Visit From The Dead Dog
03.07 Lily Allen - Smile
04.07 Live - Mystery
05.07 Telewizor - Płynę, ginę
Płyty tygodnia:
Keane - Under The Iron Sea
Augustana - All The Stars And Boulevards
bez komentarzaPiotr pisze:Ostatnio to bylo tak:Campari pisze:no tak :/
że też nie dopasowałem tych wspaniałych "piosenek dnia" na playliście do Niedżwiedzia :/
29.06 Pin - Wina mocny smak
30.06 Ed Harcourt - Visit From The Dead Dog
03.07 Lily Allen - Smile
04.07 Live - Mystery
05.07 Telewizor - Płynę, ginę
Płyty tygodnia:
Keane - Under The Iron Sea
Augustana - All The Stars And Boulevards
ja tu zaraz moge wypisać liste kilku znakomitych płyt, które sie niedawno ukazały i biją na łeb te 2 krążki
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
- Kontakt:
no, dzisiejsze notowanie nie jest nudne.
swoja drogam oglby ktos dac wszystkie piosenki dnia od poczatku ich historii ? JESTEM BARDZO CIEKAW!
a co do P!nk to rzecyzwiscie nie pasi, ale moze nie mieli kogo innego? ech.a 3ka no coz...jak wszystkie radia ma duze luki. ale z drugiej strony czy my czasami nie zapominamy o jakichs piosenkach ktore teoretycznei sa wazne?
swoja drogam oglby ktos dac wszystkie piosenki dnia od poczatku ich historii ? JESTEM BARDZO CIEKAW!
a co do P!nk to rzecyzwiscie nie pasi, ale moze nie mieli kogo innego? ech.a 3ka no coz...jak wszystkie radia ma duze luki. ale z drugiej strony czy my czasami nie zapominamy o jakichs piosenkach ktore teoretycznei sa wazne?
- John The Revelator
A co osoba Skowrońskiego ma do rzeczy?Piotr Wysłany: Piątek, 07.07.2006, 18:01 Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
No niestety wieje nuda i zastojem, a moze byc jeszcze gorzej jak juz zapewne wiecie Trojka ma nowego szefa - Skowronskiego.
Muzycznie może być tylko lepiej, bo teraz prowadzący audycje mają swobodę w doborze płyt, a nie muszą posługiwać się listą z komputera i wykonywać polecenia opętanej manią słupków dyrekcji.
Jeśli słupki jednak grają dla Ciebie rolę, to jest dużo innych stacji, które grają pod takich słuchaczy.
- bobby-x
- Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983
Re: LP3 robi sie coraz nudniejsza? problem LP3
Mnie też takie refleksje dopadły.Campari pisze:ostatnio naszła mnie taka refleksja, że LP3 jest coraz bardziej nudna :-/ myśle, że głównym czynnikiem, który to powoduje jest brak nowości w zestawie do głosowania, zero promocji nowych singli.
wyniki ostatnich notowań pokazują, że słuchacze lubią rock, w różnych odmianach, więc czemu nie dawać do zestawu do głosowania nowości z tego nurtu? gdyby doszła do tego promocja tych nagran w ciągu dnia, czy tez w szczęśliwej 7, to wtedy LP3 zyskała by na atrakcyjności
Są takie listy, ze 3-4 godziny przemkną mi przez ucho i już po 22-gej nie pamiętam na jakich pozycjach były nowe utwory. Tylo cały czas, że były dwie nowości.
Pierwszym czynnikiem owszem są nowości lub ich brak. Nowości z zestawie to są tylko co z tego jak 90% ich nie słyszałem w Trójce. A nie głosuję na utwory których nie słyszałem. A niestety nie mam czasu latać po internecie i szukać nowych nagrań. A na stronie do głosowania mogły by być co tydzień jakoś wyróznione.
Nie przeglądałem dokładnie badań Katerdy Statystyki ale chyba logiczne jest że jeśli można głosować na coraz wiecej utworów 1+1, 3, 5 i teraz 10 to wiadomo że ilośc nowości się zmniejsza. Bo skoro mogę oddawac głosy na 5 nowosci np. PSALM to i mogę zagłosować na 5 staroci np. LONELY DAY. Gdyby można było głosować tylko na 3 utwory to musiałbym się już nagimnastykować czy głosować na starsze czy na nowe. Wybór pewnie częściej padłby na nowości. Czy pamiętacie czasy że normalnym było jak w 30-stce pojawiało się 5 czy 7 nowości ???
Rozmijanie się z czołówką top ten UK czy US może jest i dobre bo wolałbym nie słuchać w liście East Clubbers, Mbrother, czy innej czarnej muzy. Są od tego Radiostacje, Eski i tym podobne ale faktycznie porządnego rocka z Anglii przydało by się więcej. Dlatego znowu szkoda tej czwartej godziny listy.
Drugim czynnikiem jest zupełnie coś innego. Oprócz nudy związanej z nowościami to w samej liście też nie wiele się dzieje. Marek przejawia za mało inicjatywy aby listę uatrakcyjnić. Jest za mało konkursów i „rozdawek”. Jak wiecie, słucham jeszcze listy Radiostacji i teraz bardzo przypomina mi ona listę trojki za najlepszych lat. Nie mam na mysli samej oprawy muzycznej ale to co się własnie dzieje poza muzyką. Bajor i Balu przedstawiają wiele ciekawych pomysłów na uatrakcyjnienie swojej audycji. Bardzo podobała mi się szkółka językowa (najciekawsze zwroty z języków niemieckiego, czeskiego, hindi, japońskiego, arabskiego, chińskiego, bengalskiego), analiza wekendowa (w ten weekend bawiło się w całej Polsce 3 119 033 osoby w tym 408 009 nieletnich), goście Olav Basoski. Właśnie w liście jest za mało gości. Mnie osobiście podobało się w 1291 not. jak Marka odwiedzili Joasia i Tomek z grupy Bisquit i opowiadali o nowej płycie. A gdzie inni…. Dobre byłoby odgadywanie pierwszej trójki lub zabawa cyferkowa tak jak Piotr na forum przedstawia. W radiostacji są rozdawki jak pakiet dla uczestników biegu Run Warsaw. Czy w Warszawie nie ma innych imprez sportowych na które można by takie pakieciki rozdawac. Wiem że tu trzeba wysyłać sms-y i jak 200 czy 500 osob je wyśle po 1,22 lub 2,44 zeta to taki pakiet się spoko zwraca stacji radiowej. Chodzi mi też bardziej o zasadę a nie formę rozdawki. Ostatnio była też rozdawana książka Stevena Kinga?? Nie pamiętam tytułu. Setki egzemplarzy poszło. To już któraś z kolei książeczka. Czy wydawca nie ucieszyłby się jakby przyniosl do lp3 10 egzemplarzy a przy okazji 800 000 tysięcy słuchaczy by o takiej pozycji usłyszało. Czy by się nie zwróciło ??? Są też rozdawane płytki: Dancestacja 4, John Legend. Przecież Trójka też wydaje swoje płytki. Czy nie można by tak w liście raz na tydzień jedna płytkę. Dobrze że nie ma już tych cholernych jeansów. Jak się mają one do muzyki to nie wiem. W rdst są konkursy typu: Co znaczy WOW! Wygrywa odpowiedź Wielkie Obciążanie Wchłaniaczy. I obojętne co to znaczy i czy taki konkurs się podobał - to cos się kurcze dzieje. Aktualne wydarzenia sportowe Ligii Mistrzów i naszej polskiej ligi komentuje Francesco. Jest z pochodzenia Włochem i mnie pasują jego komentarze. Ostatnio zbeształ Szpakowskiego za „wyłuskiwanie” piłki bo zupełnie nie rozumiał takiego zwrotu i powiedział że nie wie co taki komentator robi w Polsce bo we Włoszech dawno by nie pracował. Są też wydarzenia kulturalne jak projekt „Nova Scena” w teatrze Roma który ma pokazywać co młodzież potrafi zrobić na scenie w swoim wolnym czasie sa chyba też oto chodzi aby radio wychowywało i zachęcało młodzież do aktywności kulturalnej.
I mógłym tych przykładów podać jeszcze więcej. Moim zdaniem dyrekcja Trójki od spraw „słupkowych” zdecydowanie przegrywa z tą samą dyrekcją w Radiostacji. Tu Campari dobrze zauwazył że jest strasznie nudno. Całej Trójki nie słucham (bo wrzody by mi się pootwierały) tylko listy i piątkowego porannego Grubaska, bo wprowadza mnie szybszymi bluesowymi kawałkami w fantastyczny przedweekendowo-listowy piątkowy nastrój. Barona porannego od poniedziałku do czwartku nie słucham bo jest nudny jak flaki z olejem, poprzekładanym jeszcze jakimiś kometarzami dotyczącymi polityki, które mnie w ogóle nie interesują o 7:30 rano. Mnie rano interesuje wyszykowanie dzieci do szkoły przy miłej porannej muzyce. O i tyle! bez pieprzonej polityki.
A może warto aby Marek faktycznie oddał pałeczkę młodemu prezenterowi, który miałby całą głowę nowych pomysłów na listę. Jak widzę po Radiostacji można ciekawie prowadzić audycję i nie przynudzać.
Może nawet jeśli nie zmieniać prowadzącego (bo to nie byłaby już lista Trójki) to trochę bardziej trzeba by się postarać ???
Ciekawe w ostatnim 1291 notowaniu były „wstawki” jingli i fragmenty starych list. Kilku nie kojarzę ??? Czy pamiętacie jingiel kończący nowość (przed Madonną), albo do czego służył „a a honey all right” ???? (po Madonnie). Oj ta moja głowa. Reszta była prostsza bo kącik Marii był z podsumowania „500”, Marek o „przyrośniętej” liście – to z koncertu z okazji setnego wydania listy w Sali Kongresowej w 1984 roku. A „zaryzykuję stwierdzenie ze za rok też będzie numer jeden” to chyba z pods 350 notowań ??
Tak się jakoś zadumałem nad listą w ten pierwszo listopadowy dzień.
bobby
-
- Listy Przebojów Trójki słucham od: ...września 1982
Ja z dzieciństwa pamiętam, że lista Trójki taka była: żywotna, z pomysłami i gośćmi na antenie. Może dlatego, że pan Marek był wtedy młody, może bardziej mu się chciało? Kiedyś miałem nagrane "na żywca" notowanie 159 (kwiecień 1985), właściwie niewielki kawałek od 13 do 3 miejsca. i między to 13 a 3 miejsce dało radę wtłoczyć Pana Bębna, czyli Sierockiego z jego "totolotkiem" listowym, ze trzy razy gości z zewnątrz, rozwiązanie jakiegoś konkursu, pozdrowienia p. Marka dla jakiejś jednostki wojskowej, telefon od słuchacza i kilka odczytanych na antenie pocztówek od słuchaczy (powiedzmy, że odpowiednikiem tego ostatniego są dziś odczytywane na antenie maile). I nie wiem, czy nie było już wtedy po drodze Aliny Dragan, bo w środku był podejrzany skrót w nagraniu. A przecież wtedy top 30 plus poczekalnia musiał się zmieścić między ósmą a dziesiątą, a nie między siódmą czy tym bardziej szóstą a dziesiątą! Szkoda, że to mi się parę lat temu skasowało.
Mam wrażenie, że Niedźwiedź jest już nieco zmęczony Listą, szczególnie, że i muzyka dzisiejszego czasu to nie jego bajka, poza tym on chyba w swoich sympatiach coraz bardziej odchodzi od klasycznej piosenki w kierunku smooth jazzu i innych tego typu, bardzo skąd inąd pożytecznych, wynalazków.
A czy lista z innym prowadzących to nie byłaby już TA lista? Dla nas w jakimś sensie tak, dla ludzi bardzo młodych - jeśli byłaby dobrze prowadzona, intelligentnie i atrakcyjnie zarazem, byłaby z pewnością ich listą, tym bardziej, że zawsze będzie za nią stała legenda i tradycja. Oby Niedźwiedziowi udało się znaleźć kiedyś godnego nastepcę, który poprowadziłby Listę w kolejne dziesięciolecia. Osobiście miałbym problem z przyzwyczajeniem się, więc póki Niedźwiedź może, niech prowadzi. Zresztą: może w "skowrońskiej" Trójce i jemu wróci ochota do pracy? Bo latem miałem nieraz takie dziwne wrażenie, że przychodzi na Listę smutny i zniechęcony, a teraz jego głos jest jakby weselszy...
Ale w razie prób uatrakcyjnienia formuły listy proszę o jedno: wara od podstawowych zasad, czyli grania awansów i nowości w całości. I nie zagadywać piosenek!
I żadnych dzwonków polifonicznych, powtarzania co piosenkę numeru sms i tym podobnych!!! Z Listą trzeba ostrożnie, bo to mimo wszystko Dzieło Radiowe i nalezy bardzo uważać, żeby go nie zepsuć.
Mam wrażenie, że Niedźwiedź jest już nieco zmęczony Listą, szczególnie, że i muzyka dzisiejszego czasu to nie jego bajka, poza tym on chyba w swoich sympatiach coraz bardziej odchodzi od klasycznej piosenki w kierunku smooth jazzu i innych tego typu, bardzo skąd inąd pożytecznych, wynalazków.
A czy lista z innym prowadzących to nie byłaby już TA lista? Dla nas w jakimś sensie tak, dla ludzi bardzo młodych - jeśli byłaby dobrze prowadzona, intelligentnie i atrakcyjnie zarazem, byłaby z pewnością ich listą, tym bardziej, że zawsze będzie za nią stała legenda i tradycja. Oby Niedźwiedziowi udało się znaleźć kiedyś godnego nastepcę, który poprowadziłby Listę w kolejne dziesięciolecia. Osobiście miałbym problem z przyzwyczajeniem się, więc póki Niedźwiedź może, niech prowadzi. Zresztą: może w "skowrońskiej" Trójce i jemu wróci ochota do pracy? Bo latem miałem nieraz takie dziwne wrażenie, że przychodzi na Listę smutny i zniechęcony, a teraz jego głos jest jakby weselszy...
Ale w razie prób uatrakcyjnienia formuły listy proszę o jedno: wara od podstawowych zasad, czyli grania awansów i nowości w całości. I nie zagadywać piosenek!
I żadnych dzwonków polifonicznych, powtarzania co piosenkę numeru sms i tym podobnych!!! Z Listą trzeba ostrożnie, bo to mimo wszystko Dzieło Radiowe i nalezy bardzo uważać, żeby go nie zepsuć.
- John The Revelator
- tadzio3
- Kontakt:
Co do smsów. To rzeczywiście poszaleli! Nie tylko na meczach, ale w czasie teleturniejów, seriali (telenowel), programów publicystycznych, filmów i czego tam jeszcze. Po za tym w każdych gazetach, radiach... Tylko nie na LP3! Tego bym nie przezył.John The Revelator pisze:tak żadnych sms-ów ... już mam ich dosyć są wszędzie...nawet jak oglądam mecz to musi tabelka wyskoczyć z esemesami ... także niech sie Niedzwiedz z daleka od nich trzyma
Wracjać do listy, to ja wcale nie chcę jakiegoś sztucznego uatrakcyjnienia listy jakimiś dodatkami. Alina, Helen mi wystarczą. Ja chcę żeby większa uwagę poświęcać piosenkom, które są na liście, gdyz od jakiegoś czasu zauważam, ze sa jakby z boku. Pan Marek mechanicznie je odczytuje. Brak mi jakichs komentarzy, odczuc na temat utworów, bądź emocji związanych ze zmianami na liście. Wcześniej Niedźwiedz zwracał na to większą uwagę. W sumie z drugiej strony mogę to zrozumieć- tyle lat prowadzenie listy, to czym tu sie podniecać, jak miec wciąż ciekawe komentarze...