Archiwalne nagrania notowań LP3!

Kiedyś to było „Pierwsze uruchomienie...” — teraz niech poruszane będą tutaj wątki, które nijak nie pasują do innych tematów Forum. Taki Hyde Park Listy Trójki
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Archiwalne nagrania notowań LP3!

Post autor: JaceK »

JC pisze:Ja ostatnio przesłuchiwałem stare tasmy do magnetofonu szpulowego, na których nagrane są archiwalne notowania Listy. Drodzy słuchacze - na prawdę niezłe wspomnienia.
Podziel się tym rarytasem... proszę! Ja tez miałem ,,szpulaka'' ZK140TM, potem Arię i radyjko Zodiak. Ale taśmy, zwłaszcza dobre szpule, były takim unikatem, że szkoda było je marnować na nagrania całej listy. A teraz tego żałuję... :(
Ostatnio zmieniony śr cze 21, 2006 1:40 pm przez JaceK, łącznie zmieniany 1 raz.
prz_rulez
Listy Przebojów Trójki słucham od: *1999 - †2020
Kontakt:

Re: krytyka marka niedzwieckiego

Post autor: prz_rulez »

Yacy pisze: no i warto by poświęcić trochę czasu na pisanie bo niechlujny list z masą błędów ( ... bo mnei ..., ...lista trojkito..., ... pan parek ... )
Czepiasz się... Nie zawwze ma się czas na pisanie wszystkiego bezbłędnie... Poza tym, taki jest mój styl, i już. (Jakby co wypracowania w szkole piszę na +4 / -5 :) )

Tak, jestem fanem Eurowizji, ale nie maniakalnym. Po prostu znam jej historię lubię ją, i tyle. Poza tym jestem wdzięczny, że dzięki niej podniosłem sobie oceny w szkole... W sczegóły nie wnikajcie :D

Może moje zdanie o panu Marku M. jest odosobnione, ale temat chyba do rzecyz, skoro w dwa dni dopisano ponad 15 komentarzy...

Pan Marek nie jest zły, ale nie jest idealny... Może już się przeżarł po tylu latach? No... ale niech ma tą swoją listę do śmierci. Niech żyje długo nam :)

P.S. Lubię słuchać Fiesty Kydryńskiego.......czy jak mu tam :D :P Żeby nie było... :P
JC

Post autor: JC »

JaceK pisze:
JC pisze:Ja ostatnio przesłuchiwałem stare tasmy do magnetofonu szpulowego, na których nagrane są archiwalne notowania Listy. Drodzy słuchacze - na prawdę niezłe wspomnienia.
Podziel się tym rarytasem... proszę! Ja tez miałem ,,szpulaka'' ZK140TM, potem Arię i radyjko Zodiak. Ale taśmy, zwłaszcza dobre szpule, były takim unikatem, że szkoda było je marnować na nagrania całej listy. A teraz tego żałuję... :(
Jacku, chętnie, ale nie za bardzo wiem jak przerobić to na inny format. Bo magnetofon nie ma wejścia line-in i nie da się go podłączyć do komputerka.
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Post autor: bobby-x »

JC pisze:Jacku, chętnie, ale nie za bardzo wiem jak przerobić to na inny format. Bo magnetofon nie ma wejścia line-in i nie da się go podłączyć do komputerka.
Czy masz na myśli, że brakuje "biało-czerwonego" cincha ?? Każdy lub większość modeli szpulowych powinna mieć wyjście (ja go nazywam pięciopalczastym, sorry za brak fachowego nazewnictwa) które odpowiednią przejściówką z 5 na chinch można podłączyć już do mini dyska lub stacjonarnej (nie komputerowej) nagrywarki CD. Ja przegrywałem już kiedyś taśmy szpulowe na mini dyski i raczej nie ma w tym problemu. Gorzej jest z dynamiką i jakością. A z mini dyska na CD czy potem do komputera plus jakiś mały remastering to chyba nie kłopot (nie remasterowałem więc tego ostatniego nie wiem).

Z przegraniem raczej nie ma problemu, gorzej bywa z pożyczeniem takich rarytasów ponieważ ludziska są różniaste i nie szanują cudzej własności a bo to się zgubi, młodsze rodzeństwo potarga, szpule mogą służyć jako podstawki pod herbatę itp.

JC jest z Warszawy, Ku3a jest z Warszawy, ja pracuję w Warszawie więc moglibyśmy......... spróbować ?????????
JC

Właśnie słyszałem że można w każdym sklepie komputerowym kupić takie połączenie, które z jednej strony ma wejście pięciopalczaste (takie jak ma mój szpulowiec) a z drugiej wejście umozliwiające połączenie z komputerem. W wolnej chwili postaram się odwiedzić sklepik i coś stworzyć na początku samemu. W razie problemów, wiem gdzie uerzać. Dzięki serdeczne.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Apel...

[Trzymam kciuki, życzę powodzenia i... proponuję założyć nowy wątek, bo nagle ,,zbołczyliśmy'' na bocznicę -- początkowa tematyka była zupełnie inna!]

Ktokolwiek ma, ktokolwiek posiada, a ma nieskrępowaną wolną wolę podzielenia się jakimikolwiek nagraniami archiwalnych notowań Listy Przebojów -- proszę w imieniu swoim i zapewne sporej rzeszy współczesnych słuchaczy: PODZIELCIE SIĘ TYMI PEREŁKAMI!

Pozostawmy na drugim planie sprawy jakości (w epoce Stanu-Jaruzelskiego mało kto dysponował dobrym sprzętem) -- ważne jest samo nagranie, głos prowadzącego, zapraszanych gości, utwory muzyczne... Archiwum LP3 czeka na tego typu wolontariat!

Gorąco wierzę, że wymiana i gromadzenie takich staroci nie naruszy praw autorskich, i swoją działalnością nie podpadniemy pod któryś paragraf -- te działania mają być z założenia niekomercyjne, hobbystyczne.

Co o tym sądzicie?!?

Dodatkowo podobny temat wdzuciłem do działu ,,Poszukiwana, poszukiwany!''.
Ostatnio zmieniony śr cze 21, 2006 1:51 pm przez JaceK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Post autor: tadzio3 »

Ja niestety nie posiadam bardzo strych nagrań- jedyne z takich starszych list, którą w tej chwili mam to podsumowanie roku 1997 prowadzone przez Piotra Kaczkowskiego. Być może miałem gdzieś starsze, ale teraz już ich nie znajdę. Nie wiem, czy rok 1997 byłby ciekawy, gdyż lata osiemdziesiąte to pradziwy rarytas, dla mnie również, bo listy słucham od roku 1994
prz_rulez
Kontakt:

tadzio3 pisze:Nie wiem, czy rok 1997 byłby ciekawy, gdyż lata osiemdziesiąte to pradziwy rarytas, dla mnie również, bo listy słucham od roku 1994
No chyba kpisz! Lata 90-te to najlepsza era w dziejach polskiej muzyki. Takich balladek i hiciorków nie było ani nigdy wcześniej ani nigdy później (Może kiedyś się pojawią...). Może mógłbyś to nagrać? Byłbym wdzięczny B A R D Z O :)
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

prz_rulez pisze:
tadzio3 pisze:Nie wiem, czy rok 1997 byłby ciekawy, gdyż lata osiemdziesiąte to pradziwy rarytas, dla mnie również, bo listy słucham od roku 1994
No chyba kpisz! Lata 90-te to najlepsza era w dziejach polskiej muzyki. Takich balladek i hiciorków nie było ani nigdy wcześniej ani nigdy później (Może kiedyś się pojawią...). Może mógłbyś to nagrać? Byłbym wdzięczny B A R D Z O :)
Nie chodziło m o to że piosenki w latach 80-tych były lepsze (bo też twierdzę że 90-te z czasem staja sie naprawdę kultowe), tylko o to, ze rok 1997 nie jest aż tak odległy i wiele osob w tym czasie już słuchało listy, a 15 lat temu (albo wcześniej), to już znacznie mniej, w tym ja nie.
Jeżeli chodzi o nagrania to nie jest to cała lista tylko fragmenty w średniej jakosci.
prz_rulez
Kontakt:

[quote="tadzio3
Jeżeli chodzi o nagrania to nie jest to cała lista tylko fragmenty w średniej jakosci.[/quote]

to znaczy? konkrety proszę. czy masz nagrane tylko kawalki, bez calej gadaniny?
Awatar użytkownika
tadzio3
Kontakt:

Nie gadaniy jak to ująłeś są, tylko że to nie jest pełne notowanie tylko fragmenty. Miałem kasetę sześćdziesiątkę, a więc musiałem zmieścić 3 godziny w godzinkę. Dokładnie z resztą nie pamiętam co w niej jest bo bardzo dawno tego nie słuchałem.
Awatar użytkownika
bobby-x
Listy Przebojów Trójki słucham od: czerwiec 1983

Archiwalne nagrania notowań LP3 i topy

Post autor: bobby-x »

JaceK pisze:Podziel się tym rarytasem... proszę! Ja tez miałem ,,szpulaka'' ZK140TM, potem Arię i radyjko Zodiak. Ale taśmy, zwłaszcza dobre szpule, były takim unikatem, że szkoda było je marnować na nagrania całej listy. A teraz tego żałuję... :(
Nie wiem czy w tym miejscu powinienem pisać, może bardziej w topach wszechczasów, czy widziałeś Jacku top "wydany" na płytach kompaktowych? To chyba siódmy? top na 3-4 płytach. Okładeczki, track listy, miodzik. Stosunek sygnał / szum ponad 90dB. Jak to gra, jak dudni bas "we frontach". Taki jeden egzemplarz mam dla Ku3y ale kolega nie chce tego odebrać od ponad pół roku.........
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Uwaga - temat wygrzebany z dawien dawna.
JC pisze:
JaceK pisze:
Jacku, chętnie, ale nie za bardzo wiem jak przerobić to na inny format. Bo magnetofon nie ma wejścia line-in i nie da się go podłączyć do komputerka.
No i jak? Udało Ci się coś pozgrywać? Czy to są nagrania z lat 80-ych? :)
JC

Tak, mam kilkanaście płyt z nagraniami listy z lat 80. Niekiedy są to same piosenki z tamtego okresu, ale są też nagrania głosu, kilka (prawie) pełnych list. Są też jakieś śmieszne serwisy informacyjne..... ale szczerze powiem, że zdecydowanie czasu brakuje żeby się tym zająć :oops: , szczególnie teraz. Miałem niedawno silną determinację, żeby coś zadziałać..... ale skończyło się na chęciach. Pozytywne jest to, że raczej (chyba) wiem jak opanować stronę techiczną tego procesu, ale i tak przy zgrywaniu dźwięk będzie wymagał on korekty jednym z programów do czyszczenia, więc tu też będzie gimnastyka.
choroszcz

Re: Archiwalne nagrania notowań LP3!

Post autor: choroszcz »

http://www.youtube.com/watch?v=JgPaGwoRmzY&feature=fvsr
nie wiem czy to macie
NA you tube znalazłem notowanie 111 od 20 miejsca do 2 ...
natomiast w filmie ,,niedola idola '' -jest pokazany motyw listy trojki z 1982 ,jak Marek rozpoczyna program
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Bomba! Aria prawie taka jak moja, która stoi w rupieć-kącie, i czeka na wyeksponowanie ;)
Robinson
Listy Przebojów Trójki słucham od: 1984 r.

Post autor: Robinson »

Super! Notowanie w 3 częściach na youtube. :D
Awatar użytkownika
VILKI
Listy Przebojów Trójki słucham od: 256 not.

Post autor: VILKI »

wiecie czego mi najbardziej brakuje z tamtych wydań lp3 obecnie? tych wszystkich jingli pomiędzy utworami i ...tłumaczenia jednak na angielski tytułów utworów. niby każdy wie o co chodzi ale ...jednak. fajnie to brzmiało...
Awatar użytkownika
Gary

Post autor: Gary »

Ale ta lista brzmiała...."dyskotekowo" i "komercyjnie". Gdyby teraz wprowadzono takie jingle, oskarżono by listę o ściganie się z rozgłośniami komercyjnymi. :lol:
ODPOWIEDZ