danco28 pisze:Utwór po raz pierwszy był na liście w 1982 roku. I z tego co mi wiadomo to była to wersja koncertowa, prawdopodobnie nagrana w warszawskim klubie "Riwiera-Remont" dla potrzeb Programu Trzeciego Polskiego Radia. Czy ktoś może potwierdzić lub zweryfikować moją wiedzę w tej kwestii?
Natomiast w 1998 roku na liście pojawiła się ta na nowo nagrana wersja z roku 19??. No właśnie ktoś wie w którym roku została nagrana ta "nowa" studyjna wersja i gdzie się to ukazało (na jakiej płycie)? Z góry dziękuję za oświecenie.
Robert pisze:TSA - Trzy zapałki
Tak , utwór który był na liście w 1982 to wersja koncertowa z Riwiery-Remont.
Wersja z 1998 roku to po prostu studyjne nagranie z płyty TSA z 1983 niejako mające zaanonsować ponowne pojawienie się zespołu na scenie po przerwie. Dopisek 1998 jest trochę mylący i złudny. W żadnych prasowych i radiowych publikacjach w tamtym okresie nie był obecny.
... proponuję zrezygnować z dopisku (1998), jeśli chodzi o pobyt tego utworu na liście w roku 1998. Natomiast jeśli chodzi o rok 1982, to z tego co widzę, to jest ok, jeśli chodzi archiwum: po najechaniu na tytuł jest dopisek "live".danco28 pisze:A widzisz, a ja cały czas miałem w głowie, że ta wersja, która była na liście w 1998 roku to jakaś nowsza wersja tego nagrania. Ech, człowiek uczy się całe życie.Gubię się trochę, jeżeli chodzi o dyskografię TSA, stąd moje pytanie. Dzięki wielkie za dokształcenie.
Czyli widziałbym zapis w archiwum, po prostu: TSA - Trzy zapałki