Najstarsza polska składanka

Ktoś, gdzieś, kiedyś słyszał coś, ale nie wie kto, gdzie, kiedy i z kim — czyli zubożona wersja „Jaka to melodia” :-)

Moderatorzy: danco28, danco28

Awatar użytkownika
Artur

Najstarsza polska składanka

Post autor: Artur »

Czy ktoś sobie przypomina jaka byla (jest) najstarsza polska muzyczna składanka płytowa z muzyką rozrywkową? Najstarsza jaka mi w tej chwili przychodzi do głowy i którą znam jest FALA z 1985 roku, ale zapewne daleko jej do najstarszej. Miałem kiedyś składanki na winylach ale gdzieś przepadły. Były tam m.in. Czerwone Gitary - "Nie zadzieraj nosa", Kasia Sobczyk - "Mały książe", "Trzynastego" ale jaki był ich tytuł i z którego roku były to nie pamiętam. Może się policytujemy kto zna najstarszą.
Awatar użytkownika
Yacy
Listy Przebojów Trójki słucham od: not. 67 30.07.1983
Kontakt:

Re: Najstarsza polska składanka

Post autor: Yacy »

Płyty związane z Trójką: "Zapraszamy do Trójki" z 1979 roku, dwie części. Więcej napiszę jak zerknę na półkę w domu ;-)

Ale wątpię żeby to były te najstarsze...

Edit:

z roku 1964.

LP L 0453 Muza, 1964
Echa festiwalu opolskiego
Tańczące Eurydyki (A. German) / Intymny świat (I. Cembrzyńska) / Nasze dziewczyny (B. Czyżewski) // Dziewczyna wopisy (B. Baranowska) / Andriusza (B. Łazuka) / Z kim tak ci będzie źle jak ze mną (J. Strzelecka) / Ej, pogonię cztery konie (L. Jakubowski)

Edit nr 2:

myślę, że dobrze by było to potwierdzić...

z roku 1961:

LP L 0360 Muza, 1961
Konkurs na polską piosenkę Sopot '61
Jeszcze poczekajmy (Rena Rolska) / Dla ciebie miły (Violetta Villas) / Ziemia do kwiatów (Jerzy Michotek) / Najtrudniejsze są chwile pożegnań (Irena Santor) // Kuglarze (Sława Przybylska) / To płynie czas (Irena Santor) / Jak ty nic nie rozumiesz (Hanna Rek) / Szeptem (Ludmiła Jakubczak)

Obrazek
Awatar użytkownika
Miszon
Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
Kontakt:

Re: Najstarsza polska składanka

Post autor: Miszon »

Dziewczyna wopisty (B. Baranowska)
Cóż za tytuł! :mrgreen:
Ale takie to były czasy :wink: .
ODPOWIEDZ