Marek Grechuta - Wszystko dla twej miłości
Marek Grechuta - Wszystko dla twej miłości
PS mi przypomniał o http://lp3.pl//alpt.phtml?m=11&u=103520
Marek Grechuta i Wszystko dla twej miłości? Gdzie jest do zdobycia taki utwór? Mam całą dyskografię "Świecie nasz" i nie tam go nie ma.
Marek Grechuta i Wszystko dla twej miłości? Gdzie jest do zdobycia taki utwór? Mam całą dyskografię "Świecie nasz" i nie tam go nie ma.
Re: Marek Grechuta - Wszystko dla twej miłości
A ja mam go na składance "Złota kolekcja - Gdzieś w nas". Tyle że tam tytuł brzmi "Miłość"...
Oryginalnie pochodzi z płyty "Dziesięć ważnych słów".
Nie wiem dlaczego znalazł się na lp3 w 1996, skoro na płycie ukazał się w 1993...
Oryginalnie pochodzi z płyty "Dziesięć ważnych słów".
Nie wiem dlaczego znalazł się na lp3 w 1996, skoro na płycie ukazał się w 1993...
- Miszon
- Listy Przebojów Trójki słucham od: 640
- Kontakt:
To z filmu. Zdaje się "Pestka".
- nemo
- Listy Przebojów Trójki słucham od: Już nie słucham
"Pestka" na 100%.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Chwila... moment... to co w końcu jest źle? co należy poprawić?
- nemo
W napisach końcowych filmu jest "WSZYSTKO DLA TWEJ MIŁOŚCI".
Tu też: http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/126488
chodzi o to, że w dyskografii nie ma tego utworu, ale z tymi samymi słowami i chyba muzyką [ale tu już musieliby się wypowiedzieć Ci, którzy słyszeli to na Liście] został wydany na płycie "Dziesięć ważnych słów", gdzie każdy utwór miał jednowyrazowy tytuł, utwór "Miłość".JaceK pisze:Chwila... moment... to co w końcu jest źle? co należy poprawić?
no dobrze, ale dlaczego zmienili tytuł? może to błąd?nemo pisze:W napisach końcowych filmu jest "WSZYSTKO DLA TWEJ MIŁOŚCI".
- nemo
może, tym bardziej, że w tym samym linku jest info o podanym błędnie nazwisku jednej z aktorek.abd3mz pisze:no dobrze, ale dlaczego zmienili tytuł? może to błąd?nemo pisze:W napisach końcowych filmu jest "WSZYSTKO DLA TWEJ MIŁOŚCI".
może właśnie pod wpływem filmu - premiera była w styczniu 1996.1981 pisze: Nie wiem dlaczego znalazł się na lp3 w 1996, skoro na płycie ukazał się w 1993...
- Miszon
- Kontakt:
Na 100% to dobry tytuł. Tak też było na Liście zresztą. I tak w filmie. Natomiast nie wiedziałem, że ten utwór miał wcześniej inny tytuł, sądziłem że to specjalnie dla filmu napisane.
- tadzio3
- Kontakt:
Pamiętam jak jeszcze był na liście. W tej chwili mam ten utwór na komputerze z takim właśnie tytułem. Mi się wydaje, że jest poprawny.
Pozwolę sobie zacytować:Miszon pisze:Na 100% to dobry tytuł. Tak też było na Liście zresztą. I tak w filmie. Natomiast nie wiedziałem, że ten utwór miał wcześniej inny tytuł, sądziłem że to specjalnie dla filmu napisane.
"W filmie Pestka Krystyny Jandy została wykorzystana piosenka Miłość stanowiąca liryczne zamknięcie albumu Dziesięć ważnych słów.
(omijam opisy mówiące o kompozycji - dop. mój)
Krystyna Janda: Kręciłam mój film "Pestka" i wiedziałam, że na końcu historii o tej trudnej miłości musi zaśpiewać Marek. Odwiedziłam go po jednym z jego warszawskich koncertów. Uśmiechnął się i powiedział: "Przyszłaś do mnie po piosenkę. Nowej ci nie napiszę, ale mam piosenkę pt. Miłość i możesz ją sobie wziąć." Film bez tej piosenki byłby mniej mój, mniej nas wszystkich, mniej mojego pokolenia. Bez Marka, bez głosu Marka, bez jego śpiewania.
źródło: Marek Grechuta - portret artysty - Wojciech Majewski, wyd. przez Znak w 2006 r., s. 192 i 193
- Arkano
- Listy Przebojów Trójki słucham od: n. 283 - przełomowe
Na soundtracku "Pestki" jest dokładnie ta sama wersja, co na płycie "Dziesięć ważnych słów" (właśnie zrobiłem małe przesłuchanie), więc po mojemu w archiwum powinno być Miłość [LP3: Wszystko dla twej miłości]
ale to nie jest tytuł elpetrójkowy, tylko tak było na oficjalnym wydawnictwie, przy okazji którego ten utwór się pojawił na LP3, więc nie wiem czy powinno być "Miłość [LP3: Wszystko dla twej miłości]". Ja bym zostawił "Wszystko dla twej miłości" i w komentarzu dał, że utwór też znany jako "Miłość".
- tadzio3
- Kontakt:
I jest dylemat. Bo np zgodnie ze stroną http://www.marekgrechuta.net/ na kompilacji "Złote przeboje 2" (1998) też jest tytuł "Wszystko dla twej miłości". Natomiast już na składance "Złota kolekcja - Gdzieś w nas" (2004) ponownie jest "Miłość"
Skłaniam się ku opcji jaką zaproponował Kuba
Skłaniam się ku opcji jaką zaproponował Kuba
- Arkano
- Listy Przebojów Trójki słucham od: n. 283 - przełomowe
To może by zrobić tak, jak to załatwiono z tytułem Kultu: Generał Ferreira / Rząd oficjalny.
- Miszon
- Kontakt:
Popieram ku3ę. Jak pisałem - może to i był ten sam kawałek (nie mam pojęcia, znałem przez wiele lat tylko wersję z LP3), ale miał inny tytuł. Na "ZŁotej edycji" był stary tytuł, bo to było z płyt autorskich Grechuty pewnie wzięte.
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
Czy możemy zakończyć ten wątek jakąś sensowną propozycją zapisu?
- Miszon
- Kontakt:
Może tak jak ku3a napisał:
?Ja bym zostawił "Wszystko dla twej miłości" i w komentarzu dał, że utwór też znany jako "Miłość".
-
- woźny-konserwator
- Kontakt:
OK! Uzupełniłem informację w komentarzu (chwilowo nie są widoczne przy utworach).