1. jestem za 2 utworami jeśli jest dużo uczestników, tak jak Robinson pisał jeśli 25 osób to po 3 powyżej 25 to po 2. Dlatego trzeba byłoby zrobić czas na zgłoszenie chęci udziału w NL jeśli chodzi o propozycje bo oczywiście na głosowanie nie.
2. Miałem nadzieję, że jeszcze przed świętami zaczniemy zabawę. Bo w święta jest czas wolny i można sobie przesłuchać wieczorami spokojnie. A styczeń luty to są sesje i trzeba się uczyć a nie słuchać muzyki

Ale jak będzie w luty to też wezmę udział po prosty będę słabiej przygotowany z odsłuchów.
3. Podsumowania NL według mnie są niepotrzebne. Bo mamy tu poznawać utwory których nie ma w Trójce. Każdy ma swoje ulubione utwory z każdej edycji i ich słucha oraz ma takie których nie może/nie chce słuchać. Więc po co się męczyć. Lepiej zrobić jedną edycję więcej NL żeby poznać jeszcze więcej utworów.
4. Jesteś Grycek wzorowym prowadzącym więc nie ma po co tego zmieniać, masz program który szybko liczy głosy więc ktos nowy musiałby liczyć je ręczenie albo nauczyć się obsługi tego programu o ile byś go chciał/mógł udostępnić.
Co do urozmaicenia, to może spróbujmy zrobić
edycje językowe, chociaż może byłoby to trudne, albo
edycje alfabetyczne. np. NL 11 Literka "A" i albo "A" po tytule albo "A" po nazwie wykonawcy. Tylko nie kolejne litery alfabetu a skakać po całym alfabecie, raz coś z początku, a raz z końca. Albo
edycję wykonawców z danego kraju. I takie coś wypróbować w kilku kolejnych edycjach np. przez cały rok,czyli 3 lub 4 edycje.
Innym pomysłem jest przyznanie zgłaszającym nr. 1, 2, 3, ... według kolejności zgłoszenia się do NL według propozycji z pkt.1. lub według kolejności zgłoszonych propozycji tak jak jest teraz. Następnie można zrobić losowanie / czy raczej pseudo losowanie pojedynków pomiędzy zgłoszonymi utworami. Np. osoba A ma nr. 1 daje piosenki X,Y,Z a osoba B ma nr 5 daje M, N, O. i losowanie akurat tak wypadło, że w parze są osoba nr. 1 A i osoba nr. 2 B. I ich propozycje walczą między sobą. Chodzi mi o taki system pucharowy. Od samego początku. aż do finału.
A jeśli nie losowanie osób z numerami, to losowanie piosenek do par i tak się tworzy kolejne pojedynki. Chyba nawet to lepsze niż z numerami przypisanymi do osób.
Lub jeszcze inna propozycja. Zgłaszamy swoje propozycje do Gryceka nie ujawniając ich na forum. Jeśli coś się powtórzy Grycek wysyła info, do osoby która zgłosiła takie coś jako druga, czyli decyduje kolejność zgłoszeń.
Innych pomysłów nie mam.