Kremlowskie Kuranty

Archiwum LP3 nie jest pozbawione błędów — jeśli dostrzegasz błędy, a masz ochotę poinformować o tym... do dzieła! Mile widziane „dowody rzeczowe”: linki URL, fotki, skany, materiał dźwiękowy.

Moderatorzy: danco28, danco28

słoik

Kremlowskie Kuranty

Post autor: słoik »

Właściwie temat rzeka: wielkie i małe litery. W Archiwum, moim zdaniem na siłę, przyjęto zapis tytułów z jak największą ilością wielkich liter, a dotyczy do zwłaszcza utworów zagranicznych. Natknąłem się za to na dwa przypadki używania małych liter w nazwach wykonawców, a moim zdaniem wielki litery bardziej pasują do wykonawców niż do tytułów (które często są np. zdaniami). Mam tutaj na myśli właśnie Kremlowskie kuranty i Kombajn do zbierania kur po wioskach. Ten ostatni zespół na stonie oficjalnej nawet słowo "kombajn" pisze z małej litery, ale myślę, że to tylko zabieg graficzny. Ja proponuję więc tak: Kremlowskie Kuranty i Kombajn do Zbierania Kur po Wioskach (też trochę sztucznie ten Kombajn, ale mniej więcej taką zasadę przyjęto w Archiwum przy zapisie tytułów).
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Re: Kremlowskie Kuranty

Post autor: JaceK »

Nie jest prawdą, że na siłę. Przyjąłem zasadę, by zapis był zgodny z zapisem na oryginalnym wydawnictwie, zawierajacego prezentowany utwór. Niestety to podejście okazało się dość trudne do weryfikacji, a dostępne materiały często są mało wiarygodne (np. interśmietnik daje wszelakie odmiany zapisów tytułów i nazw utworów, łącznie z ewidentnymi błędami). Dlatego zawsze apeluję o wskazywanie źródeł podawanych informacji, celem weryfikacji i porównań.

Często mamy przypadki, że np. sami wykonawcy nie mają 100% jednolitych nazw swoich wydawnictw, niekoniecznie podyktowane względami graficzno-estetycznymi. Zasada powinna być jedna: dana pozycja powinna być jednoznacznie identyfikowalna w historii zarówno Listy, jak i historii muzyki.

Kombajny i kuranty poprawię, jeśli będę miał pewność, że tak powinno być zapisane... a może ,,kombajny'' zapisać jako K.D.Z.K.P.W. albo KDZKPW?

Niemniej głos w dyskusji nad poprawnością zapisów istotny -- jakieś komentarze?
Awatar użytkownika
adr

Post autor: adr »

JaceK pisze:1. Przyjąłem zasadę, by zapis był zgodny z zapisem na oryginalnym wydawnictwie, zawierajacego prezentowany utwór.
(...)
2. Często mamy przypadki, że np. sami wykonawcy nie mają 100% jednolitych nazw swoich wydawnictw, niekoniecznie podyktowane względami graficzno-estetycznymi.
(...)
3. Zasada powinna być jedna: dana pozycja powinna być jednoznacznie identyfikowalna w historii zarówno Listy, jak i historii muzyki.
1. Różne wydawnictwa mogą podawać różne nazwy. Np. znana sprawa z Kings Of Leon - jeśli bezkrytycznie przyjmować zapis o którym wspominasz, to zespół obecnie nazywa się "KINGS_OF_LEON" i wydał niedawno singla "USE_SOMEBODY" (a wcześniej "SEX_ON_FIRE"). Co ciekawe, wydając płytę grupa nazywała się trochę inaczej - "_KINGS_OF_LEON_". :lol: To przykład skrajny, ale chciałem pokazać o co mi chodzi.
2. Sam mam z tym nieraz kłopoty, podliczając wyniki forumowej listy płyt. Bo często co innego mówi okładka, a co innego zdrowy rozsądek.
3. Zgadzam się, ale dochodzę do wniosku, że nie ma jednoznacznego sposobu ustalenia jak poprawnie pisać konkretne nazwy. ;)
Moje zdanie co do Kurantów i Kombajna - wszystkie wyrazy z wielkich liter.
JaceK
woźny-konserwator
Kontakt:

Post autor: JaceK »

adr pisze:1. Różne wydawnictwa mogą podawać różne nazwy. Np. znana sprawa z Kings Of Leon - jeśli bezkrytycznie przyjmować zapis o którym wspominasz, to zespół obecnie nazywa się "KINGS_OF_LEON" i wydał niedawno singla "USE_SOMEBODY" (a wcześniej "SEX_ON_FIRE"). Co ciekawe, wydając płytę grupa nazywała się trochę inaczej - "_KINGS_OF_LEON_". :lol: To przykład skrajny, ale chciałem pokazać o co mi chodzi.
To rzeczywiście skrajny przypadek, gdzie górę wzięły względy estetyczno-dekoratorskie, niż formalna pisownia w języku ojczystym (chyba to już gdzieś omawialiśmy?) Jednoznaczny zapis jest chyba tylko w katalogach wytwórni płytowych. Pozostaje stosować zdrowy rozsądek i poprawianie ewidentnych błędów typu literówka, czy niewłaściwy zapis znaków narodowych (o ile będzie można zestaw użytych znaków zobaczyć w przeglądarce... chińczyzny na razie wprowadzał nie będę)
Moje zdanie co do Kurantów i Kombajna - wszystkie wyrazy z wielkich liter.
Tutaj bym się nie czepiał wielkości liter -- takie zapisy znalazłem na oficjalnych stronach zespołów, i moim skromnym zdaniem, taki zapis nikogo nie obraża, ani nie wprowadza w bład. Ale puryści moga mieć inne zdanie...
ODPOWIEDZ